Тема уроку: Ссавці: загальна характеристика, біологічні особливості, середовища існування

Про матеріал
Ссавці - найбільш високоорганізовані теплокровні тварини, які нині зайняли панівне положення серед наземних хребетних. Ссавці - це теплокровні тварини, які вигодовують своїх малят молоком. Звірі опанували всі середовища існування. Вони живуть на землі і в товщі грунту, на деревах, у прісній і морській воді, пристосувалися до повітряного простору, а деякі навіть і до польоту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаю вас на уроці біологіїКайзер Катерина Миколаївна

Номер слайду 2

Твоя продуктивність

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання з теми: “Птахи”

Номер слайду 4

Розшифруй тему уроку

Номер слайду 5

Вислови відомих людей про тварин. Тварини – частина природного закону, вони мають свої права, тому що вони розумні (Жан-Жак Руссо). Співчуття до тварин так тісно пов’язане з добротою характеру, що можна з упевненістю стверджувати: хто жорстокий з тваринами, той не може бути доброю людиною (Артур Шопенгауер). Велич і моральний прогрес нації можна виміряти тим, як ця нація відноситься до тварин (Махатма Ганді).

Номер слайду 6

Тема уроку: Ссавці (Звірі)

Номер слайду 7

На уроці тидізнаєшся:будову шкіри та її похіднізовнішню будову ссавцівкласифікацію ссавцівтипи залозрозмноження та розвиток, плацентацікаві факти

Номер слайду 8

Наука, яка вивчає ссавців, називається теріологія (мамаліологія). Ссавці (лат. mamma - “молочназалоза”, “ті, що годують молоком”.

Номер слайду 9

Особливості сучасних ссавців 1. Теплокровні 2. Виношують і народжують дитинчат 3. Тіло вкрите волосяним покривом 4. Шкіра багата на залози 5. Кінцівки розташовані під тілом 6. Форма тіла різноманітна і пристосована до умов середовища 7. Нервова система і поведінка досягли високого розвитку. У світі нараховується 5 000 видів ссавців, в Україні - понад 100.

Номер слайду 10

Відділи тіла. Тіло ссавців поділяється на: голову, шию, тулуб, парні кінцівки та хвіст

Номер слайду 11

Органи на головівушна раковина - зовнішнє вуховерхня та нижня повіки(третя-недорозвинута)рот, оточений губами (губи потрібні на захоплення їжі, а у дитинчат-для смоктання молока)

Номер слайду 12

Будова шкіри. Шкірний покрив ссавців бере участь у терморегуляції організму. Шкіра пронизана кровоносними судинами і забезпечується кров'ю. Тепловіддача збільшується при розширенні судин або зменшується при їх звуженні.

Номер слайду 13

У шкірі ссавців розташовані різноманітні залози: сальні залози — виділяють шкірний жир, який, змащуючи шкіру і волосся, надає їм еластичність і перешкоджає намоканню;потові залози — виділяють піт, що охолоджує тіло і виділяє шкідливі речовини з організму;пахучі залози — потрібні для відлякування ворогів, залучення самки і мічення своєї території;молочні залози — потрібні для годування дитинчат молоком.

Номер слайду 14

Похідні шкіри: волоссянігтікігтікопиталускироги

Номер слайду 15

Волосяний покрив складається з волосся різних типів:ость (остьове волосся) — довге, тонке, але міцне волосся;підшерстя — коротке і пухнасте волосся, розташовані під остьовими;вібриси — жорстке і довге волосся, які утворюють брови і вуса (служать органом дотику).

Номер слайду 16

Усі звірі періодично линяють. При цьому у них змінюється густота хутра (зимове хутро має більше підшерстя), а у деяких і забарвлення (вивірка звичайна взимку буває сріблясто-сірого кольору, а влітку — рудою).

Номер слайду 17

Скелет ссавців1. Диференційовані зуби знаходяться в заглибинах – альвеолах.2. Розвивається кісткове піднебіння.3. У шийному відділі 7 хребців не залежно від довжини шиї.4. Грудний відділ утворений 12 парами ребер і грудиною.

Номер слайду 18

Мускулатура ссавців. Добре розвинені жувальні м'язи, які рухають нижню щелепу. У деяких груп ссавців (мавпи) добре розвинені мімічні м'язи, за допомогою яких тварини можуть виражати різні емоції.

Номер слайду 19

Будова щелепи ссавців. Види зубів у ссавців: різці, ікла, кутні. Різці допомагають тваринам зрізати їжу, ікла - відривати шматки їжі та утримувати здобич, для захисту. Кутні зуби мають плоску жувальну поверхню, їхня функція - перетирання їжі.

Номер слайду 20

різцііклакутні зуби. Види зубів у ссавців

Номер слайду 21

Органи чуття. У ссавців добре розвинені різні органи чуття, особливо зору, слуху, нюху, а також дотику, смаку та рівноваги. Нюх краще розвинений у наземних тварин. Органи смаку допомагають тваринам розпізнавати якість їжі та відрізняти їстівні об'єкти від неїстівних.

Номер слайду 22

Розмноження та розвиток1. Ссавці – роздільностатеві2. Розмноження статеве3. Розвиток плоду всередині м’язового органу – матки4. Поживні речовини передаються у кров зародка через плаценту5. Малята народжуються добре розвиненими. Новонароджені можуть самостійно пити молоко матері6. Вигодовування молоком, турбота про потомство

Номер слайду 23

Вагітність. Під час зародкового розвитку в більшості ссавців у тілі самки формується плацента, або дитяче місце. Це тимчасовий орган, який забезпечує зв'язок між організмом матері та зародком. Період розвитку зародка в середині материнського організму має назву вагітність. Тривалість вагітності залежить від розмірів тварин (у хом’яків – 11-15 діб, у слонів – 20-23 місяці).

Номер слайду 24

Сезонні явища у житті ссавців- період підготовки до розмноження і розмноження- період вигодовування малят- період підготовки до зимівлі та зимівля- посилене живлення та накопичення жирових запасів- накопичення запасів їжі у сховищах. Зимують ссавці по-різному. Одні тварини впадають у сплячку, інші - активні протягом усієї зими. Сплячка - це стан ссавців, що характеризується зниженням рівня обміну речовин. У цей період тварини живуть за рахунок накопичених поживних речовин (жирові запаси). Сплячка дає змогу пережити періоди несприятливих умов.

Номер слайду 25

Фізкультхвилинка

Номер слайду 26

Класифікація ссавців. Яйцекладні(Клоачні):- єхидна- качкодзьоб. Сумчасті:- кенгуру- вомбат. Плацентарні:- лисиця- олень- вовк

Номер слайду 27

Робота в групах за підручником:І група - яйцекладніІІ група - сумчастіІІІ група - плацентарні

Номер слайду 28

- поширення насіння;- кажани запилюють квіти;- знищення шкідників с/г;- переносники збудників хвороб;- промислові звірі;- свійські тварини;- Ґрунтоутворення;- шкідники сільського господарства; - санітари в природі. Значення ссавців

Номер слайду 29

Ссавці Червоної книги України. Заєць білий. Афаліна чорноморськаЇжак вухатий. Тюлень-мономах. Сліпак піщаний. Зубр

Номер слайду 30

Кінь дикий. Кіт лісовий. Рись. Вечірниця мала. Тхір степовий

Номер слайду 31

Цікаві факти- найбільша водна тварина і найбільший у світі ссавець - синій кит (вага - 160 т., довжина - 26 м);- найбільша наземна тварина - слон (вага - 7 т., висота 3,5 м);- найбільший наземний хижак - білий ведмідь (вага - 400-600 кг, висота - 2,5 м);- найвища наземна тварина - жираф (зріст - більше 5 м);- найшвидша наземна тварина - гепард (швидкість - 120 км/год)- найменший ссавець - карликова багатозубка (довжина без хвоста - 4 см);- найменша у світі мавпа - пігмейська мармозетка (довжина - 11-15 см, довжина хвоста - 17-22 см).

Номер слайду 32

Підсумуємовивченийматеріал

Номер слайду 33

Розгляньте хмару слів та назвіть прогресивні ознаки ссавців

Номер слайду 34

Розгадай ребуси

Номер слайду 35

Рефлексія

Номер слайду 36

Домашнє завдання1. Опрацювати параграф 23 у підручнику.2. Виконати онлайн-вправу за посиланням.

Номер слайду 37

Успіхів!Дякуюза увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Палій Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
24 грудня 2023
Переглядів
3647
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку