Урок "Франко «Захар Беркут»"

Про матеріал
Іван Франко «Захар Беркут» (скорочено). Історична основа повісті «Захар Беркут»
Перегляд файлу

Іван Франко  «Захар Беркут» (скорочено).

Історична основа  повісті «Захар Беркут»

Доброго дня, діти! Мене звати Валерія. Я дуже рада бачити вас сьогодні.

 

 

Хід уроку

Запишіть сьогоднішнє число, класна робота.

Сьогодні на уроці ми продовжуємо вивчати розділ «Історичне минуле України» і познайомимось з одним із творів видатного письменника, громадського діяча, день народження якого ми святкували місяць тому, 27 серпня. Як ви думаєте про кого йде мова? Підказка – автор твору «Фарбований Лис». Так , правильно! Молодці! Це дійсно Іван Франко.

На уроці ми пригадаємо деякі біографічні відомості про Франка та почнемо вивчати його історичну повість.

 

А тепер пропоную розгадати ребус.

C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\ребус.jpg

Отже запишемо тему уроку Іван Франко «Захар Беркут». Історична основа  повісті «Захар Беркут». Прочитати

 

Ви вже дещо вивчали про Івана Яковича у попередніх класах.

Пригадаймо. Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі на Галичині. Він був не лише письменником, а й активним суспільним діячем. Знав 14 мов. Писав твори не лише українською, а й польською, німецькою, іншими мовами. Перекладав українською із 48 мов.

Хто нам скаже як називають Франка? (Каменяр)

Пригадайте, будь ласка, які твори видатного митця ви читали? Чим вони запам’яталися вам?

 

Сьогодні ми познайомимося з новим твором Франка. Одним із відомих творів Івана Франка є повість «Захар Беркут». Дуже цiкaвa твopчa icтopiя пoвicтi.

 Що, на вашу думку, спонукало І. Франка до написання повісті «Захар Беркут»?

Приводом до написання повісті було оголошення у журналі. У жoвтнi 1882 poкy peдaкцiя жypнaлy «3opя» oгoлocилa кoнкypc нa icтopичнy пoвicть. У тoй чac пиcьмeнник змyшeний бyв пoкинyти Львiв i виїxaти дo Нaгyєвичiв. Сaмe тyт, y piднoмy ceлi, i бyв нaпиcaний «Зaxap Беpкyт», Фpaнкo пpaцювaв дyжe iнтeнcивнo, пpo цe cвiдчить peкopднo кopoткий час, пpoтягoм якoгo пoвicть бyлa cтвopeнa,— вcьoгo шicть тижнiв, i тo пиcaв вiн тiльки вeчopaми, бo вдeнь пpaцювaв фiзичнo, щoб зapoбити нa шмaтoк xлiбa.  Отже повість була написана у 1882 році, а  вже у 1883 році була опублікована у журналі. 

 

За жанром твір Франка – історична повість. Чи знаєте ви, що таке історична повість? Як ви розумієте цей термін?

Історична повість - епічний твір середнього розміру, в якому зображені як історичні події, особи, так і створені письменником художні образи.

Доведіть мені, що «Захар Беркут» це історична повість. Так дійсно, молодці!

У творі поєднано певні історичні моменти й вигадані образи та події. Сам І. Франко зазначив у передмові до повісті:

«В деталях я позволив собі доповнювати історичний скелет поетичною фікцією (те, що відповідає дійсності). Головна основа взята почасти з історії (напад монголів і їх ватажок Пета), а почасти з переказів народних (про потоплення монголві ін.)».

Більшість персонажів – не історичні особи, а вигадані автором. Справжніми були тільки монгольська навала, бегадир (титул, почесне звання) Пета та бегадир Бурунда. Всі інші герої були створені письменником.

А от при описі місцевості Франко дотримувався історичної достовірності. До речі, село Тухля, про яке пише Франко, існує насправді й розташоване в мальовничій, порослій густими лісами місцевості неподалік від м. Стрий на Львівщині. Збереглися народні перекази про походження назви села. В одному з них його назва пов'язується із загибеллю великої кількості ординців, від яких по всій околиці йшов поганий (тухлий) запах.

 

А тепер давайте з'ясуємо, які історичні події лягли в основу твору, а саме історичну основу твору. Давайте прочитаємо у підручнику про історію написання твору.

 

Отже ми дізналися, що історичною основою повісті є напад у 40-х роках ХІІІ ст. Монголо-татарських орд, очолюваних онуком Чінгісхана Батиєм, які, захопивши Київ, прямували через Карпати в Угорщину.

 

Давайте запишемо у зошити: В історичній повісті «Захар Беркут» мова йде про часи нападу монголів на Карпатську Русь у 1241 році. Повість була написана у 1882 році, а у 1883 році надрукована.

 

Які ж ще історичні факти описані у творі «Захар Беркут»?

  1. Як ми вже прочитали у підручнику це напад Монголо-татарських орд. Батий вогнем і мечем знищував землю Галицької Русі. Горіли села і міста, залиті людською кров'ю. Але руський народ мужньо боронив рідну землю, знищити саму Русь завойовники не змогли.

 

  1. Також Іван Франко взяв відомості про монголо-татарське вторгнення з Галицько-Волинського літопису. Він взяв скупі відомості про вторгнення, про їхній перехід через Карпати. Там, де бракувало історичних даних, письменник вдавався до легендарного матеріалу, поєднавши його з життєвими реаліями далекого минулого, внаслідок чого народився мистецький твір високого гатунку.

 

  1. І ще Франко використав переклад, записаний від Михайла Гасинця із Закарпаття, у якому розповідається про один із епізодів боротьби. «Русини підрубали дерева, наклали купи каміння і воду перегородили. Коли татари ішли в той глибокий звор, тоді люди ті підрубали дерева, каміння і воду пустили за одним свистом. То всього почало гучати, стріляти і вибило много татар...»

 

— Де і коли відбуваються події, описані у творі?

— З якими героями зустрічаємось у повісті?

— Які складні випробування, небезпечні ситуації, ризиковані вчинки героїв вам запам’яталися? Розкажіть стисло, які саме.

 

Я хочу вам запропонувати  у зошиті намалювати «асоціативний кущ» до повісті «Захар Беркут».

 

А зараз пропоную переглянути трейлер фільму «Захар Беркут». Чи зацікавив він вас?

 

Д/з

Читати , переказувати с.42-58

"Поміркуй "(п),с. 58

docx
Додано
27 вересня
Переглядів
1
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку