Анатомия Модуль 1ч.

Додано: 28 травня
Предмет: Біологія, 11 клас
276 запитань
Запитання 1

У хворого виступає лопаткова ость, які м'язи атрофовані?

варіанти відповідей

Надостьовий, підіймач лопатки. 

Надостьовий, підостьовий

Підостьовий, лопатково-під”язиковий

Підлопатковий, великий круглий. 

Запитання 2

Під час виконання фізичних вправ у 15-річного учня раптово виник біль в зоні кульшового суглоба при обертанні нижньої кінцівки всередину. Який м’яз ушкоджений?

варіанти відповідей

Грушоподібний.

Внутрішній затульний.

Середній сідничний.

Зовнішній затульний. 

Запитання 3

На рентгенограмі таза видно, що всі три частини кульшової кістки відокремлені проміжками, які відповідають невидимому на рентгенограмах хрящу. Для якого віку це характерно?

варіанти відповідей

18 – 25 років

14 – 16 років

26 – 30 роки

31 – 40 років

Запитання 4

Футболіст звернувся до лікаря зі скаргами на раптово виникаючі болі в правому колінному суглобі під час гри. При обстеженні встановлено зміщення латерального меніска. Яка зв'язка ушкоджена?

варіанти відповідей

Хрестоподібні і зв'язка наколінка

поперечна 

Хрестоподібні і коса

Хрестоподібні і колатеральних

Запитання 5

У клініку доставлена дитина 8 років з різаною раною підошви правої ноги. При хірургічній обробці виявлена глибока рана з розтином сухожилля м'яза на підошві, ближче до латерального краю стопи. У хворого обмежене підняття латерального краю стопи. Функція якого м'яза, ймовірніше усього, порушена? 

варіанти відповідей

m. tibialis anterior

m. peroneus longus

m. extensor digitorum longus

m. quadriceps femoris

Запитання 6

Після глибокого опіку верхньої частини ділянки плеча у пацієнта з'явились скарги на неможливість відведення плеча. Про пошкодження якого м’язу слід думати у даному випадку? Дельтоподібний м’яз

варіанти відповідей

Дельтоподібний м’яз

Надостьовий м’яз

Малий круглий м’яз

Двоголовий м’яз

Запитання 7

Під час фінальної гри баскетболіст пошкодив праву гомілку, внаслідок чого стало неможливо згинати праву стопу. Лікар команди встановив, що пошкоджено сухожилок. Сухожилок якого м’язу пошкоджено? 

варіанти відповідей

Довгого розгинача великого пальця

Переднього великогомілкового м’яза

Триголового м’язу литки (Ахіллового сухожилку)

Двоголового м’язу стегна

Запитання 8

Чоловік 26 р., у виробничих умовах отримав травму верхньої третини плеча. При обстеженні на травмпункті пошкоджень кісток не виявлено. Відмічається відсутність активного розгинання передпліччя. Який м’яз, імовірніше всього, ушкоджений?

варіанти відповідей

Круглий м’яз-привертач

Дзьобо-плечовий м’яз

Двоголовий м’яз плеча

Триголовий м’яз плеча

Запитання 9

Чоловік 35 р. у виробничих умовах отримав різану рану латерального краю долонної поверхні кисті. Виявлено обмеження відведення та згинання великого пальця кисті. Функція якого м’яза пошкоджена?

варіанти відповідей

Короткий відвідний м’яз великого пальця

Протиставний м’яз великого пальця 

Привідний м’яз великого пальця 

Короткий долонний м’яз

Запитання 10

В травматологічне відділення звернувся чоловік 30 р. з різаною раною підошовної ділянки лівої стопи. У хворого обмежене піднімання латерального краю стопи. Функція якого м’яза імовірніше всього порушена?

варіанти відповідей

Довгий малогомілковий м’яз

Передній великогомілковий м’яз

Довгий м’яз-згинач великого пальця стопи

Триголовий м’яз литки

Запитання 11

При огляді травматологом жінки 45 років було встановлено пошкодження малого круглого м’яза плеча. Яка функція плечового суглоба порушена?

варіанти відповідей

Приведення

Згинання

Відведення

Розгинання

Запитання 12

У хворого гостре запалення носослізного каналу Відомо, що після перенесеного грипу довгий час були виділення з носа. Із якого відділу носової порожнини могла потрапити інфекція в носослізний канал?

варіанти відповідей

Із верхнього носового ходу

Із нижнього носового ходу

Із середнього носового ходу

Із загального носового ходу

Запитання 13

Хворому з пухлиною гортані показана ургентна операція - накладання трахеостоми (введення металічної трубки в трахею) Який м’яз повинен розітнути хірург при здійсненні операції? 

варіанти відповідей

Грудинно-під'язиковий 

Шило-під'язиковий

Двочеревцевий

Грудинно-ключично-соскоподібний

Запитання 14

Дитина 3-х років поступила в клініку з діагнозом-отит. Є вірогідність розповсюдження гною із барабанної порожнини. Куди найвірогідніше може потрапити гній?

варіанти відповідей

У внутрішнє вухо

В слухову трубу

В зовнішній слуховий прохід

В соскоподібну печеру

Запитання 15

Чоловіка 45 років доставлено в хірургічне відділення з різаною раною на медіальному краї передпліччя. Обстеження показало, що у хворого перерізано два м’яза передпліччя – ліктьовий згинач зап’ястка і ліктьовий розгинач зап’ястка. Які рухи не може виконувати хворий?

варіанти відповідей

Згинання кисті 

Приведення кисті

Розгинання кисті

Відведення кист

Запитання 16

У деяких народів Африки у дітей не буває дисплазії кульшового суглобу. До цього призводить:  

варіанти відповідей

Туге сповивання немовляти

Генетичні фактори

Положення дитини на стегні матері з розведеними ніжками. 

Особлива форма колиски

Запитання 17

При травмі в області тазу у хворого на ренгенологичному знімку виявлено некроз головки стегнової кістки. Яка зі зв'язок кульшового суглобу містить артерію, яка кровопостачає головку стегнової кістки та була пошкоджена під час травми.

варіанти відповідей

Зв'язка головки стегнової кістки

Клубово-стегнова зв'язка

Лобкова-стегнова зв'язка

Сіднично-стегнова зв'язка

Запитання 18

Лижник, спускаючись з крутого схилу гори, не зміг вчасно загальмувати і впав на правий зігнутий колінний суглоб з пронацією гомілки. З гострим болем він був госпіталізований у травматологічне відділення. Механізм цієї травми характерне при пошкодженні:

варіанти відповідей

Латерального меніску

Медіального меніску

Поперечної зв'язки коліна

Передньої схрещеної зв'язки

Запитання 19

Поклавши хворого на спину та зігнувши його травмовану ногу на 100-1200 , лікар після повного розслаблення м'язів нижньої кінцівки перевірив симптом "висувної шухляди". Він захопив гомілку травмованої ноги в верхній третині та рухав її вперед та назад по відношенню до стегна, зафіксувавши при цьому стопу. Лікар знайшов патологічне зміщення гомілки вперед по відношенню до стегна. Це свідчить про повний розрив зв'язки колінного суглобу: 

варіанти відповідей

Задня схрещена зв'язка

Великогомілкова колатеральна зв'язка

Малогомілкова колатеральна зв'язка

Передня схрещена зв'язка

Запитання 20

Травматолог кладе свої великі пальці обернуті марльою на жувальні поверхні нижніх молярів хворого, другими пальцями захвачує нижній край нижньої щелепи та сильно тягне її до низу, а підборіддя у цей час повертає вверх. Далі щелепа відводиться назад. Що лікує травматолог?

варіанти відповідей

Перелом основи нижньої щелепи

Перелом тіла нижньої щелепи

Вивих нижньої щелепи

Артроз скронево-нижньощелепного суглоба

Запитання 21

Педіатр оглянув дитину 11,5 місяців. Скарг немає. Дитина активна,тримає голову, сидить, стоїть в манежі. Які вигини хребтового стовпа у нього сформувалися?

варіанти відповідей

Шийний лордоз, грудний кіфоз, поперековий лордоз, крижовий кіфоз

Шийний лордоз, грудний кіфоз, поперековий лордоз 

Грудний лордоз, поперековий лордоз, крижовий кіфоз

Шийний лордоз, крижовий кіфоз

Запитання 22

Після невдалого стрибка з висоти спортсмен був доставлений до травмпункту зі скаргами на різкий біль та набряк в області правої стопи. При обстеженні права стопа у задній її третині різко болюча при пальпації, наявний крововилив на підошві, рухи у надп’ятково-гомілковому суглобі можливі у повному обсязі. Які кістки можуть бути пошкоджені? 

варіанти відповідей

П’яткова кістка

Великогомілкова кістка

Променева кістка

Фаланги пальців стопи

Запитання 23

При переході вулиці у невстановленому місці дитина була вдарена бампером автомобіля у лівий бік. Доставлена до лікарні, де при огляді виявлений крововилив на лівій половині грудної клітини, різка болючість при пальпації, при спробі здавити грудну клітину відчувається хруст. Які кістки можуть бути пошкоджені? 

варіанти відповідей

Грудні хребці

Ключиця

Ребра

Лопатка

Запитання 24

Під час пірнання хлопець вдарився головою о дно озера. При огляді виявляється різка болючість шиї, слабкість у верхніх кінцівках, повертання голови здійснити не може. Які кістки можуть бути пошкоджені? 

варіанти відповідей

Шийні хребці 

Лобна кістка

Під’язикова кістка

Лопатка

Запитання 25

При падінні на приведену до тулуба праву руку постраждалий відчув хруст та різкий біль у верхній третині правого плеча. Рухи у плечі неможливі, є деформація у верхній його третині. Які кістки можуть бути пошкоджені?

варіанти відповідей

Лопатка

Ключиця

Плечова кістка

Грудина

Запитання 26

Хокеїст при падінні на коліна відчув різкий біль та хруст в області лівого колінного суглоба. При огляді виявлений сильний набряк в області лівого колінного суглоба та верхньої третини лівої гомілки, крововилив і біль передньої поверхні лівого колінного суглоба. Рухи у суглобі у повному об’ємі. Які кістки можуть бути пошкоджені?

варіанти відповідей

Малогомілкова кістка

Наколінок

Сіднична кістка

Стегнова кістка

Запитання 27

Під час ожеледиці жінка впала на витягнену руку і відчула різкий біль. З’явилась деформація у нижній третині правого передпліччя, набряк і неможливість рухів у правій кисті. Які кістки можуть бути пошкоджені?

варіанти відповідей

Променева та ліктьова кістки

Плечова кістка та лопатка

Кістки п’ястка та фаланг пальців руки 

Півмісяцева кістка та перша п’ясткова кістка

Запитання 28

Будівник впав з висоти та вдарився лівою половиною тіла, після чого відчув сильний біль у верхній третині лівого стегна. Стати на ліву ногу не може, рухи у лівій нижній кінцівці виконати не вдається. Посилюється набряк в області лівого кульшового суглоба та ознаки крововтрати. Які кістки можуть бути пошкоджені? 

варіанти відповідей

Поперекові хребці

Шийка стегнової кістки

Крижова кістка

Ребра

Запитання 29

Дівчина під час виконання гімнастичних вправ, глибоко присівши, вдарилася об тверду поверхню областю крижі. Наступного дня вона стала відчувати різкий біль у місті удару, особливо при спробі сісти та ходінні. При огляді крижової області під шкірою у її нижній третині лікарем виявлений крововилив. Які кістки можуть бути пошкоджені?

варіанти відповідей

Стегнова кістка

Лобкова кістка

Сіднична кістка

Куприкова кістка

Запитання 30

Після звільнення з під завалу у постраждалого відзначається затемнення свідомості, багато підшкірних крововиливів на голові та шиї, дрібні рани на обличчі. У задньо-верхніх відділах голови скальпована рана та різка деформація контурів голови. Які кістки можуть бути пошкоджені? 

варіанти відповідей

Клиноподібна кістка та нижня щелепа

Лобна та носові кістки

Скронева кістка та верхня щелепа

Тім'яна та потилична кістка

Запитання 31

Хворий 45 років після травми правого плеча (внаслідок падіння) не може відвести праву руку до горизонтального рівня. Пошкодження якого з м’язів викликало вказане обмеження руху? 

варіанти відповідей

Плечового

Дельтоподібного

Підосного

Двоголового м’яза плеча

Запитання 32

Після перенесеної черепно-мозкової травми і рентгенологічного обстеження виявлено перелом основи черепа. Лінія перелому проходить через остистий і круглий отвори. Яка кістка пошкоджена внаслідок травми?

варіанти відповідей

Скронева

Решітчаста

Клиноподібна

Лобова

Запитання 33

У хворого 45 років з підозрою на запалення оболон мозку потрібно було отримати спинномозкову рідину. Зроблено діагностичну пункцію між дугами поперекових хребців (L3-L4). Через яку зв’язку повинна проникнути голка при пункції?

варіанти відповідей

Жовту зв’язку

Клубово-поперекову

Передню поздовжню

Задню поздовжню

Запитання 34

Хворий не може розвести пальці кисті. Функція яких м'язів порушена?

варіанти відповідей

Червоподібних

Долонних міжкісткових

Тильних міжкісткових

Поверхневий згинач пальців

Запитання 35

У хворого з ножовим пораненням стегна утруднене розгинання гомілки. Який із м'язів постраждав сильніше? 

варіанти відповідей

Ніжний

Кравецький

Двоголовий м'яз стегна

Чотирьохголовий м'яз стегна

Запитання 36

У хворого 28 років, діагностовано гострий запальний процес слизової оболонки носо-сльозової протоки. З анамнезу стало відомо, що після перенесеного грипу протягом 10-ти днів були виділення із носа. З якого відділу носової порожнини інфекція могла проникнути у носо-сльозову протоку? 

варіанти відповідей

Із середнього носового ходу

Із нижнього носового ходу

Із верхнього носового ходу

Із присінку носа

Запитання 37

Хворий скаржиться на головний біль, утруднене дихання. Рентген підтвердив діагноз – фронтит (запалення лобової пазухи). В якому носовому ході при огляді порожнини носа можуть спостерігатись гнійні виділення? 

варіанти відповідей

Верхньому

Нижньому

Середньому

Загальному

Запитання 38

Хворий з ножовим пораненням верхньолатеральноі ділянки плеча не може відвести руку до горизонтальної площини. Який із м'язів пошкоджено?

варіанти відповідей

Двоголовий

Трьохголовий

Плечовий

Дельтоподібний

Запитання 39

Хворий потрапив у клініку з травмою черепа. При рентгенологічному обстеженні виявлено перелом основи черепа в ділянці каналу під'язикового нерва. Яку кістку черепа пошкоджено?

варіанти відповідей

Потиличну

Скорневу

Тім'яну

Клиноподібну

Запитання 40

Під час обстеження пацієнта ЛОР лікар діагностував запалення верхньощелепних пазух. В якому носовому ході під час риноскопії був виявлений гній?

варіанти відповідей

В верхньому

В нижньому

В середньому

У загальному

Запитання 41

Після травми ока виникло нагноєння м'яких тканин орбіти. Через який анатомічний утвір гнійний процес може поширитись у крило-піднебінну ямку? 

варіанти відповідей

Через нижню очноямкову щілину

Через круглий отвір

Через клино-піднебінний отвір 

Через верхню очноямкову щілину

Запитання 42

У пацієнта спостерігається обмеження обсягу відведення у плечовому суглобі (менше, ніж 500 ). Функція якого м‘язу порушена:

варіанти відповідей

M. pectoralis major

M. deltoideus

M. infraspinatus

M. trapezius

Запитання 43

У хворого гнійне запалення клиноподібної пазухи. В яку частину носової порожнини витікає гній?

варіанти відповідей

Meatus nasi communis

Meatus nasi medius

Meatus nasi inferior

Meatus nasi superior

Запитання 44

В травматологічне відділення поступив хлопчик 10 років із травмою правого стегна. На рентгенограмі не виявлено перелому стегнової кістки, але видно темні проміжки на її проксимальному і дистальному кінцях. Що це?

варіанти відповідей

Метафізарний хрящ

Епіфіз

Діафіз

Апофіз

Запитання 45

Після травми в ділянці колінного суглоба у хворого спостерігається симптом «висувної шухляди» передньо-заднє зміщення гомілки відносно стегна. Які зв’язки пошкоджено?

варіанти відповідей

Дугоподібні підколінні зв’язки

Коса підколінна зв'язка

Хрестоподібні зв’язки

Міжкісткова мембрана

Запитання 46

У чоловіка 70 років внаслідок падіння стався перелом стегнової кістки. Яке найпоширеніше місце перелому цієї кістки у даному випадку?

варіанти відповідей

Шийка

Середина

Верхня третина

Нижня третина

Запитання 47

Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на неможливість приведення і відведення пальців в п'ястнофалангових суглобах по відношенню до 3 пальця. Функція яких м'язів порушена?

варіанти відповідей

Червоподібний

Коротких згиначів пальців

Міжкісткових

Довгих згиначів пальців

Запитання 48

При огляді пацієнта із запаленням лицевого нерва відзначається згладженість складок шкіри чола, права очна щілина ширша лівої, згладжена права носо-губних складка, кут рота справа опущений, рот перекошений вліво. Функція яких м'язів порушена? 

варіанти відповідей

Мімічних

Жувальних

Склепіння черепа

Надпід'язикових

Запитання 49

При гнійному отиті гноєм пошкоджено верхню стінку барабанної порожнини. У яку ямку черепа розповсюдився гній із барабанної порожнини?

варіанти відповідей

В задню черепну ямку 

В передню черепну ямку

В середню черепну ямку

В очну ямку

Запитання 50

При обстеженні міміки хворого виявлено, що він не може скласти губи трубочкою, не може свистіти, а ротова щілина розтягується в боки (поперечна посмішка). На атрофію якого м'язу вказують дані симптоми? 

варіанти відповідей

Великого виличного м'язу

Колового м'яза

Щічного м'язу 

М'язу сміху

Запитання 51

У хворого з цукровим діабетом розвинулася волога гангрена стопи. Йому показана ампутація в ділянці поперечного суглоба заплесна (суглоба Шопара). Яку ключову зв’язку повинні пересікти хірурги для вичленення в даному суглобі? 

варіанти відповідей

Lig.cuneocuboideum dorsale

Lig.bifurcatum

Lig. Talocalcaneum laterale

Lig. mediale

Запитання 52

Дитина 5 років страждає на деформацію шиї. При клінічному обстеженні виявлено такі симптоми: виражений нахил голови вліво, обличчя повернене вправо, пасивні рухи голови вправо обмежені. Порушення розвитку якого м’язу мало місце:

варіанти відповідей

Порушення розвитку якого м’язу мало місце:

Груднинно-ключично-соскоподібного 

Трапецієподібного.

Ремінного м’язу голови

Запитання 53

На рентгенограмі тазової кістки у новонародженого визначаються три самостійні кістки, які з’єднані хрящем в ділянці кульшової западини. Які це кістки?

варіанти відповідей

лобкова, сіднича, стегнова

клубова, лобкова, сіднича

сіднича, стегнова, крижова

клубова, крижова, куприкова 

Запитання 54

У потерпілого травма в результаті прямого удару по внутрішній поверхні середньої третини гомілки. Перелом якого анатомічного утворення найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Діафіз великогомілкової кістки

Дистальний епіфіз малогомілкової кістки

Дистальний епіфіз великогомілкової кістки

Проксимальний епіфіз великогомілкової кістки

Запитання 55

У хворої дитини 10-ти років визначається спинномозкова грижа в області ХII грудного хребця. Незрощення якої анатомічної структури призвело до випинання спинного мозку?

варіанти відповідей

Тіла хребця

Дуги хребця

Міжхребцевого диска

Суглобових відростків

Запитання 56

У хворого вивих плечового суглоба зі зміщенням головки плечової кістки догори і вперед. Сухожилля якого м'яза може бути пошкоджено? 

варіанти відповідей

Короткої головки двоголового

Довгої головки триголового

Дельтоподібного

Довгої головки двоголового 

Запитання 57

У спортсмена виник біль по ходу сідничного нерва внаслідок стискання його м’язом, що проходить через великий сідничий отвір. Який м’яз був травмований під час фізичних вправ?

варіанти відповідей

Внутрішній затульний

Грушоподібний

Великий поперековий

Клубовий

Запитання 58

У травматологічне відділення поступив чоловік 35 років з травмою лівої кисті. При огляді встановлено: різана рана долонної поверхні лівої кисті; середні фаланги II – V пальців не згинаються. Які м’язи пошкоджені?

варіанти відповідей

Глибокий м’яз-згиначів пальців

Червоподібні м’язи

Долонні міжкісткові м’язи

Поверхневий м’яз-згинач пальців

Запитання 59

У травматологічний пункт поступив чоловік 36 років з травмою правої кисті. При огляді встановлено: різана рана долонної поверхні правої кисті; середня і дистальна фаланги II – V пальців не згинаються. Які м’язи пошкоджені?

варіанти відповідей

Поверхневий і глибокий м’язи-згиначі пальців 

Поверхневий м’яз-згинач пальців і червоподібні м’язи

Глибокий м’яз-згинач пальців і червоподібні м’язи

Червоподібні м’язи і долонні міжкісткові м’язи

Запитання 60

У травматологічний пункт поступив чоловік 38 років з травмою правої кисті. При огляді встановлено: різана рана в ділянці підвищення великого пальця правої кисті; дистальна фаланга І пальця не згинається. Який м’яз пошкоджено? 

варіанти відповідей

Короткий м’яз-згинач великого пальця

Короткий відвідний м’яз великого пальця

Довгий м’яз-згинач великого пальця

Протиставний м’яз великого пальця

Запитання 61

У травматологічний пункт поступив чоловік 39 років з травмою лівої кисті. При огляді встановлено: різана рана в ділянці підвищення великого пальця; проксимальна фаланга великого пальця не згинається. Який м’яз пошкоджено? 

варіанти відповідей

Довгий м’яз-згинач великого пальця

Короткий м’яз-згинач великого пальця

Короткий відвідний м’яз великого пальця

Протиставний м’яз великого пальця

Запитання 62

У травматологічний пункт поступив чоловік 40 років з травмою правої кисті. При огляді встановлено: різана рана тильної поверхні правої кисті в ділянці великого пальця, дистальна фаланга великого пальця не розгинається. Який м’яз пошкоджено?

варіанти відповідей

Короткий м’яз-розгинач великого пальця

Довгий відвідний м’яз великого пальця

Короткий відвідний м’яз великого пальця

Довгий м’яз-розгинач великого пальця

Запитання 63

При рентгенологічному обстеженні у пацієнта була виявлена кила міжхребцевого диску грудного відділу хребетного стовпа. Який вид з’єднання між хребцями зазнав патологічних змін?

варіанти відповідей

Синхондроз

Діартроз

Синсаркоз

Геміартроз

Запитання 64

За даними статистики, найчастіше переломи кісток трапляються як у юнаків, так і у людей похилого віку в області розташування хірургічної шийки. Вказати, на якій із перерахованих кісток знаходиться даний утвір?

варіанти відповідей

Humerus

Radius

Femur

Fibula

Запитання 65

Під час футбольного матчу гравець отримав травму колінного суглоба. На рентгенівській плівці помітно виражений перелом кістки, що лежить у товщі сухожилка чотириголового м’яза стегна. До якої з перелічених груп кісток належить ця кістка?

варіанти відповідей

Плоскі

Сесамоподібні

Трубчасті

Повітроносні

Запитання 66

При падінні у маленької дитини було травмоване переднє тім’ячко. Який вид з’єднання кісток черепа зазнав патологічних змін.

варіанти відповідей

Синхондроз

Синостоз

Синсаркоз

Синдесмоз

Запитання 67

Внаслідок перелому великогомілкової кістки був пошкоджені м’язи передньої групи гомілки. Функція якого м’язу може бути порушена?

варіанти відповідей

Довгого згинача пальців стопи

Довгого малогомілкового м’яза

Довгого розгинача великого пальця стопи

Камбалоподібного м’яза 

Запитання 68

Хворий скаржиться на болі при рухах в лівій половині шиї. Найкраще положення, при якому хворий не відчуває болю - нахил шиї вліво з одночасним підняттям голови і поверненням обличчя в протилежну сторону. Функція якого м‘язу порушена?

варіанти відповідей

m. sternocleidomastoideus зліва

m. sternocleidomastoideus справа

m. trapezius зліва

m. trapezius справа

Запитання 69

Одержавши травму плеча в ділянці великого горбка плечової кістки хворий скаржиться на неможливість повернення плеча назовні. Які м’язи травмовано? 

варіанти відповідей

m. supraspinatus et m. teres major

m. infraspinatus et m.teres minor

m.subscapularis et m. coracobrachialis

m.deltoideus et m. supraspinatus

Запитання 70

Після травми хворий не може розігнути руку у ліктьовому суглобі. Порушення функції якого м’яза може це викликати?

варіанти відповідей

Musculus biceps brachii

Musculus brachialis

Musculus coraco-brachialis

Musculus triceps brachii 

Запитання 71

У чоловіка внаслідок поранення ділянки передньої поверхні плеча рука не згинається у ліктьовому суглобі. Який з названих м’язів вірогідно постраждав?

варіанти відповідей

M. deltoideus

M. biceps brachii

M. pectoralis major

M. triceps brachii

Запитання 72

Cпортсмен-баскетболіст скаржиться на біль вище п'яти, що підсилюється під час ходіння. Сухожилок якого з м'язів вірогідно ушкоджено? 

варіанти відповідей

M. triceps surae

M. tibialis posterior

M. flexor digitorum longus 

M. fibularis longus

Запитання 73

У хворого затруднені рухи кисті.. Встановлено запалення спільної синовіальної піхви м’язів-згиначів. З анамнезу відомо, що хворий тиждень тому отримав колоту травму пальця. Який з пальців найбільш вірогідно був ушкоджений?

варіанти відповідей

Pollex

Digitus medius

Digitus minimus

Index

Запитання 74

У дитини перелом плечової кістки. Зламана рука почала відставати в рості. Яка частина кістки постраждала? 

варіанти відповідей

Епіфіз

Діафіз

Апофіз

Метафіз

Запитання 75

Для встановлення границі між шийним та грудними відділами хребта, лікар повинен пальпаторно знайти відросток VII шийного хребця. Що це за відросток ? 

варіанти відповідей

Остистий

Поперечний

Верхній суглобовий

Нижній суглобовий

Запитання 76

У пораненого кровотеча із гілок сонної артерії. Для тимчасового припинення кровотечі, сонну артерію треба притиснути до горбика поперечного відростка шийного хребця. Якого саме?

варіанти відповідей

V

VI

IV

III

Запитання 77

У дитини природжене спастичне скорочення м’язів на одній стороні шиї, або “кривошия”. Який м’яз при цьому страждає?

варіанти відповідей

Підшкірний

Грудинно-під’язичний

Грудинно-щитоподібний

Груднинно-ключично-соскоподібний

Запитання 78

В результаті травми, хворий не може підняти руку до горизонтального рівня. Який м’яз постраждав?

варіанти відповідей

Дельтоподібний

Двоголовий

Триголовий

Трапецієподібний

Запитання 79

У хворої під час травми стався розрив лобкового симфізу. Який тип з’єднання постраждав ? 

варіанти відповідей

Синдесмоз

Гемиартроз

Синхондроз 

Синостоз

Запитання 80

При переломі променевої кістки гіпс повинен фіксувати обидва променево-ліктьові суглоби, тому, що вони є:

варіанти відповідей

Комбінованими

Комплексними

Складними

Простими

Запитання 81

Під час ДТП водій отримав численні ушкодження бічної поверхні голови, серед яких був перелом виличної дуги. Функція якого з м’язів вірогідно буде страждати? 

варіанти відповідей

M. masseter

M. orbicularis oris

M. buccinator

M. procerus

Запитання 82

Після падіння з дерева у хлопчика утруднене відведення руки до горизонтального положення. Який із м’язів ймовірно пошкоджений? 

варіанти відповідей

M. triceps brachii

M. anconeus

M. coracobrachialis

M. deltoideus

Запитання 83

Хворий скаржиться на неможливість бічних рухів нижньої щелепи. Який з м’язів найвірогідніше ушкоджено?

варіанти відповідей

M. pterygoideus medialis 

M. pterygoideus lateralis

M. buccinator

M. masseter

Запитання 84

Внаслідок аварії у постраждалого сильна болісність і набряк передньої поверхні гомілки, тильне згинання ступні утруднене. Функція якого з названих м’язів гомілки вірогідно постраждала?

варіанти відповідей

M. tibialis anterior

M. flexor digitorum longus

M. flexor hallucis longus 

M. peroneus longus

Запитання 85

Внаслідок аварії у постраждалого сильна болісність і набряк передньої поверхні гомілки, тильне згинання ступні утруднене. Функція якого з названих м’язів гомілки вірогідно постраждала?

варіанти відповідей

M. flexor digitorum longus

M. flexor hallucis longus 

M. tibialis anterior

M. peroneus longu

Запитання 86

У хворого очна щілина праворуч помітно більша ніж ліва. Функція якого з мімічних м’язів порушена?

варіанти відповідей

M. orbicularis oculi

M. procerus

M. corrugator supercilli

M. occipitofrontalis [venter frontalis] 

Запитання 87

Хворий 30 років, із запаленням пульпи 2-го верхнього моляра, звернувся до лікаря зі скаргами на головний біль та слизові виділення з носа. Після огляду йому встановили діагноз – пульпіт, ускладнений синуситом. До якої з пазух потрапила інфекція від кореня зуба? 

варіанти відповідей

Лобової

Клиноподібної

Верхньощелепної

Решітчастої

Запитання 88

Хворий 35 років, звернувся до прийомного покою із скаргами на нежить та головний біль на протязі 5 днів. Після обстеження йому встановили діагноз – гайморит (запалення верхньощелепної пазухи). Крізь який носовий хід інфекція потрапила до пазухи? 

варіанти відповідей

Верхній

Середній

Нижній

Загальний

Запитання 89

У хворого спостерігається запалення клиноподібної пазухи. Куди відкривається її апертура? 

варіанти відповідей

Recessus sphenoethmoidalis

Infundibulum 

Meatus nasi medius

Meatus nasi inferior

Запитання 90

У дитини 2 років після перенесеного грипу з’явилися скарги на біль у вусі. Лікар виявив зниження слуху та запалення середнього вуха. Яким шляхом інфекція потрапила до середнього вуха? 

варіанти відповідей

через foramen jugularis

через canalis caroticus 

через слухову трубу

через atrium mastoideum

Запитання 91

У хворої М., 37р. в результаті попадання чужорідного тіла в дихальні шляхи виник кашель, а потім ядуха. Хворому була зроблена трахеотомія в ділянці шиї, яка обмежена верхнім черевцем m. omohyoideus, m.sternocleidomastoideus та серединною лінією шиї. В якому трикутнику шиї проведено хірургічне втручання?

варіанти відповідей

omotracheale

caroticum

submandibulare

omotraperoideum

Запитання 92

У вагітної жінки 29р., лікар-акушер визначив розміри таза. За допомогою циркуля була виміряна відстань між двома верхніми передніми клубовими остями. Який розмір великого таза був визначений? 

варіанти відповідей

distantia spinarum

distantia cristarum

distantia trochanterica

conjugata vera

Запитання 93

До лікаря звернувся хворий із скаргами на болі в лівій половині шиї, які посилюються при рухах голови. Положення при якому болі не турбують - це нахил голови вліво, з поверненням обличчя вправо. Ураження якого м’яза спричиняє біль в даному випадку?

варіанти відповідей

Musculus sternocleidomastoideus dext.

Musculus platisma dext

Musculus platisma sin

Musculus sternocleidomastoideus sin.

Запитання 94

У хворого діагностовано тріщину задньої поверхні тіла плечової кістки. Наявні симптоми ураження променевого нерва в ділянці canalis humeromuscularis. Чим обмежений цей канал?

варіанти відповідей

Передньою поверхнею плечової кістки і m. biceps brashii

Задньою поверхнею плечової кістки і m. triceps humeri 

Передньою поверхнею плечової кістки і m. coracobrashialis

Передньою поверхнею плечової кістки і m. brashialis

Запитання 95

Хворий 25 років, звернувся до прийомного покою із скаргами на нежить та головний біль на протязі 4 днів. Після обстеження йому встановили діагноз фронтит. Крізь який носовий хід інфекція потрапила до лобної пазухи?

варіанти відповідей

Верхній

Нижній

Середній

Загальний

Запитання 96

У наслідок травми внизу передньої стінки живота у хворої ушкоджена зв’язка, що знаходиться у пахвинному каналі. Яка це зв’язка?

варіанти відповідей

ligamentum latum uteri

ligamentum teres uteri

ligamentum ovarium proprium

ligamentum lacunare

Запитання 97

Під час обстеження, у хворого виявлено абсцес крило-піднебінної ямки. Куди може розповсюдитись інфекція при несвоєчасному наданні медичної допомоги? 

варіанти відповідей

Міжкрилоподібний простір 

Лобову пазуху

Підапоневротичний скроневий простір 

Орбіту.

Запитання 98

Після перенесеного ГРЗ, у хворої спостерігається затруднене носове дихання, підвищена температура, головні болі, сльозовиділення, болючість при пальпації в ділянці fossa canina справа. Запаленням якої пазухи ускладнилось захворювання?

варіанти відповідей

Sinus maxillaris dexter

Sinus frontalis dexter

Sinus shenoidalis dexter

Cellulae ethmoidales anteriores

Запитання 99

У потерпілого вогнепальне поранення передньої стінки пахвової ямки. Які м'язи можуть бути пошкоджені при цьому?

варіанти відповідей

Великий і малий грудні м'язи 

Дельтоподібний і дзьобо-плечовий м'язи

Двоголовий м'яз плеча і плечовий

Передній зубчастий і підлопатковий м'язи

Запитання 100

У хворого різана рана задньої поверхні стегна, він не може зігнути гомілку. Які м'язи пошкоджені?

варіанти відповідей

Двоголовий, привідний, тонкий 

Півсухожилковий, привідний, тонкий

Півперетинчастий, півсухожилковий, тонкий

Півсухожильний, півперетинчастий, двоголовий

Запитання 101

В санпропускник доставлено чоловіка з різаною раною підошви правої стопи. У потерпілого обмежене підняття латерального краю стопи. При обробці в рані пошкодження сухожилля м'яза. Який м'яз пошкоджено?

варіанти відповідей

Передній великогомілковий

Довгий малогомілковий 

Довгий розгинач пальців

Триголовий м'яз гомілки

Запитання 102

У спортсмена розрив Ахіллового сухожилля. Визначте, який м'яз пошкоджений.

варіанти відповідей

Довгий малогомілковий 

Передній великогомілковий

Триголовий м'яз гомілки

Довгий розгинач пальців

Запитання 103

У чоловіка глибока рубана рана стопи в області тильної поверхні першої плеснової кістки. Які м'язи постраждали при травмі?

варіанти відповідей

Передній великогомілковий м'яз і згиначі великого пальця

Довгий і короткий розгиначі великого пальця

Довгий розгинач і згинач великого пальця

Короткий і довгий згиначі великого пальця

Запитання 104

Травмований отримав різану рану нижньої третини лівого стегна. При обстеженні встановлено утруднене розгинання в колінному суглобі. Який м'яз стегна постраждав при травмі?

варіанти відповідей

Кравецький

Великий привідний 

Чотириголовий

Клубово-поперековий

Запитання 105

У хворого встановлено запалення слизової оболонки лобової пазухи. В який з перелічених утворів буде прямувати запальна рідина? 

варіанти відповідей

Середній носовий хід

Верхній носовий хід

Нижній носовий хід 

Хоани 

Запитання 106

Рентгенологічно у пацієнта діагностовано перелом плечової кістки в ділянці міжгорбкової борозни. Сухожилок якого м’яза може бути травмований уламками кістки в першу чергу?

варіанти відповідей

Дельтовидного м’яза

Двоголового м’яза плеча

Великого круглого м’яза

Найширшого м’яза спини

Запитання 107

У хворого фронтит. З анамнезу відомо, що в нього було запалення верхньощелепної пазухи. Через який відділ носової порожнини могла потрапити інфекція в лобну пазуху? 

варіанти відповідей

Із верхнього носового ходу

Із нижнього носового ходу

Із присінка носової порожнини

Із середнього носового ходу

Запитання 108

У пацієнта діагностовано компресійний перелом поперекового хребця. При цьому різко збільшилась кривизна лордозу поперекового відділу хребта. З ушкодженням якої зв’язки може супроводжуватись така зміна кривизни хребтового стовпа?

варіанти відповідей

Передня поздовжня зв’язка

Задня поздовжня зв’язка

Жовта зв’язка

Клубово-поперекова зв’язка

Запитання 109

До реанімаційного відділення поступив чоловік з пораненням задньої ділянки шиї (regio nuchae). Який з м’язів тіла займає цю ділянку?

варіанти відповідей

M.sternocleidomastoideus

M.trapezius 

M. latissimus dorsi

M.rhomboideus minor

Запитання 110

Жінка похилого віку, госпіталізована з скаргами на різкий біль, набряк в ділянці правого кульшового суглобу, що з'явилася після падіння. При огляді: стегно приведене всередину, рухи в кульшовому суглобі порушені. Перелом, якої кістки або її частині визначив лікар?

варіанти відповідей

тіло стегнової кістки

виростки стегнової кістки

шийка стегнової кістки

лобкова кістка

Запитання 111

Внаслідок пухлини гіпофіза при рентгенографії виявлено руйнування і збільшення ямки турецького сідла. Яка кісткова порожнина при цьому вражена?

варіанти відповідей

Сонний канал.

Зоровий канал. 

Барабанна порожнина.

Пазуха клиноподібної кістки

Запитання 112

У чоловіка 70 років внаслідок падіння стався перелом стегнової кістки. Яке найпоширеніше місце перелому цієї кістки у даному віці?

варіанти відповідей

Середина 

Шийка

Верхня третина

Нижня третина

Запитання 113

Хворий не може підняти опущену вниз нижню щелепу. Які м'язи не можуть виконати свої функції?

варіанти відповідей

Жувальні м'язи.

Мімічні м'язи

Кругова м'яз рота.

Надчерепний м'яз.

Запитання 114

40 річний чоловік звернувся до стоматолога зі скаргою на розлади жування, у нього виникає біль при відтягуванні щелепи назад. Лікар встановив запалення одного з жувальних м’язів. Якого?

варіанти відповідей

Скроневого (передні волокна)

Крилоподібного медіального 

Скроневого (задні волокна)

Крилоподібного латерального

Запитання 115

Дитина, 5 років, потрапила в тяжкому стані в інфекційний відділ клінічної лікарні з діагнозом дифтерії. Для запобігання ядухи дитині провели трахеотомію, В якому трикутнику шиї проведена дана операція?

варіанти відповідей

Caroticum

Omotracheale

Omoclaviculare

Submandibulare

Запитання 116

У хворого з невритом стегнового нерва порушено згинання стегна та розгинання гомілки у колінному суглобі. Функція якого м’яза при цьому порушена?

варіанти відповідей

Двоголовий м’яз стегна

Триголовий м’яз стегна

Півсухожилковий м’яз

Чотирьохголовий м’яз стегна

Запитання 117

Хворий звернувся до лiкаря з пораненням проксимальної фаланги пальця, яке ускладнилося флегмоною долонi. Гній заповнив спiльну синовіальну піхву для згиначів, в який лежать сухожилки поверхневого та глибокого згиначiв пальцiв. На якому пальцi було ушкодження проксимальної фаланги?

варіанти відповідей

V

II

III

IV

Запитання 118

У хворого пiсля травми колiна гомiлку у зiгнутому пiд прямим кутом положеннi можна змiщувати вперед i назад подiбно до висувної шухляди. Якi зв’язки розiрванi?

варіанти відповідей

Коса пiдколiнна

Поперечна зв’язка колiна

Хрестоподiбнi зв’язки колiна 

Великогомiлкова колатеральна 

Запитання 119

На заняттях з лiкувальної фiзкультури лiкар-фiзiотерапевт запропонував юнакам вiдхилитися назад i дiстати долонями пiдлогу. Яка зв’язка запобiгає надмiрному розгинанню хребтового стовпа?

варіанти відповідей

Передня поздовжня

Жовта

Задня поздовжня

Надостьова 

Запитання 120

Молода людина внаслідок активного підтягування на перекладині відчула різку біль у м’язах спини. При обстеженні спостерігається біль при спробах руху верхньою кінцівкою, обмеження таких функцій як приведення та пронація. Розтяжіння якого м’язу відбулося вірогідніше всього?

варіанти відповідей

M. levator scapulae

M. romboideus major 

M. trapezius

M. latissimus dorsi 

Запитання 121

Після травми хворий не може утримувати тіло у вертикальному положенні, не може піднятись навшпиньки. Функція якого м’яза порушена ? 

варіанти відповідей

M. tibialis anterior 

M. triceps surae

M. extensor digitorum longus 

M. fibularis longus

Запитання 122

Параніхій мізинця ускладнився флегмоною кисті та передпліччя. Нагнійний процес поширився по: 

варіанти відповідей

Vagina synovialis communis mm.flexorum

Vagina tendinis m.flexor pollicis longi 

Canalis carpalis 

Vagina tendinis m.flexor carpi radialis

Запитання 123

При огляді лікарем у хворого виявлена стегнова кила. Через яке анатомічне утворення вона виходить 

під шкіру? 

варіанти відповідей

Anulus femoralis 

Canalis adductorius

Hiatus saphenus

Lacuna musculorum

Запитання 124

У юнака 18 років після вуличної бійки травмована бічна ділянка лиця. При огляді лікар встановив, що шкіра травмована, рана відкрита, гілка нижньої щелепи зламана, з жувальних м’язів залишився цілим тільки той, що не піднімає щелепу. Який це м’яз?

варіанти відповідей

Бічний крилоподібний

Передні пучки скроневого.

Середні пучки скроневого.

Жувальний.

Запитання 125

При обстеженнi жiнки виявили перелом однiєї з кiсток черепа, ускладнений кровотечею з поперечної пазухи твердої оболонки мозку. Назвiть кiстку, на якiй розташовується борозна цiєї пазухи: 

варіанти відповідей

Потилична

Тiм’яна

Клиноподiбна

Скронева

Запитання 126

У хворого коса пахвинна грижа. Яке анатомiчне утворення стало слабким мiсцем передньої черевної стiнки?

варіанти відповідей

Надмiхурова ямка

Стегнова ямка

Латеральна пахвинна ямка

Медiальна пахвинна ямка

Запитання 127

В хірургічне відділення доставлено чоловіка 35 років з гнійною раною на шиї попереду трахеї (в ділянці передвісцерального простору). Куди може розповсюджуватись інфекція, якщо хворому терміново не зроблять операцію?

варіанти відповідей

В грудну порожнину – в середнє середостіння

В грудну порожнину – переднє середостіння

В грудну порожнину – в заднє середостіння

В ретровісцеральний простір

Запитання 128

Дитині 2-х років поставлений діагноз - розхідна косоокість. Який м'яз очного яблука вражений?

варіанти відповідей

Медіальний прямий

Латеральний прямий

Верхній прямий

Нижній прямий

Запитання 129

У хворого запалення легенів ускладнилось ексудативним плевритом. В якому з перелічених анатомічних утворень переважним чином може накопичуватися рідина?

варіанти відповідей

sinus costomediastinalis pleurae 

sinus phrenicomediastinalis pleurae

sinus transversus pericardii

sinus costodiaphragmaticus pleurae

Запитання 130

Хвора К., 30 років, скаржиться на сильну спрагу, сухість у роті, які з’явилися після сильного нервового потрясіння. При лабораторному обстеженні виявлено збільшення цукру в крові до 10 ммоль/л. Захворювання якої ендокринної залози у хворої?

варіанти відповідей

Щитоподібної

Підшлункової

Статевих

Наднирникових

Запитання 131

Хвора Б., 39 років, яка протягом 8 років не може завагітніти. їй порадили звернутись до ендокринолога. При обстеженні у хворої виявлено екзофтальм, тремор повік, тахікардію. Захворювання якої ендокринної залози супроводжується такими симптомами?

варіанти відповідей

підшлункової

статевих

щитоподібної

наднирникових

Запитання 132

До лікаря звернулася мати, син якої за літо виріс на 18см. При обстеженні хлопця 12 років: зріст – 180 см, вага 68 кг. З порушенням діяльності якої ендокринної залози це пов’язано? 

варіанти відповідей

гіпофіза

щитоподібної

статевих

наднирникових

Запитання 133

У новонародженого під час сечовиділення з сечового міхура спостерігається виділення сечі із пупка. Чим обумовлене це явище? 

варіанти відповідей

незарощенняжовточноїпротоки

неповна нориця

ектопія устя сечовода

незарощення сечової протоки

Запитання 134

Жінка 25 років госпіталізована в гінекологічне відділення з метою операції з приводу пухлини яєчника. При здійсненні операції необхідно розсікати зв’язку, що з’єднує яєчник з маткою. Яку саме?

варіанти відповідей

lig. ovarii proprium

lig. cardinale 

lig. latum uteri

lig. suspensorium ovarii

Запитання 135

Чоловік 35 років звернувся до лікаря із скаргами на біль та припухлість правого яєчка. При обстеженні була виявлена пухлина, що потребує операції, при якій необхідно розсікати 7 шарів калитки до білкової оболонки. Яка оболонка буде розсічена останньою перед білковою оболонкою?

варіанти відповідей

tunica spermatica externa

tunica dartos

tunica vaginalis testis

tunica spermatica interna

Запитання 136

Після травми обличчя у хворого гематома щічної ділянки. Відтік з якої слинної залози блоковано гематомою?

варіанти відповідей

під’язикова

привушна

піднижньощелепна

губна

Запитання 137

Пацієнт помилково випив розчин оцтової кислоти. Яка оболонка стравоходу зазнала найбільших пошкоджень?

варіанти відповідей

м’язова

серозна

слизова

еластична мембрана

Запитання 138

До лікаря звернулась жінка 54 років із скаргами на паморочення, нудоту, порушення рівноваги після падіння і травми голови. Порушення функції якої структури внутрішнього вуха ймовірніше всього було?

варіанти відповідей

organum vestibulare

labyrinthus osseus

organum spirale

membrana tympani

Запитання 139

В клініку госпіталізована пацієнтка із пухлиною, розташованою у середній долі правої легені. Показана операція. Яку найбільшу кількість сегментів можна видалити у складі цієї долі?

варіанти відповідей

3

4

5

2

Запитання 140

Дитина 3-х років поступила у лікарню з інорідним тілом у бронхах. В який бронх вірогідніше всього потрапило інорідне тіло?

варіанти відповідей

в лівий головний брон

в правий сегментарний бронх

в правий головний бронх

в лівий сегментарний бронх

Запитання 141

Жінці 58-ми років проведено повне видалення матки з придатками, після чого виділення сечі припинилося. При цистоскопії: міхур сечі не містить, з устів сечоводів сеча не поступає. Який відділ сечовидільної системи було ушкоджено при операції?

варіанти відповідей

Pelvis renalis

Uretra

Ureter

Vesica urinaria

Запитання 142

У прийомне відділення лікарні доставили дитину зі скаргами на біль за грудиною, яка з’являеться після ковтання та супроводжується кашлем. При рентгенологічному дослідженні виявлено інорідне тіло у товщі стінки стравохіду на рівні 5 грудного хребця. В області якого звуження стравохіду сталося пошкодження його стінки?

варіанти відповідей

Аортального

Діафрагмального

Абдомінального

Бронхіального

Запитання 143

У новонародженної дитини протягом першої доби педіатр помітив відсутність акту дефекації. Про яку ваду розвитку свідчить цей факт?

варіанти відповідей

Атрезія стравоходу 

Атрезія заднього проходу

Заяча губа

Дивертікул стравоходу

Запитання 144

У новонародженої дитини протягом першої доби педіатр помітив, що при смоктанні молока воно потрапляє у носову порожнину. Про яку ваду розвитку свідчить цей факт?

варіанти відповідей

Незарощення піднебіння

Дивертікул стравоходу

Атрезія стравоходу

Заяча губа

Запитання 145

У хворого порушений зір у правих половинах полів зору обох очей. Яка нервова структура уражена?

варіанти відповідей

Лівий зоровий тракт

Зорове перехрестя

Правий зоровий тракт

Сітківка ока

Запитання 146

У хворого поранення у праву половину живота. Яка частина товстої кишки найімовірніше може бути пошкоджена?

варіанти відповідей

Поперечна ободова кишка

Низхідна ободова кишка

Висхідна ободова кишка

Сигмоподібна ободова кишка

Запитання 147

У хворого судоми. Про гіпофункцію якої ендокринної залози можна думати?

варіанти відповідей

Шишкоподібного тіла

Гіпофіза

Статевих залоз

Прищитоподібної залози

Запитання 148

В очне відділення доставлений 40 річний чоловік, який два тижні тому переніс опік очного яблука. Які з перелічених структур постраждали в першу чергу?

варіанти відповідей

Війчасте тіло

Рогівка

Райдужка

Кришталик

Запитання 149

Хворий 37 років страждає туберкульозом легень з дитинства. Йому була призначена операція. Під час операції у хворого була видалена середня доля правої легені. Які сегменти буливидалені?

варіанти відповідей

Латеральний і медіальний

Верхній і передній.

Медіальний базальний і латеральний базальний.

Верхній язичковий і нижній язичковий. 

Запитання 150

Під час рентгенологічного дослідження у хворого у вертикальному положенні лікар констатує наявність повітря у шлунку. В якій частині воно знаходиться?

варіанти відповідей

В тілі

В кардіальній

В дні

В пілоричній

Запитання 151

У хворого 27 років встановлено гнійне запалення жовчного міхура. Визначте в який відділ очеревинної порожнини попаде гній під час розриву жовчного міхура при його типовому положенні.

варіанти відповідей

В чепцеву сумку.

В печінкову сумку

В лівий бічний канал. 

В верхній дванадцятипалий закуток.

Запитання 152

З метою уточнення діагнозу у хворої 70 років стало необхідним пальпаторне дослідження органів тазу через передню стінку прямої кишки. Які органи при такій пальпації можна дослідити у жінки?

варіанти відповідей

Маткову трубу, вагіну.

Вагіну, яєчники. 

 Яєчники, матку.

Матку, вагіну.

Запитання 153

У чоловіка 40 років після черепно-мозкової травми спостерігається випадіння зору правих половин сітківок обох сторін. Очі без патології. Де наймовірніше всього може бути локалізоване пошкодження?

варіанти відповідей

В корковому кінці зорового аналізатора справа

В корковому кінці зорового аналізатора зліва

В ділянці зорового перехрестя

В зоровому нерві

Запитання 154

Хворий 45 років переніс тяжке порушення мозкового кровообігу. Після стабілізації загального стану, спостерігається втрата можливості чітко вимовляти слова. Ураження якої ділянки кори головного мозку викликало порушення мовно-рухового центру?

варіанти відповідей

Angularis

Frontalis inferior

Supramarginalis

Precentralis

Запитання 155

У хворого 68 років після інсульту (кровозлиття в головний мозок) спостерігається відсутність вольових рухів м’язів тулуба справа. Додаткове обстеження за допомогою ЯМР показало, що гематома знаходиться зліва в задній ніжці внутрішньої капсули поруч з коліном. Який провідний шлях пошкоджено у хворого?

варіанти відповідей

Tr. cortico-nuclearis corticalis thalamicus

Tr. thalamo-corticalis

Tr. cortico-spinalis

Tr. cortico-thalamicus

Запитання 156

У хворого 40 років при інструментальному видаленні каменя сечоводу сталось ускладнення – розрив стінки сечоводу в черевному відділі. Куди потраплятиме сеча через отвір в стінці сечовода?

варіанти відповідей

Заочеревинний простір 

Печінкову сумку

Порожнину очеревини

Чепцеву сумку

Запитання 157

У дитини 5 років при гнійному запаленні внутрішнього вуха з’явились симптоми запалення твердої мозкової оболонки. Шлях проходження інфекції?

варіанти відповідей

Каналець завитки.

Вікно завитки.

Водопровід присінка.

Вікно присінка.

Запитання 158

Хворий 63 років звернувся до невропатолога зі скаргою на те, що протягом трьох місяців не може виконувати столярні роботи, які потребують точності виконання тому що права рука робить багато мімовільних рухів. При дослідженні виявлено, що у хворого пошкоджена:

варіанти відповідей

Gyrus supramarginalis

Gyrus precentralis

Gyrus postcentralis

Gyrus temporalis superior

Запитання 159

У хворого знижений слух. При огляді виявлено сірчані корки. В якій частині органу слуху зміни?

варіанти відповідей

У середньому вусі

У зовнішньому вусі

У внутрішньому вусі

У барабанній перетинці

Запитання 160

Хворий втратив здатність читати (алексія). У якій частині головного мозку ураження?

варіанти відповідей

Середня лобова закрутка лобної частки великогомозку

Зацентральна закрутка тім’яної частки великого мозку

Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку

Прицентральна часточка лобної частки великого мозку

Запитання 161

Пункцію сечового міхура через передню черевну стінку, не зачіпаючи очеревини, можливо виконати:

варіанти відповідей

При порожньому сечовому міхурі. 

Тільки у чоловіків.

Тільки у жінок.

При наповненому сечовому міхурі.

Запитання 162

У хворого з діагнозом: гострий апендицит виникли симптоми захворювань печінки і жовчного міхура. При якому положенні червоподібного відростка це відбувається?

варіанти відповідей

Низхідному

Висхідному

Медіальному

Латеральному

Запитання 163

У людини розвинувся гігантизм. Функція якої залози внутрішньої секреції порушена? 

варіанти відповідей

Гіпофіза

Епіфіза

Щитоподібної

Вилочкової

Запитання 164

Хворий після порушення кровопостачання головного мозку втратив здатність до написання букв і цифр. В якій частці мозку виниклапатологія?

варіанти відповідей

lobus occipitalis 

lobus temporalis 

lobus parietalis 

lobus frontalis

Запитання 165

Хворий не може розмовляти, але розуміє звернену до нього мову. Про ушкодження якої зі структур головного мозку йде мова?

варіанти відповідей

gyrus frontalis superior

gyrus precentralis

Gyrus frontalis inferior

gyrus postcentralis

Запитання 166

У хлопчика спостерігається вроджена калиткова грижа. Вада розвитку якої з оболонок яєчка є причиною виникнення цієї грижі?

варіанти відповідей

tunica vaginalis testis

fascia spermatica externa

fascia spermatica interna

fascia cremasterica

Запитання 167

У хворого зі защемленою грижею справа у грижовому мішку знаходиться дуже запалена кишка, на якій можна розрізнити жирові привіски, ковбоподібні випини, які стягуються стрічками м’язів. Про ушкодження якого відділу кишки в першу чергу повинен подумати лікар?

варіанти відповідей

Дванадцятипала кишка

Ободова кишка

Порожня кишка

Клубова кишка

Запитання 168

При фіброгастродуоденоскопії лікарю необхідно оглянути великий сосочок 12-палої кишки. Який анатомічний утвір може служити орієнтиром для його знаходження?

варіанти відповідей

Циркулярні складки 12-палої кишки

Цибулина 12-палої кишки

Поздовжня складка 12-палої кишки

Дуоденальні залози

Запитання 169

Пацієнт (правша) скаржиться на втрату здатності виконувати тонкі рухи, необхідні для написання букв, слів та інших знаків (аграфія). Яка область кори головного мозку вражена?

варіанти відповідей

Середня частина прецентральної звивини зліва

Задній відділ середньої лобової звивини справа

Середня частина прецентральної звивини справа

Задній відділ середньої лобової звивини в лівій півкулі

Запитання 170

При попаданні чужорідного тіла в дихальні шляхи на який бронх має бути спрямована увага лікаря в першу чергу для пошуку стороннього тіла і його видалення? 

варіанти відповідей

Лівий головний бронх.

Правий головний бронх.

Ліві часткові бронхи.

Ліві сегментарні бронхи. 

Запитання 171

До гінекологічного відділення госпіталізована жінка з клінікою гострого живота з підозрою на позаматкову вагітність. Крізь яке анатомічне утворення або його частину буде виконувати пункцію черевної порожнини гінеколог?

варіанти відповідей

Fornix vaginae posterior

Fornix vaginae anterior

Cervix uteri 

Rectum

Запитання 172

До лікарні доставлено пораненого вогнепальною зброєю з сильною кровотечею. При огляді хірургом установлено, що кульовий канал пройшов через передню стінку живота, склепіння шлунка і вийшов на рівні ІХ ребра по лівій серединній пахвинній лінії. Який орган постраждав разом з пораненням шлунка?

варіанти відповідей

Ліва нирка

Підшлункова залоза

Поперечна ободова кишка

Селезінка

Запитання 173

У хворого спостерігається параліч м'язів верхньої і нижньої кінцівок зліва. Яка із звивин великих півкуль головного мозку уражена ?

варіанти відповідей

Середня лобова.

Нижня лобова. 

Передцентральна.

Верхня лобова.

Запитання 174

Хворий не розуміє змісту слів, а також не розуміє власної мови (словесна глухота). Яка із звивин великих півкуль головного мозку уражена ? 

варіанти відповідей

Нижня лобова. 

Верхня скронева.

Зацентральна. 

Верхня тім'яна долька.

Запитання 175

Хвора Б. 50 років скаржиться на те, що останнім часом вуха, ніс, кисті почали збільшуватись в розмірі. Гіперфункція якої залози дасть подібні симптоми?

варіанти відповідей

гіпофіза

щитоподібної

статевих

наднирникових

Запитання 176

Під час оперативного втручання на малому тазі жінки виникла необхідність перев’язати яєчникову артерію. Яке з утворень може бути випадково перев’язаним разом з нею?

варіанти відповідей

Маткова труба

Сечовід

Кругла зв’язка матки

Внутрішня клубова вена

Запитання 177

Постраждалий доставлений до хірургічного відділення із проникаючим пораненням у лівій бічній ділянці живота. Який відділ кишки, найімовірніше, ушкоджений?

варіанти відповідей

Colon ascendens 

Colon transverses

Cecum

Colon descendens

Запитання 178

Стороннє тіло (ґудзик) закрило простір верхнього часткового бронха правої легені. В які сегменти правої легені повітря не потрапить?

варіанти відповідей

Верхній та нижній язичкові 

Верхівковий, задній та передній

Верхівковий та задній базальний

Верхівковий та присередній базальний

Запитання 179

Під час операції на пахвинному каналі, з приводу грижі у пацієнта, хірург пошкодив його вміст. Визначте, що пошкодив хірург: 

варіанти відповідей

Funiculus spermaticus

Urarchus

Lig. teres uteri

Lig. inguinalе

Запитання 180

Після травми у хворого спостерігається порушення моторних центрів, що регулюють діяльність м’язів голови. В яких ділянках кори півкуль в нормі локалізується відповідний центр?

варіанти відповідей

Верхня частина передцентральноїзвивини

Надкрайова звивина

Нижня частина передцентральної звивини

Верхня тім’яна часточка

Запитання 181

У потерпілого з травмою голови у cкроневій ділянці діагностованое

підуральну гематому. Яка з артерій ймовірніше всього пошкоджена?

варіанти відповідей

Середня мозкова артерія

Середня оболонна артерія

Поверхнева скронева артерія

Передня оболонна артерія

Запитання 182

У хворого встановлено параліч мімічних та жувальних м’язів. Гематома знаходиться в коліні внутрішньої

капсули. Який провідний шлях ушкоджено?

варіанти відповідей

Tr. cortico-spinalis.

Tr. cortico-thalamicus.

Tr. cortico-fronto-pontinus.

Tr. cortico-nuclearis.

Запитання 183

При обстеженні лікар виявив у пацієнта гіпертрофію та запалення лімфоїдної тканини, набряк слизової оболонки між дужками м’якого піднебіння (гострий тонзиліт). Який з мигдаликів міститься в нормі в цьому місті? 

варіанти відповідей

Tonsilla pharyngealis

Tonsilla palatina

Tonsilla tubaria

Tonsilla lingualis

Запитання 184

У хворого з порушенням згортання крові виявлений тромбоз однієї з гілок нижньої брижової артерії. Який відділ кишківника вражений?

варіанти відповідей

Ileum

Caecum

Colon transversum

Colon sigmoideum

Запитання 185

Хворий поступив у хірургічне відділення з діагнозом пахвинна кила. При оперативному втручанні хірург проводить пластику задньої стінки пахвинного каналу. Чим вона утворена? 

варіанти відповідей

Поперечною фасцією

Апоневрозом зовнішнього косого м’язуживота

Пахвинною зв’язкою

Вільним нижнім краєм поперечного м’язаживота

Запитання 186

Після черепно-мозкової травми у хворого спостерігається втрата можливості виконувати знайомі до травми складні координовані рухи (апраксія). В якої ділянці кори півкуль в нормі локалізується відповідний центр? 

варіанти відповідей

Gyrus angularis

Gyrus paracentralis

Gyrus supramarginalis

Gyrus lingualis 

Запитання 187

Пошкодження спинного мозку внаслідок ДТП призвело до втрати тактильної чутливості, почуття положення тіла, вібрації. Які провідні шляхи пошкоджені?

варіанти відповідей

Тонкий та клиноподібний пучки

Передній спинно-мозочковий шлях

Руброспінальний шлях

Ретикулоспінальний шлях

Запитання 188

Жінці 58-ми років проведено повне видалення матки з придатками, після чого виділення сечі припинилося. При цистоскопії: міхур сечі не містить, з устів сечоводів сеча не поступає. Який відділ сечовидільної системи було ушкоджено

варіанти відповідей

Pelvis renalis

Uretra

Vesica urinaria

Ureter

Запитання 189

При виконанні столярних робіт працівник випадково вдихнув предмет кулястої форми біля 0,5 см в діаметрі, що викликало реакцію у вигляді сильного кашлю. Подразнення якого відділу дихальних шляхів мало місце?

варіанти відповідей

Гортані нижче голосових зв'язок

Гортані вище голосових зв'язок

Трахеї

Правого головного бронха

Запитання 190

Хворий 45 років госпіталізований в хірургічне відділення зі скаргами на раптовий гострий біль в надчеревній області. Після обстеження поставлений діагноз: перфоративна (проривна) виразка задньої стінки шлунка. Куди вився вміст шлунка в момент перфорації?

варіанти відповідей

В печінкову сумку

У чепцеву сумку

У передшлункову сумку 

В лівий брижових синус

Запитання 191

Після виробничої травми потерпілий доставлений в лікарню з ушкодженням хребта. Виявлено ураження задніх канатиків спинного мозку на рівні 1-го грудного хребця. Які провідні шляхи постраждали при цьому?

варіанти відповідей

Тактильної і пропріоцептивної чутливості

Больової і температурної чутливості

Спинно-мозочковий

Корково-спинномозкові

Запитання 192

Хвора 25 років звернулася зі скаргами на погіршення зору. При огляді виявлено порушення акомодації, зіниця розширена, не реагує на світло. Функція яких м'язів постраждали при цьому?

варіанти відповідей

М'яз, що звужує зіницю, війковий

М'яз, що розширює зіницю, війковий

Верхня косий, війковий

Латеральна пряма, м'яз, що звужує зіницю

Запитання 193

У лівих вентральних аферентних спиноталамічних шляхах бракує інформації від протилежної частини тіла певного сегманта. Нейрони якого ядра заднього рогу спинного мозку пошкодженні? 

варіанти відповідей

Губчастого шару

Драглистої субстанції

Власного ядра

Грудного ядра Кларка

Запитання 194

Хворого 65 років, прооперовано з приводу пухлини сечоводу. Під час операції виявлено, що пухлина проросла до брижі тонкої кишки. Який відділ сечових шляхів вражений пухлиною?

варіанти відповідей

Тазовий відділ сечоводу

Черевний відділ сечоводу

Внутрішньостінковий відділ сечоводу

Миска нирки

Запитання 195

У слизовій кишки хірургом виявлені скупчені лімфоїдні вузлики (Пеєрові бляшки). Який це відділ кишки? 

варіанти відповідей

Порожня кишка

Сліпа кишка 

Клубова кишка

Дванадцятипала кишка

Запитання 196

Чоловік 40 років госпіталізований у хірургічне відділення з діагнозом – розрив селезінки. У якому анатомічному утворі буде накопичуватись кров?

варіанти відповідей

Передшлункова сумка

Печінкова сумка

Чепцева сумка

Прямокишково-міхурова заглибина

Запитання 197

Пацієнту 50 років з приводу раку легень проведено правосторонню лобектомію (видалення) верхньої частки легень. Яка кількість сегментів вилучена при такій операції?

варіанти відповідей

Чотири сегменти

П’ять сегментів

Два сегменти

Три сегменти

Запитання 198

Хворий госпіталізований в хірургічне відділення з підозрою на запалення дивертикула Меккеля. Обстеження якого відділу кишечника необхідно зробити для виявлення дивертикула під час операції? 

варіанти відповідей

Duodenum

Ileum

Jejunum

Caecum

Запитання 199

При піхвовому дослідженні жінки гінеколог оглядає переднє склепіння піхви. Які анатомічні структури його утворюють?

варіанти відповідей

Передня і задня стінки піхви

Шийка матки і передня стінка піхви

Шийка матки і задня стінка піхви

Передня і задня губи шийки матки

Запитання 200

При піхвовому дослідженні жінки гінеколог оглядає зів матки. Які анатомічні структури його утворюють?

варіанти відповідей

Передня і задня губи шийки матки

Шийка матки і передня стінка піхви 

Передня і задня стінки піхви

Шийка матки і задня стінка піхви

Запитання 201

Хворий скаржиться на порушення евакуаторної функції шлунка (тривала затримка їжі в шлунку). При обстеженні виявлено пухлину початкового відділу 12-палої кишки. Визначте локалізацію пухлини. 

варіанти відповідей

Pars inferior

Pars descendens

Pars superior

Pars ascendens 

Запитання 202

При обстеженні зовнішніх статевих органів у хлопчика виявлено повне закриття уретри зверху. Сечовипускальний канал залишається відкритим знизу у вигляді невеликої щілини. Який вид аномалії розвитку зовнішніх статевих органів спостерігається в даному випадку?

варіанти відповідей

Епіспадія

Фімоз

Гермафродитизм

Гіпоспадія

Запитання 203

Хворий 35 років, звернувся до лікаря із скаргами на сильну нежить та втрату відчуття запахів протягом тижня. При обстежені, в носовій порожнині велика кількість слизу, що вкриває слизову оболонку та блокує рецептори нюху. Де в носовій порожнині розташовані ці рецептори?

варіанти відповідей

Середня носова раковина

Нижня носова раковина

Верхня носова раковина

Загальний носовий хід 

Запитання 204

Хворий 45 років, госпіталізований до лікарні зі скаргами на високу температуру, біль при диханні, ядуху та кашель. Після обстеження, лабораторної та рентгенодіагностики був виставлений діагноз - плеврит. Для евакуації ексудату була призначена плевральна пункція. В якому місці плевральної порожнини знаходиться найбільша кількість ексудату?

варіанти відповідей

Діафрагмально-медіастинальний синус

Реберно-медіастинальний синус

Реберно-діафрагмальний синус

Під куполом плеври

Запитання 205

Хворий 35 років, звернувся до прийомного покою зі скаргами на біль та набряк в ділянці дна ротової порожнини. Після огляду, діагностовано запальний процес у ділянці вивідної протоки піднижньощелепної слинної залози. Куди відкривається ця протока?

варіанти відповідей

Caruncula sublingualis

Vestibulum oris

Foramen caecum linguae

Plica fimbriata

Запитання 206

Хворого 65 років, госпіталізовано з підозрою на пухлину верхнього відділу стравоходу. Під час рентгенологічного обстеження виявлено пухлинний процес на межі глотки та стравоходу. На рівні яких шийних хребців розташованаця межа?

варіанти відповідей

5

6

4

3

Запитання 207

Хворого 50 років, госпіталізовано з підозрою на запалення жовчного міхура. Йому призначена фіброгастроскопія ШКТ з обов’язковим оглядом великого сосочка 12-палої кишки. В якій частині 12-палої кишки, лікар повинен шукати цей сосочок? 

варіанти відповідей

Низхідна

Висхідна

Нижня (горизонтальна)

Верхня

Запитання 208

У лікарню потрапила дитина з затрудненним носовим диханням. Збільшення якого мигдалика глотки виявив лікар при обстеженні?

варіанти відповідей

Піднебінного

Трубних

Язикового

Глоткового

Запитання 209

У хворого запалення під'язикового сосочка. Із яких слинних залоз буде затруднено виділення слини?

варіанти відповідей

Під'язикова і привушна

Привушна і піднижньощелепна

Під’язикова і піднижньощелепна

Привушна і піднебінна

Запитання 210

При огляді ротової порожнини стоматолог виявив появу у дитини перших великих нижніх кутніх зубів. Який вік дитини?

варіанти відповідей

6-7 років

4-5 років

8-9 років

10-11 років

Запитання 211

У лікарню потрапив хворий з пошкодженням щоки. Протока якої слинної залози може бути ушкоджена?

варіанти відповідей

Щічної

Піднижньощелепної

Під'язикової

Привушної

Запитання 212

У дівчинки 10 років під час клінічного обстеження виявлені ознаки передчасного статевого дозрівання. Зниження функції якої ендокринної залози могло причинити це явище?

варіанти відповідей

Щитоподібної залози

Прищитоподібної залози

Епіфізу

Загрудинної залози 

Запитання 213

До лікаря звернувся чоловік 40 років зі скаргами на наявність болючої пухлини в ділянці калитки. Лікар поставиви діагноз: “водянка яєчка”. Між якими оболонками яєчка накопичується рідина при цьому захворюванні? 

варіанти відповідей

Між парієтальною і вісцеральною пластинками піхвової оболонки

Між шкірою і м’ясистою оболонкою

Між м’ясистою оболонкою і зовнішньою сім’яною фасцією

Між зовнішньою сім’яною фасцією і фасцією мяза-підіймача яєчка

Запитання 214

У клініку доставлено хворого 10 років, який напередодні проковтнув арахісовий горішок, після чого з’явився безперервний кашель та симптоми затрудненого дихання. Функція голосоутворення непорушена. Де вірогідніше усього може знаходитися це інородне тіло.

варіанти відповідей

Лівий головний бронх

Правий головний бронх

Трахея

Присінкова щілина

Запитання 215

При обстежені хворого 67 років на рентгенограмі виявлена пухлина середньої частки правої легені. Які сегменти розташовані у цій частці? 

варіанти відповідей

Верхній язиковий, нижній язиковий

Присередній, бічний

Передній та задній основні

Верхівковий , передній

Запитання 216

Запальний процес видозміненої підсерозної основи навколо шийки матки спричинив інтенсивний больовий симптом у пацієнтки. Патологічний процес якої ділянки статевих органів встановив лікар? 

варіанти відповідей

Parametrium

Mesometrium

Myometrium

Endometrium

Запитання 217

Під час операції на яєчнику були перев’язані судини в ділянці воріт.Де проводять маніпуляцію?

варіанти відповідей

Margo liber

Facies medialis

Margo mesovaricus

Facies lateralis

Запитання 218

Під час операції у пацієнта було видалено частину легені, яка вентилюється бронхом третього порядка, що супроводжується гілками легеневої артерії та інших судин. Яка частина легені була видалена?

варіанти відповідей

Середня частка

Нижня частка

Верхня частка

Сегмент легені 

Запитання 219

До лікарні поступив пацієнт з перфоративною виразкою задньої стінки шлунка. Який елемент очеревини під час операції хірург повинен ретельно обстежити?

варіанти відповідей

Печінкову сумку 

Передшлункову сумку

Чепцеву сумку

Лівий бічний канал

Запитання 220

Одним із ускладнень інфекційного паротиту (“свинка”) є ураження сперматогенного епітелію. Яка анатомічна структура сперматогенезу уражена патологічним процесом?

варіанти відповідей

Tubuli seminiferi contorti 

Ductus epididimydis

Rete testis 

Ductuli prostatici

Запитання 221

У пацієнта діагностовано правобічну часткову пневмонію медіального та латерального сегментів. До якої частки легень вони належать? 

варіанти відповідей

До верхньої правої

До нижньої правої

До верхньої лівої

До середньої

Запитання 222

Пацієнту 50 років з приводу панкреатиту проводиться резекція хвоста підшлункової залози. Як вражений орган вкритий очеревиною?

варіанти відповідей

Мезоперітонеально

Інтраперітонеально

Екстраперітонеально

Парентерально

Запитання 223

У хворого з деструктивним апендицитом, як ускладнення утворився піддіафрагмальний абсцесс. В якому утворенні очеревини він локалізується?

варіанти відповідей

Печінкова сумка

Передшлункова сумка

Чепцева сумка

Правий бічний канал

Запитання 224

До гінекологічного відділення поступила хвора з підозрою на внутрішню кровотечу [позаматкова вагітність]. Через яке утворення проводять пункцію для термінового діагностування кровотечі?

варіанти відповідей

Переднє склепіння піхви

Шийку матки

Заднє склепіння піхви

Матковий зів

Запитання 225

Як наслідок перенесеного орхіту [запалення яєчка] у чоловіка 43 років порушилось продукування сперматозоїдів. В яких утвореннях яєчка відбулися патологічні зміни.

варіанти відповідей

rete testis 

ductuli seminiferi recti

ductuli eferentes testis

ductuli seminiferi contorti 

Запитання 226

При обстеженні хворого виявлено поліп в дистальному відділі товстої кишки. Визначте локалізацію поліпа. 

варіанти відповідей

Caecum

Colon descendens

Rectum

Colon sigmoideum

Запитання 227

Хвора звернулася зі скаргами на болі в правій латеральній ділянці живота. При пальпації визначається щільне, нерухоме, пухлиноподібне утворення. В області якого відділу травної трубки можлива наявність пухлини?

варіанти відповідей

Colon ascendens

Colon transversum

Colon descendens

Colon sigmoideum

Запитання 228

У хворого при обстеженні виявлено пухлину, яка перебуває біля входу стравоходу в шлунок. Яка частина шлунка уражена?

варіанти відповідей

Fundus

Pars cardiаca

Pars pylorica

Fornix

Запитання 229

Хворому діагностували пухлину відхідникового каналу прямої кишки. Як розміщується даний відділ прямої кишки відносно очеревини? 

варіанти відповідей

Інтраперітонеально

Мезаперітонеально

Інтра і частково мезаперітонеально 

Екстраперіонеально

Запитання 230

Мати звернулась за допомогою до педіатра. Хвора дівчинка 6 місяців з високою температурою, плаче, пхає іграшки у рот. Який зуб прорізується у цьому віці?

варіанти відповідей

Присередній нижній різець

Бічний нижній різець

Присередній верхній різець

Бічний верхній різець

Запитання 231

При огляді хлопчика 5 років, лікар відмітив, що дитина дихає через рот. За допомогою додаткових методів дослідження було встановлено збільшення розмірів одного з мигдаликів лімфоепітеліального глоткового кільця. Який це мигдалик? 

варіанти відповідей

Язиковий

Глотковий

Трубний

Піднебінний

Запитання 232

Під час оперативного втручання на органах черевної порожнини хірург виявив кишку, яка має жирові привіски, стрічки та випини. Який це відділ кишки?

варіанти відповідей

Пряма

Дванадцитипала

Порожня

Ободова

Запитання 233

Чоловік 35 років звернувся до лікаря із скаргами на біль та припухлість правого яєчка. При обстеженні була виявлена пухлина, що потребує операції, при якій необхідно розсікати 7 шарів калитки до білкової оболонки. Яка оболонка буде розсічена останньою перед білковою оболонкою?

варіанти відповідей

tunica spermatica externa

tunica dartos

tunica vaginalis testis

tunica spermatica interna

Запитання 234

До лікарні доставлено пораненого вогнепальною зброєю з сильною кровотечею. При огляді хірургом установлено, що кульовий канал пройшов через передню стінку живота, склепіння шлунка і вийшов на рівні ІХ ребра по лівій серединній пахвинній лінії. Який орган постраждав разом з пораненням

варіанти відповідей

Селезінка

Ліва нирка

Підшлункова залоза

Поперечна ободова кишка

Запитання 235

У військкоматі , на УЗО-діагностиці у хлопчика 19 років було виявлено опущення нирки. На рівні яких хребців розташовані нирки в нормі?

варіанти відповідей

9-10 грудних

4-5 поперекових

11 грудного та 3 поперекового

12 грудного та 1 поперекового

Запитання 236

Для уточнення діагнозу жінці необхідно повести пункцію Дугласового простору (прямокишково-маткова заглибина). Де потрібно провести прокол стінки піхви? 

варіанти відповідей

Передня частина склепіння

Права бічна частина склепіння

Ліва бічна частина склепіння

Задня частина склепіння

Запитання 237

У хворого виявлена пахова грижа. Під час операції видаленням грижі створюють дубликатуру передньої стінки пахового каналу. Які анатомічні структури передньої стінки живота використовують для створення цієї дублікатури?

варіанти відповідей

Поперечну фасцію

Апоневроз зовнішнього косого м'яза живота

Очеревину

Апоневроз внутрішнього косого м'яза живота

Запитання 238

Хворому поставлений діагноз: стегнова грижа. Через яке анатомічне утворення вона виходить з черевної порожнини?

варіанти відповідей

стегнову ямку

Надміхуровумямку

Розтвір великої підшкірної вени

Медіальну пахвинну ямку 

Запитання 239

До хірурга звернулася жінка, при пальпації визначається ущільнення в молочній залозі. В якому напрямку повинен зробити розріз хірург під час операції для зменшення травмування часточки? 

варіанти відповідей

Вертикально

Поперечно

Дугоподібно

Радіально

Запитання 240

Стоматолог при огляді порожнини рота виявив на межі середньої і задньої третини спинки язика запалені сосочки. Які сосочки язика запалилися? 

варіанти відповідей

Papillae fungiformes

Papillae foliаtae

Papillae vallatae

Papillae filiformes

Запитання 241

При огляді порожнини рота лікар виявив невелику виразку на передній лівій піднебінній дужці. На який м'яз, що залягає в товщі цієї дужки, можливе поширення процесу?

варіанти відповідей

M. palatoglossus

M. styloglossus 

M. palatopharyngeus

M. genioglossus

Запитання 242

При обстеженні хворого виявлено пухлину дистального відділу тонкої кишки. Визначте локалізацію пухлини. 

варіанти відповідей

Jejunum

Caecum 

Ileum

Colon sigmoideum

Запитання 243

У хворої виявлена пухлина початкового відділу товстої кишки. Визначте локалізацію пухлини. 

варіанти відповідей

Caecum

Colon ascendens 

Colon sigmoideum

Rectum

Запитання 244

У хворого підозра на пухлину великого сосочка дванадцятипалої кишки. В якому відділі дванадцятипалої кишки локалізується дана патологія?

варіанти відповідей

Верхня частина

Горизонтальна частина

Висхідна частина

Нисхідна частина

Запитання 245

До лікарні звернулася мати дворічного хлопчика із скаргами на збільшення розмірів калитки її дитини. Після огляду, встановлено діагноз – водянка яєчка (накопичування рідини між оболонками яєчка). Яка саме оболонка яєчка вміщує цю рідину?

варіанти відповідей

М’ясиста

Білкова

Піхвова

Зовнішня сім яна фасція

Запитання 246

Хвора 45 років, госпіталізована з підозрою на пухлину матки. Після обстеження, встановлено діагноз фіброміома матки. В якому шарі матки розміщується ця пухлина? 

варіанти відповідей

Endometrium

Perimetrium

Myometrium

Parametrium

Запитання 247

У пацієнта внаслідок черепно-мозкової травми знижена шкірна чутливість. Яка ділянка кори великого мозку може бути ураженою? 

варіанти відповідей

Потилична ділянка

Задня центральна звивина

Поясна звивина

Лобна ділянка кори

Запитання 248

У жінки виявлене порушення з боку дотикової чутливості. Яка ділянка мозку ушкоджена?

варіанти відповідей

Заднія центральна звивина кори.

Довгастий мозок.

Мозочок.

Передня центральна звивина кори.

Запитання 249

Підчас обстеження хворої, виникла підозра на наявність гнійного випоту у прямокишково-матковому заглибленні. Через яке анатомічне утворення найкраще пропунктувати дане заглиблення? 

варіанти відповідей

Переднє склепіння піхви

Ампула прямої кишки

Заднє склепіння піхви

Діафрагма тазу

Запитання 250

Молода людина звернувся в лікарню зі скаргами на порушення сечовипускання. При обстеженні зовнішніх статевих органів виявлено, що сечовипускальний канал розщеплений зверху і сеча витікає через цей отвір. Який вид аномалії розвитку зовнішніх статевих органів 

варіанти відповідей

Фімоз

Гермафродитизм

Парафімоз

Эпіспадія

Запитання 251

У новонародженого малюка педіатр виявив, що отвір крайньої плоті по величині не перевищує діаметр сечівника і головка статевого члена не може виходити через такий отвір. Як називається це

варіанти відповідей

Эпіспадія

Фімоз

Гермафродитизм 

Парафімоз

Запитання 252

При обстеженні зовнішніх статевих органів у жінки гінеколог поставив діагноз - бартолініт (запалення бартолінових залоз). Про патології якого анатомічного утворення йде мова?

варіанти відповідей

Велика залоза присінка

Цибулина присінка

Малі залози присінка

Залози сечівника

Запитання 253

Під час обстеження легень лікар ввів хворому бронхоскоп в один з дольових бронхів і виявив, що він поділяється на два сегментарних бронха. У якій частці легень лікар проводив маніпуляцію? 

варіанти відповідей

У середній частці правої легені

У верхній частці правої легені

У нижній частці правої легені

У верхній частці лівої легені

Запитання 254

У хворого з порушенням серцевої діяльності при обстеженні виявлено аневризма (мішкоподібне розтягнення стінки) верхньої порожнистої вени у місця її впадіння в праве передсердя. Здавлення якого анатомічного утворення провідної системи викликало порушення діяльності серця?

варіанти відповідей

Nodus atrioventricularis

Fasciculus atrioventricularis

Nodus sinuatrialis

Crus dextrum

Запитання 255

Хвора М., 41 рік, потрапила в інфекційне відділення лікарні з високою температурою тіла. Об’єктивно виражені менінгеальні симптоми. Проведено спиномозкову пункцію. Яке анатомічне утворення було пропунктовано? 

варіанти відповідей

spatium subdurale

spatium epidurale

cavum trigeminale

spatium subarachnoideum

Запитання 256

Хвора А, 75 р., доставлена в офтальмологічне відділення лікарні зі скаргами на погіршення зору. При об’єктивному дослідженні встановлна наявність пухлини мозку, розташованої в ділянці лівого зорового тракту. Які порушення зору будуть спостерігатися у хворої?

варіанти відповідей

випадіння зору в правих половинах сітківки обох очей 

випадіння зору в лівих половинах сітківки обох очей

випадіння зору в обох половинах лівого ока

випадіння зору в обох половинах правого ока

Запитання 257

У хворої М., 62 р., в ділянці gyrus angularis утворилася гематома. Хвора не може читати і розуміти написане (алексія), але зорова функція не порушена. Ядро якого аналізатора було пошкоджено?

варіанти відповідей

ядро зорового аналізатра письмової мови

ядро рухового аналізатора письмової мов

ядро слухового аналізатора усної мови

ядро зорового аналізатора 

Запитання 258

У хірургічне відділення поступив потерпілий з проникаючим пораненням передньої черевної стінки. Раньовий канал пройшов над малою кривизною шлунка. Через яке утворення очеревини пройшов рановий канал?

варіанти відповідей

Ligamentum gastrocolicum

Ligamentum hepatoduoduodenale

Ligamentum hepatorenale

Ligamentum hepatogastricum

Запитання 259

У чоловіка 40 років запалення яєчка ускладнилось його водянкою. Необхідне оперативне втручання. Яку з оболонок яєчка останньою розтинає хірург під час операції?

варіанти відповідей

Парієтальний листок піхвової оболонки яєчка

М’ясисту оболонку

Внутрішню сім’яну фасцію

М’яз-підіймач яєчка

Запитання 260

Сечо-кам’яна хвороба ускладнилися виходом камінця з нирки. На якому рівні сечовода, вірогідніше всього, він може

варіанти відповідей

В лоханці

На межі черевної та тазової частин

В середній черевній частині

На 2 см вище впадіння в сечовий міхур

Запитання 261

До гінекологічного відділення доставлено жінку з ознаками внутрішньої кровотечі та підозрою на позаматкову вагітність. В якому з названих утворень ймовірне накопичення крові? 

варіанти відповідей

Exavatio vesico-uterina

Fossa ischio-analis

Exavatio recto-uterina

Fossa paravesicalis

Запитання 262

До травматологічного відділення доставлено чоловіка з закритою травмою живота праворуч та підозрою на розрив печінки. В якому з приведених утворень очеревини слід чекати скопиченя крові? 

варіанти відповідей

Bursa omentalis

Recessus intersigmoideus

Fossa ischio-analis

Excavatio rectovesicalis

Запитання 263

Хворий скаржиться на часте та затруднене сечовиділення. Який внутрішній статевий орган є причиною цього?

варіанти відповідей

Простата

Яєчка

Бульбоуретральні залози

Придатки яєчка

Запитання 264

У хворого стався крововилив в потиличну ділянку, в зоні шпорної борозни. Які функції організму при цьому постраждали?

варіанти відповідей

Відсутній слух

Відсутній нюх

Відсутні рухи

Відсутній зір

Запитання 265

Під час операції у хворого виявили Меккелев дивертикул. В якому відділі шлунковокишкового тракту він може

варіанти відповідей

Порожня кишка

Клубова кишка

Дванадцятипала кишка

Сигмоподібна

Запитання 266

Дитина вдихнула ґудзик. Куди ймовірніше всього він потрапить?

варіанти відповідей

Лівий головний бронх

Трахея

Правий головний бронх 

Гортань

Запитання 267

При гострому деструктивному панкреатиті проводять ревізію чепцевоої сумки, оскільки підшлункова залоза утворює одну з її стінок. Яку? 

варіанти відповідей

Задню

Передню

Верхню

Нижню

Запитання 268

У хворого діагностовано одну із некротичних форм гострого панкреатиту. В який із очеревинних просторів одразу поширюється випіт?

варіанти відповідей

чепцеву сумку

підпечінкову сумку 

передшлункову сумку

лівий бічний канал

Запитання 269

Хворій. 30 р., лікар виставив діагноз: нецукровий діабет. З порушенням діяльності якої ендокринної залози це пов‘язано? 

варіанти відповідей

Щитоподібної

Статевих

Гіпофізу

Наднирникових

Запитання 270

Під час експерименту у новонароджених тварин забирали орган імунної системи, це приводило через 1,5-3 міс. до виснаження, малого росту, випадіння хутра, діареї та імунних порушень. Який орган був видалений? 

варіанти відповідей

Селезінка

Лімфовузли

Тимус

Глотковий мигдалик

Запитання 271

У хворого 60 років внаслідок злоякісної пухлини великого сосочка дванадцятипалої кишки виникла обтураційна жовтяниця. Просвіт якої анатомічної структури стискується пухлиною?: 

варіанти відповідей

Міхурова протока

Загальна печінкова протока

Печінково-підшлункова ампула

Права печінкова протока

Запитання 272

У чоловіка 35 років з перенесеним менінгоенцефалітом відмічається різке зниження слуху. Обстеження виключає патологію звукопровідного та звукосприймального апаратів органа слуху. В якій звивиніі кори великого мозку патологічні зміни

варіанти відповідей

Середній скроневій

Верхній лобовій 

Надкрайовій

Верхній скроневій

Запитання 273

Хворий, який три місяці тому отримав травму голови, чує мову, розуміє її, але не може правильно назвати предмет. В якій частці кори великих півкуль є ушкодження?

варіанти відповідей

Верхня лобна

Верхня скронева

Нижня лобна

Середня лобна

Запитання 274

Чоловік звернувся до лікаря з жалобами на те, що у нього з’явились жіночі статеві ознаки. Дослідження властних статевих органів патології не виявило. Про пухлину якої залози можна думати?

варіанти відповідей

Glandula suprarenalis

Insulae pancreaticae

Glandula thyroidea

Glandula parathyroidea

Запитання 275

У хворого на рівні 4-го грудного хребця рентгеноскопічно діагностовано стороннє тіло стравоходу. В ділянці якого стравохідного звуження зупинилося стороннє тіло?

варіанти відповідей

Глоткового звуження

Аортального звуження

Біфуркаційного звуження

Діафрагмального звуження

Запитання 276

На прийом до лікаря прийшов пацієнт дуже високого зросту, з довгими товстими пальцями рук, великою нижньою щелепою і відвислою нижньою губою. Підвищену секрецію якого гормону якої залози можна запідозрити?

варіанти відповідей

Гонадотропного гормону передньої частки гіпофіза

 Антидіуретичного гормону задньої частки гіпофіза 

Гормонів щитовидної залози

Соматотропного гормону передньої частки гіпофіза 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест