Тема "День без куріння"

Про матеріал
День без куріння. Мета. Показати негативний вплив куріння на стан здоров’я підлітків; формувати активну життєву позицію учнів, допомагати підліткам зробити правильний вибір відносно тютюнокуріння.
Перегляд файлу

Мета. Показати негативний вплив куріння на стан здоровя підлітків; формувати активну життєву позицію учнів, допомагати підліткам зробити правильний вибір відносно тютюнокуріння.

Перший етап – цілеспрямування (постановка мети і задач).

Вчитель. На засіданні учнівського самоврядування ви внесли пропозицію про проведення в нашій школі у третій четвер листопада акції «День без куріння». Кожний має право на вибір власної життєвої позиції, поведінки, способів самореалізації у різних сферах життєдіяльності. Чи доводилося вам коли-небудь самостійно робити вибір? (наприклад, що сьогодні одягнути; що вибрати з меню в їдальні). Яким був цей вибір?

 А чи доводилося вам робити вибір – курити чи не курити?

 Для того, щоб зробити правильний вибір, необхідно багато знати про предмет вибору, а саме: знати про негативні наслідки тутюнокуріння; усвідомлювати, хто ви є, ким хочете бути в житті; що необхідно зробити для того, щоб досягти поставленої мети. Тільки тоді можна зробити правильний вибір відносно доцільності чи недоцільності куріння.

 (Вчитель підводить дітей до постановки мети і задач акції).

 Мета формулюється разом із дітьми: розглянути вплив куріння на стан здоровя людини; зробити власний вибір відносно тютюнокуріння.

 Другий етап – колективне проектування проведення акції.

 Колективне проектування здійснювалось заздалегідь шляхом вибору варіантів проведення виховного заходу, а також вибору питань, що є найактуальнішими для обговорення: Чому людина курить? Чим шкідливе куріння? Екскурс в історію. Експеримент із відмови від куріння на один день.

 Третій етап – організація заходу.

 Здійснювався шляхом підготовки питань і матеріалів для обговорення, проведення конкурсу плакатів.

 Четвертий етап – етап безпосереднього проведення заходу.

 Виступи екологічних кур’єрів, обговорення результатів конкурсу плакатів, проведення експерименту.

 Вчитель. Сьогодні ми проведемо нелегку розмову про підступного ворога – тютюн. Ви, напевне, чули про шкідливість куріння. Я добре розумію, що ви самі хочете навчитися критично ставитися до людських слів і справ. Звідси й прагнення на власному досвіді перевірити правильність твердження про шкідливість куріння. Найчастіше буває так, що людина, одного разу затягнувшись сигаретним димом назавжди залишається його рабом. Недаремна тютюн здавна називали викрадачем розуму і здоровя. Але хто в юності над цим замислюється? А варто.

 Наш усний журнал якраз і застерігає від того, що тютюн заважає стати повноцінною людиною.

Перша сторінка – історична

 (На дошці вивішена карта).

 1 учень. Тютюн родом із Америки. Історія доручення європейців до куріння розпочалася так. 12 жовтня 1492 року матрос Родріго Тріана з корабля «Пінта» славнозвісної флотилії Христофора Колумба вигукнув: «Попереду – земля!». Серед подарунків, що піднесли острів’яни Колумбові, було сушене листя рослини «петум». Це розгорнуте листя вони курили.

 У пошуках золота Колумб поплив далі на південь і 28 жовтня 1492 року зійшов на берег Куби. Мешканці зустрічали прибулих із травою для куріння, яку вони називали «сигаро».

 Після другого плавання Христофора Колумба (1493 – 1496 рр.) насіння тютюну завезли до Іспанії. Потім воно потрапило до сусідніх європейських країн, і в період Великих географічних відкриттів морськими та караванними шляхами його доставили практично в усі куточки земної півкулі.

 Швидкому розповсюдженню тютюну сприяла його дивовижна властивість – виробляти потяг до куріння, який дуже важко перебороти. Тепер ми знаємо про наркотичну дію нікотину, але за тих далеких часів цій рослині приписували незвичайні якості. Наприклад, вважалося, що тютюн цілющий, його дим відганяє хвороби, злих духів тощо. Це зілля вважали стимулюючим і заспокійливим засобом, його листя використовували як лікувальну речовину.

 У середині 30-х років ХVІІІ ст. славетний шведський природознавець Карл Лінней, класифікуючи тваринний і рослинний світ, дав тютюнові родову назву «нікотіана» – на честь Жана Ніко, який першим у Європі почав культивувати тютюн.

 Не можна сказати, що тютюн скрізь проникав без перешкод. Із релігійних (і економічних) мотивів у ряді країн, наприклад, в Італії, його оголосили «добавкою диявола». Римські папи пропонували навіть відлучити від церкви тих, хто нюхав або курив тютюн. Відомо, що потомство п’ятьох ченців, що спіймалися на курінні, замурували живцем у монастирській стіні. В Англії за указом Єлизавети І (1585 р.) курців прирівнювали до злодіїв і водили вулицями з мотузками на шиї. Проте Уолте Ролі, фаворит королеви Єлизавети, популяризував куріння тютюну. Після смерті Єлизавети правління перейшло до Якова Стюарта, який стратив Ролі з політичних мотивів, хоча, за переказами, його стратили саме за куріння.

 Яків І оголосив куріння шкідливим, неблагочестивим і непідходящим для цивілізованої людини заняттям. Свою знамениту працю «Про шкідливість тютюну», опубліковано в 1604 році, яків І закінчив словами:

«… звичка, на яку гидко дивитись, нестерпна для нюху, шкідлива для мозку, небезпечна для легенів…». Це була перша популярна книжка про шкідливість куріння.

 

 

 У Росії за царювання Михайла Федоровича вперше звинувачених карали 60 ударами палиць по ступнях, якщо вдруге – відрізували носа або вуха. Після спустошливої пожежі в Москві 1634 року, причиною якої було куріння тютюну, його заборонили під страхом смертної кари. За Олексія Михайловича, сина Михайла Федоровича, в спеціальному «Уложенні» від 1649 року було «велено всіх, у кого знайдуть богопротивне зілля, брати на тортури і бити «на козлі» батогом доти, доки не зізнаються, звідки взяли «зілля». Приватних торговців тютюном цар велів «шмагати, засилати у далекі міста».

 У Росії торгівля тютюном і куріння дістали дозвіл у 1697 році за царювання Петра І, який сам став запеклим курцем, побувавши в Голландії. Більше того, він усіляко схиляв до куріння своїх придворних і дозволив вільно ввозити тютюн з-за кордону, наклавши, на нього високе мито.

 

Друга сторінка – хімічна

 2 учень. Під час куріння відбувається і так звана суха перегонка: повітря, проходячи крізь шар тліючого тютюну, нагрівається до високої температури і виносить із нього різні речовини, які разом із димом надходять до легень. Із продуктів сухої перегонки тютюну найбільшого значення мають аміак, оксид вуглецю (ІІ) та канцерогенні вуглеводні (від латинського «cansery» – рак, які сприяють виникненню злоякісних пухлин). Є в тютюновому димі й радіоактивний полоній (його відкрили в 1898 році П’єр Кюрі і Марія Складовська) у вигляді ізотопу з атомним числом 210 і періодом розпаду понад 138 діб. За даними фармакологів, під час викурювання однієї пачки сигарет середньої міцності загальною масою тютюну 20 г, утворюється 0,012 г синильної кислоти, приблизно ж стільки сірководню, 0,22 г піридинових основ, о,18 г нікотину, 0,64 г (0,834 л) аміаку, о,92 (0,738 л) оксиду вуглецю(ІІ) і не менше, ніж 1 г концентрату з рідких і твердих продуктів горіння та сухої перегонки тютюну, яку називають тютюновим дьогтем . У тютюновому дьогті міститься близько сотні хімічних речовин, зокрема бензпірен, бензантрацен, радіоактивний ізотоп калію, миш’як та ряд ароматичних полі циклічних вуглеводнів – канцерогенів. Дехто з курців переконаний, що сигаретні фільтри очищуючи дим від часток, роблять його нешкідливим. На жаль, це не так. Застосовувані вбирачі, поки що не досягають бажаної мети. Найчастіше вживані фільтри виготовлені із спеціально оброблених сортів паперу, затримують не більше 20 речовин, що містяться в димі.

 

Сторінка третя – економічна

 3 учень. Масове куріння сприяє виникненню, розвитку й ускладненню перебігу ряду захворювань майже в 1/3 населення Землі і зменшує середню тривалість людського життя. Підраховано, що населення земної кулі щороку викурює 12 мільйонів цигарок і сигарет. Після викурювання цигарок і сигар лишаються гільзи і фільтри, а також частина недокуреного тютюну.

 Загальна маса недокурків, кинутих де попало, досягає 2 520 000 тонн. Курці щороку викурюють в атмосферу 720 тонн синильної кислоти, 384 000 тонн аміаку, 108 000 тонн нікотину, понад 550 000 тонн чадного газу та інших складових частин тютюнового диму.

 Курці негативно впливають на сімейний бюджет.

 

Приблизна сума грошей, яку людина витрачає на цигарки

 

 

1 день

Тиждень

Місяць

Рік

1 цигарка

0,15

1,05

4,65

54,75

10 цигарок

1,50

10,50

46,50

547,50

1 пачка

2,00

14,00

62,00

730,00

2 пачки

4,00

28,00

124,00

1460,00

 

 4 учень. 31 травня – Всесвітній день без тютюну. Кожна освічена людина знає, що куріння викликає багато хвороб, зокрема, рак, який, головним чином вражає сечовий міхур, нирки. Легені, печінку, зуби, язик. Медики всього світу стривожені поширенням раку легенів, особливо серед молоду, в першу чергу, дівчат.

 ВООЗ, захищаючи здоровя людей, проголосив 31 травня Всесвітнім днем без тютюну.

 5 учень. 15 листопада – Міжнародний день не куріння (під егідою міжнародних громадських організацій та спілки боротьби проти раку). Народна мудрість каже: «Щоб не кидати курити – не починайте!». Медичні працівники, громадськість дуже стурбовані станом куріння серед дітей та молоді. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я понад 3 млн людей стають жертвами куріння. Щодня сотні людей помирають від раку легенів, коронарної хвороби серця або інсульту. І в багатьох випадках смерті є куріння. Кожна викурена сигарета коштує курцю 15 хвилин життя!

 

Сторінка четверта – нам про нас

 6 учень. Чому людина починає курити? Однією з причин є цікавість. За даними соціологічних опитувань, курити заради цікавості починають 25%. Друга причина – наслідування дорослим. У сімях, де не курять, курцями стають не більше 25% дітей, у сімях, де курять – більше 50%.

 У розповсюдженні цієї шкідливої звички має місце змушення дітей до куріння з боку курців. У школі ті, що курять, вважають тих, що не курять, боягузами, «маминими синочками», які без догляду батьків є несамостійними. Бажання позбутися такої думки товаришів, стати на один рівень із курцями досягається за допомогою першої викуреної сигарети. І це, як правило, повторюється.. Бажання покурити, втягнути тютюнового диму та затягнутися приходить непомітно, але шкода, що це бажання стає з часом все більш сильнішим.

 У розповсюдженні куріння серед дівчат велику роль відіграє мода. На запитання, чому дівчата стали курити, 60% відповіли, що це «красиво», «модно», «курять, тому що хочуть подобатися, «хочуть привернути до себе увагу». Найчастіше курити починають дівчата у компаніях. Дівчата, які курять, привертають увагу хлопців, думають, що «краще виглядають», «виглядають самостійнішими», не бажають відставати від моди і стають її «рабами».

 Отже, якщо причинами початку куріння у юнаків є прагнення наслідувати дорослих, бути самостійними, проявляти силу, мужність, то у дівчат куріння часто пов’язане із фліртуванням, прагненням до оригінальності, бажанням подобатися хлопцям.

 Є ще один факт, що обумовлює звичку до куріння. Причина такої звички – у характері специфічної дії нікотину на організм людини. Суть його полягає в тому, що складові частини тютюнового диму всмоктуються у кров і розповсюджуються в організмі. Через 2 – 3 хвилини після вдихання диму нікотин проникає всередину клітин головного мозку і ненадовго підвищує їх активність. Короткочасне розширення судин мозку і рефлекторна дія аміаку на нервові закінчення дихальних шляхів, що відбувається з підвищеною активністю, суб’єктивно сприймається курцем як освіжаючий приплив сил або своєрідне відчуття заспокоєння. Однак через деякий час почуття припливу енергії та піднесеності зникає.

 Юнаки і дівчата! Мандруючи сторінками нашого журналу, ви дізналися про шкоду, якої зазнає організм від вживання тютюну. А тепер ще раз усе добре обміркуйте.

 Подумайте про те, що чекає на вас попереду, якщо ви будете курити. Бо тепер уже стало очевидно, що куріння завдає величезної шкоди не тільки курцеві, але й усім оточуючим. Тому курити забороняють у громадських місцях. У перспективі куріння вважатиметься вершиною безкультур’я.

 Якщо ж ви все зважили, усе зрозуміли, то зробіть ще одне зусилля й вирішіть, що ніколи не торкнетеся сигарети!

 Пам’ятайте: здоровя – це справжня радість! Життя і щастя несумісні з тютюном! Курити чи не курити? Зроби сам свій вибір!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Що треба знати про куріння

 

Вплив куріння на дитячий організм

 

 Усі небезпеки куріння пов’язані із кількістю сигарет, що викурюються за день (цигарок). Проведені в США тривалі спостереження показали: коефіцієнт смертності людей, що викурюють у день 20 сигарет, на 20% вище, ніж у некурців; у тих, що викурюють 40 сигарет у день, він уже вище на 120%!

 При викурюванні однієї сигарети в організм надходить у середньому близько 1 мг нікотину. Формуванню звички до куріння викликає слабку збудливу й наркотичну дію, яка в ряду курців створює враження, що куріння тонізує й стимулює інтелектуальну активність, в інших спостерігається заспокійлива дія. Однак подібні дії нікотину не фізіологічні, вони виснажують нервову систему, а для одержання стимулюючого ефекту курець повинен постійно, на шкоду здоров’ю, збільшувати кількість тютюну, що викурюється.

 Речовини, що знаходяться у тютюновому димі, викликають не тільки хвороби дихальних шляхів: хронічний бронхіт, бронхіальна астма, рак легенів, порожнини рота, гортані й носоглотки, але й інфаркт, інсульт, виразкову хворобу, рак стравоходу, підшлункової залози, шийки матки, передміхурової залози, а також імпотенцію у чоловіків і безплідність або викиди у жінок.

 Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) відзначила, що куріння тютюну – одна з найбільш серйозних проблем сучасної охорони здоров’я й основна проблема передчасної смерті, якої можна уникнути. Дослідження показали. Що смертність серед курців у цілому на 30 – 80% вища, ніж серед некурців, зростає зі збільшенням кількості сигарет, що викурюються; вище серед людей, що почали курити в молодому віці; показники непрацездатності в курців вищі, ніж у некурців.

 За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я від хвороб, пов’язаних з курінням, щорічно гине близько мільйона людей, з 850 мільйонів нинішніх жителів Європи 100 млн помруть від причин, пов’язаних з курінням. Збільшення стажу куріння в три рази збільшує щорічну чисельність розвитку раку легенів, а ступінь ризику смерті від серцево-судинних захворювань у курців вищий від некурців на 58%.

 Батькам, які курять, слід знати. Що їхні діти від нікотину страждають більше, ніж вони самі. До 60% і більш отруйних речовин, що знаходяться у тютюновому димі, потрапляє в навколишнє повітря. Ваша дитина, що проводить поруч із вами більшу частину свого життя, змушена дихати цією сумішшю.

 Багато людей, що відмовляються кинути курити, мотивують це тим, що припинення куріння вже не може поліпшити здоров’я, але погіршує самопочуття й приводить до збільшення маси тіла. Проте дослідження показали, що падіння концентрації нікотину в крові, що відбувається протягом доби, може приводити до сильного бажання відновити куріння. Намагайтеся не піддатися своєму бажанню, і тоді через рік ви можете розраховувати на те, що Ви не тільки не будете потребувати сигарети, але й відчуєте відразу до тютюнового диму. Збільшення ж маси тіла. Якого так бояться жінки, що вирішили кинути курити, за статистикою не перевищує

2,5 кг.

 От інша статистика: у США щорічно від захворювань, пов’язаних із курінням, помирає 350 тисяч людей. За даними радника Всесвітньої організації охорони здоров’я Едуарда Ааро, в 1990 – 2000 роках в одній лише Європі куріння стало причиною смерті 10 млн людей.

 Коли американці зрозуміли. Що шкідливі наслідки вживання тютюну набагато перевищують задоволення від цього заняття, мільйони людей відмовилися від куріння. 1987 року серед дорослих США курящі склали: 29,5% - чоловіки, 23,8% - жінки.

 От ще цікаві дані: Професор Ш. Таннебергер підрахував, що в цей час на мільйон людей один смертний випадок від авіакатастрофи виникає раз в 50 років; від уживання алкоголю один з мільйона вмирає кожні 4 – 5 днів; від автокатастроф кожні 2 – 3 дні, а від куріння – кожні 23 години!

 

«Хвороби курця»

 На першому місці знаходиться рак, далі – серцево-судинні й респіраторні захворювання, хвороби травної системи й дитяча смертність.

 За порушення в роботі серцево-судинної системи відповідальні нікотин і окис вуглецю. Звуження артерій збільшує ймовірність розвитку атеросклерозу й тромбозу в малій коронарній артерії. Ці ефекти приводять до різкого збільшення ймовірності смерті від інфаркту міокарда в курців. Куріння сприяє формуванню холестеринових бляшок, чим звужує просвіт коронарної артерії.

 Інше ускладнення – хвороба Бюргера, захворювання, пов’язане із запаленням і блокадою кровоносних судин найчастіше кінцівок і призводить до гангрени.

 Також у курців високий ризик порушення мозкового кровообігу – інсульту. Нікотин робить судини мозку твердими й вузькими, що сприяє утворенню тромбів. Які є причиною інсультів.

 Респіраторні захворювання. Кашель, задишка курців свідчать про хронічний бронхіт або емфізему, що ставляться до хронічних обструктивних захворювань легенів. 30% онкологічних захворювань пов’язані з впливом канцерогенів тютюну (рак горла, ротової порожнини, гортані, трахеї, легенів, нирок, сечового міхура й ін.).

 Астма – захворювання, що протікає у формі приступів. Під час яких бронхіолі різко звужуються, що приводить до задухи.

 Хронічний бронхіт – основною ознакою є постійний кашель із виділенням мокротиння. Для цього захворювання характерні запалення і набряк бронхіол, а також надлишкове утворення слизу. Розповсюджена причина бронхіту – куріння, часто пасивне.

 Емфізема – захворювання, яке характеризується руйнуванням стінок альвеол у з утворенням одного великого пухирця. Легені втрачають еластичність, що супроводжується розвитком серцевої недостатності. Багато фахівців уважають, що розвиток емфіземи пов'язаний з курінням.

 Рак. Уживання тютюну має відношення не тільки до раку легенів, а й до рака губи, ротової порожнини, горла, гортані, трахеї, стравоходу, підшлункової залози, шийки матки, сечового міхура, нирок. Це пов’язано з тим, що канцерогени, що утворюються під час куріння входять у кров і циркулюють організмом. Ризик виникнення злоякісної пухлини пропорційний кількості викурених сигарет і років куріння.

 

Куріння й репродуктивне здоров’я

 Усі вищевказані захворювання провокує куріння у жінок – рак легенів, захворювання серця, інсульту, емфізема та ін. Але найнебезпечніша дія куріння (нікотину) впливає на репродуктивну функцію.

 Імовірність зачаття в такої жінки с в середньому на 25% нижча.

 Куріння під час вагітності в 10 раз збільшує ризик викиду (плід менше одержує ПРО2 і зазнає впливу інших токсичних речовин).

 Діти, народжені курцями, важать менше, у них вище смертність.

 Діти курців частіше хворіють респіраторними й кишковими захворюваннями.

 Такі діти виявляють невелику затримку у фізичному й інтелектуальному розвитку.

 Серед жінок, які курять, розповсюджений остеопороз – крихкість кісток. Менопауза наступає в них раніше, що пов’язане зі зниженням рівня естрогенів.

 Якщо майбутня мати закурить, або у її присутності хтось закурив сигарету, то серцебиття в дитини прискорюється.

 Шведські лікарі стверджують, що жінки, які курять під час вагітності, створюють для майбутньої дитини смертельну загрозу. Обстеження дітей у жінок віком від 15 до 44 років виявило: у тих хто курить, вище ризик загибелі плода й смертності немовлят, особливо в перші 10 тижнів їх життя. У зв’язку із цим, у деяких країнах застосовується юридична відповідальність батьків за майбутнє дитини. Так, у США в 16 штатах діють законодавчі акти, згідно з якими нанесення шкоди здоровю ще не народженій дитині є злочином.

 

Пасивне куріння

 Дослідження показали, що небезпека від пасивного куріння надзвичайно велика. Курець вдихає дим, який профільтрований тютюном, що втримується в сигареті фільтром. У той час як некурець вдихає абсолютно не фільтрований дим, який містить в 50 разів більше канцерогенів, удвічі більше смол і нікотину, ніж дим, вдихуваний через сигарету.

 Лише 25% тютюнового диму надходить у легені курці, інші 75% отруюють повітря, наносячи шкоду навколишнім. Небезпечна для здоров’я концентрація нікотину в повітрі (0,5 мг/ метр кубічний) створюється дуже швидко, при викурюванні в закритих приміщеннях усього декількох сигарет, змушуючи їх перетворюватися в «пасивних курців». У цьому полягає особлива шкода куріння у будинку, на роботі, у громадських місцях. Професор Хітоні Касуча встановив, що некуряща дружина, чоловік якої багато курить вдома, пасивно викурює 10 сигарет за добу. Дівчата, які працюють у просоченої сигаретним димом атмосфері установив, «викурюють» до 20 сигарет в день. У зв’язку із цим у ряді держав видаються закони, що забороняють куріння в загальних приміщеннях, а на порушників накладають великі штрафи (Гонконг, Сінгапур).

 Пасивне куріння служить причиною більшого числа смертей щорічно, аніж загальна кількість смертей від усіх форм індустріального забруднення повітря (у США близько 5 000). Існують переконливі дані про збільшення числа випадків рака легенів некурців, що живуть поряд із курцями. У дітей, що виросли у будинку батьків, які курять, виявляють порушення в роботі серцево-судинної системи, частіше зустрічається астма. Діти курців удвічі частіше хворіють респіраторними захворюваннями. У США 42 штати прийняли закони, спрямовані проти куріння в громадських місцях. Частина роботодавців, переконаних у тому, що куріння пов’язане із занадто великою кількістю пропущених через хворобу днів і збільшенням витрат компанії на медичне страхування, відмовляються брати на роботу курців.

 Результати досліджень учених багатьох країн світу показують, що:

  • частіше курять діти, у яких курять батьки, старші брати, сестри;
  • там, де курить один з батьків показники захворювання дітей коливаються між показниками в родинах, де курять батько й мати, і в родинах, які не курять;
  • якщо курять батько і мати, то бронхолегеневі захворювання в дітей виникають частіше, ніж у випадках, коли курять лише один з батьків;
  • у дітей батьків, які курять, у перший рік життя частіше виникають бронхіти й запалення легенів, ніж у дітей батьків, які не курять.

Результати широкого обстеження дітей у віці 7 – 11 років свідчать, що діти батьків-курців менше зростом, у них гірше налагоджена дихальна функція й вони вдвічі частіше страждають від легеневих захворювань. У родині, де курили, згодом починають курити 67% хлопчиків і 78» дівчат. За даними Всесвітньої організації охорони здоровя, 80% таких дітей зберігають таку звичку й у наступному житті.

Основні принципи боротьби з тютюнокурінням

Куріння – це звичка, від якої всім важко позбутися, незалежно від того, чи викурюєте ви 5 чи 100 сигарет у день. Ви повинні бути готовими до неминучих неприємних відчуттів, які можуть тривати від 48 до 72 годин з моменту, коли ви відмовилися від куріння. Це може бути слабкий озноб або жар, можливий кашель. Усе це відбувається тому, що організм вертається до норми, і відмова від куріння проходить успішно. Не бійтеся неприємних відчуттів, їх просто потрібно пережити.

Тютюнова залежність – це хронічне захворювання, яке має законне громадянство в «Міжнародній статистичній класифікації хвороб, травм і причин смерті».

От що говорить із цього приводу В.К. Смирнов (доктор медичних наук):

Особи з тютюновою залежністю потребують медичної допомоги, і не простої, а спеціалізованої. А це значить, що мільйони курців не можуть припинити куріння без надання їм медичної і психологічної допомоги.

Багато курців вважають, що оскільки вони прийшли лікуватися, то цього вже досить. Нічого подібного. Бажання повністю й назавжди покінчити з курінням – це неодмінна умова для порятунку від тютюнової залежності. . Крім того, успіх лікування залежить від сили волі пацієнта. Тютюнова залежність – це хворобливий процес, що вимагає тривалого лікування, спостереження за ним, попередження рецидивів. Це дуже важке випробування, але курець повинен знати про шкідливий вплив тютюну на своє здоров’я й на здоров’я навколишніх, твердо вірити лікареві, і йому повинні допомагати близькі і друзі на роботі і вдома.

На сьогодні у світі налічується до 12о способів лікування тютюнової залежності (практично постійно застосовується близько 40). Але жоден з них не є універсальним, кожен має свої переваги й недоліки, кожний має свою «аудиторію». Досвід показує, що ізольоване застосування будь-якого методу лікування – медикаментозного, іглорефлексотерапії, вітамінів, біоенергетики, лазероакупунктури тощо, – без психотерапії має недостатній й короткочасний ефект. Чим це пояснюється? Пояснюється це тим, що емоційна прихильність людини до сигарети буває настільки сильна, що відмова від куріння часом рівнозначна розставанню із близькою людиною. Тут роль психотерапевта полягає в тому, щоб поступово «розідеалізувати сигарету, дати час на те, щоб звикнути із цією «трагічною» думкою про швидке прощання з «другом». Для багатьох сигарета – це спосіб спілкування. Під час перекурів люди знайомляться, спілкуються. Тому, щоб людина не почувала себе самотньою, непогано себе зарекомендувала практика групової психотерапії. Звичайно, за 2 – 3 тижні відбувається спад психічної напруги, іде переоцінка майбутнього життя без сигарети. У цей період необхідно продумати, чим відволікти пацієнта, якщо в нього після відмови від куріння з’явилося відчуття порожнечі, втрати почуття радості, життя, її задоволень. Так, популярний режисер і актор Микита Михалков, який через усе це пройшов, говорить: «Щоб кинути курити, треба усвідомити, що без цього можна жити, і жити краще».

І ще, кинути курити – це пів справи, а от не закурити протягом перших п’яти років, жодному разу не піддатися автоматичному руху, рефлексу, божевільному бажанню, особливо в період якоїсь кризової ситуації в житті, – це інша половина справи.

 

 

 

Основою для будь-якого виду лікування є тверде бажання кинути курити. Лікарська й нелікарська терапія є додатковими методами, що дозволяють зменшити прояв «фізичної залежності від тютюну такі як загальне незадовільне самопочуття, порушене емоційне тло, зниження працездатності й концентрації уваги).

Кожен може кинути курити, варто лише захотіти. Дехто скаже: дуже категоричне твердження. Але воно зовсім не голослівне. Через лікарську практику пройшло чимало людей, які не ради лікарів не курити говорили: «Не можу». Однак, коли вони потрапляли до лікарні з інфарктом міокарда або ознаками рака, тоді 99% з них забували про тютюн ( на жаль, нерідко занадто пізно). Виходить, могли! Виходить просто чекали, коли гримне грім.

Як кинути курити? Можна відразу, можна поступово, справа не в цьому. Потрібно тільки мати бажання, громадянську мужність, потрібно думати не тільки про свою примху, але й про наслідки, про відповідальність перед родиною, дітьми, перед суспільством.

Наукові дослідження показують, що близько 70% курців можуть кинути курити, тому що в них немає потреби в тютюні. І лише 5 – 10% курців потребують допомоги лікарів. Зрозуміло, що у порятунку від цієї шкідливої звички можуть допомогти лікарі й ліки. Можна дати людині рекомендації про десятки способів, методів порятунку від куріння. Це, наприклад, жувати антинікотинову гумку «гамбизин». Або застосувати спосіб поступового відвикання – скорочувати число цигарок, що викурюються, скажемо, на одну на місяць і звести число нанівець на один – два роки. Можливий перехід на «легкі» тютюни й поступове скорочення тяги до куріння. Одні відзначають гарний ефект від таблеток «табес» і «лобесил», інші – від голковколювання і гіпнозу.

Однак, насамперед треба задати собі питання: «Прагну я кинути курити чи ні?» Якщо на нього буде дана негативна відповідь, то не допоможуть ніякі методи, засоби й лікарі. Немає бажання – немає ефекту. Найголовнішими ліками є твердий розрахунок і бажання самого курця відмовитися від куріння.

Можуть заперечити: адже навіть фахівці говорять, що деякі хворі не можуть кинути курити, навіть коли вони дуже прагнуть цього. Можна відповісти на це так: особисто ми не віримо в таке «бажання». Однак припустимо, що такі люди є. Але, по-перше, сьогодні мова не про них. Сьогодні в нас курять близько 70 млн людей. А «не здатних» кинути всього 5 10% з них. По-друге, для тих, кому важко, розроблено багато програм відвикання. Наприклад, одну з них пропонує відомий у Німеччині професор М. Кенлехнер. Його програма приблизно така.

Перший крок: запитати самого себе, наскільки серйозний намір кинути курити.

 

 

 

Другий крок доцільний лише в тому випадку, коли дійсно прагнеш відучитися від шкідливої звички. Він полягає в проведення аналізу причин куріння. Багато курців вважають, що вони курять через стресові ситуації на роботі або в побуті. Треба задуматися над тим, чи так уже серйозні ці мотиви куріння. Чи є робота без стресів, що не вимагає напруги. Більших зусиль? Чи такі серйозні побутові ситуації, щоб відразу хапатися за сигарету? Багато особливо дівчата) курять тому, що модно, що так чинять їхні подруги, через острах бути висміяною, несучасною. Чи так серйозні ці причини?

Третій крок: боротьба зі звичкою, що встановилася. Тут застосовні всі методи і засоби, про які говорилося, – поступове зменшення паління; недокурювання сигарет, відмова від пропонованих товаришами сигарет; приймання різних таблеток; знаходження партнера за бажанням залишити шкідливу звичку; відволікаючі виходи на природу. Загалом, головне – бажання. Методи ж придатні всякі…

Деякі люди міркують так: «Чи варто кидати, коли я курю вже двадцять або тридцять років?» Варто, і навіть дуже. Підтвердженням цього є повідомлення у пресі про те, що після припинення куріння ранні пухлинні зміни в легенях зазнають зворотного розвитку. Це надзвичайно цікаві дані, що свідчать про те, що кидати курити ніколи не пізно. Хоча, зрозуміло, краще раніше, аніж пізніше. Навіщо доводити свої легені до появи ознак пухлин, а потім тремтіти й ворожити – чи розсмокчеться, чи ні?

Продуктивність будь-якого способу залежить від ступеня пристрасті курця.

Нікотинова жуйка – спосіб уникнути стресу, викликаного позбавленням нікотину. Поступова кількість нікотинових жуйок може бути зведеною до нуля. Але вони протипоказані сердечникам, вагітним.

Аверсійна терапія (вироблення відрази) – це тип поведінкової терапії з виробленням відрази. Наприклад, робити затягування кожні 6 секунд, доки не зявиться неприємне відчуття. Іноді затягування поєднують із ударами електричним струмом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тест

«Чи завзятий Ви курець?»

Питання:

Скільки сигарет Ви викурюєте в день?

 0 балів – до 15;

 1 бал – 15 – 25;

 2 бали – більш 25.

Який вміст нікотину в сигаретах, які Ви курите?

 0 балів – до 0,8 мг;

 1 бал – 0,8 – 1,5 мг;

 2 бали – більш 1,5 мг.

Чи ковтаєте Ви дим, коли курите?

 0 балів – ніколи;

 1 бал – іноді;

 2 бали – завжди.

Коли ви більше курите: зранку або в другій половині дня?

 1 бал – зранку;

 2 бали – у другій половині дня.

Коли Ви викурюєте першу сигарету?

 2 бала – ранком, уставши з постелі;

 1 бал – після сніданку;

 0 балів – пізніше.

Чи курите ви в постелі, коли хворієте?

 1 бал – так;

 0 балів – ні.

Яка сигарета є більш приємною?

 1 бал – перша;

 0 балів – наступна.

Чи важко для Вас не курити в громадських місцях?

 1 бал – так;

 0 балів – ні.

 

 Підсумуйте отримані бали.

0 – 3 бала. Ваш організм ще не встиг звикнути до куріння. Вам буде легко кинути цю шкідливу звичку.

4 – 6 балів. Ви вже звикли до сигарети. Потрібно негайно кидати курити.

7 – 9 балів. Ваш організм уже залежить від нікотину. Якщо будете продовжувати багато курити, становище швидко погіршиться.

10 балів і більш. Можна вважати, що Ви прикуті до сигарети. Щоб кинути курити, Вам знадобиться багато терпіння й сили волі, але зробити це необхідно.

 

10 рекомендацій, як відмовитися від куріння:

 

1. Відмовтеся від куріння саме в той день і годину, які ви для себе вибрали. Не раніше, але й не пізніше.

2. Якщо ви звичайно курили, скажімо 40 сигарет у день, приготуйтеся до 40 щоденних бажань закурити. Якщо ж вони не виникають, виходить ви пригнічуєте свої справжні бажання. Не робіть цього! Вам обов’язково повинно захотітися курити 40 раз у день. Тому, якщо чогось не хочеться, доведеться захотіти. Вірніше, зізнатися собі в цьому. Але якщо ви будете продовжувати пригнічувати свої бажання, вони однаково будуть вас переслідувати й, зрештою зведуть із розуму. Або прорвуться назовні у хвилину слабості. Тому в жодному разі не приховуйте від себе правду, навпаки, пам’ятайте і думайте про неї постійно. Так буде легше розв’язати проблему.

3. Пам’ятайте, що у вас завжди є можливість вибору. Щоразу, коли вам захочеться викурити сигарету, зізнайтеся собі: «Я прагну курити!». Не намагайтеся обдурити себе, краще підіть у ліс і прокричіть це вголос, якщо є така потреба. А потім скажіть собі: «Але зараз я вибираю НЕ курити!» Ви завжди можете вибрати: закурити чи ні, і в кожний конкретний момент вибирайте Не курити. Головне – робити правильний вибір усі 40 раз на день. Згодом бажання закурити буде виникати рідше і незабаром зовсім зникне.

4. Як і раніше, завжди носіть із собою сигарети і сірники: ви завжди будете впевнені в тому, що у вас дійсно є вибір. Пам’ятайте, що ніхто у вас не збирається забрати сигарети і сірники й позбавити можливості вибору. Коли в людини немає того, що їй хотілося б дуже мати, або коли в нього забирають щось бажане, він неминуче випробує почуття позбавлення, яке веде до озлобленості й роздратованості. Ви теж, кинувши курити, випробуєте таке почуття. І коли це трапиться, зупиніться і скажіть собі: «Ніхто не відняв у мене ні сигарет, ні сірників, так що можливість вибору у мене є. Я можу курити. Я прагну курити. Але зараз я обираю НЕ курити».

5. Живіть і не намагайтеся передбачити, що трапиться через 5 хвилин. Відмовляйтеся від куріння саме зараз, а не назавжди.

6. Щораз, коли ви визначилися саме зараз НЕ курити, подумайте про переваги відмови від цієї шкідливої звички. Згадайте, який збиток здоровю ви могли б нанести!

7. Ніколи нічим не заміняйте куріння. А якщо ні, то це також придушення бажань, а цього робити не можна! Щоб кинути курити зовсім не потрібно більше або частіше звичайного жувати гумку або ссати льодяники, не треба довше спати або вживати алкогольні напої понад звичайну норму. Не варто гризти нігті або лузати насіння, придумувати зайву роботу або заняття, що відволікає від куріння. Усе це ні до чого. І, якщо помітите, що робите що-небудь, не властиве вам, чесно зізнайтеся собі: «Мені зовсім не потрібна ніяка заміна курінню. Усе, що я прагну, це курити». І нехай зявиться бажання курити – ви знаєте, як зробити в такому випадку.

8. Не змінюйте звичного способу життя у зв’язку з відмовою від куріння. Не потрібно ставати спортсменом або фанатом здоровя. Ви всього-на-всього кидаєте курити, не більш. Так що не перегинайте палицю, відмовтеся тільки від куріння, а все інше відкладайте на потім.

9. Не намагайтеся уникати знайомих, які курять, або ситуацій, які б могли підстьобнути ваше бажання закурити. Якщо, наприклад, чашечка міцної кави завжди нагадує вам про сигарету, це чудово! Пийте каву, і нехай вам до смерті хочеться курити. Ви вмієте вибирати й зробити правильний вибір.

10. Пам’ятайте головне: одне затягування – і все пропало! Адже куріння – це звичка, і одна-єдина сигарета навіть через 5 років може її відродити. Про це потрібно пам’ятати завжди. Як і про те, що у вас завжди є вибір.

Тим, хто прагне самостійно позбутися цієї шкідливої звички, краще кидати курити відразу і назавжди. Але якщо впевненість курця в успіху недостатня, необхідно застосовувати заходи для ослаблення впливу куріння на свій організм. Міжнародний протираковий союз рекомендує суворо дотримуватись правил, дотримання яких допомагає повністю відмовитися від куріння:

  • намагатися викурювати якнайменше сигарет, вести підрахунок сигарет, що викурюються за день, прагнучи до того, щоб сьогодні було викурено менше, ніж учора;
  •  затягатися рідше і якомога глибше;
  • не курити на голодний шлунок, а тим більше ранком натще серце, тому що тютюнові отрути змішуючись зі слиною, вражають слизисту оболонку шлунка й, потрапляючи в кишечник, відразу всмоктуються в кров, по тій же причині не курити під час їжі й питва;
  • між затягуваннями не залишати сигарету в роті;
  • не докурювати сигарету до кінця, викидати сигарету недопаленою на одну третину, тому що саме в цій частині накопичується найбільша кількість канцерогенів і нікотину;
  • не курити на ходу, особливо піднімаючись сходами або вгору, тому що в цей час подих особливо інтенсивний і тютюнові отрути потрапляють глибоко в легені;
  • якомога довше не курити після значного фізичного навантаження;
  • віддавати перевагу сигаретам з фільтром (затримує не менш 20% речовини, що втримуються в димі).

 

 

 

 

 

 

Правда про куріння

 З курінням як із алкоголем, ти зіштовхуєшся скрізь. І ти думаєш, то в чому ж проблема? Невже куріння таке шкідливе і погане?

 

Що ж ти насправді знаєш про тютюн і куріння

 Що таке сигарета і з чого складається тютюновий дим:

 Сигарета – це добре подрібнені листки тютюну, загорнені в тонкий цигарковий папір.

 У тютюновому димі однієї сигарети міститься понад 4 000 тисяч різних хімічних сполук, багато з яких шкідливі для здоров’я. Деякі з цих речовин отруйні. 43 з них належать до речовин, що викликають рак.

 До отруйних речовин у тютюні передусім належить:

  • НІКОТИН. Він міститься в листках тютюну. Потрапляючи в організм людини з тютюновим димом, нікотин діє як міцний швидко діючий наркотик, викликаючи сильну залежність від куріння.

До речовин, що викликають рак, належить:

  • СМОЛА. Смола – це темна клейка речовина, що осідає в легенях.

У тютюновому димі також міститься:

* ЧАДНИЙ ГАЗ.

 Ще у сигаретах міститься:

  • АЦЕТОН (ним звичайно змивають лак для нігтів).
  • АМОНІЙ (його застосовують для чищення одягу в хімчистці).
  • БЕНЗИН (зазвичай це пальне, яким заправляють автомобілі, може викликати рак).
  • КАДМІЙ (найчастіше міститься в батарейках, може спричинити руйнування печінки, нирок і клітин мозку).
  • ФОРМАЛЬДЕГІН ( використовується для бальзамування тіл покійників, може викликати рак).

Що відбувається в організмі людини,

коли вона курить

Щойно людина закурює сигарету, нікотин через легені потрапляє у кров. І вже через 8 СЕКУНД починає впливати на головний мозок.

Нікотин спочатку збуджує, а потім гальмує процеси у нервовій системі.

Нікотин посилює серцебиття, звужує кровоносні судини і підвищує артеріальний тиск.

 

Добова кількість серцевих скорочень у курця на 15 000 – 20 000 більша ніж у людини, яка не курить. До того ж , серце курця перекачує за день на 1500 літрів крові більше, ніж некурця. Таким чином СЕРЦЕ «ПЕРЕВТОМЛЮЄТЬСЯ». Це спричиняє хвороби серця і навіть смерть.

Разом із нікотином у легені потрапляє смола. Вона осідає на стінках легенів.

Не буде перебільшенням сказати, що курець «їсть смолу ложками». Якщо людина викурює пачку сигарет у день, за рік вона «зїдає» 700 грамів смоли.

Разом із нікотином через легені в кров також проникає чадний газ. Цей газ зменшує надходження кисню в усі органи тіла. Через нестачу кисню м’язи тіла виснажуються, і виникає стан загальної втоми.

Вміст чадного газу в крові тих, хто курить, у 15 разів вищий, ніж у тих, хто не курить.

А чи знаєш ти, що від хвороб, пов’язаних з курінням, щороку помирає більше людей, ніж від Сніду, алкоголю, наркотиків, автомобільних катастроф, умисних убивств, самогубств і пожеж разом узятих?

Що таке пасивне куріння?

Коли хтось курить, дим потрапляє не лише в легені курця, але й у легені всіх тих, хто перебуває поблизу, навіть якщо самі вони не курять.

Ти стаєш пасивним курцем, вдихаючи тютюновий дим, коли курять інші.

Ти можеш стати пасивним курцем, наприклад, у кавярні, де в повітрі в’ється сигаретний дим, або у компанії людей, коли хтось курить, або навіть у власному помешканні, якщо хтось із батьків курить у твоїй присутності.

  • За даними досліджень, дружини курців частіше хворіють на серцево-судинні захворювання і бронхіальну астму й у середньому помирають на 4 роки раніше від жінок, чиї чоловіки не курять.
  • У дітей, в родині яких курять, погіршується слух.
  • Куріння батьків також спричиняє руйнування зубів у дітей.
  • Якщо вагітна жінка курить, дитина в її утробі також є пасивним курцем. Дослідження свідчать: у вагітних жінок, які курять, малюки народжуються недоношеними і зі зниженою вагою.

Пасивне куріння так само шкідливе для здоровя людини, як і власне куріння.

Можуть розвиватися хвороби дихальних шляхів, астма і навіть рак.

Як куріння впливає на фізичну форму і заняття спортом?

Якщо ти захоплюєшся і якщо хочеш зберегти гарну фізичну форму на довгі роки, тобі обов’язково потрібно знати таке:

  • Куріння знижує кровоносні судини і збільшує навантаження на серце.
  • У курців виникає задишка втричі частіше, ніж в осіб, які не курять.
  • Куріння руйнує легені.
  • Воно також знижує рівень кисню в крові. Кисень є важливо необхідним для твоїх м’язів, коли ти займаєшся спортом і коли тобі потрібно долати важкі фізичні навантаження.
  • Курці бігають повільніше. Пробігти коротку дистанцію за короткий час для них серйозна проблема.

СПРАВЖНІ СПОРТСМЕНИ НЕ КУРЯТЬ

Правда про куріння

У розділі про алкоголь ми розповідали про те, що люди часто придумують виправдання своїй поведінці. Це, зокрема, стосується і куріння. Дуже часто такі виправдання – неправда. А ми хочемо, щоб ви знали правду.

1. КУРИТИ І НЕ ЗАТЯГУВАТИСЯ – ТАК САМО ШКІДЛИВО ДЛЯ ЗДОРОВЯ.

Деякі люди вірять, що коли курити не затягуючись, намагаючись не вдихати дим у легені, можна уникнути негативних наслідків куріння.

 

ПРАВДА ж така: навіть якщо просто тримаєш у руці запалену сигарету, то вже вдихаєш тютюновий дим. Тому немає значення затягується людина чи ні – тютюновий дим однаково потрапляє в її легені.

 

2. СИГАРЕТИ З ФІЛЬТРОМ ТАК САМО ШКОДЯТЬ ЗДОРОВЮ.

Деякі вірять, що сигарети з фільтром безпечні для здоровя.

 

ПРАВДА полягає в тому, що куріння будь-яких тютюнових виробів: сигарет з фільтром і без фільтра, цигарок, трубок, уживання жувального тютюну – шкідливе для здоров’я. Дим будь-яких тютюнових виробів містить як отруйні речовини, так і речовини, що викликають рак.

НЕ БУВАЄ БЕЗПЕЧНИХ СИГАРЕТ.

 

3. ЖУВАЛЬНИЙ ТЮТЮН, ЯК І СИГАРЕТИ, ШКІДЛИВИЙ ДЛЯ ЗДОРОВЯ.

Дехто впевнений, що коли замість сигарет жувати тютюн, жодної шкоди для здоровя не буде.

 

ПРАВДА полягає в тому, що жування тютюну так само шкідливе, як і куріння сигарет або будь-яких інших тютюнових виробів.

У жувальному тютюні також містяться отруйні речовини і речовини, що викликають рак.

 

4. НАВІТЬ ПОМІРНО КУРИТИ – ШКІДЛИВО ДЛЯ ЗДОРОВЯ.

Деякі вірять, що помірне куріння не шкодить здоровю.

 

ПРАВДА полягає в тому, що курити багато чи мало однаково шкідливо. Нікотин викликає звикання, що може розвинутися і після кількох викурених сигарет. Нікотин, смоли і чадний газ потрапляють в організм разом із димом навіть однієї сигарети.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Marenich Nat
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
17 жовтня 2019
Переглядів
1698
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку