Тема: «Квакі в гостях у малят».

Про матеріал
Мета: розвивати зв’язне та пояснювальне мовлення дітей,образне мислення, пізнавальний інтерес до явищ в природі ,інтерес до виконання завдань; збагачувати словниковий запас дітей словами - ознаками з теми «Осінь»; вчити чітко висловлювати свою думку ;вправляти у складанні речень й розповідей за схемою; тренувати увагу, пам'ять, витримку.
Перегляд файлу

                         

                           Тема:   «Квакі в гостях у малят».

Мета: розвивати  зв’язне та пояснювальне мовлення  дітей,образне мислення, пізнавальний інтерес до явищ в природі ,інтерес до виконання завдань; збагачувати словниковий запас дітей  словами - ознаками з теми «Осінь»; вчити чітко висловлювати свою думку ;вправляти у складанні речень й розповідей за схемою; тренувати увагу, пам'ять, витримку.

Попередня робота: спостереження за природою під час прогулянок,розгляд ілюстрацій, вивчення віршів, складання речень.

Словникова робота: слова-ознаки з теми «Осінь», образні вирази.

Обладнання: іграшка  жабеня,осінні листочки, предметні та сюжетні картинки, схема для складання краткої розповіді за методикою Синквейна. 

Хід заняття

(Діти заходять до групи й бачать мале жабеня з букетом осіннего листя)

Діти,подивиться який у нас гість. Давайте підійдемо ближче привітаємось та познайомимось з ним.

 Доброго ранку, скажемо ми.

 Доброго ранку тобі й мені.

 Доброго ранку, доброго дня

 Бажаєте ви, і бажаю вам я !

Жабенятко каже вам «привіт». Він каже що звуть його Квакі. Він їздив у гості до друзів, а коли повернувся не впізнав своєї домівки. Квакі здивований змінами яких він ніколи ні бачив. Він хоче дізнатися : що відбувається? Тому і звернувся до нас за допомогою.  Ну що допоможемо Квакі – розповімо що відбувається? ( відповіді дітей)

Вправа: «Осіння чистомовка»

                Не – не – не  ---  Сонце не гріє ясне,

                Ва – ва – ва   ---  Холодок  повива,

                Іє – іє – іє      ---  Засихає, жовтіє

                Ва – ва -- ва  --- На узліссі трава .                                     

                Ни – ни – ни   ---  Осипаються клени.

                Ить – ить – ить ---  Листя з дуба летить.

                На – на – на     ---   Лиш ялинка зелена.   ( Г. Бойко)

Квакі запитує  : «А чому же все змінилось навкруги?»

Вправа (мовл. спрямуван): «Що буває в осені?»

(Діти по черзі розповідають про осінні зміни, а Квакі за кожну відповідь дарує дітям  осінній  листочок)

-- Прийшла чарівниця осінь.

-- Листя на деревах стали різнокольоровими.

-- Часто йдуть холодні дощі.                                                                                                                                                                        – На вулиці стало холодно.

-- Люди одягли теплий одяг.                                                                                                                            – На городах і в садах зібрали урожай.                                                                                                               – Птахи улітають в теплі краї.                                                                                                                                  – Комахи поховалися.                                                                                                                                                  – Звірі одягли теплі шубки.                                                                                                                                              – Ведмідь,їжак і барсучок  готуються до зимової сплячки.                                                                                               -- Дні стали короткими, а ночі довгими…                                                                                                    Вправа: «Додай слівце».                                                                                                                                       – Як що часто йдуть дощі то осінь …                                                                                                                   --  Як що листя з дерев рясно летять то почався …                                                                                    --Як що в лісі густо ростуть гриби то осінь називають …                                                                                      -- Як що ярко світе сонце то осінь …                                                                                                             --Як що часто дує сильний вітер то осінь…                                                                                                                                                   А як ще люди називають осінь? (господаркою,чарівницею,трудівницею,художницею,врожайною та щедрою)

Квакі зрозумів якою буває осінь і навіть трішечки змерз. Та і нам вже час трішки відпочити – розім’яти ручки ніжки.                                                                              Фізхвилинка                                                                                                                                                    Ми по парку йшли                                                                                                                               І листочки знайшли.                                                                                                                                                  Стали підняли                                                                                                                                                    І далі пішли.                                                                                                                                                       Ми листочки підіймали                                                                                                                                       З вітерцем ми ними грали .                                                                                                                                          Вгору – в низ, вгору – в низ,                                                                                                                                               Право - ліво нахились                                                                                                                                               І навколо повернись.                                                                                                                     Політали, покружляли                                                                                                                                                 І на землю тихо впали.                                                                                                                                    Діти парком тим гуляли  листя у букет зібрали.(зібрати листя у букет)

Квакі дуже сподобалось з вами гратись, тому він хоче пограти з вами у в   гру: «Що буває в осені ?» (складання речень за картинкою, робота з картою розумових дій)                                                                                                             Діти беруть зі столу приготовані карти і складають  речення за цією картинкою,а  на дошці розташована « карта» розумових дій розділена на чотири частини: природа в осені, осінь урожайна, осінь в лісі, схема для складання розповіді про осінь. (Наприклад: Осінню часто йдуть дощі -- картинку кліють у сектор «Природа в осені». Осінню птахи улітають у теплі краї – картинку кліють у сектор « Тварини в осені» і так далі.)                                        Коли всі сектори будуть заповнені Квакі звертає увагу на сектор без картинок і запитує у дітей: « А чому тут пусто?»   А тут ми складемо для тебе маленьку розповідь про осінь, щоб ти нічого ні забув і зміг про неї розповісти своїм друзям.             

Робота з таблицею за методикою Сінквейна.                                                                        Приклади:

Осінь.                                                               Осінь.                                                                                    Різнокольорова, чарівна.                                Холодна, дощова.                                                                                                                 Фарбує, дарує,збирає.                                     Льє, дує, одягає.                                                                                                  Ми любим тебе осінь.                                      Пізня осінь наступає.

Квакі каже що зрозумів : що таке осінь, якою вона буває. « Щедра осінь та багата . Знаете ви, друзі, про неї багато. Але  прощатися вже час. Не сумуйте! В наступному році я знов прийду до вас. До побачення.»                   

Підсумок:                                                                                                                                                           Що найбільш сподобалось вам?

З чим вам було важко впоратись?                                                                                                                         Як ви гадаєте : чому Квакі поспішав?

Працювали ми завзято – настав час відпочивати.

docx
Додано
6 грудня 2021
Переглядів
213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку