Стаття "Мистецтво як інструмент миру"

Про матеріал
У статті представлено інформацію про можливості використання мистецтва як інструменту миробудівництва на прикладі освітнього проекту "Митці згоди: творчі методи трансформації конфліктів".
Перегляд файлу

Мистецтво як інструмент миру

 

В усі часи мистецтво виступало як особливий вид людської діяльності, який має величезний потенціал для розвитку особистості та неймовірну енергію, правильне використання якої може бути основою для будь-яких позитивних змін у суспільстві.

Мистецтво приносить людям позитивні емоції, розкриває внутрішній потенціал особистості, сприяє самопізнанню та вмінню представити себе іншим. Мистецтво відкриває творчість у людині, а творчість ‒ це можливість відпустити себе, вона дає людям свободу висловлювати свої думки. Мистецтво є інструментом спілкування між людьми, якому не потрібна звичайна мова. У якості мови мистецтво використовує образ, символ, колір, звук, рух, дотик, вираз обличчя. І ця особлива мова мистецтва є зрозумілою для людей будь-якої національності, віку, статі, соціальної приналежності.

Мистецтво впливає на людські емоції та почуття набагато глибше, ніж інші засоби. Воно може як заспокоювати, так і збуджувати. Але ніколи не залишає байдужим того, хто торкається тонких струн мистецтва.

Як зазначає О. Вознесенська «Творчість є чудовим засобом життєтворення, налагодження соціальних зв’язків, сприяє вирішенню конфліктів та гармонізації стосунків. Творчість допомагає відволіктися від повсякденних турбот, вивільнити витісненні емоції, отримати задоволення, сприяє процесам усвідомлення й адекватної оцінки своїх почуттів, спогадів, переживань, що важливо під час конфліктів. Потреба бути творцем, активним будівельником свого життя та суспільства зумовлює спонтанне використання творчої діяльності задля покращення власного психічного стану. Високий рівень толерантності до іншого, повага будь-якої думки чи образу,атмосфера терпимості та довіри завдяки творчості, багато в чому сприяє прийняттю інших такими, якими вони є, а, отже, вирішенню конфліктів та миротворенню. Усвідомлення своєї окремості від інших відбувається під час занять улюбленою справою, творчою діяльністю, яка дає можливість зрозуміти свою цілісність, відмінність від іншого, що відбувається в будь-якому творчому процесі. Під час творчої діяльності відбувається активізація певних психологічних процесів: змінюється внутрішній досвід людини, ситуація набуває нових смислів, сублімація почуттів приводить до внутрішньої врівноваженості, створення творчого продукту сприяє інтеграції і синтезу.» [].

Отже, маючи значний потенціал позитивного впливу на людину, мистецтво може стати інструментом миробудівництва. Саме так і зародилася ідея використання мистецтва у якості альтернативного інструменту для трансформації конфліктів.

Освітній проект «Митці згоди: творчі методи трансформації конфліктів» поєднує творчі методи такі, як арт-техніки, барабанне коло та плейбек-театр з теорією трансформації конфліктів Йохана Галтунга та методом ненасильницького спілкування Маршалла Розенберга.

Ідея проекту полягає у використанні творчих методів для самопізнання людини (своїх емоцій, почуттів), для самовираження та для згуртування колективів.

Творчі методи можна використовувати на різних етапах роботи:

- на етапі діагностики (особистісної та колективної),

- на етапі формування чи розвитку певних компетентностей,

- на етапі рефлексії.

Основними цінностями проекту є: усвідомленість, здатність діяти ненасильницьким шляхом та гуманізм.

Проект реалізується з жовтня 2018 року на території Дніпропетровської області. За перший рік навчання на проекті пройшли 45 учасників, серед них були шкільні психологи, вчителі різних предметів, методисти та громадські діячі. З січня 2020 року почався другий етап навчання 45 нових учасників. Також з грудня 2019 року проводить робота в 4 закладах загальної середньої освіти м. Дніпра в рамках науково-педагогічного проекту регіонального рівня «Школа вирішення конфліктів «Митці згоди»

Отже, проект «Митці згоди» є творчим містком, який допомагає людям знаходити спільну мову – мову мистецтва для трансформації конфліктів. Через свій внутрішній світ, через творчість, самовираження через звук, рух, малюнок або іншим способом мир досягається всередині самої людини і відповідно мир може настати навколо.

 

Список використаних джерел

1 Вознесенська О.Л. Арт-технології у розв’язанні конфліктів. – Київ : Human Rights Foundation, 2019. 32 с.

 

docx
Додано
20 січня 2020
Переглядів
533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку