Теоретичний матеріал

Про матеріал
Розширити свій багаж знань про рослини. Застосування матеріалу як додаткового для учнів високого рівня знань. Вчити дітей логічному мисленню на основі набутих знань.
Перегляд файлу

Виконання найскладніших завдань з курсу біології рослин.

Особливості будови вегетативних органів.

  1. Доведіть, що колючка глоду  - це видозмінений пагін.

Пагін — вегетативний орган рослини. Пагони бувають видозміненими та надземними. Колючки глоду — це видозмінений надземний пагін. Така видозміна з’явилася як захисне пристосування рослини від поїдання тваринами. Походження цих утворів можна довести, розглянувши мікроскопічну будову. На поперечному зрізі колючки можна побачити всі шари клітин і тканин, характерні для пагона: кора, камбій, деревина, серцевина, добре розвинена кутикула, що впливає на міцність колючки. Тому можна стверджувати, що колючки глоду гомологічні за походженням стебла.

  1. Чи відбувається фотосинтез у рослини, листки якої забарвлені в червоний колір? Відповідь обгрунтуйте.

Фотосинтез - це утворення органічних речовин у листках рослин з вуглекислого газу й води за участі сонячного світла. Сприймати сонячне світло  в клітинах рослин здатні фотосинтезуючі пігменти різного кольору: зелені( хлорофіл ), жовті (ксантофіл, каротин), червоні ( фікоеритрин, фікоціанін).

У рослин, листки яких забарвлені в червоний колір, теж відбувається фотосинтез, адже в них окрім червоних пігментів, є й зелені. Хлорофіл маскується іншими пігментами, але всі вони беруть участь у сприйнятті сонячних променів з різною довжиною хвилі.

  1. Чому трав’янисті рослини ніколи не бувають такими високими, як дерев’янисті?

Більшість трав’янистих рослин — однорічні й нарощують вегетативну масу лише у вегетаційний період, а в несприятливих умовах відмирають. Тому ніколи не бувають такими високими, як дерев’янисті. Для дерев характерний вторинний ріст. Камбій — твірна тканина — розташований між корою та деревиною, клітини якої інтенсивно діляться, і дерев’янисте стебло росте в товщину. Активність росту кори й деревини завдяки камбію залежить від сезонів, тому на поперечному зрізі дерев можна побачити річні кільця. Вторинний ріст — пристосування дерев’янистих рослин до переживання холодного клімату й можливість нарощувати вегетаційну масу з року в рік. Дерева багаторічні, тому ростуть протягом усього життя. Найдовше живуть голонасінні. Знайдено сосни й кедри, вік яких сягає від 2 до 4 тисяч років. А найвище дерево у світі - це секвойя вічнозелена. Вона росте на узбережжі Каліфорнії в США і сягає 117 м заввишки за діаметра стовбура понад 11 м. На відміну від дерев’янистих, у трав’янистих рослин камбіальне кільце відсутнє. Збільшена кількість паренхіми, стебло не дерев’яніє й відмирає на зиму.

 

docx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
215
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку