Презентація "Динаміка розвитку класного колективу"

Про матеріал
У своєму розвитку колектив проходить три основні стадії (етапи).Реалізація цих етапів у життєдіяльності колективу робить його згуртованим, цілісним, ефективним у всіх процесах внутрішньої та зовнішньої взаємодії, привабливим для учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Динаміка розвитку класного колективу

Номер слайду 2

Колектив (від латин. collectivus – збірний, нагромаджений) –група людей, які об'єднані спільною метою, узгоджено діють для досягнення мети і мають органи самоврядування

Номер слайду 3

Виховний колектив є педагогічно організованою системою відносин Функції Акумулювання (колектив накопичує основні риси і вимоги суспільства, передає практичний досвід використання існуючих суспільних відносин) Формування (організація самостійної діяльності дітей, становлення ділових взаємовідносин: відповідальності, взаємодопомоги, контролю, вимогливості, дружби, товариськості) Коригування і регулювання (сформована громадська думка в колективі є дійовим інструментом педагогічного впливу, сила якого залежить від рівня розвитку колективу)

Номер слайду 4

Стадії розвитку учнівського колективу Формування активу колективу Поширення впливу активу на весь колектив Вирішальний вплив громадської думки на весь колектив Самовиховання як вищий тип виховання в колективі

Номер слайду 5

У своєму розвитку колектив проходить три основні стадії (етапи) На першій стадії розвитку колектив характеризується такими ознаками: він лише починає створюватись; члени колективу недостатньо знають один одного; вихованці неповною мірою усвідомлюють завдання; відсутня ініціатива в конкретній діяльності; відсутній актив.

Номер слайду 6

Виходячи з ознак колективу на цій стадії і тактичної лінії діяльності вчителя, можна визначити такі напрями його роботи: вивчення членів колективу; забезпечення знайомства вихованців між собою; висунення конкретних завдань перед вихованцями; організація спільної діяльності, спрямованої на виконання означених завдань; сприяння формуванню активу.

Номер слайду 7

І СТАДІЯ ВЧИТЕЛЬ У Ч Н І 1 2 3 4 Безпосередній вплив

Номер слайду 8

Колективу на другій стадії розвитку властиві такі ознаки: сформувався актив; більшість вихованців підпорядковується меншості; члени колективу усвідомлюють свої завдання; актив починає виявляти ініціативу у визначенні завдань та організації колективної діяльності. провідна тактична лінія керівника: здійснювати керівництво колективом на демократичних засадах з опорою на актив. Тут діє принцип: «Ми вирішили разом з активом».

Номер слайду 9

Відповідно до такого статусу колективу педагог організовує свою діяльність у таких напрямах: продовжує вивчати вихованців (їх розвиток постійно перебуває в динаміці); навчає членів активу здійснювати керівні функції; сприяє формуванню органів самоврядування; спільно з активом, органами самоврядування визначає перспективні лінії та завдання діяльності колективу на перший період.

Номер слайду 10

ІІ СТАДІЯ ВЧИТЕЛЬ 1 2 3 4 Безпосередній вплив Безпосередній вплив АКТИВ Опосередкований вплив

Номер слайду 11

Далі настає період, коли колектив набуває ознак третьої стадії: більшість вихованців перейшла на бік активу, усвідомлює вимоги керівника; більшість підпорядковує собі меншість; колектив усвідомлює свої завдання; вихованці в змозі самі формувати нові завдання; органи самоврядування спроможності організувати колектив на виконання означених завдань. Тактична лінія діяльності керівника такого колективу: здійснювати управління через загальні збори з дотриманням демократичних основ.

Номер слайду 12

Основні напрями роботи педагога з колективом на третій стадії: продовжує вивчати вихованців; включає активістів почергово у виконання керівних функцій; спільно з усім колективом визначає перспективні лінії діяльності.

Номер слайду 13

ВЧИТЕЛЬ У Ч Н І 1 2 3 4 Загальні збори колективу ІІІ СТАДІЯ

Номер слайду 14

На успішність розвитку і становлення колективу впливає низка соціально-педагогічних чинників: глибокі знання вчителями психолого-педагогічних основ теорії і практики формування та розвитку колективу; забезпечення наступності і єдності дій педагогів у роботі з колективом; володіння технікою створення перспективних ліній; забезпечення педагогічно доцільної роботи з активом і органами самоврядування; дотримання належного тону і стилю діяльності колективу; наявність традицій у життєдіяльності колективу; створення соціально-педагогічних умов для ефективної діяльності членів колективу.  

ppt
Додано
31 липня 2019
Переглядів
3028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку