Тема. Гриби: особливості будови та процесів життєдіяльності

Про матеріал

Презентаіція уроку тема. Гриби: особливості будови та процесів життєдіяльності

Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 клас вчитель біології Глібчук Н.О.

Номер слайду 2

Завдання уроку Навчитися розпізнавати ознаки грибної клітини, визначити риси подібності грибів з рослинами та тваринами; з’ясувати характерні ознаки тіла грибів, особливості їх будови; розглянути класифікацію грибів за джерелом надходження поживних речовин; з’ясувати значення грибів у природі і в господарській діяльності людини; розвивати вміння порівнювати процеси життєдіяльності царства живої природи, робити висновки.

Номер слайду 3

МІКОЛОГІЯ –це наука про гриби Їх нараховують понад 100 тисяч видів.

Номер слайду 4

Немає хлоропластів Не здатні до фотосинтезу Гетеротрофний тип живлення Запас поживних речовин у вигляді глікогену Поглинання поживних речовин – всмоктуванням Необмежений ріст До складу клітинної оболонки входить органічна речовина – хітин Утворення сечовини як продукту обміну речовин Характерні особливості грибів

Номер слайду 5

Подібність грибів з рослинами та тваринами Ознаки грибів, що властиві також тваринам Ознаки грибів, властиві рослинам 1. Гетеротрофне живлення- живлення готовими органічними речовинами. 1. Необмежений верхівковий ріст. 2. Наявність хітину у клітинних стінках. 2. живлення шляхом поглинання речовин усією поверхнею гіфів. 3. Запас поживних речовин у вигляді глікогену. 3. Прикріплений спосіб життя. 4. Відсутність у клітинах пластид з хлорофілом. 4. Розмноження спорами. 5. Утворення сечовини як продукту обміну речовин. 5. Наявність клітинних стінок.

Номер слайду 6

Кисень Дихання Вуглекислий газ Всмоктування Розчинні органічні речовини (глюкоза, амінокислоти) Позаклітинне травлення Ферменти Складні органічні речовини (вуглеводи, білки) Живлення грибів

Номер слайду 7

За джерелом надходження поживних речовин гриби поділяються на

Номер слайду 8

Гриби – сапротрофи живуть на опалому листі, деревині, перегної і живляться органічними речовинами решток мертвих рослин і тварин

Номер слайду 9

Гриби – паразити живуть за рахунок живих організмів рослин, тварин і людини, завдаючи їм шкоди.

Номер слайду 10

Гриби – симбіотрофи живуть у симбіозі з іншими організмами і отримують від них поживні речовини. Мікориза - взаємовигідне співжиття (симбіоз) міцелію гриба з коренями вищих рослин.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Особливості будови грибів

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

На нижньому боці шапинки знаходяться пластинки – це складки плодового тіла, утворені гіфами, на верхівках яких розвиваються спори. Складки, на яких утворюються спори, називають гіменофор, який буває пластинчастий і трубчастий.

Номер слайду 17

Розмноження грибів

Номер слайду 18

Класифікація грибів

Номер слайду 19

Розрізняють мікроскопічні гриби мукор пеніцил дріжджі

Номер слайду 20

Макроскопічні гриби Білий гриб Мухомор Підосичник Чага

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Значення грибів в природі та в житті людини

Номер слайду 25

Запишіть назви структур будови гриба, що позначені на малюнку цифрами

Номер слайду 26

Перевіримо 1. Грибниця 2. Плодове тіло 3. Шляпка 4. Ніжка

Номер слайду 27

Виберіть правильне твердження 1. Всі гриби – багатоклітинні організми. 2. Гриби за способом живлення – гетеротрофні. 3. Гриби мають обмежений ріст. 4. Гриби можуть вступати в симбіоз з деревами. 5. До сапротрофів належать гриби, що живуть з рахунок відмерлих організмів. 6. Розмноження грибів відбувається тільки спорами. 7. До складу клітинної оболонки входить –хітин. 8. Утворення сечовини як продукту обміну речовин.

Номер слайду 28

Тести для самоконтролю знань 1. Наука, яка вивчає гриби називається: а) мікробіологія; б) ботаніка; в) мікологія. 2. Ознакою, спільною для грибів і рослин є: а) автотрофне живлення; б) необмежений ріст; в) гетеротрофне живлення. 3. Ознакою, спільною для грибів і тварин є: а) гетеротрофне живлення; б) необмежений ріст; в) автотрофне живлення. 4. Із шапинки і ніжки складається: а) спора; б) плодове тіло; в) грибниця. 5. Спори у шапинкових грибів утворюються: а) на поверхні шапки; б) на всій поверхні гриба; в) з нижнього боку шапки. 6. Клітинна оболонка грибів містить: а) муреїн; б) целюлозу; в) хітин. 7. Гриби, які живуть у симбіозі з іншими організмами – це: а) гриби-сапротрофи; б) гриби-паразити; в) гриби- симбіонти. 8. Джерелом поживних речовин для грибів є мертва органічна речовина - це: а) гриби –сапротрофи; б) гриби –паразити; в) гриби- симбіонти. 9. Гриби, які використовують органічні речовини живих істот – це: а) гриби-сапротрофи; б) гриби- паразити; в) гриби- симбіонти.

Номер слайду 29

1 – В; 2 – Б; 3 – А; 4 – Б; 5 – В; 6 – В; 7 – В; 8 – А; 9 – Б. Відповіді

Номер слайду 30

Опрацювати параграф 47,48, дати відповідь на запитання стор. 217 підручника, підготувати інформацію про їстівні та отруйні гриби та способи їх розпізнавання. Домашнє завдання

ppt
Додав(-ла)
Глібчук Наталя
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
12657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку