Тема. Лишайники. Особливості будови їх та різноманітність. Значення лишайників в природі та в житті людини.

Про матеріал
Тема. Лишайники. Особливості будови їх та різноманітність. Значення лишайників в природі та в житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 клас вчитель біології Глібчук Н. ОТема. Лишайники. Особливості будови їх та різноманітність. Значення лишайників в природі та в житті людини.

Номер слайду 2

Завдання уроку. Ознайомитися з особливостями будови і життєдіяльності лишайників як симбіозу гриба і водорості. Дізнатися як пристосовані лишайники до різноманітних умов проживання. Розглянути різноманітність лишайників та їх класифікацію. Розкрити роль лишайників у природі та в житті людини.

Номер слайду 3

Лишайники – це симбіотичні організми, гриби які живуть у взаємовигідному симбіозі з водоростями або ціанопрокаріотами. Відомо близько 250000 видів, які поширені по всій земній кулі.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

БУДОВА ЛИШАЙНИКІВ Вони не мають кореня, стебла й листків, їх тіло зветься сланню і складається з гіфів гриба й клітин водорості . Щільно переплетені гіфи утворюють верхній і нижній кірковий шари. Між верхнім і нижнім кірковим шарами розміщені одноклітинні зелені водорості, зрідка - синьо-зелені (ціанобактерії). Органами прикріплення у лишайників є ризоїди (пучки гіфів гриба).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

НАКИПНІ ЛИШАЙНИКИМАЮТЬ ВИГЛЯД КІРКИ, КОТРА ЩІЛЬНО ЗРОСТАЄТЬСЯ ІЗ СУБСТРАТОМ ( КАМІННЯ, ДЕРЕВО І Т. Д.)

Номер слайду 8

ЛИСТУВАТІ ЛИШАЙНИКИнагадують листкові пластинки з розсіченими чи лопатевими краями, до поверхні кріпляться своєю звуженою частиною.

Номер слайду 9

Кущисті лишайникинагадують прямостоячі або звислі розгалужені кущики

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Значення лишайників    Значення у природі:- сприяють формуванню первісних ґрунтів для оселення вищих рослин;- є їжею для багатьох видів тварин: комах, копитних (північні олені живляться кладонією, її називають ягель або «оленячий мох»);- у пустелях лишайники закріплюють піски, гальмуючи або зо­всім припиняючи наступ дюн на родючі землі             Значення у житті людей:- з кущистих лишайників у деяких північних країнах виготовляють борошно і випікають хлібці;- лишайникову кислоту використовують для виробництва деяких лікарських препаратів.-  використовують для визначення віку гірських порід або кам'яних споруд;- визначають ступінь забруднення повітря (при слаб­кому атмосферному забрудненні зникають кущисті лишайники, при середньому — листуваті, а при сильному — накипні);- цетрарію ісландську та аспіцилію їстівну людина вживає в їжу;- отримують барвники у парфумерній .

Номер слайду 13

Тести 1. Зазначте, де розташовані клітини водоростей у складі лишайнику: а) у нижньому коровому шарі; б) у верхньому коровому шарі; в) у серцевині.2. Укажіть середовища, для визначення стану якого використовують лишайники: а) грунт; б) повітря; в) водойми; г) організм людини. 3. Лишайники утворюючи кірки, які щільно зростаються із субстратом і не відокремлюються від нього, називаються: а) кущисті; б) листуваті ; в) накипні.4. Лишайники трапляються: а) тільки в лісостепу; б) тільки в тундрі і тайзі; в) скрізь окрім пустель; г) у всіх природних зонах.5. Наука, яка вивчає лишайники називається: а) екологія; б) мікологія в) мікробіологія; г) ліхенологія.6. Лишайники погано переносять: а) зниження родючості грунтів; б) зниження кількості опадів; в) забруднення водойм; г) забруднення повітря.

Номер слайду 14

Задача 1. З кормів, що їх з'їдає один полярний олень за рік, 2/з припадає на лишайники. Яку масу лишайників споживає один олень упродовж року, якщо щодоби він з'їдає 34 кг корму?Задача 2. Характерна особливість лишайників — дуже повільний ріст. Виміри засвідчили, що накипний лишайник, який росте на скелі, щороку збіль­шується в діаметрі на 0,25 мм. Визнач вік лишайника, якщо його діаметр досягає 8,5 см.

Номер слайду 15

Відповіді ( самоконтроль знань) 1 - В; 2 – Б; 3 – В; 4 – Г; 5 – Г; 6 – Г. Задача 1 Задача2 Розв’язання:34 • 365  = 12410 (кг) з’їдає корму за рік.12410 : 3 • 2 = 0,8273,333 ≈ 0,8274 (кг) припадає на лишайники. Відповідь: 0,8274 кг. Розв’язання: Оскільки 8,5 см = 85 мм, тоді 85 : 0,25 = 340 (р.) вік лишайника. Відповідь: 340 років.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 54, відповісти на запитання стор.247 підручника,Завдання. Проаналізуйте, що спільного та відмінного є між лишайниками та мікоризою. Підготувати цікаву інформацію про лишайники.

pptx
Додав(-ла)
Глібчук Наталя
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
7544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку