Свято гумору та здоров'я

Про матеріал

Сценарій спортивного свята у формі спортивно-розважальних естафет, присвяченого Дню сміху і Всесвітньому дню здоров'я, метою якого є пропаганда здорового способу життя у молодіжному середовищі.

Перегляд файлу

Анотація

Сценарій спортивного  свята у формі спортивно-розважальних естафет, присвяченого Дню сміху і Всесвітньому дню здоров’я, метою якого  є пропаганда здорового способу життя у молодіжному середовищі; формування у учнів здоров’язберігаючої компетентності, розкриваючи  значення  гумору та занять фізичними вправами для здоров’я людини; підвищення рівня фізичної культури учнів, розвиток основних фізичних якостей та рухо­вих здібностей; виховання волі до перемоги, почуття колективізму та взаємодопомоги.

Розраховано на учнів середньої школи

 

«Свято гумору і здоров’я»

ПОЛОЖЕННЯ:

Мета: формування у учнів здоров’язберігаючої компетентності, розкриваючи  значення  гумору та занять фізичними вправами для здоров’я людини; підвищення рівня фізичної культури учнів, розвиток основних фізичних якостей та рухо­вих здібностей; пропаганда здорового способу життя у молодіжному середовищі; виховання волі до перемоги, почуття колективізму та взаємодопомоги.

Інвентар: фішки, самокати, мати, тунелі, бар’єри, клюшки, ласти, мішки, обручі, футбольні м’ячі, скейти, повітряні кульки, м’ячі для метання, фітболи м’ячі, боксерські рукавиці, стільці, муляжі риб, олівці, віники, музичний центр, інформаційне табло, плакати

Місце проведення: спортивний зал

Склад команд: 3 команди учнів 6-8 класів по 8 учасників (4 хлопця і 4 дівчини).

Форма учасників: футболка, шорти, спортивне взуття, емблеми.

Судді: вчителі фізичної культури.

Судді при учасниках: учні старших класів.

Система оцінювання: здійснюється  за 3 бальною шкалою:

1 місце -3 бали; 2 місце –2 бали; 3 місце –1 бал. За грубе порушення правил віднімається 1 бал. Перемога надається тій команді, яка набере найбільшу суму балів.

Нагородження: Всі команди отримують диплом, відповідно до зайнятих місць. За 1 місце команда отримує  солодкий приз.

Хід заходу:

Зал святково прикрашений різнокольоровими кульками, спортивними гаслами, жартівливими плакатами. Лунає музика, під оплески вболівальників команди виходять до залу і шикуються в колони. Очолюють команди судді при учасниках.

Ведучий 1. Добрий  день шановні учні, вчителі та гості нашого свята!

Ведучий 2. Вітаємо! 

Ведучий 1. Ми раді новій зустрічі і вітаємо всіх вас на святі гумору! 

Ведучий 2. Як відомо, цей день та й весь квітень  знаменитий веселими розіграшами, безтурботними жартами і сміхом.

Ведучий 1.  А ще, в квітні відзначають Всесвітній день здоров’я.

Ведучий 2. Так, і мабуть невипадково вони стоять поруч, бо сміх – один із захисників нашого організму від негативних факторів, а отже – від багатьох тілесних недуг.

Ведучий 1. Так, сміх і справді подовжує життя. Тут і ліки не потрібні.

Вбігає Баба-Яга

Яга: Про які ліки ви тут говорите?  Ви на мене подивіться, знаєте скільки мені років? Багато, а все тому, що мені завжди весело. А якого чорта ви всі тут зібралися?

Влітають чорти?

Чорт 1: Хто нас тут кликав?

Яга: Та це я так, до слова прийшлось. Здається мені, тут веселенька тусовочка намічається!

Чорт 2: А що за привід?

Ведучий 2. Ми тут зібралися на свято приурочене Дню гумору, а оскільки воно спортивне, то і про здоров’я подбаємо.

Яга: Ви що? Насправді вирішили займатися такою несенітницею? Та які ж з вас спортсмени? Ви ж, крім своїх комп’ютерів, більше нічого не знаєте і не вмієте, у футбол, і той по комп’ютеру граєте, з буфетів та їдальні не вилазите, на уроки  спізнюєтеся, зарядку не робите, уроки фізкультури прогулюєте, в чому ж ви будете змагатись – хто більше з’їсть пиріжків, чи хто повільніше дійде до спортивного залу не зупиняючись. Не смішіть мене.

Ведучий 1. Ні, Яга, тут якраз зібрались сильні, спритні, веселі й кмітливі, швидкі й витривалі учні. І вони доведуть, що, товаришуючи з наукою, не забувають про фізкультуру і спорт, бо інакше б їх тут не було.

Тож розпочинаємо наші змагання.

Ведучий 2.  Перш ніж оголосити перше завдання, давайте привітаємо нашу суддівську бригаду:_______________________________________________________________

Яга:       Баба-Яга проти! Я теж хочу бути в журі.

Ведучий 1. Гаразд, ти будеш нашою помічницею.

Ведучий 2. А зараз давайте попросимо наших учасників представити себе.

(Проголошуються назви команд і девізи)

Яга:    Ну і назви у вас! Я у захваті!

Ведучий 1. Сміх можна назвати «внутрішньою пробіжкою». Як і під час звичайного ранкового бігу, тиск спочатку підстрибує, а потім поступово знижується нижче того рівня, який був до тренування.

Ведучий 2. Тож перше наше випробування пов’язане з бігом. За сигналом перший учасник біжить, пролізає крізь тунель, перестрибує через бар’єр і назад повертається звичайним бігом.

Естафета

(Чорти з Бабою – Ягою заважають)

Ведучий 1. До речі, чи відомо вам, що медики з університету Берна (Швейцарія) прийшли до висновку, що цілюща дія фізичних вправ незрівняна з цілющим ефектом сміху. Як вдалося підрахувати швейцарським ученим, одна хвилина сміху рівноцінна сорокахвилинній пробіжці.

Ведучий 2.Тож продовжимо наші випробування. За сигналом перший учасник одягає боксерські рукавиці, бере фітбольний м’яч, біжить між стійками, оббігає останню позначку й так само повертається назад, передає естафету наступному.

Естафета

Яга: Ой, щось мені уже нудно стало від того, як вони бігають, лазять переді мною. Хотілося б чогось незабутнього, витонченого

Ведучий 1. Гаразд! Вам дарують свій виступ учні ___ класу _______________

(Танок)

Ведучий 2. Дякуємо за чудовий виступ.

А чи відомо Вам, що в 1564 р. у Франції, король Карл IX видав указ про перенесення початку року з першого квітня на перше січня. Але багато його підданих, не згодні були з найвищим велінням і першого квітня надіслали один одному традиційний новорічний подарунок - рибу. Поступово з указом короля змирилися, а от день «квітневої риби" залишився. І першого квітня, діти таємно вішають на спину дорослих паперових рибок на ниточках.

Ведучий 1. Тож наша наступна естафета пов’язана саме з цим подарунком. Навпроти кожної команди стілець, на якому лежить муляж риби та олівець. За сигналом перший учасник виконує стрибки в мішку до стільця, розмальовує рибу і чіпляє її на бар’єр, назад повертається стрибаючи у мішку, передає естафету наступному.

Естафета

Яга: Ох і розсмішили ви нас, художники ви неперевершені.

Ведучий 2. День сміху святкується зараз у всьому світі. У США його називають "святом серця". Професор Стенлі Теп із інституту здоров'я Каліфорнії, стверджує: "Тридцять хвилин сміху на день дозволяють пацієнтові, котрий переніс інфаркт міокарду, уникнути повторного нападу і жити повноцінним життям, а здоровим же людям ця кількість сміху подовжує життя на роки, іноді на десятиріччя".

Ведучий 1.  Тож пропонуємо наступний конкурс: за сигналом вам необхідно подолати відстань між фішками на самокатах, не зачепивши їх, під’їхати до стільця, взяти кульку у вигляді серця, надути її, прив’язати до самокату і повернутися назад, об’їхати усю команду з правої сторони і передати естафету наступному учаснику.

Естафета

Ведучий 2. Пропонуємо нашим учасникам перепочити. Свій виступ вам дарує учениця __ класу __________________

Ведучий 1. Ну, що Яга, спробуєш теж так зробити?

Яга: Ні! Я придумала наступний конкурс для учасників. Зараз вам продемонструю як я гарно вмію вправлятися зі своєю мітлою. Ваше завдання: віник поставити на долоні (показує) і красиво пробігти з ним, щоб він не впав, а другою рукою, ото так красиво махати, як та красуня.

Естафета

Ведучий 2. Бачиш, Яга, у нас дійсно тут усі гімнасти, так вправно володіють предметами, тож на уроки фізкультури вони мабуть таки ж ходять.

Яга:       Ну, нічого, все одно я не зупинюсь і щось придумаю, щоб у них не вийшло.

Ведучий 1. Поки Яга у роздумах над черговим випробуванням, ми пропонуємо Вам проявити стрибучість та злагодженість дій. А почуття гумору допоможе вам здолати труднощі і вдало виконати це завдання.

Ведучий 2. Ваше завдання – розбитися по парах, один учасник піднімає пряму ногу вперед, другий бере її однією рукою, а другою тримає свою ногу позаду за гомілкостоп. У такому положенні вам доведеться дострибати до позначки, там помінятися й повернутися назад, передаючи естафету наступній парі.

Естафета

Чорт 1: Да, чорти з вас вийшли нікудишні! Спробували, як воно весь час стрибати, бути непосидючими, вертихвостами. Бачите, які ми витривалі.

Ведучий 1. Нічого, у наших учасників усе ще попереду. Вони ще продемонструють нам свої фізичні якості.

Яга:        Я придумала, придумала, придумала!

Ведучий 2. Говори вже, що в тебе ще.

Яга:     Ніхто ж не буде заперечувати, що найзахоплюючими змаганнями є спортивні ігри, і майже всі ви любите грати у футбол і хокей?

Ведучий 1. Звісно, люблять, особливо хлопці.

Яга:     Так от вам завдання: перед вами стійки, в руках ключки і повітряні кульки. За сигналом перші учасники ведуть кульки ключкою, обводячи стійки, і таким же чином повертаються назад, передаючи естафету наступному гравцю.

Естафета

Ведучий 2. Кажуть, усмішка і сміх – це ворота, через які в людину може потрапити багато хорошого. А ми спробуємо, щоб ще й у інші ворота влучно потрапив м’яч, тож приготуйтесь демонструвати красиві голи. За сигналом перший учасник одягає ласти і біжить до м’яча, ставить його на лінію і виконує удар по воротах, підбирає м’яч, кладе його на фішку і повертається назад бігом, передаючи естафету наступному учаснику. Враховується швидкість та влучність.

 

Естафета

Ведучий 1. Павло Глазовий писав: «Сміх людський – чудесна штука. Він – мистецтво і наука…»

Ведучий  2. Заняття спортом – це теж своєрідна творчість, особливе мистецтво. Отже вони добре доповнюють один одного, і сміх заряджає енергією, яка так необхідна для виконання фізичних вправ.

Ведучий 1. Ну що, давайте подивимось. За сигналом перший учасник стрибає на фітбольному м’ячі до фішки, сідає на скейт, м’яч тримає в руках і за допомогою ніг їде до фінішу, об’їжджає фішку, назад повертається бігом. 2 учасник виконує теж саме, тільки у зворотньому напрямі.

Естафета

Ведучий 1. Поки журі підводить підсумки, пропонуємо вам виступ учнів ____ класу

(Танок)

Ведучий 2. Слово для підведення підсумків надається: _______________________

Нагородження

Ведучий 1. Ось і настав час прощатися з вами, друзі. Ми хочемо побажати вам щирого сміху, бо усмішка - це джерело цілющої сили. Наповнюйте себе енергією усмішки та з легкістю діліться нею з іншими.

Ведучий 2. Тож нехай завжди лунає дзвінкий, веселий сміх, а поруч з вами крокують дотепний гумор і жарти!

Разом (ведучі,Яга, чорти). Смійтеся на здоров’я!

 

doc
Додано
28 березня 2021
Переглядів
263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку