Таблиці, електронні таблиці. Табличний процесор

Про матеріал
Табличний процесор – це прикладна програма, яка призначена для опрацювання даних, поданих у таблицях. Таблиці, які опрацьовує табличний процесор, називають електронними таблицями. Електронна таблиця (від англ. spreadsheet) — це комп'ютерний варіант звичайної таблиці. Вона складається з рядків і стовпців, на перетині яких розташовуються клітинки. Назва Excel походить від англ. Executable cells, що означає виконувані клітинки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 17 Таблиці, електронні таблиці. Табличний процесор

Номер слайду 2

Програми які використовують для опрацювання електронних таблиць. Для опрацювання числових даних розв'язування багатьох задач використовують табличні процесори. Процесори допомагають швидко опрацьовувати дині, подані за допомогою електронних таблиць. Хто використовує табличний процесор? Продавці в магазинах, бухгалтери, банкіри тощо.

Номер слайду 3

Електронна таблиця. Табличний процесор – це прикладна програма, яка призначена для опрацювання даних, поданих у таблицях. Таблиці, які опрацьовує табличний процесор, називають електронними таблицями. Електронна таблиця (від англ. spreadsheet) — це комп'ютерний варіант звичайної таблиці. Вона складається з рядків і стовпців, на перетині яких розташовуються клітинки. Назва Excel походить від англ. Executable cells, що означає виконувані клітинки.

Номер слайду 4

Створити таблиці можна в різних електронних документах: у текстовому документі, у мультимедійній презентації, у графічному зображенні тощо. Для цього у відповідних програмах існують спеціальні засоби.

Номер слайду 5

У клітинках електронноїтаблиці можуть зберігатись Клітинка електронної таблиціІнші мультимедійні об’єкти. Текстові даніЧислові даніФормули. Зображення

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Історія створення табличного процесора. Перший табличний процесор був створений у 1979 році студентом Гарвардського університету (США) Деном Брікліном і його товаришем - програмістом Бобом Френкстоню. Він мав назву Visi. Calc (англ. Visible Calculator - наочний калькулятор). Перша версія табличного процесора Excel з'явилася 1985 року для комп'ютера Apple. Його розробники - американські програмісти Дуг Кландер і Філій Флоренце.

Номер слайду 8

Сучасні табличні процесори можна використовувати не лише на стаціонарних комп'ютерах, а й на планшетах та мобільних телефонах.

Номер слайду 9

Запуск програми Excel21 Запустити табличний процесор можна різними способами:3004

Номер слайду 10

Запуск програми Excel. Якщо на Робочому столі є значок програми Microsoft Excel, то для запуску програми можна навести вказівник на значок і двічі клацнути ліву кнопку миші. Або. Відкривши документ, що має один із значків:

Номер слайду 11

Базові елементи електронної таблиціБазовими елементами ЕТ є:

Номер слайду 12

Вікно програми Excel

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Робоча книга. Основним об'єктом опрацювання табличного процесора є електронна книга, яка за замовчуванням має ім'я Книга1. Користувач може змінити ім'я книги під час її збереження у файлі. Книга складається з аркушів, за замовчуванням ім’я першого - Аркуш1, яке вказується на ярлику аркуша.Ім’я електронної книгиІм’я Аркуша. Робоча книга складається із елементів, що мають назву робочі листи. Книга може містити до 255 робочих листів. Їх вкладки містяться унизу вікна ЕТ.

Номер слайду 15

СтовпціСтовпці є вертикальними об'єктами таблиці, що нумеруються латинськими літерами від А до Z, далі від АА до AZ, від ВА до BZ і, на кінець, від ІА до IV. Всього їх 256. Заголовки стовпців. Кнопка Виділити все. Заголовки рядківпозначаються цифрами 1,2,3...

Номер слайду 16

Кожна клітинка електронної таблиці має адресу. Адреса клітинки складається з номера стовпця та номера рядка, на перетині яких вона розташована, наприклад А1, СЗ, D17, АА26. Завжди одна з клітинок електронної таблиці є поточною. ЇЇ адреса відображається в полі Ім'я. Адреса клітинки. Поточна клітинка

Номер слайду 17

Сукупність клітинок аркуша електронної таблиці утворює діапазон клітинок. Діапазон клітинок, як і окрема клітинка, має адресу. Адреса діапазону клітинок задається адресами двох клітинок, розміщених у його протилежних кутах, що розділені двокрапкою. Діапазон. A1: D4

Номер слайду 18

Рядок і стовпець також є діапазонами. Наприклад, адресою діапазону клітинок, до якого входять усі клітинки десятого рядка, є 10:10, а адресою діапазону клітинок, до якого входять усі клітинки стовпця В, є В: В. Відповідно 6:8 - адреса діапазону клітинок, шо включає всі клітинки рядків з номерами 6, 7, 8, a H: L - адреса діапазону клітинок, до якого входять усі клітинки стовпців Н, І, J, К, L.

Номер слайду 19

Повторюємо. Розглянь схему та поясни зв'язок між вказаними поняттями: Табличний процесор. Електронна таблиця. Файл .xlsx. Відкриття. Перегляд. Збереження. Клітинка. Рядок. Стовпець. Аркуш. Діаграма. Переміщення. Виділення. Визначення властивостей

Номер слайду 20

Проаналізувати§ 4.1, ст. 82-91

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кулак Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
1949
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку