Святкування Нового року в різних країнах

Про матеріал
Розповісти учням, як святкують Новий рік в різних країнах. Як звати Діда Мороза в різних країнах
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Святкування Нового року в різних країнаїх

Номер слайду 2

Новий рік — це справді особливий день. Це свято об’єднує всіх жителів нашої планети незалежно від віросповідання та поглядів. Навіть ті, хто не вірить ні в Діда Мороза чи Санта-Клауса, все одно відзначають закінчення старого і початок нового року. Кожна країна має свої особливості, цікаві традиції та навіть дати святкування Нового року в різних країнах світу.

Номер слайду 3

Польща і Україна: святий Миколай. Християнський святий Миколай Чудотворець є прообразом Санта Клауса і Діда Мороза. За легендою, він розкладає подарунки в шкарпетки, а неслухняним дітям дістаються різки. У Чехії, Словаччині, Угорщині цього персонажа звуть Мікалас, у Німеччині – Ніколас. Останніми роками українські традиції відроджуються – святий Миколай приходить до нас замість Діда Мороза.

Номер слайду 4

В більшості країн Новий рік святкують 1 січня, як і в Україні. До речі, на території України тільки з 1918 року святкування Нового року почало збігатись із європейським. Батьківщиною Діда Мороза вважають Фінляндію. Там його звати Йоулупуккі й живе він у Лапландії. Втім, святкування Нового року там не таке важливе, як Різдво. Усі святкування відбуваються зазвичай вдень. На столі можна побачити сосиски, прості салати. До речі, у Фінляндії використання піротехніки дозволено тільки у ніч з 31 грудня на 1 січня.

Номер слайду 5

Саме в Англії зародилась традиція обмінюватись різдвяними та новорічними листівками. А ще англійці звикли в прямому значенні впускати рік у дім. Вони відчиняють парадні двері, щоб новий рік прийшов у їхню домівку, а ще залишають відчиненими задні, що вийшов старий. В оздобленні будинків англійці використовують не тільки ялинку, а й омели. Масштабне святкування Нового року можна побачити й в США. До речі, їхні традиції цього свята дуже схожі на українські. Окрему увагу можна приділити оздобленим будинкам. Американці роблять це чи не найкраще. Сусіди змагаються між собою за найяскравішу ілюмінацію. Подарунки від Санти діти знаходять під ялинкою, а ще залишають гостю печиво з молоком.

Номер слайду 6

У Франції до дітей приходить не Дід Мороз, а дідок Пер Ноель в шубі, червоному ковпаку і дерев’яних черевиках. Пересувається він на ослику. Діти вірять, що Пер Ноель забирається в димохід і кладе їм гостинці в спеціально приготовлене для цього взуття перед каміном. Дорослі в цей день танцюють у червоних ковпаках, веселяться, жартують, обсипають один одного конфетті.

Номер слайду 7

У Франції два Діди Морози. Одного звуть Пер-Ноель, що означає "Батько Різдво". Він добрий і приносить дітям в корзині подарунки. Другого звуть Шаланд (Chalande). Цей бородатий старий носить хутряну шапку і теплий дорожній плащ. У його корзині заховані різки для неслухняних і ледачих дітей. Щоб задобрити Шаланда, діти співають йому пісеньку:"До нас прийшов Шаланд. У загостреній шапціЗ солом´яною бородою. Тепер у нас вдосталь горіхівІ смачних булочок для нього. До самого Нового року!"

Номер слайду 8

Про китайський Новий рік знають чи не усі. Його святкування припадає на молодий місяць, а це кінець січня чи початок лютого. Справді, китайці це свято відзначають гучно, дотримуються багатьох традицій, які передаються поколіннями. Особливим атрибутом святкування є ліхтарі. Ними прикрашають вулиці, будинки та вважають, що вони відлякують злих духів. Ще в Китаї вірять, що Новий рік варто зустрічати в червоному одязі.

Номер слайду 9

На святковий стіл подають страви з м'яса і птиці, а також пельмені. У Новий рік китайці замість подарунків дарують один одному гроші в червоних конвертах. У Китаї Новий рік відзначають мінімум 15 днів. В інші дні свята прийнято приходити в гості до друзів і сусідів і обмінюватися парними предметами

Номер слайду 10

Зовсім інші традиції існують на Кубі. В цій країні святкування Нового року здалось би нам дивним. Прикрашають там не ялинку, а пальму. Замість Діда Мороза – Вальтасар, Гаспар і Мельхіор. А щоб рік був вдалим, варто під бій годинника з’їсти дванадцять виноградин. На Кіпрі Діда Мороза звуть Василь. Діти співають в Різдво такі пісні-прохання:"Святий Василь, щастя подаруй. Виконай всі мої бажання!Та буде славне Різдво!"

Номер слайду 11

Монголія: Увлін Увгун. У цього діда приголомшлива шапка з рогами і одягнений він у традиційний одяг скотаря. У монголів, калмиків бурятів Новий рік – це сагаалган, свято пастухів. Він настає через два місяці після зимового сонцестояння. А Увлін Увгун – головний пастух.

Номер слайду 12

Італія: Баббо Натале. Саме так звуть різдвяного діда, який приходить до італійських дітлахів. Але подарунки в цій країні дарує не тільки він, а й фея Бефана, котра розносить солодощі.

Номер слайду 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рибальченко Ірина Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Булах Інна
Додано
26 грудня 2022
Переглядів
322
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку