Тема: « Інформаційна безпека в інтернеті »

Про матеріал
Зараз в Україні майже 22 млн користувачів інтернету, питання безпеки в мережі більш ніж актуальне. У цьому контексті турбота про дітей набуває більших масштабів. Якщо раніше треба було говорити з дітьми про їх безпеку поза домом тощо, то вже давно має сенс застерігати їх від негараздів під час перебування в інтернеті.
Перегляд файлу

ДНЗ « Борщівський професійний ліцей»

 

Тема: « Інформаційна безпека в інтернеті  »

 

Результат пошуку зображень за запитом картинка до інформаційної безпеки в інтернеті

 

 

 

 

Підготував:  Вихователь Вахула С.С.

 

МЕТА   ЗАХОДУ:

Навчальна. Ознайомити учнів із інформаційною безпекою в Інтернеті. Розглянути основні небезпеки та проблеми захисту інформації. Закріпити та розширити знання і вміння учнів по темі.

Розвиваюча. Розвивати життєві навички (толерантність, самоконтроль, навички ведення дискусії), пам’ять, увагу, вміння захищати себе та інформацію від шкідливих чинників Всесвітньої мережі, практичні навички роботи з ПК.

Виховна. Виховувати бажання дотримувати правил спілкування в Інтернеті.

Обладнання: мультимедійна дошка, мультимедійний супровід до уроку,

роздатковий матеріал для анкетування та колажу «Переваги та недоліки».

 

Метою заходу є :

  • Формування навичок безпечного використання Інтернету.
  • Розпізнавання та реагування на інтернет-загрози.
  • Підвищення рівня обізнаності дітей про найбільш актуальні інтернет -загрози.

 

Ця міжнародна календарна подія виникла за сприянням організації Insafe починаючи з 2004 року. Вона відзначається щорічно у другий день другого тижня лютого. Наприклад, 11 лютого 2020 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.

Метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді.

У всьому світі, День безпеки в Інтернеті відзначається в більш ніж ста країнах і координується об’єднаної мережею Insafe/INHOPE, за підтримки Європейської комісії, а також 31-им національним центром забезпечення безпеки в Інтернеті по всій Європі.

Ця подія дозволяє зробити акцент на позитивному використанні технологій і вивчити роль, яку ми всі граємо в цілях сприяння створенню кращого і більш безпечної онлайн-спільноти. Воно служить закликом для молодих людей, батьків, вихователів, вчителів, соціальних працівників, співробітників правоохоронних органів, підприємств, політиків і широких верств суспільства, щоб об’єднатися з метою сприяння та створення найбільш позитивного і кращого інтернету.

 

F:\Документи\ФОТО ПО ЗАХОДАХ ЛІЦЕЮ 2024р\IMG_20231127_200054_mfnr.jpg

 

В 2024 році День безпеки в Інтернеті припадає на 6 лютого.

   День безпечного Інтернету (SID) організовано мережами Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпеки та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми та молоддю. День Безпечного Інтернету відзначається на другий день другого тижня другого місяця щорічно. День безпечного Інтернету націлений не тільки створити безпечний Інтернет, а й також кращий Інтернет, де кожний\кожна може використовувати технологію відповідально, у дусі поваги, критично та творчо. 

 Саме тому сьогодні у цьому веб-квесті, ви дізнаєтеся про те, як залишатися в безпеці при використанні соціальних мереж і не тільки, наше заняття ми присвятимо темі «Безпечний Інтернет». Спробуємо дослідити позитивні і негативні наслідки Інтернету, сформулювати та засвоїти правила безпечної роботи в Інтернеті.

Проблеми, з якими можуть зустрітися учнів інтернеті, та шляхи їх подолання.

  Зараз в Україні майже 22 млн користувачів інтернету, питання безпеки в мережі більш ніж актуальне. У цьому контексті турбота про дітей набуває більших масштабів. Якщо раніше треба було говорити з дітьми про їх безпеку поза домом тощо, то вже давно має сенс застерігати їх від негараздів під час перебування в інтернеті.

Від чого варто захищатися

Інформаційна безпека стосується захисту життєво важливих інтересів людини (і більш глобально – суспільства, держави). Неправдива, неповна, невчасна інформація може нанести шкоду. Особливо вразливі у цьому контексті діти. Вони можуть не знати, яку інформацію можна викладати в мережу, а яку не варто. Інколи  учні не можуть правильно зреагувати на матеріали з мережі з різних причин. Робота у цьому напрямку для вчителів та батьків дуже важлива. Безконтрольний доступ до інтернету може мати негативні наслідки для дитини.

Типи загроз

1. Стосуються особистої безпеки:

  • Ознайомлення з порнографічними матеріалами, ненормативною лексикою, інформацією суїцидального характеру, расистського, ненависницького чи сектантського змісту.
  • Загроза отримання недостовірної чи неправдивої інформації.
  • Формування залежності (ігрової, комп’ютерної, інтернет).
  • Спілкування з небезпечними людьми (збоченці, шахраї, грифери).
  • Залучення до виконання протиправних дій (хакерство, порушення прав та свобод інших).

2. Стосуються безпеки інших.

  • Матеріали, існування та використання яких може стати причиною посягання на безпеку оточуючих (наприклад, інформація про створення вибухівки).
  • Свідоме та несвідоме введення в оману інших.
  • Вчинення протиправних дій, що тягнуть за собою відповідальність згідно з чинним законодавством.
  • Кібербулінг — свідоме цькування та приниження, передусім однолітків.

3. Стосуються загрози витоку персональної інформації:

  • Розголошення персональної та конфіденційної інформації (прізвища, імена, контакти, секретні дані кредитних карток, номери телефонів).
  • Загроза зараження ПК вірусами різної категорії.
  • Небезпека завантаження програм зі шкідливими функціями.

Це найбільш поширені типи загроз, з якими може зіштовхнутися дитина в інтернеті, викладаючи чи переглядаючи сумнівну інформацію. Від деяких з них можна захиститися технічними засобами, але більшість вимагають комплексного підходу.

Наприклад, у розібратися у цьому допоможе безкоштовний онлайн-курс від порталу Prometheus — «Основи інформаційної безпеки». Курс містить інформацію, яка буде передовсім цікава тим, хто захоплюється IT (історія появи вірусів). Але є й уроки, де розкриваються принципи захисту під час спілкування в соцмережах, при купівлі чогось в інтернеті тощо.

Пам’ятка

Основні правила безпечної роботи в інтернеті, про які варто сказати дітям

  1. Не давайте нікому своїх паролів.
  2. Не надавайте особистої інформації поштою чи в чатах без гострої на те потреби.
  3. Не реагуйте на непристойні та грубі коментарі, адресовані вам.
  4. Повідомляйте про ситуації в інтернеті, які вас непокоять (погрози, файли певного місту, пропозиції).
  5. Відмовляйтесь від зустрічей з випадковими людьми, з якими познайомились в онлайні.
  6. Не діліться своїми фото з незнайомцями.
  7. Не повідомляйте інформацію про кредитки батьків (номер картки, термін дії та таємний код).
  8. Не викладайте фото квитків, на яких видно штрих-код чи QR-код.
  9. Не скачуйте та не встановлюйте невідомі програми за посиланнями, навіть якщо їх надали друзі.
  10. Встановлюючи перевірені програми, контролюйте, щоб на ПК не додались небажані програми.
  11. Не переглядайте інформацію за невідомими посиланнями (друзі, які ними діляться можуть не підозрювати про загрозу).
  12. Не відкривайте листи-спам, вони можуть містити віруси.

На чому варто робити акценти

Основна порада для учнів будь-якого віку складається з трьох ключових аспектів:

Пам'ятайте: Коли ви розмістили інформацію в інтернеті, ви втрачаєте над нею контроль. Видалення матеріалу та його копій практично неможливе.

Перевіряйте: Ви маєте достеменно знати, кому надаєте інформацію, а також, як і з якою метою вона буде використана.

Думайте: Чи варто розміщувати інформацію, якщо ви не знаєте, як її використають і чи це не зашкодить вам чи близьким?

 Безпека дитини в інтернетіТипові та нетипові небезпеки

Загроза особистій безпеціОзнайомлення з порнографічними матеріалами, ненормативною лексикою, інформацією суїцидального характеру, расистського, ненависницького чи сектантського змісту. Загроза отримання недостовірної чи неправдивої інформації. Формування залежності (ігрової, комп’ютерної, інтернет). Спілкування з небезпечними людьми (збоченці, шахраї, грифери). Залучення до виконання протиправних дій (хакерство, порушення прав та свобод інших).

в Україні інтернетом користується понад 50% громадян. Актуальність захисту безпеки дитини в мережі як ніколи велика

 

Небезпека для інших. Матеріали, існування та використання яких може стати причиною посягання на безпеку оточуючих (наприклад, інформація про створення вибухівки). Свідоме та несвідоме введення в оману. Вчинення протиправних дій, що тягнуть за собою відповідальність згідно з чинним законодавством. Кібербулінг (приниження та цькування інших в мережі).

 

 

 

 

Загроза персональній інформаціїРозголошення персональної та конфіденційної інформації (передусім через соцмережі):прізвищаіменаконтактисекретні дані кредитних картокномери телефонів. Загроза зараження ПК вірусами різної категорії. Небезпека завантаження програм зі шкідливими функціями.

 

Правила безпечної роботи в інтернетіНе давайте нікому своїх паролів. Не надавайте особистої інформації поштою чи в чатах без гострої на те потреби. Не реагуйте на непристойні та грубі коментарі, адресовані вам. Повідомляйте про ситуації в інтернеті, які вас непокоять (погрози, файли певного місту, пропозиції). Відмовляйтесь від зустрічей з випадковими людьми, з якими познайомились в онлайні. Не діліться своїми фото з незнайомцями.

 

 

Не повідомляйте інформацію про кредитки батьків (номер картки, термін дії та таємний код). Не викладайте фото квитків, на яких видно штрих-код чи QR-код. Не скачуйте та не встановлюйте невідомі програми за посиланнями, навіть якщо їх надали друзі. Встановлюючи перевірені програми, контролюйте, щоб на ПК не додались небажані програми. Не переглядайте інформацію за невідомими посиланнями (друзі, які ними діляться можуть не підозрювати про загрозу). Не відкривайте листи-спам, вони можуть містити віруси.

 

Прості секрети безпечного користування інтернетом. Пам'ятайте. Розмістивши інформацію в інтернеті, ви втрачаєте над нею контроль. Перевіряйте. Люди, з якими ділитесь інформацією, можуть використати її проти вас. Ви маєте довіряти тим, кому надсилаєте щось про себе. Думайте. Чи варто розміщувати інформацію, якщо не знаєте, як її використають і чи це не зашкодить вам чи близьким?

 

 

Дякую за увагу!

 

 

docx
Додано
21 травня
Переглядів
100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку