Способи орієнтування тварин у природі

Про матеріал
Як тварини знаходять дорогу? Відкрийте для себе 3 осноні типи способів орієнтації, які використовують тварини, щоб вижити в дикій природі. Таксиси, кінези навігації.... і не тільки Дізнайтеся більше про тваринну навігацію та підписуйтесь на наш канал! Ось покликання на відео за данною презентацією: https://youtu.be/y4Vcf1oDv5c?si=WqAyLVTPXKGGYSE6 Вполобайки, репости коментарі в підтримку каналу вітаються. Я стараюсь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи орієнтування тварин.

Номер слайду 2

Орієнтування тварин – здатність визначати положення тіла в просторі та напрямки своїх переміщень, використовуючи інформацію із зовнішнього середовища.

Номер слайду 3

Таксиси Кінези. Навігація

Номер слайду 4

Таксиси це вроджені, незмінні поведінкові рухові реакції тварин на зовнішні стимули який впливає на них односпрямовано. Ці стимули можуть бути світло, температура, волога, хімічні речовини та інші. Позитивний таксис це рух до подразника, негативний від подразника

Номер слайду 5

•Фототаксис: Рух до або від джерела світла. •Термотаксис: Рух до або від джерела тепла.•Хемотаксис: Рух до або від певних речовин.•Гідротаксис: Рух до або від води. Геотаксис: використання сили тяжіння для орієнтаціїРеотропізм - це таксис, при якому організм реагує на течію води.

Номер слайду 6

Кінези- це складні послідовності дій, які тварини виконують, щоб орієнтуватися в просторі. На відміну від таксисів, кінези не є вродженими реакціями на стимул, а навчаються протягом життя тварини.

Номер слайду 7

Кінези можуть бути:•Прості: наприклад, рух мурахи по феромонному сліду.•Складні: наприклад, танці бджіл, які спілкуються про місцезнаходження квітів.

Номер слайду 8

Кінези допомагають тваринам:•Знаходити їжу.•Знаходити партнерів.•Орієнтуватися в міграціях

Номер слайду 9

Навігація- це найскладніший спосіб орієнтування тварин, який ґрунтується на здатності знаходити шлях до конкретних місць, використовуючи різні орієнтири. На відміну від таксисів і кінезисів, навігація передбачає: Створення когнітивної карти навколишнього середовища. Використання пам'яті для зберігання інформації про маршрути. Вміння адаптувати маршрут у мінливих умовах. Використання різних орієнтирів.

Номер слайду 10

Орієнтири котрі можуть бути використанні в навігації тваринo. Сонцеo. Зіркиo. Магнітне поле Земліo. Поляризоване світлоo. Ландшафтні особливостіo. Запахи

Номер слайду 11

Ось кілька прикладів прийомів котрі тварини використовують підчас навігації: Перелітні птахи: використовують сонце, зірки, магнітне поле Землі та ландшафтні особливості, щоб мігрувати на тисячі кілометрів. Лосось: використовує запах річки, де він народився, щоб знайти шлях до місць нересту. Морські черепахи: використовують магнітне поле Землі та запахи, щоб знаходити шлях до пляжів. Дельфіни: використовують ехолокацію, щоб орієнтуватися в океані та знаходити здобич. Кажани: використовують ехолокацію, щоб орієнтуватися в темряві

Номер слайду 12

Електрорецепція:

Номер слайду 13

Дякую за увагу осьпокликання на відео у youtube :https://youtu.be/y4 Vcf1o. Dv5c?si=i. Yu19w9p. Ho. Vr45 RQ

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
22 березня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку