7.Фізіологія травлення

Додано: 17 січня
Предмет: Біологія, 11 клас
29 запитань
Запитання 1

•Vstup stravy cez ústa

варіанти відповідей

Ingescia (príjem)

.

Запитання 2

•Rozžutie zľahčuje trávanie a posun stravy

варіанти відповідей

Mechanické pracovanie

.

Запитання 3

•Chemické rozloženie stravy na komponenty k spracovaniu

варіанти відповідей

Trávenie

.

Запитання 4

•Uvoľňovanie kyslých šťiav, enzýmov a solí v tráviacom trakte

варіанти відповідей

Sekrécia

.

Запитання 5

•Presun organických substrátov, elektrolytov, vitamínov a vody cez epitel tráviaceho traktu 

варіанти відповідей

Absorpcia

.

Запитання 6

•Odstránenie odpadových produktov z tela

варіанти відповідей

Exkrécia

.

Запитання 7

Typy pohybov v GIT

варіанти відповідей

Celkové - peristaltické

Miestne - segmentalne a kývavé 

Запитання 8

Riadenie činnosti GITu

Humorálne riadenie

варіанти відповідей

vhormony endokrinných žliaz – tyroxin, somatotropin, aldosteron

-tkáňivové hormony – ovplyvňujú sekreciu tráv. šťiav a motilitu

-Gastrin

-Cholecystokinin

-Sekretin

-VIP

-GIP 

Запитання 9

Funkcia ústnej dutiny

варіанти відповідей

Senzorická funkcia

Chuť (sladké, slané, horké, kyslé, umami)

Mechanické spracovanie

zuby, jazyk a podnebie

•Miešanie sústa

Premiešanie hlienu a slín s potravou (amylázy, lyzozým, hlien)

•Čiastočné natrávenie

Cukry a lipidy

•Sekrecia slin (1-2 litry)

Запитання 10

•štiepenia proteínov pepsínom

–Čiastočné štiepenie cukrov slinnými amylázami

–tuky (slinná lipáza)

варіанти відповідей

v žaludku

.

Запитання 11

•Proces spracovania

–Zvyšuje sa objem tekutín

–pH dosahuje 2,0

–Zvyšuje sa aktivita pepsínu

–Začína sa trávenie bielkovín

варіанти відповідей

v žaludku

.

Запитання 12

absorpcia nutrientov prebieha v

варіанти відповідей

tenkom čreve

.

Запитання 13

90% natrávenej potravy sa vstrebáva v

варіанти відповідей

tenkom čreve

.

Запитання 14

Miešanie natráveniny“ (chýmus), ku ktorej sa pridávajú tráviace šťavy z pankreasu a pečene priebeha v

варіанти відповідей

tenkom čreve (duodenum)

.

Запитання 15

•Spracúva chýmus zo žalúdka

•Neutralizuje kyseliny predtým ako môžu poškodiť absorpčný povrch tenkého čreva

варіанти відповідей

duodenum

.

Запитання 16

Endokrinné bunky v pankrease produkuju

варіанти відповідей

inzulín a glukagón do krvi

.

Запитання 17

•Štiepia škroby

•Podobné slinným žľazám

варіанти відповідей

Pankreatické alfa-amylazy

.

Запитання 18

•Štiepi komplexné tuky

•Uvoľňuje (mastné kyseliny), ktoré sú potom ľahšie absorbované

варіанти відповідей

Pankreatická lipáza

.

Запитання 19

•štiepia komplexné bielkoviny  

варіанти відповідей

Proteázy

.

Запитання 20

•Spracúvajú vstrebávané nutrienty

варіанти відповідей

Hepatocyty

.

Запитання 21

Funkcie pečene

варіанти відповідей

1.Metabolická regulácia

2.Hematologická regulácia

3.Produkcia žlče

.

Запитання 22

Funkcie hrubého čreva

варіанти відповідей

•Reabsorpcia vody

•Ukladanie nestrávených častí stravy do formy (stolica)

•absorpcia niektorých vitamínov Aprodukovaných baktériami

•vyprázdňovanie stolice

Запитання 23

Vo vode rozpustne vitaminy

варіанти відповідей

Biotin

Pantoteová kyselina: B5 

Запитання 24

Vitamin rozpustný v tukoch:

варіанти відповідей

Vitamin K

.

Запитання 25

Najväčšiu čásť lipidov v strave tvoria 

варіанти відповідей

triacylglyceroly

.

Запитання 26

v žaludku – kyslé pH vedie k 

варіанти відповідей

oddeleniu tukov z tráveniny

.

Запитання 27

Vitamíny rozpustné v tukoch 

варіанти відповідей

(A, D, E, K)

.

Запитання 28

v pečeni zvyšujú tvorbu vlastných bielkovín, v ostatných orgánoch ju tlmia

варіанти відповідей

glukokortikoidy

.

Запитання 29

podporuje tvorbu vlastných bielkovín

варіанти відповідей

testosteron

.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест