Суд над Нікотиновою Цигаркою Тютюнівною

Про матеріал
Матеріал презентації " Суд над Нікотиновою Цигаркою Тютюнівною" дає змогу краще розкрити і зрозуміти проблему і шкоду від паління тютюну.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховний захід на тему: Суд над Нікотиновою Цигаркою Тютюнівною

Номер слайду 2

Мета: 1. Розвивати у студентів звичку до здорового й творчого способу життя. 2. На конкретних прикладах довести згубний вплив нікотину на організм людини. 3. Розвивати навички спільної діяльності,публічних виступів, роботи з різними джерелами інформації. 4. Сприяти розширенню кругозору студентів, формуванню творчого ставлення до виконуваної роботи. 5. Сприяти тому, щоб студенти усвідомили, що тютюнопаління – це загроза для здоров'я людини, здоров'я нації.

Номер слайду 3

Обладнання: Мультимедійна установка, фотокартки, ілюстрована енциклопедія ” Світ людини ”

Номер слайду 4

Тютюн - єдина дозволена законом смертельна речовина

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вік курця зменшується на 15-20 років

Номер слайду 7

Скажіть хто - не будь, чому курити- це безглуздо?

Номер слайду 8

Подумайте!!!

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Тютюнова хмара накрила Україну. Наша держава вважається однією з найбільш “прокурених” у світі. Ситуація з палінням в Україні критична. Жовтень 2009року – 517 років, як людство палить. Паління – це справжня наркоманія. Студентські роки – це роки фізичного та розумового зростання.

Номер слайду 13

Громадянка Нікотинова звинувачується ! У погіршенні стану довкілля. Згубному впливу на здоров я людей.

Номер слайду 14

Історичні відомості: Вік люльки для паління 3000 років. 5ст. до н.е. Геродот писав, що скіфи та жителі Африки вдихали дим палаючих трав. Жовтень 1492 р. Христофор Колумб відкрив тютюн для Європи. 1680р. Людовік 13 видав указ – продавати тютюн в аптеках. Кінець 14 ст. в Англії за паління карали на смерть.

Номер слайду 15

Історичні відомості : 17ст. Папа Римський Уран відлучив від церкви католиків, які палили. 1692р. п'ятьох монахів живцем замурували в стіну за те, що палили. 1616р. тютюн висівають на Україні. 1633р. указ Михайла Романова про заборону паління. Петро Перший анулює заборону на паління.

Номер слайду 16

Історичні відомості : 1763р. видано Найвищий Маніфест “ Про вирощування як в Малоросії, так і у великоруських місцях насаджень різних сортів тютюну ”. 19ст. з явилися цигарки та сигарети. Виникла нова галузь – тютюнова. 1913р. випущено 259 млрд. штук цигарок.

Номер слайду 17

Наслідки паління тютюну: хворі легені.

Номер слайду 18

Хвороби серцево-судинної системи

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Хвороби серцево-судинної системи.

Номер слайду 21

Відомості ботаніки: Тютюн – однолітня трав'яниста рослина висотою до 150 см із родини Пасльонових. Квіти розміщуються на верхівці стебла, плід – коробочка. Нараховується 760 видів тютюну. До складу листя входить: білки ( 10 %), вуглеводні (20%), органічні кислоти (10%), під час спалювання утворюються смоли (14%) та випаровуються ефірні олії ( 1%), які дають специфічний аромат тютюну.

Номер слайду 22

В Україні вирощують тютюн справжній та махорку.

Номер слайду 23

Дані хімічної експертизи : В тютюні нараховується від 70 до 300 хімічних речовин. Сильнодіючі та фізіологічно активні: нікотин, анабазин, оксид арсену, синильна кислота, чадний газ, вуглекислий газ, аміак, сірководень, ефірні олії, метан, формальдегід, смоли та інші.

Номер слайду 24

Куріння шкодить здоров'ю

Номер слайду 25

Алкалоїд нікотин – сильна рослинна отрута.

Номер слайду 26

Дані біології: 17ст. про отруйність тютюну знають англійські злодії. 1841р. рос.лікар Загорський підкреслював велику шкідливість паління. 1850р. інтенсивне вивчення нікотину у Франції. 1934р. у Ніцці змагання з тютюнопаління – двоє учасників померло. Англійський вчений Річардсон описав випадок гострого отруєння нікотином. Смертельна доза нікотину для людини складає 50-75 мг ( 1 мг на 1 кг тіла ).

Номер слайду 27

Досліди на тваринах : Одна мільйонна частка нікотину викликає судоми у п явки. Миша гине від краплі нікотину в око. Від нікотину у кролів та щурів виникають злоякісні пухлини. Птахи, які живуть в кімнатах де палять- гинуть.

Номер слайду 28

Паління або здоров'я – обирайте самі ( ВООЗ)

Номер слайду 29

Курець, що став залежним...

Номер слайду 30

Вплив тютюнопаління на людину: Тютюновий дим пошкоджує органи дихання. Серцево-судинні хвороби. Проблеми системи травлення. Негативний влив на мозкові процеси. Зниження гостроти зору та слуху. Негативний вплив на ендокринні залози.

Номер слайду 31

Смертельний діагноз

Номер слайду 32

Паління матері впливає на стан здоров я її дитини: Ускладнення під час пологів. Довільні аборти. Хвороби дітей: вовча пащека та заяча губа. Мала вага дітей при народженні.

Номер слайду 33

Вовча пащека (заяча губа)

Номер слайду 34

Причина багатьох пожеж – паління. В Прилуках за останні 11 місяців трапилося 32 пожежі: 2 – підпал дітьми, а 5 – через паління. Загинули дві людини.

Номер слайду 35

Факти, що свідчать про шкідливість паління в різних літературних джерелах: Пушкін О.С. вважав ознакою дурного тону та засуджував. Толстой Л.М. описав легке отруєння нікотином. Філіппов Б. говорив, що паління шкідливе. Народна мудрість:” Щоб не палити – не починайте”, “ Палити - здоров'ю шкодити.” Бернард Шоу: “ Сигарета – це бікфордів шнур, на одному кінці якого вогник, а на іншому дурень ”. “Тютюн і камінь сушить” ( народна мудрість).

Номер слайду 36

Тютюнопаління – проблема атмосфери. Курець завдає шкоди оточуючим навколо. Забруднене повітря від згорання тютюну знижує працездатність. Населення землі викурює 12 більйонів цигарок та сигарет щорічно. В недопалках міститься 2 250 000 т синильної кислоти, 384 000 аміаку, 108 000 нікотину, 600 000 т дьогтю. Загальна маса недопалків у світ - 2 520 000 тон.

Номер слайду 37

Чоловік з реклами Marlboro помер від емфіземи.

Номер слайду 38

Дані соціологічного опитування: Кількість студентів, що палять лише на дискотеках складає 42%. 13% випалюють одну-дві на день, 36%-від 3- 10 цигарок в день. 52% палять в компаніях. 22% пробували палити. 4% крадуть цигарки у батьків-курців.

Номер слайду 39

Пам'ятай про наслідки :

Номер слайду 40

В процесі аналізу виділено групу активних курців: Які випалюють за день від 1 -20 цигарок(20%). 65% палить батько. 20% палить мати. 10% кидати палити не збираються. 35% які ніколи не палили!

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Президент підписав «антитютюновий» закон №27(329) 8-14 липня 2009року Заборонено палити у громадських місцях, за винятком спеціально відведених для цього місць. Зазвичай це: лікарні, поліклініки, навчальні заклади, спортивні споруди ( в т.ч. стадіони), заклади культури і освіти, підземні переходи,зали очікування вокзалів,

Номер слайду 43

зупинки громадського транспорту,громадський транспорт, дитячі майданчики. Заборонені написи на пачках “ з низьким вмістом смол ”, “ легкі ”, “ дуже легкі ”, “ м'які ” та їх аналоги іншими мовами.

Номер слайду 44

На одному боці пачки повинен бути напис (не менше 15% площі) – “ Куріння вбиває ”. На іншому боці – один з 10 написів: “ Куріння викликає рак легенів ”, “ Куріння викликає залежність від тютюну – не починайте палити ”, “ Курці вмирають рано ”, “ Куріння під час вагітності шкодить вашій дитині ”.

Номер слайду 45

Забороняється виробництво і продаж іграшок, цукерок у формі пачок сигарок, акції за участю тютюнових виробів. З 2010 року заборонять поштучну реалізацію тютюнових виробів ( окрім сигар). З 2011 р. збільшать попереджувальні написи + зображення наслідків куріння. Мінімальний штраф за куріння у недозволеному місці – 255грн, зараз 17-85 грн.

Номер слайду 46

Новини світу : Англія – у курців вираховують гроші за час, проведений у курилці. Данія – заборона палити в громадських місцях. Сінгапур – штраф за паління в громадських місцях. Фінляндія – за пропозицією лікарів,17 листопада день без паління. Японія м.Вакі – 3 дня без паління. Франція – зменшення курців після антитютюнової реклами. У Ватикані – з 2002 року діє сувора заборона на паління. Штраф – 30 євро.

Номер слайду 47

Чи хочете ви кинути палити?

Номер слайду 48

Суд визнав Нікотинову Цигарку Тютюнівну винною: В нанесенні шкоди людині. В нанесенні шкоди навколишньому середовищу. Рекомендувати: не палити цигарки, а піклуватися про своє здоров'я

Номер слайду 49

ВИСНОВОК: “ ПАЛИТИ – ЗДОРОВ”Ю ШКОДИТИ!”(народна мудрість). КУРИТИ – ЦЕ БЕЗГЛУЗДО! Щоб не палити – не починай! “ Цигарка – це бікфордів шнур, на одному кінці якого вогник, а на іншому дурень ” ( Бернард Шоу). ЗДОРОВ Я, СПРАВЖНЯ РАДІСТЬ ЖИТТЯ І ЩАСТЯ НЕСУМІСНІ З ТЮТЮНОМ!

Номер слайду 50

Щоб не палити – не починай!

Номер слайду 51

ppt
Додано
21 листопада 2019
Переглядів
1380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку