Терміти. Будова та середовище існування

Про матеріал
В даній презентації в повному обсязі описано будову цих комах- термітів, їх середовище життя та їх значення для самого довкілля і людини. Презентація містить в собі зображення та детальну інформацію пр цих комах
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконав студент 1 курсу. Групи ЖБХМАРТИНЮК ВЛАДИСЛАВТема: « Терміти. Будова та середовище життя»

Номер слайду 2

Загальний вигляд комахи

Номер слайду 3

Загальна характеристика ряду. Терміти- представники комах живуть колоніями в особливих спорудах — термітниках, які можуть досягати 10-12 м заввишки і 6 м у діаметрі. Живляться терміти переважно деревиною, тому можуть завдавати шкоди, руйнуючи дерев'яні споруди.

Номер слайду 4

Будова терміта Розрізняють термітів робочих і солдат. Довжина тіла робочих термітів становить від 2 мм до 1,5 см, солдат - до 2 см. У робочих особин на голові очі недорозвинені, іноді відсутні, вусики ниткоподібні. Ротовий апарат гризучого типу. У зовнішньому вигляді солдатів, що захищають громаду від зовнішніх ворогів, привертає увагу велика голова із сильними щелепами. Тому вони не можуть харчуватися самостійно, і робочі терміти змушені їх годувати. Також робочі особини виконують такі функції, як споруда самого гнізда і галереї, добування їжі для царської пари та личинок.

Номер слайду 5

Розмноження. Розвиток термітів протікає з неповним метаморфозом. Личинка, що вилупилася з яйця, зовні схожа на дорослу особину. Після декількох линьок перетворюється в імаго. Крилаті репродуктивні особини розлітаються з гнізда, потім спаровуються. Після цього споруджують гніздову камеру, що є основою молодої колонії, куди вони відкладають яйця. З нових личинок знову з'являються робітники, пізніше солдати і крилаті комахи. Цикл розвитку повторюється.

Номер слайду 6

Місце проживання. Терміти живуть громадами в гніздах, деревині або грунтовому покриві. Характерною особливістю деяких видів є зведення термітників - гнізд, що піднімаються над поверхнею землі. У таких термітниках може перебувати від кількох сотень до кількох мільйонів особин. Спосіб життя потайний. Термітники споруджуються різноманітної форми і розмірів, у деяких видів, що мешкають в тропіках, надземні гнізда досягають у висоту 15 метрів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Значення термітів для природи та людини. Позитивну роль в природі відіграють терміти, що живуть у грунті. Поряд з мурахами й дощовими червями, вони відіграють істотну роль у кругообігу грунтових структур. Також важлива роль термітів у харчових ланцюжках, так як вони служать кормом багатьом хижим тваринам. Близько 10% видів термітів є шкідниками у господарстві людини. Проникаючи в будинки, терміти знищують папір, деревину, а також всі предмети побуту, що містять целюлозу. Іноді це призводить до катастрофічних наслідків. У країнах тропічного поясу вживають заходи обережності для запобігання проникнення цих комах у житло.

Номер слайду 9

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
21 липня 2023
Переглядів
958
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку