Стаття на тему "Вправи на зняття м'язової напруги у дітей"

Про матеріал
Незалежно від походження напруги з нею можна і потрібно боротися. Особливо важливо навчати способам боротьби з цим неприємним явищем дітей, щоб вони вміли розряджатися без шкоди для себе і оточуючих. І звичайно, чим раніше діти навчаться слухати і поважати своє тіло, тим імовірніше, що їм буде простіше працювати з ним і в дорослому віці. У статті описано вправи, які допоможуть дітям боротися з м'язовою напругою.
Перегляд файлу

Вправи на зняття м'язової напруги у дітей

 

       М'язове напруження — звичайне явище в наші дні як у дітей, так і дорослих. Що це таке? Відчуття, коли в м'язах відчувається неприємний «затиск» або «панцир», що не дозволяє вільно рухатися. Напруга може бути наслідком тривалого перебування в нерухомому або незручному положенні, а може свідчити про психосоматику: стримувані всередині нас думки, почуття, переживання і проблеми активно шукають вихід і накопичуються в м'язах у вигляді напруги.

      Незалежно від походження напруги з нею можна і потрібно боротися. Особливо важливо навчати способам боротьби з цим неприємним явищем дітей, щоб вони вміли розряджатися без шкоди для себе і оточуючих. І звичайно, чим раніше діти навчаться слухати і поважати своє тіло, тим імовірніше, що їм буде простіше працювати з ним і в дорослому віці.

    Як знімається м'язове напруження?

Загальне правило для більшості вправ для зняття м'язового напруження — це чергування напруги і розслаблення різних груп м'язів. Вправи для дітей відрізняються від вправ для дорослих ігровим форматом і умовністю дій.

Вони допомагають не тільки зняти напругу, але й налагодити контакт між педагогом і членами групи, переключитися на більш активну діяльність.

Вправи для зняття напруги всього тіла

 

Вправа «Рубаємо дрова»

Допоможе переключити дітей на активну діяльність, дозволить виплеснути свою агресію в грі. «Ви коли-небудь бачили, як рубають дрова? Можете показати? Відмінно! Зараз ми з вами будемо запасати дрова на зиму. Поставте колоду на пень, встаньте прямо, занесіть сокиру над головою і з усієї сили опустіть її на колоду з криком «Ха!», щоб полегшити собі роботу».

 

 

Вправа «Ловля метеликів»

«Ловля метеликів» — більш спокійний варіант тієї ж гри з великим включенням уяви. «Уявіть, що ми з вами знайшли чудову галявину квітів, по якій тут і там пурхають метелики. Давайте зловимо кілька розглянемо їх ближче! Отже, сачок напоготові, ми навшпиньки підкрадаємося до наших метеликів, піднімаємо сачок і ловимо нашу прекрасну полонянку». Тут можна попросити дітей описати, якого вони піймали метелика. «Чудово! А тепер давайте відпустимо його і подивимося, які ще є метелики на нашій галявині!» За таким же принципом можна ловити жуків, жаб тощо.

 

Вправа «Боягузливі зайці»

Пропонуємо дітям на кілька хвилин стати зайцями на галявині. Світить сонечко і вони граються, стрибають, грають один з одним. Раптом на галявині лісу з'являється вовк. Зайчики відчувають небезпеку, завмирають, починають тремтіти всім тілом, стискаються. Коли вовк іде геть, вухаті продовжують гратися. Цикл повторюємо кілька разів, при цьому, можна зменшувати/збільшувати період активності.

 

Вправа «Щеня обтрушується»

Запитуємо в учнів, чи знають вони, як обтрушуються цуценята. Звертаємо увагу на те, що вони це роблять всім тілом — від носа до хвоста. Показуємо, як це відбувається, пропускаючи хвилю трясіння зверху донизу і назад. Повторюємо з дітьми  кілька разів. Вправа добре підійде для завершення заняття.

 

Вправа «Бурулька»

 Просимо дітей витягнути руки вгору, закрити очі і уявити, що вони - бурульки.  Всім м'язи тіла напружені.  Просимо зафіксувати це положення на 1-2 хвилини.  Потім виходить сонечко і бурулька починає повільно танути: поступово розслабляються кисті рук і самі руки, потім шия, плечі, корпус, ноги.  Цю вправу можна виконувати не тільки стоячи, а й лежачи на підлозі.

 

 Вправи для зняття напруги м'язів спини і плечей

 Вправа «Підняття штанги»

 «Зараз ми з вами виступимо в ролі спортсменів-важкоатлетів.  Перед нами лежать важкі штанги.  Візьміться за штангу, зробіть глибокий вдих і відірвіть її від підлоги.  Піднімайте її вище і вище.  А тепер потрібно затримати штангу над головою, щоб судді зарахували наш результат.  Стояти дуже важко, ще трохи ... Можете кинути штангу, видихнути і поклонитися глядачам!  Ви справжні чемпіони!»

 

 Вправа «підвішені картини»

 «Ви вирішили прикрасити свій будинок, розвісивши по ньому великі красиві картини в рамках.  Я допоможу вам повісити їх рівно.  Візьміть картину і підійміть її вище, щоб вона висіла над вами.  Ще вище!  Трохи підніміть правий кут.  А тепер лівий, зовсім трохи.  Краса.  Зараз я заб'ю цвяхи, щоб повісити ваші картини».  У цій вправі можна запитати у дітей, що зображено на їхніх картинах.

1

 

docx
Додано
30 липня 2019
Переглядів
1699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку