Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво.
Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відрізнялася різноманітністю страв, високими смаковими і поживними якостями.
БОРЩ - рідка страва, що вариться з посічених буряків, капусти з додатком картоплі та різних приправ. Є основною першою стравою української кухні. Він набув міжнародне визнання.
Борщ — національна страва українців, символ української кулінарної культури і достатку.
Галушки́ — страва з вареного тіста у вигляді квадратиків або кульок. На відміну від вареників не мають начинки. Готують як окрему страву або варять суп з галушками. Ця страва була легкою у виконанні та надзвичайно поживною.
Куліш - пшоняна страва на м'ясній юшці або на воді, яку затирають салом із цибулею і часником. Куліш легко готувати в домашніх і польових умовах. Козаки щодня варили куліш під час військових походів.
Деруни - картопляні млинці. Основним інгредієнтом страви є терта картопля. Власне, від способу приготування млинців (тертої, а в деяких регіонах кажуть — дертої, картоплі) і походить назва деруни.
Вареники - Невеликі, трикутні чи заокруглені у формі півмісяця вироби з пшеничного (в основному), житнього, гречаного тіста, в яке загортається найрізноманітніша начинка: варена картопля, тушкована свіжа чи квашена капуста, відварені гриби, вишні, квасоля, солодкий чи солоний сир, ягоди, м'ясо.
Сало - здавна було особливо популярним в українців. За частотою ужитку його можна порівняти з такими, як борщ, вареники, галушки. Сало є неповторною закускою в тому сенсі, що більшість народів вживає його переважно у вигляді смальцю, а українці їдять його шматочками, часто з хлібом, часником та солоними овочами.
.Кутя— відварені у воді зерна пшениці чи ячменю з медом. Для приготування куті використовували спеціально оброблене в ступі пшеничне або ячмінне зерно. Страва мала бути пісною. До зерна додавали товчений мак, волоські горіхи, інколи розпарені родзинки.
Узвар - солодкий напій в українській кухні. Його готують із сушених фруктів — яблук, груш, вишень, слив, родзинок, а також із свіжих фруктів і ягід. Назва походить від дієслова «заварити», тому що фрукти тільки доводяться до кипіння. Узвар можна не варити, а настоювати , підготовлені сухофрукти заливають окропом, закривають кришкою і настоюють.