Ссавці, їхні особливості.

Про матеріал
Ця презентація допоможе учням: сформувати уявлення про вищий рівень організації класу ссавці серед представників типу Хордових; розглянути особливості внутрішньої будови ссавців у зв’язку з різними середовищами існування; знайти ускладнення в будові ссавців порівняно з плазунами; дати характеристику процесам розмноження і розвитку, турботи про нащадків; виховати бережливе ставлення до природи та розуміння тісного взаємозв’язку людини з природою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ССАВЦІ, ЇХНІ ОСОБЛИВОСТІ

Номер слайду 2

ССАВЦІСсавці (лат. mamma - «молочна залоза», «ті, що годують молоком» або «ті, що смокчуть молоко»Мамаліологія – наука про ссавцівблизько 5 тис.в.;Україна, понад 100 в.;щороку відкривають нові види: - у 2009 р. - 11 в., - у 2010 р. – 14 в.

Номер слайду 3

ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНИХ ССАВЦІВнаявність волосяного покриву;різноманітність залоз у шкірі;розташування кінцівок під тулубом;диференціація зубів та наявність у них коренів;поява альвеолярних легенів та діафрагми;розвиток зародка в організмі у матері;вигодовування малят молокомсім шийних хребців.

Номер слайду 4

ЕКОЛОГІЧНІ ГРУПИ ССАВЦІВНаземні ссавцішвидко бігають, мають стрункий тулуб, видовжені кінцівки та довгу шиюконі, зебри, олені, вовки. Підземні ссавцімають валькувате тіло, вкорочені кінцівки, ледь виражені шию, тонкий слух і нюхховрахи, кроти, сліпаки, бабаки. Водяні ссавціобтічна форма тіла, ласти або кінцівки з плавальними перетинкамитюлені, кити, моржі, видри. Літаючі ссавцінаявні шкірні складки між кінцівками, передні кінцівки перетворені на криласумчасті білки, кажани, білки-летяги

Номер слайду 5

ВІДДІЛИ ТІЛАПОКРИВИшкіра міцна, еластична, товста;похідні шкіри: шкірні залози (потові, сальні, пахучі, молочні);волосяний покрив;рогові утворення (кігті, копита, роги);характерне линянняголоває шиятулубхвістпередні й задні п’ятипалі кінцівки (розташовані під тулубом)

Номер слайду 6

ОРГАНИ ЧУТТЯЗір стереоскопічний. Очі мають дві повіки. Орган слуху складається зтрьох частин: зовнішнє, середнє, внутрішнє вухо. Орган нюху – носові порожнини. Орган смаку –смакові цибулини на язику. Орган дотику -вібриси

Номер слайду 7

ОПОРНО-РУХОВА СИСТЕМАСкелет кішкикістковий ендоскелет: відділи – череп, хребет з хребців (відділи: шийний (7), грудний (12), поперековий (6), крижовий (3-4;), хвостовий (кількість хребців мінлива); скелет поясів кінцівок та кінцівок. М’язи собаким’язи добре розвинені й диференційовані; найбільш сильні - жувальні, м’язи спини і кінцівок; характерна ознака - діафрагма

Номер слайду 8

ТРАВНА СИСТЕМАгуби й передротова порожнина;шлунок у деяких кишечник ссавців багатокамерний;довгий кишечник (у вівці у 29 разів перевищує довжину тіла, кішки – в 4 рази)рослиноїдні, хижаки

Номер слайду 9

КРОВОНОСНА СИСТЕМАзамкнена кровоносна система: чотирикамерне серце;2 кола кровообігу (ліва дуга аорти від лівого шлуночка);теплокровні

Номер слайду 10

ДИХАЛЬНА СИСТЕМАПарні легені альвеолярної будови. Дихальна система ускладнюється: носова порожнина, носоглотка, гортань з голосовими зв’язками, трахея, парні бронхи, легеніДіафрагма розмежовує грудну і черевну порожнини

Номер слайду 11

ВИДІЛЬНА СИСТЕМАОргани видільної системи: парні тазові нирки, парні сечоводи, сечовий міхур, сечівник. У виділенні продуктів обміну беруть участь також потові залози, дихальна і кровоносна системи. Основний продукт обміну – сечовина

Номер слайду 12

НЕРВОВА СИСТЕМАЦНС: головний та спинний мозок, ПНС: нерви;головний мозок має 5 відділів, добре розвинені великі півкулі, кора (складна поведінка: турбота про нащадків, навчання, спілкування)

Номер слайду 13

РОЗМНОЖЕННЯ ТА РОЗВИТОКСсавці – роздільностатевіРозмноження статеве. Розвиток плоду всередині м’язового органу – матки. Поживні речовини передаються у кров зародка через плаценту. Живородіння. Вигодовування молоком, турбота про потомство

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ)))

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
21 вересня 2023
Переглядів
367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку