Підготовка до кроку М буклет 2020, частина 1

Додано: 5 червня 2021
Предмет:
Копія з тесту: 2020(1)
Тест виконано: 32 рази
75 запитань
Запитання 1

5-річний хлопчик випадково ковтнув з пляшечки рідину, на якій було зазначено «аміак». Яким антидотом скористується медсестра при наданні першої допомоги дитині до приїзду швидкої медичної допо­моги при отруєнні лугами?

варіанти відповідей

Розчином лимонної кислоти

Перевареною водою

Дистильованою водою

5 % розчином глюкози

Содовим розчином

Запитання 2

Ви працюєте медсестрою в протиту­беркульозному диспансері. У хворого по­чалась легенева кровотеча. Приготуйте кровоспинний препарат:


варіанти відповідей

Дицинон

Дроперидол

Делагіл

Допегід

Діонін

Запитання 3

Сімейна медсестра бере участь в прове­денні вторинної профілактики ревматої­дного артриту: контролює прийом бази­сних препаратів (делагілу), нестероїдних протизапальних препаратів. До нестероїдних протизапальних препаратів нале­жать:



варіанти відповідей

Диклофенак

Біцилін

Преднізолон

Пеніцилін

Еритроміцин

Запитання 4

Медична сестра, виконуючи підшкірну ін'єкцію олійного розчину, не перевірила, чи не потрапила у судину. Яке може вини­кнути ускладнення?

варіанти відповідей

Медикаментозна емболія

 Інфільтрат

Некроз тканин

Алергічна реакція

Гематома

Запитання 5

До патронажної медичної сестри ам­булаторії сімейної медицини звернулась жінка 25-ти років зі скаргами на біль і на­бряк великої статевої губи, незручність під час ходьби. При огляді: права стате­ва губа збільшена, гіперемована, болюча при дотику. Для якої патології характерні дані клінічні ознаки?


варіанти відповідей

Бартолініту

Гематоми

Ліпоми

Гемангіоми

Вульвіту

Запитання 6

Ви - медсестра дитячої інфекційної лі­карні. До стаціонару надійшла дитина 12-ти років, хворіє 2-гу добу. Захворюван­ня почалось раптово, підвищилась темпе­ратура тіла до 39°С, багаторазове блю­вання, не пов’язане з прийомом їжі, тур­бує сильний головний біль в ділянці чола, потилиці, який посилюється при поворо­тах голови. Лікар діагностував менінгіт. До якого дослідження Ви підготуєте па­цієнта?


варіанти відповідей

Люмбальна пункція

Загальний аналіз крові

Комп’ютерна томографія

Ехоенцефалографія

Посів крові на стерильність

Запитання 7

У хворого скарги на сильний біль, по­червоніння та набряк шкіри в ділянці лі­вої гомілки. Захворювання почалось го­стро. Температура тіла - 39,5°С. В ділянці середньої третини лівої гомілки відмічає­ться набряклість, почервоніння шкіри з чіткими фестончатими краями. З чим по­в’язані проблеми пацієнта?


варіанти відповідей

Бешихою

Флегмоною

Лімфангоїтом

Гострим тромбофлебітом

Фурункульозом

Запитання 8

Пацієнтка 42-х років звернулася до Вас з такими проблемами: різкий біль в пра­вому підребер’ї, який іррадіює в праве плече, шию, під праву лопатку, виник пі­сля вживання жирної, смаженої їжі. Вка­жіть, які препарати найбільш доцільно за­стосовувати за призначенням лікаря для усунення даного нападу:


варіанти відповідей

Но-шпа, анальгін

Неграм, невіграмон

Маалокс, вікалін

Хенофальк, урсофальк

Цефтриаксон, церукал

Запитання 9

При обстеженні потерпілого в ДТП, медична сестра припускає перелом осно­ви черепа. Які симптоми при обстеженні підтвердять цій діагноз?


варіанти відповідей

Кровотеча та лікворея з носу, вух

Гострим тромбофлебітом

Наявність патологічних рефлексів

Головний біль, головокружіння

Нудота, блювання

Запитання 10

У хлопчика 3-х років захворювання почалося раптово вночі: значно погір­шився загальний стан, дитина стала не­спокійна, весь час плаче, температура ті­ла піднялася до 38°С. Дихання стало гли­боким і частим, його чути на відстані; з’явився нападоподібний гавкаючий ка­шель. Як називається такий невідкладний стан?



варіанти відповідей

Гострий стенозуючий ларинготрахеїт

Пневмонія

Ангіна

Астматичний стан

Гострий бронхіт

Запитання 11

З метою швидкої компенсації кровов­трати пацієнту через катетер у підключи­чну вену перелито 1000 мл одногрупної резус-сумісної донорської крові. Напри­кінці гемотрансфузїї у пацієнта з’явились занепокоєння, біль за грудиною, блідість шкіри, тахікардія, судоми м’язів, знижен­ня артеріального тиску. Яке ускладнення виникло у пацієнта?



варіанти відповідей

Цитратний шок  

Геморагічний шок

Алергійна реакція

Повітряна емболія

Гостре розширення серця

Запитання 12

До Вас звернувся хворий 38-ми років. Скаржиться на біль у ділянці правого пле­ча, підвищення температури тіла до 38"6'. Об’єктивно: у верхній третині плеча на внутрішній поверхні спостерігається на­бряк, шкіра червоного кольору, у цен­трі щільний, різко болючий інфільтрат з великою кількістю гнійних утворювань. Вкажіть захворювання, для якого хара­ктерні ці ознаки:


варіанти відповідей

Карбункул

Фурункул

Лімфаденіт

Флегмона

Абсцес

Запитання 13

У хворого внаслідок критичного зни­ження температури розвинувся колапс. Який з препаратів Ви введете хворому?


варіанти відповідей

Кордіамін

 Корглікон

Димедрол

Папаверин

Еуфілін

Запитання 14

Хворий скаржиться на раптовий го­стрий нестерпний біль у поперековій і правій паховій ділянках, статевих орга­нах, правому стегні, а також на нудоту, блювання. Зазначені симптоми виникли після тривалої їзди на велосипеді. Об’є­ктивно: хворий збуджений, різко вираже­ний неспокій, часто змінює положення тіла. Для якого захворювання характерні дані ознаки?



варіанти відповідей

Ниркової кольки

Радикуліту

Гострого холециститу

Гострого панкреатиту

Гострого апендициту

Запитання 15

Пацієнтка 58-ти років надійшла у ендокринологічне відділення у тяжкому стані. При медсестринському обстеженні виявлено: свідомість відсутня, шкіра суха, очі запалі, ціаноз, запах ацетону з рота. Який медикамент за призначенням ліка­ря найбільш доцільно підготувати медсе­стрі для надання невідкладної допомоги?


варіанти відповідей

Інсулін короткої дії

5% р-н глюкози

Інсулін пролонгованої дії

Фізіологічний розчин

40% р-н глюкози

Запитання 16

Ви - медична сестра комбустіологічного відділення, де перебуває пацієнт з опіками передньої поверхні обох стегон та тулуба, а також промежини. Визначте % площі опіку:


варіанти відповідей

28

36

27

18

25

Запитання 17

Вагітна 20-ти років прийшла на при­йом в жіночу консультацію для взяття на облік. Проведено обстеження. Встанов­лено: термін вагітності 10 тижнів. Прове­дена пельвіометрія. Розміри тазу - 26-28- 30-20. Дайте оцінку отриманим даним:


варіанти відповідей

Нормальний таз

Простий плоский таз

Плоскорахітичний таз

Косозвуженин таз

Загальнорівномірнозвужений таз

Запитання 18

Хворий 43-х років, працівник м’ясо­комбінату, захворів раптово. Скаржиться на головний біль, високу температуру, різь в очах, біть у м’язах, особливо ли­ткових, попереку, жовтутпний колір шкі­ри обличчя, темну сечу. Об’єктивно: на губах - герпетичні висипання, збільшені печінка та селезінка, олігурія. Температу­ра тіла - 37,8°С, АТ- 90,50 ч\: рт.ст. Дані ознаки характерні для:

варіанти відповідей

Лептоспірозу

Бруцельозу

Вірусного гепатиту

Черевного тифу

Висипного тифу

Запитання 19

Яку терапію в першу чергу потрібно проводити хворим з черепно-мозковою травмою при підвищенні внутрішньоче­репного тиску?


варіанти відповідей

Дегідратаційну

Протишокову

Антибіотикотерапію

Седативну

Десенсибілізуючу

Запитання 20

 У хворого 55-ти років, що страждає на гіпертонічну хворобу протягом 10-ти ро­ків, вночі раптово з'явилася інспіраторна задишка, кашель з виділенням рожевого пінистого мокротиння. Шкіра бліда, ціанотична, ЧДР- 36/хв., пульс - 100/хв., АТ- 160/110 мм рт.ст. Який патологічний стан розвинувся у пацієнта?


варіанти відповідей

Серцева астма

Набряк Квінке

Легенева кровотеча

Бронхіальна астма

Набряк легень

Запитання 21

В жіночу консультацію звернулась ва­гітна (32 тижні) зі скаргами на сильний головний біль, миготіння перед очима, набряки на ногах. АТ- 170/100 мм рт.ст. При дослідженні сечі виявлено білок. До якої патології належить даний стан пацієнтки?

варіанти відповідей

Прееклампсія

Еклампсія

Пієлонефрит

Гіпертонічна хвороба

Мігрень

Запитання 22

Ви - сімейна медсестра, приймаєте па­цієнта. При обстеженні живота відзна­чається посилення болю при раптовому віднятті руки від живота. Виберіть, який цей симптом:


варіанти відповідей

Щоткіна-Блюмберга

Ортнера

Ситковського

Пастернацького

Ровзінга

Запитання 23

Пацієнтка 36-ти років звернулася до медичної сестри з приводу появи впро­довж останніх декількох місяців швид­кої втомлюваності, постійного серцебит­тя, дратівливості, пітливості, схуднення. Зі слів пацієнтки, вказані зміни з’яви­лись після стресу. Об’єктивно: стовщення шиї в нижній третині, екзофтальм, тре­мор пальців рук. Яке захворювання може припустити медсестра?

варіанти відповідей

Тиреотоксикоз

Ендемічний зоб

Акромегалія

Хвороба Аддісона

Гіпотиреоз

Запитання 24

 Хворий 42-х років госпіталізований бригадою ШМД в інфекційну лікарню з діагнозом: черевний тиф. Назвіть можли­ве джерело інфекції:


варіанти відповідей

Хвора людина або бактеріоносій

Інфікована вода

Інфіковані м’ясопродукти

 Хворі тварини

Хворі щурі та миші

Запитання 25

При дослідженні пульсу медична се­стра виявила, що у пацієнта частота пуль­су - 110/хв. Як вона повинна оцінити такий результат?


варіанти відповідей

Тахікардія

Аритмія

Брадикардія

Гіпертензія

Ниткоподібний

Запитання 26

У пацієнта, що працює у сільсько­му господарстві, де протруюють насіння пестицидами, розвинулось отруєння рту­тьорганічними сполуками. Який антидот слід використати для надання невідкла­дної медичної допомоги пацієнту, якого доставлено у відділення інтенсивної тера­пії?

варіанти відповідей

5% розчин унітіолу

10% розчин тетацину кальцію

0,1% розчин атропіну сульфату

15% розчин дипіроксиму

5% розчин пентацину

Запитання 27

Хворий 35-ти років звернувся до при­ймального відділення зі скаргами на біль при дефекації, підвищення температури тіла до 38,5°С, безсоння. Відзначається гіперемія, інфільтрат з розм’якшенням навколо ануса, різка болючість при паль­цевому дослідженні. Яке захворювання можна припустити у хворого?


варіанти відповідей

Гострий парапроктит  

Гостра кишкова непрохідність

Тріщина прямої кишки

Геморой

Рак прямої кишки

Запитання 28

Медсестра проводить постановку га­зовідвідної трубки для пацієнта, який страждає на метеоризм. Яке ускладнення може виникнути у пацієнта, якщо газові­двідна трубка буде знаходитися в кише­чнику більше 2-х годин?


варіанти відповідей

Пролежні кишечника

Тріщини заднього проходу

Випадання прямої кишки

 Геморой

Кишкова кровотеча

Запитання 29

Ви - медсестра палати новонародже­них, вимірюєте обвід голови новонаро­дженої доношеної дитини, яка народила­ся з вагою 3300 г, довжиною тіла - 52 см. Який в нормі має бути обвід голови у да­ної дитини?

варіанти відповідей

34-36 см

27-29 см

30-32 см

37-39 см

28-30 см

Запитання 30

Під час медсестринського обстежен­ня у хворого 42-х років виявлено по­смикування м’язів і болючість в ділян­ці рани, яку отримав 3 дні тому, а та­кож тризм, дисфагію, ригідність потили­чних м’язів. Ознаки якого захворювання спостерігаються у пацієнта?


варіанти відповідей

Правця

Вивиху щелепи

Остеомієліту

Гангрени

Сепсису

Запитання 31

До інфекційної лікарні надійшла дити­на 6-ти років зі скаргами: біль при ковтан­ні, підвищення температури тіла до 38°С. Загальний стан середньої важкості. При огляді: мигдалики гіперемовані, набряклі, вкриті фібринозною плівкою. При реа­лізації плану медсестринських втручань першочерговими діями медсестри будуть:


варіанти відповідей

Взяття мазку із зіву та носу для дослі­дження на наявність збудника дифтерії

Взяття матеріалу для бактеріологічно­го дослідження на кашлюк

Збирання мокротиння для бактеріоло­гічного дослідження

Взяття мазку з носоглотки для дослі­дження на наявність менінгокока

Взяття слизу з носової частини глотки для дослідження на наявність вірусів

Запитання 32

Швидка допомога приїхала на місце ДТП. Чоловік 30-ти років скаржиться на біль, відсутність рухів в правій нозі. При огляді: у середній третині гомілки набряк, деформація, патологічна рухомість. Що застосувати для транспортної іммобіліза­ції?

варіанти відповідей

Шини Крамера

Шину Белера

Еластичний бинт

Шину Дітеріхса

Шину Ентіна

Запитання 33

У дівчинки 12-ти років ювенільна кро­вотеча. Складіть план медсестринських втручань:


варіанти відповідей

Викликати лікаря, холод на низ живота

Визначити групу крові, виміряти АТ, холод на низ живота

Холод на низ живота, ввести спазмолітики

Ввести кровоспинні засоби, викликати лікаря

Забезпечити суворий ліжковий режим, викликати лікаря

Запитання 34

У приймальне відділення доставлений хворий, який лежить на правому боці з приведеними до живота ногами. З розмо­ви з супроводжуючими виявлено, що чо­ловік на вулиці випадково відчув різкий біль у животі, впав. Перехожими достав­лений у лікарню. Стан важкий. Хворий блідий. Живіт ’’дошкоподібний’.’ Вкажіть Ваші дії:


варіанти відповідей

Покласти холод на живіт, викликати хірурга

Ввести знеболювальні, направити хво­рого на рентгенографію

Покласти тепло на живіт, ввести знебо­лювальні

Покласти тепло на живіт, викликати хірурга

Ввести спазмолітики, викликати хірур­га

Запитання 35

Хлопчику 3 дні. При сповиванні дити­ни медсестра помітила на пелюшці чер­вонуватий осад, який лишився після се­човипускання. Об’єктивно: шкіра роже­ва, активні рухи кінцівками, виражений м’язовий тонус, фізіологічні рефлекси, активно ссе з грудей молоко. Кількість сечовипускань - 10 разів на добу, сеча темно-цегляного кольору, каламутна. Ці симптоми характерні для:

варіанти відповідей

Сечокислого інфаркту

Хронічного пієлонефриту

Гострого циститу

Гострого гломерулонефриту

Гострого пієлонефриту

Запитання 36

У пацієнта, хворого на гострий гло­мерулонефрит, який не дотримувався водно-сольового режиму при лікуванні, раптово виникла втрата свідомості та су­доми спочатку тонічного, потім клонічного характеру. Яке небезпечне ускла­днення виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Еклампсія

Непритомність

Гостра серцева недостатність

Колапс

Гостра печінкова недостатність

Запитання 37

До жіночої консультації звернулась вагітна у терміні 28 тижнів. Після про­ведення зовнішнього акушерського об­стеження за Леопольдом-Левицьким бу­ло визначено, що голівка розташована у дні матки, спинка з лівого боку та по­вернута допереду. Визначте вид позиції плода в цьому випадку:


варіанти відповідей

Передній

Головний

Тазовий

Боковий

Задній

Запитання 38

У дитини 10-ти місяців дисбактеріоз кишечника. Із анамнезу відомо, що дів­чинка тривалий час отримувала антибіо­тики. Дитина неспокійна, живіт роздутий, стілець нестійкий. Яке незалежне втру­чання необхідно запланувати медсестрі для полегшення стану дитини?


варіанти відповідей

Ввести газовідвідну трубку

Провести відволікальну терапію

Провести промивання шлунка

В/м ввести спазмолітики

Зібрати кал для дослідження

Запитання 39

Пацієнтка 41-го року звернулася у травматологічний кабінет через 5 днів після отримання травми - розрізала ру­ку залізним предметом. Лікар встановив інфікування рани. Виберіть ознаки інфі­кованої рани:

варіанти відповідей

Набряк та почервоніння країв рани

Гарячка, ознаки анемії

Напруження м’язів навколо рани

Посмикування м’язів у рані

Зуд у ділянці рани

Запитання 40

До сімейної медичної сестри зверну­лась мати з дитиною віком 1 місяць зі скаргами на постійні закисання право­го ока з народження. При натисканні на область слізного мішка із нижньої слізної точки виділяється гній. Яке захворюван­ня може припустити медична сестра?


варіанти відповідей

Дакріоцистит новонароджених

Гострий дакріоденіт

Гострий іридоцикліт

Гострий кератит

Гострий кон’юнктивіт

Запитання 41

Чоловік 30-ти років внаслідок бій­ки отримав тілесні ушкодження. Під час обстеження діагностовано перелом ни­жньої щелепи. Вкажіть вид пов’язки, яку слід застосувати медсестрі з метою транс­портної іммобілізації:

варіанти відповідей

«Вуздечка»

Восьмиподібна пов’язка

Неаполітанська пов’язка

Шапочка Гіппократа

«Чепець»

Запитання 42

Перед проведенням ревакцинації про­ти туберкульозу дитині 7-річного віку провели проби Манту. Оцінка проби - па­пула 4 мм. Ваші висновки щодо результа­ту:

варіанти відповідей

Сумнівна реакція

Суперрергічна реакція

Позитивна реакція

Гіперергічна реакція

Негативна реакція

Запитання 43

У чоловіка 57-ми років, який протягом 10-ти років страждає на ішемічну хворо­бу серця, годину тому раптово виник ін­тенсивний стискаючий біль за грудиною, який іррадіює в ліву руку. Після прийому З таблеток нітрогліцерину біль не зник. Об’єктивно: шкіра бліда, вкрита холо­дним потом; пульс - 100/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. Яку патологію може припусти­ти медсестра?


варіанти відповідей

Інфаркт міокарда

Прогресуюча стенокардія

Серцева астма

Міокардит

Атеросклероз аорти

Запитання 44

Пацієнт 60-ти років перебуває на ліку­ванні в терапевтичному відділенні з при­воду бронхіальної астми. Займає таке по­ложення: сидить на ліжку з опущеними ногами і руками спирається в край ліжка. Як називається таке положення хворого?


варіанти відповідей

Вимушене

Сімса

Фаулера

Активне

Пасивне

Запитання 45

До Вас звернувся хворий з пораненням грудної клітки справа в ділянці IV міжребер’я по середньоключичній лінії. З рани виділяється піниста кров. Хворий неспо­кійний, блідий, дихання прискорене. Яку допомогу медсестра повинна надати?

варіанти відповідей

Накласти оклюзійну пов’язку

Накласти клеолову пов’язку

Накласти пов’язку Дезо

Виконати знеболення, іммобілізацію

Накласти давлячу пов’язку

Запитання 46

Жінка 35-ти років скаржиться на від­чуття свербіння, печіння в ділянці зовні­шніх статевих органів, надмірні піхвові виділення із запахом ’’гнилої риби’.’ При бактеріологічному дослідженні виділень із піхви виявлено велику кількість гарднерел. Про яке захворювання йде мова?


варіанти відповідей

Бактеріальний вагіноз

Вульвовагініт

Дріжджовий кольпіт

Трихомонадний кольпіт

Гонорейний кольпіт

Запитання 47

У новонародженої з внутрішньочере­пною травмою спостерігаються пробле­ми - підвищення внутрішньочерепного тиску, набряк мозку, судоми. Які препа­рати доцільно ввести при цьому?

варіанти відповідей

Лазикс

Седуксен

Норадреналіну

Метамізол

Адреналіну гідрохлорид

Запитання 48

Якого співвідношення вдихів та компресій під час проведення СЛР у дорослих необхідно дотримуватись як однією, так і двома особами згідно з рекомендаціями 2010 року Європейської Ради ресусцитації?


варіанти відповідей

2:30

2:15

1:15

1:30

2:10

Запитання 49

Ви працюєте в акушерському стаціо­нарі. Які дві тактики ведення III періоду пологів існують на сучасному етапі веден­ня пологів?

варіанти відповідей

Активна та очікувальна

Очікувальна та пасивна

Відділення плаценти та виділення по­сліду

За Шульце та Дунканом

Активна та пасивна

Запитання 50

Жінка скаржиться на біль у надчерев­ній ділянці, що виникає через 3-4 години після їжі, вночі. Полегшення настає після прийняття їжі. Що може припустити ме­дична сестра?

варіанти відповідей

Виразкова хвороба 12-палої кишки

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний панкреатит

Хронічний гастрит

Хронічний холецистит

Запитання 51

Пацієнт 16-ти років отримав трав­му при падінні з висоти. Скаржиться на біль у черевній порожнині, більше зліва, слабкість, нудоту, Рэ- 102/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. При обстеженні виявлено позитив­ний симптом Іванця-Киванця. Яка такти­ка медичної сестри при цьому стані?


варіанти відповідей

Терміново доставити хворого до лікарні

Ввести наркотики

Покласти грілку на живіт

Ввести знеболювальні засоби

Ввести спазмолітики

Запитання 52

Який з наведених препаратів призна­чають пацієнту для попередження тром­боутворення в післяопераційному періо­ді?


варіанти відповідей

Гепарин

Хлористий кальцій

Вікасол

Етамзилат

Дицинон

Запитання 53

Медсестра оглядає пацієнта з закри­тим переломом правого стегна. Яка озна­ка перелому вважається абсолютною?


варіанти відповідей

Патологічна рухливість

Біль

Набряк

Гематома

Порушення функції

Запитання 54

Ви медична сестра дитячого дошкіль­ного закладу. В одній з груп захворіла ди­тина на епідемічний паротит. Карантин триватиме:



варіанти відповідей

21 день

7 днів

9 днів

25 днів

10 днів

Запитання 55

У хворого 48-ми років після швидкої ходи, підйому по сходах на 2-й поверх ви­ник біль за грудиною, тиснучого характе­ру, тривалістю 5 хвилин, який віддавав у ліве плече і ліву руку. Після прийому ні­трогліцерину біль зменшився. Що можна припустити?


варіанти відповідей

Стенокардія

Перикардит

Інфаркт міокарда

Міокардит

Напад аритмії

Запитання 56

Лікар призначив лежачому хворому який перебуває в стаціонарі олійну клі­зму. Що з запропонованого є показанням до використання олійної клізми?

варіанти відповідей

Запальні та виразкові процеси в товстій кишці

Парез кишок після хірургічних втру­чань на органах черевної порожнини

Універсальні набряки

Випадіння прямої кишки

Гострі запальні процеси в ділянці за­днього проходу

Запитання 57

До гінекологічного відділення звер­нулась жінка 30-ти років зі скаргами на затримку менструації на 8 тижнів, мажу­чі кров’янисті виділення зі статевих шля­хів, тест на вагітність позитивний. При бімануальному дослідженні: розміри матки не відповідають терміну вагітності, матка щільноеластичної консистенції, при УЗД картина ’’снігової бурі'.’ Ці симптоми ха­рактерні для:


варіанти відповідей

Міхурцевого занеску

Хоріонепітеліоми

Загрози переривання вагітності

Аборту, що не відбувся

Аборту в ходу

Запитання 58

Хворому 56-ти років, який лікується в кардіологічному відділенні з приводу ін­фаркту міокарда, лікар призначив 10000 ОД гепарину. Яку кількість гепарину тре­ба набрати в шприц ємністю 2 мл, якщо в 1 мл міститься 5000 ОД?

варіанти відповідей

2 мл

1 мл

0,2 мл

0,5 мл

1,5 мл

Запитання 59

Роділля у другому періоді пологів з вузьким тазом. Положення плода пов­здовжнє, голова притиснута до входу в таз. Серцебиття плоду приглушене 160/хв. Перейми стали болючі. Матка у вигляді ’’піщаного годинника’.’ Контракційне кільце на рівні пупка. Нижній се­гмент матки болючий при пальпації. Яке ускладнення виникло у пологах?

варіанти відповідей

Загроза розриву матки

Центральне передлежання плаценти

Розрив промежини

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

Повний розрив матки

Запитання 60

Хворому який надійшов в приймаль­не відділення зробили рентгенологічне дослідження. Про яке захворювання свід­чить наявність чаш Клойбера на оглядо­вій рентгенограмі?

варіанти відповідей

Гостра кишкова непрохідність

Гострий панкреатит

Гострий холецистит

Гострий апендицит

Перфоративна виразка шлунка

Запитання 61

Дитина виписана з пологового будин­ку додому. В даний час дитині 6 днів: за­гальний стан задовільний, груди смокче активно, спить на добу 22 години, рефле­кси відповідають даному періоду. Якому періоду відповідає даний вік?

варіанти відповідей

Ранньому неонатальному

Пренатальному

Пубертатному

Грудному

Інтранатальному

Запитання 62

Медична сестра обстежує пацієнта з бронхіальною астмою. Якого характеру харкотиння виділяється у пацієнта?


варіанти відповідей

Склоподібне

«Малинове желе»

Кров’янисте

Слизисте

Гнійне

Запитання 63

Перед початком антибіотикотерапії медична сестра пульмонологічного від­ділення провела внутрішньошкірну про­бу на чутливість до антибіотика. Протя­гом якого часу потрібно спостерігати за пацієнтом?

варіанти відповідей

20-30 хвилин

5-10 хвилин

1-2 години

40-60 хвилин

10-15 хвилин

Запитання 64

Першовагітна прийшла на черговий прийом до жіночої консультації. З анам­незу: перші рухи плода відчула 4 тижні тому. Дно матки на рівні пупка. Визначте термін вагітності:

варіанти відповідей

24 тижнів

32 тижні

28 тижні

20 тижнів

16 тижнів

Запитання 65

У роділлі 24-х років ЗО хвилин тому народилася дитина масою 4200 г. Озна­ки відділення посліду відсутні. Кровоте­ча досягла 450 мл. Яка першочергова по­дальша тактика?


варіанти відповідей

Провести ручне відшарування та вида­лення посліду

Видалити послід за Креде-Лазаревичем

Ввести скорочувальні засоби

Видалити послід за Абуладзе

Ввести кровоспинні засоби

Запитання 66

 Медсестрі, яка працює в дитячому сад­ку, потрібно провести розрахунок маси тіла дітей середньої групи. Яку форму­лу вона використає, щоб вирахувати при­близну масу тіла дітей віком 4-5 років?



варіанти відповідей

10+(2п)

100+6(п-4)

75+(5п)

Маса тіла одразу після народження + (800п)

100-8(4-п)

Запитання 67

Жінку на вулиці покусав бездомний пес. При огляді: в ділянці правого пере­дпліччя кілька ран з нерівними краями, незначна кровотеча. Які першочергові незалежні сестринські втручання?

варіанти відповідей

Промити рани мильним розчином

Провести туалет рани

Накласти суху асептичну пов’язку

Накласти пов’язку з фурациліном

Виконати ПХО рани

Запитання 68

Жінці 30-ти років в жіночій консуль­тації встановлений діагноз: ерозія шийки матки. Який метод обстеження потрібно використати?


варіанти відповідей

Кольпоскопія

Гістероскопія

Гістеросальпінгографія

Лапароскопія

Цистоскопія

Запитання 69

Пацієнт 36-ти років з метою зняття болю прийняв таблетку спазмалгону. Не­забаром став відчувати оніміння язика та губ, зростання задишки. Об’єктивно: хво­рий загальмований; ніс, губи, вуха набря­клі, дихання шумне, видих значно подов­жений. ЧД- 38/хв. Який стан розвинувся у пацієнта?

варіанти відповідей

Набряк Квінке

Напад бронхіальної астми

Анафілактичний шок

Колапс

Кропив’янка

Запитання 70

У пацієнтки 34-х років виникло шумне дихання, з утрудненим видихом, яке чути на відстані, блідість шкіри з синюшним відтінком, набряклість шийних вен, во­на стоїть спершись руками на підвіконня. Для якого стану характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Нападу бронхіальної астми

Абсцесу легені

Туберкульозу легенів

Нападу серцевої астми

Пневмонії

Запитання 71

Роділля в III періоді пологів. При ві­зуальному контролі за роділлею через 10 хвилин дно матки відхилилося у бік пра­вого підребер’я. Вкажіть ознаку відділен­ня плаценти:


варіанти відповідей

Шредера

Довженка

Креде-Лазаревича

Альфельда

Кюстнера-Чукалова

Запитання 72

У стаціонар надійшов пацієнт з кліні­чними симптомами отруєння фосфорор­ганічними речовинами. Лікар призначив антидотну терапію. Який препарат введе медична сестра пацієнту?

варіанти відповідей

Атропіну сульфат

Цитітон

Кофеїн

Адреналіну гідрохлорид

Кальцію хлорид

Запитання 73

У терапевтичному відділенні перебу­ває пацієнт 45-ти років з хронічною недо­статністю кровообігу. Визначивши кіль­кість виділеної сечі за добу (добовий діу­рез) та порівнявши її із кількістю випитої рідини та введеної парентерально, меди­чна сестра визначила, що пацієнт виділив більше сечі, ніж отримав рідини. Як нази­вається цей діурез?



варіанти відповідей

Позитивний

 Незбалансований

Від’ємний

Нормальний

Негативний

Запитання 74

 У пацієнта, який працює в друкар­ському виробництві, виник переймистий біль у животі, закрепи, солодкий при­смак у роті, головний біль, запаморочен­ня. Навколо ясен і зубів - бузково-сіра смужка. Для якого отруєння характерні ці симптоми?


варіанти відповідей

Свинцем

Фосфорорганічними сполуками

Хлорорганічними сполуками

Ртуттю

Пестицидами

Запитання 75

Дитині 1 місяць. На 2-му тижні життя з’явилось блювання. Останній тиждень блювання виникає після кожного году­вання у вигляді ’’фонтану’.’ Об’єм блюво­тних мас перевищує об’єм висмоктаного молока. Дефіцит маси тіла - 8%. Яке за­хворювання можна припустити?


варіанти відповідей

Пілоростеноз

Пілороспазм

Проста диспепсія

Кишковий токсикоз

Гіпотрофія

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест