Тертя. Сила тертя. Коефіцієнт тертя ковзання

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 7 класі на тему: "Тертя. Сила тертя. Коефіцієнт тертя ковзання"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тертя. Сила тертя. Коефіцієнт тертя ковзання. Фізика 7 клас. Урок 33

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. У відро масою 1,5 кг налили 5,5 л води. Яку силу треба прикладати, щоб утримувати відро в руках? Зробіть пояснювальний рисунок, зазначивши сили, що діють на відро.

Номер слайду 3

Світ без тертя«Усім нам траплялося виходити в ожеледицю: скільки зусиль потрібно, щоб утриматися від падіння, скільки смішних рухів доводиться робити, аби встояти на ногах… Уявімо, що тертя зникло зовсім. Тоді ніякі тіла, чи то завбільшки з кам’яну брилу, чи то малі, як піщинки, ніколи не втримаються одне на одному. Якби не було тертя, Земля являла б собою кулю без нерівностей, подібну до рідкої краплини». Французький фізик Ґійом Амонтон (1663–1705)

Номер слайду 4

Сила тертя спокою. Сила тертя спокою Fтер.сп. — це сила, яка виникає між двома дотичними тілами в разі спроби зрушити одне тіло відносно іншого і напрямлена в бік, протилежний тому, в який би рухалось тіло, якби тертя не було.

Номер слайду 5

Сила тертя спокою. Сила тертя спокою прикладена вздовж поверхні, якою тіло дотикається до іншого тіла, і за значенням дорівнює силі F, що намагається зрушити тіло

Номер слайду 6

Сила тертя спокою

Номер слайду 7

Сила тертя ковзання. Сила тертя ковзання Fтерт.ковз. — це сила, яка виникає в разі ковзання одного тіла по поверхні іншого і напрямлена протилежно напрямку руху тіла

Номер слайду 8

Залежність сили тертя ковзання від дотичних поверхонь. У ході ковзання того самого тіла по різних поверхнях виникає різна сила тертя ковзання: дерев’яний брусок ковзає по дерев’яній дошці (а); склу (б); наждаковому паперу (в)

Номер слайду 9

Залежність сили тертя ковзання від ваги тіла, що ковзаєСила тертя ковзання зростає, якщо збільшити силу, що притискає тіло до поверхні стола

Номер слайду 10

Сила тертя ковзання. Сила тертя ковзання прямо пропорційна силі нормальної реакції опори

Номер слайду 11

Коефіцієнт тертя ковзання

Номер слайду 12

Причини виникнення тертя. Виникнення сили тертя пов’язане з наявністю нерівностей на поверхнях дотичних тіл

Номер слайду 13

Способи зміни сили тертя ковзання. Для зменшення сили тертя слід ретельно відполірувати поверхні і таким чином звести до мінімуму розміри нерівностей. Силу тертя ковзання можна зменшити, якщо змастити поверхні.

Номер слайду 14

Сила тертя кочення. Сила тертя кочення зазвичай набагато менша, ніж сила тертя ковзання

Номер слайду 15

Сила тертя кочення

Номер слайду 16

Дайте відповіді на запитання. Які види тертя ви знаєте? Яка сила заважає зрушити з місця велику шафу? Куди напрямлена ця сила? Чому силу тертя спокою називають рушійною силою? Навіщо взимку тротуари посипають піском? Коли спостерігається сила тертя ковзання і від яких чинників вона залежить? Чому в таблиці коефіцієнтів тертя ковзання надано пари матеріалів, а не кожний матеріал окремо? Чому виникає сила тертя ковзання? Як можна зменшити силу тертя ковзання?Чому кругле тіло котити легше, ніж тягти?

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Вивчити: § 21 Впр. 21 (1, 2) - усно

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 24.Тертя. Сили тертя
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
3265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку