Ферменти. Регуляція метаболічних шляхів.
ПІБ:
Клас:
Дата:
1. Ферменти - це
а) органічні каталізатори білкової або РНК природи, що утворюються в не живих організмах
б) органічні каталізатори білкової або РНК природи, що утворюються в живих організмах
в) амінокислоти
г) процес розпаду складних речовин на більш прості
2. Ферменти каталізатори
а) біологічні
б) хімічні
в) органічні
г) фізичні
3. Властивості ферментів:
а) здатність утворювати фермент-субстратний комплекс і прискорювати перебіг реакцій;
б) ферменти є високо специфічними;
в) прискорюючи швидкість реакцій, вони самі в цій реакції не витрачаються;
г) активність ферментів залежить від pH середовища, температури, тиску, концентрацій субстрату;
4. Швидкість різних метаболічних шляхів регулюється
а) ліпідами
б) концентрацією субстрату
в) швидкістю синтезу або розпаду ферментів
г) зміною активності ферментів
5. Коферменти (кофактори) — це
а) це низькомолекулярні небілкові речовини, участь яких необхідна для каталітичної дії ферментів б) є вітаміни, деякі йони (K+, Mg2+ і Mn2+)
в) молекули піровиноградної кислоти
г) жири
6. Активність ферментів регулюється
а) концентрація молекул ферменту;
б) спеціальними речовинами — інгібіторами (пригнічують активність) і активаторами;
в) концентрація субстрату; г) рН середовища, показник температури середовища;,
7. Алостерична регуляція -
а) один із шляхів регуляції активності ферментів
б) один із шляхів регуляції активності жирів
в) один із шляхів регуляції активності вуглеводів
г) один із шляхів регуляції активності вітамінів
8. Значення алостеричної регуляції
а) зумовлює прискорення біохімічних реакцій
б) зумовлює швидку відповідь клітини на умови, що змінюються
в) зумовлює регуляцію метаболізму за принципом позитивного і негативного зворотного зв’язку
9. Хімічна модифікація ферментів
а) фосфорилювання (приєднання фосфатних груп)
б) глікозилювання (приєднання вуглеводних залишків)
в) концентрація певного ферменту в клітині