Свято майбутніх захисників Вітчизни

Про матеріал
Виховний захід метою якого є ознайомити дітей з виникненням свята захисників вітчизни, виховувати інтерес до минулого, почуття дружби і товаришування, командного духу, повагу і любов до ближніх.
Перегляд файлу

1

 

 

«Свято майбутніх захисників Вітчизни»

До дня збройних сил України , 6 грудня.

 

Мета: ознайомити дітей з виникненням свята захисників вітчизни, виховувати інтерес до минулого, почуття дружби і товаришування, командного духу, повагу і любов до ближніх.

Завдання:

  • створити сприятливі умови для розвитку дружніх відносин;
  • розвинути спритність, творчу активність, допитливість, уміння висловлювати свої думки, уміння, таланти;
  • навчити логічно мислити при виборі відповідей, поважати почуття та гідність інших, приймати перемоги і невдачі;
  • виховати почуття дружби і взаєморозуміння;

Форма проведення: діяльнісно – практично групова (свято);

Актуальність: День захисників вітчизнице день слави і мужності, честі та відваги! Наші захисники охороняють наш спокій нас і наших дітей, а ще нехай часом і хмарне, але обов’язкове мирне небо над нашою головою! Але слово «захисник» може розумітися і в широкому сенсі: захисник сім’ї, домівки, людина, за якою жінка може відчути себе як за кам’яною стіною. Це свято несе в собі величезний патріотичний, етичний, емоційний заряд. В цей день ми віддаємо дань пошани тим, хто мужньо захищав рідну землю від загарбників, а також тим, хто в мирний час несе нелегку і відповідальну службу, також поздоровляємо тих, кому в майбутньому належить встати на захист вітчизни.

Обладнання:  торбинки з наборами літер, із яких учасники мають скласти назву своєї команди, бинти, ложки, стакани, тарілки, цукерки, 2 цеберка, 2 палички з закріпленими на них нитками, 2 повітряні кульки, дошка, крейда, 2 картоплини, ножі, кухонні дошки.

 

Методичне оснащення:

  1. Барабаш О. Д., Калуська Л. В., Яновська О. В. «Свята і розваги»: навчально – методичний посібник. – К.: Освіта, 1995. – С. 103 – 105.
  2. Дитяча енциклопедія Я пізнаю світ. Історія. – Х.: Ранок, 2004. – 148с.
  3. Красовницький М. Ю. Виховна робота в школі : досвід і проблеми. - К.: Освіта, 1992. – 184с.
  4. www. konserg. ucoz. ua /load.
  5. www.pedagog- club. narod. ua/ru.
  6. www. teacher. at. ua

 

ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

І. Вступна частина

Організаційний момент

ІІ. Основна частина:

1-ша учениця

Сьогодні справжніх хлопців свято,

А в нашім класі їх багато:

Сміливих, веселих і мужніх,

Кмітливих, шляхетних і дружніх!

2-га учениця

Хто сказав, що справжні хлопці

Лиш в казках існують?

Хто говорить, що наші

дівчата сумують?

Якщо є такі розмови,

Ми відповідаємо:

Кращих хлопців й веселіших

За наших не знаємо!

Ведуча 1. Привіт, друзі!

Ведуча 2. Добридень, хлопці! Дозвольте сьогодні вас привітати зі святом справжніх чоловіків  майбутніх захисників нашої держави .

6 грудня День Збройних сил України святкують не випадково. Свято було засновано з нагоди ухвалення в цей день у 1991 році закону «Про Збройні сили України». Документ регламентував механізм створення української армії з військових формувань, що залишилися після розпаду СРСР.

Також у стислі терміни були прийняті законодавчі акти у військовій сфері, які визначили основний вектор розвитку армії на подальші роки: Концепція оборони і будівництва Збройних сил України, закон "Про оборону України", Воєнна доктрина України тощо.

На сьогодні Збройні сили України складаються зі сухопутних, повітряних і військово-морських військ. Кожна з цих частин має «свій» професійний день, тому 6 грудня День Збройних Сил України − своєрідне об’єднання всіх військовослужбовців країни.

Найбільша кількість військових у сухопутних військ, до яких належить артилерія й авіація, механізовані й танкові підрозділи, високомобільні десантні війська і ракетні. Також у складі ЗСУ є внутрішні війська, прикордонна служба та оперативно-рятувальна служба цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Крім того, у 2016 році у ЗСУ були сформовані сили спеціальних операцій, зосереджені на "гібридній війні". Зокрема, на рейдах і сучасних бойових діях, розвідінформації поза лінією фронту, ООС тощо.

З 2014 року чисельність ЗСУ почали збільшувати. На початку конфлікту на Сході українська армія складалася з 184 тис. людей. Нагадаємо, що тоді армія стала контрактною, а призов залишився лише у внутрішні війська. На початок лютого 2018 року чисельність ЗСУ сягнула 255 тисяч осіб.

Крім того, наші солдати беруть участь у міжнародних військових операціях, зокрема під егідою ООН.

3-тя учениця

Ми бажаємо вам, хлопці,

Друзі наші щирі,

На «відмінно» всім навчатись

І жити у мирі!

Щоб зростали і мужніли

Ви кожну годину,

Щоб батьки пишались вами

У будь-яку днину!

Ну а ми, дівчата, разом 

Хлопцям обіцяємо:

Про оцінки ваші добрі

Ми завжди подбаємо!

Ведуча 1. Двадцять третє лютого у календарі позначено як День захисника  Вітчизни. Однак вже давно стало традицією вітати у цей день усіх чоловіків.

Ведуча 2. Напевне, цим жінки хочуть зайвий раз підкреслити у чоловіках такі чесноти, як мужність, надійність, сміливість, щиросердя, шляхетність. У школі дівчата також намагаються не обійти увагою хлопців, вітають їх, дарують сувеніри та чарівні посмішки.

 Ведуча 1. А як можуть довести хлопці, що вони дійсно розумні, веселі, кмітливі і будь-якої миті готові виправдати сподівання дівочих сердець?

Ведуча 2. Влаштуємо веселе змагання «Морський бій» у якому візьмуть участь дві команди наших хлопців.

Ведуча 1. Отже, запрошуємо учасників вийти.

До глядачів виходять вісімнадцять хлопців (по девять  у кожній команді).

 Як ви вже здогадались, змагання матиме морську тематику. Тому кожній команді буде надано відповідну «морську» назву Яку? Команда має визначити сама.

 Ведучі передають командам по одному конверту із набором літер, із яких учасники мають скласти назву свого гурту. Для однієї команди – Ч,А,Й,К, А («Чайка»), для іншої – Ш,Х,У,Н,А («Шхуна»).

Команди за 1  хвилину мають скласти свої назви.

 Ведуча 2. Отже, у змаганні братимуть участь команди «Чайка» та «Шхуна». Як відомо, у кожного члена  є відповідне звання та фах. От деякі з них: капітан, старпом, судовий лікар, штурман, боцман, кок, радист, матрос та механік. Прошу команди розподілити ці обов’язки між своїми  гравцями.

Обидві команди за 2 хвилини представляють глядачам та журі усі посади своїх гравців.

Ведуча 1. Оцінювати наше змагання буде почесне журі. Після проведення кожного конкурсу журі нагороджуватиме переможця медаллю. А наприкінці ми підрахуємо кількість нагород і визначимо команду переможця. Нею стане та команда, що здобуде більше медалей.

Ведуча 2.А відкриє «морський бій» конкурс капітанів.

Конкурс капітанів

Завдання

І - й тур. Потрібно зробити якнайбільше компліментів своєму противнику.

ІІ - й тур. Ведучі читають капітанам завдання. Капітани відповідають на кожне по черзі ( по одному слову ). Перемагає той, хто назве більше відповідних слів.

  1. Назвіть відомі вам моря ( Чорне, Середземне, Червоне, Біле, море Лаптєвих, Баренцове, Берингове море).
  2. Назвіть види морських вітрильних кораблів ( фрегат, шхуна, бригантина, каравела, баркас, яхта ).
  3. Назвіть ссавців, які більшу частину свого життя проводять під водою ( тюлень, морж, котик, бобер, видра, дельфін, норка, кит ).
  4. Назвіть відомих мореплавців (Христофор Колумб, Марко Поло, Амеріго Веспуччі, Васко да Гама, Вільям Баренц, Вітус ( Іван) Беринг, Джеймс Кук, Жак Ів Кусто).

 

Журі нагороджує переможця, або присуджує нічию і вручає медалі обом капітанам.

 

Ведуча 1. Дякуємо. Капітани виявили свою ерудицію і обізнаність. Наші команди можуть сміливо відправлятися у плавання. Але спочатку слід визначити, як добре підготовлені старпоми – головні помічники капітанів. Отже, оголошуємо конкурс старпомів.

Конкурс старпомів

Ведучі проводять вікторину: читають слова, якими старпоми мають віднайти відповідний морський термін. Право відповіді надається тому, хто першим підніме руку.

Як називають моряки:

Кухню ( камбуз )

Кімнату офіцерів ( каюта )

 Радиста ( марконі )

Драбину ( трап )

Компас ( компас )

Підлогу ( палуба )

Кімнату рядових матросів ( кубрик )

Задню частину корабля ( корма )

Руль ( штурвал )

 

Журі нагороджує переможця

Ведуча 2. А тепер до конкурсу запрошуються механіки з обох команд. Щоб вирушити в подорож на кораблях, потрібно заповнити судна пальним.

 

Конкурс механіків

Перенести воду ложками за 1 хвилину. Переможе той, хто швидше і більше перенесе.

Журі нагороджує переможця

Ведуча 1. І от кораблі обох команд рушили у плавання. У бурхливому морі може статися будь–яка несподівана прикрість: морська хвороба, або травма під час шторму. Хто надасть хворому першу допомогу? Звичайно, судовий лікар. Тож наступний конкурс – конкурс судових лікарів.

Конкурс судових лікарів

 Для участі у конкурсі виходять по 2 гравці від кожної команди – судовий лікар і будь-хто із членів команди. Ведучі вручають судовим лікарям бинт. За дві хвилини вони мають перев’язати голову товаришу. Той хто акуратніше виконає завдання – переможець.

Журі нагороджує переможця

Ведуча 2. А тепер настала черга випробувати боцманів. Як відомо боцман любить чистоту і порядок, тому завжди піклується щоб на палубі не було жодної смітинки.

Конкурс боцманів

У конкурсі бере участь два учасника команди ( боцман і юнга ). Боцману вручають порожнє цеберко.  Юнгам потрібно зібрати розсипані на підлозі цукерки боцманові у цеберко за 1 хвилину, хто більше збере, той і переміг.

Журі нагороджує переможця

Ведуча 1.  В обох командах є радисти. Жоден корабель не зможе обійтися без цієї людини. Радисти виходять до нас.

Конкурс радистів

У мене в руках 2 однакові палички. На них закріплені однакової довжини нитки. Потрібно якнайшвидше намотати нитку на паличку .

Журі нагороджує переможця

Ведуча 2.  Тепер настала черга позмагатися й матросам. Матроси з обох команд виходять на конкурс.

Конкурс матросів

Матросам обох команд треба надути кульки. Перемагає той, хто швидше і більшу надме.

Журі нагороджує переможця

Ведуча 1. Штурман на кораблі – важлива людина, адже він відповідає і слідкує за тим, щоб судно рушало правильним курсом і не загубилося у просторах морів та океанів. Запрошуємо штурманів на двобій.

Конкурс штурманів

1 – й тур. Ведучі проводять вікторину, читають слова за якими штурмани мають віднайти відповідний морський термін. Право відповіді надається тому хто перший підніме руку.

  1. За якою зорею орієнтувалися мореплавці у давні часи, мандруючи північною півкулею? (За полярною зорею) .
  2. Назвіть усі планети Сонячної системи. ( Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон).
  3. Яка планета Сонячної системи вважається найбільшою. (Юпітер).
  4. Яка різниця між океаном та морем? ( море частина океану).
  5. Чи у всіх океанах мешкають кити. (так).

Перемагає той, хто дасть більше правильних відповідей.

2 – й тур. Штурманам завязують очі, підводять до дошки і дають у руку крейду. Ведучі пропонують їм намалювати морський пейзаж під диктовку.

Ведучі диктують: « Корабель, сонце, гори, море, хмарки, риби, чайки».

Перемагає той, хто точніше виконає завдання.

Журі нагороджує переможця

Ведуча 2. Наше плавання триває. Багато перешкод подолали відважені мореплавці. І от нарешті…зголодніли. І тут не обійтися без талановитого судового кухаря – кока. Від його мистецтва залежить настрій та бойовий дух команди. Будь ласка, коки, - ваш конкурс.

Конкурс коків

Перед кожним коком сталять дві миски, (в одній картоплина, друга - порожня), дають ніж та кухонну дошку. За три хвилини вони мають акуратно почистити картоплю і нарізати красивими кубиками. Перемагає той, хто виявиться справнішим.

Журі нагороджує переможця

Журі рахує медалі, які отримала кожна команда, і підводить підсумки «Морського бою». Ведучі нагороджують команди грамотами та солодкими призами.

III. Заключна частина

Ведуча 1. От і добігає кінця наше змагання.

Ведуча 2. Хлопчики гідно представили себе у ролі сміливих і кмітливих мореплавців.

Ведуча 1. Змагання закінчується, а от свято ні. Попереду веселий вечір розваг.

Свято продовжується частуванням

 

docx
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку