Текстові задачі для 5 класу

Про матеріал
Пропоную текстові задачі з математики для учнів 5 класу на розвиток математичної логіки. Завдання у скарбничку вчителя. Мета завдань - зацікавити дітей та розвинути математичні здібності.
Перегляд файлу

1. Сім дев’яток вписали поспіль : 9 9 9 9 9 9 9. Поставте між деякими з них знаки «+» або «-» так, щоб отриманий вираз дорівнював 1989.

2. 8-Б клас відомий тим, що в ньому навчаються чотири пари близнюків. Одного разу на шкільне свято, разом з дітьми цього класу прийшли їхні мами. Всього на святі було 52 особи(дітей та їхніх матусь). Скільки учнів у класі?

3. Десятьом дітям (серед яких були хлопчики і дівчатка) подарували 56 зошитів. Кожному хлопчику дісталось 6 зошитів, кожній дівчинці -5.Скільки було хлопчиків і скільки дівчаток?

4. Один керівник, який славиться своєю скупістю, сказав працівнику, що видасть йому премію за добре виконану роботу. Колеги цього працівника зацікавились, на яку суму видали премію. На що працівник сказав: «Якщо до суми премії додати ще 10 монет, то вийде моя річна платня; а якщо до суми премії додати 20 монет, вийде вдвічі більше моєї річної платні». Скільки грошей дали працівнику як премію і яка його річна платня?

5. Троє поросят Ніф-Ніф, Нуф-Нуф і Наф-Наф їли цукерки. Ніф-Ніф і Нуф-Нуф з’їли вдвох 11 цукерок, Нуф-Нуф і Наф-Наф -15, а Ніф-Ніф і Наф-Наф- 18. Скільки всього цукерок з’їли поросята.

6. Складіть із 6 сірників 4 рівносторонні трикутники, сторона кожного з яких дорівнює довжині сірника.

7. Чи можна у виразі 1+2+3+…+8+9 замінити деякі знаки «+» на знаки «- так, щоб значення отриманого числового виразу дорівнювало 18.

8. Чи можна розкласти 50 яблук на 5 купок, що містять непарну кількість яблук?

9. Чи може сума двох простих чисел бути простим числом?

10. Чи існують :

  • Два послідовних натуральних числа, кожне з яких є простим.
  • Три послідовних натуральних числа, кожне з яких є простим.
  • Три послідовних натуральних числа, жодне з яких не є складеним.

11. Для новорічних подарунків придбали 96 шоколадок, 72 апельсини і 84 банани. Яку найбільшу кількість однакових подарунків можна з них зробити?. Скільки окремо шоколадок, апельсинів і бананів буде у кожному подарунку?

12. Із 156 жовтих, 312 білих і 390 червоних троянд склали букети. Яку найбільшу кількість букетів можна скласти, щоб в усіх букетах троян кожного кольору було порівну?

13. Коли матері виповнився 31 рік, донечці було 8. Зараз мама старша за доньку  в 2 рази. Скільки їм зараз кожній років? 14. На книжній полиці безладно стоять книжкові томи: 1, 2, 6, 10, 3, 8, 4, 7, 9, 5. Потрібно розмістити їх по порядку від першого до десятого, але книги дозволяється брати лише по дві сусідні і ставити їх разом на інше місце не розділяючи. Завдання потрібно виконати переставивши три пари.

15. Собака і поросятко мають таку ж масу, як і 5 ящиків. Маса поросятка дорівнює масі 4 кішок. 2 кішки і поросятко мають таку ж масу, як і 3 ящики. Маса скількох кішок дорівнює масі однієї собаки?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Олеся Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
7 листопада 2021
Переглядів
24411
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку