Арахноентомологія. Тема 1

Додано: 20 квітня
Предмет: Біологія, 11 клас
57 запитань
Запитання 1

У хворого, який страждає вугрями і запальними змінами шкіри обличчя, при мікроскопії матеріалу з осередків ураження виявлені живі членистоногі розміром 0,2-0,5 мм. Вони мають витягнуту червоподібну форму, чотири пари коротких кінцівок, розташованих в середній частині тіла. Виявлені членистоногі викликають:

варіанти відповідей

Демодекоз

Фтиріоз

Шкірний міаз

Педикульоз

Коросту

Запитання 2

Членистоногі використовують різні речовини для харчування. Які з них харчуються кров'ю?

варіанти відповідей

Скорпіони

Sarcoptes scabiei

Кліщі Ixodidae

Кімнатні мухи

Павуки

Запитання 3

Під час обстеження пацієнта, який жив у Середній Азії, був встановлений діагноз - кліщовий поворотний тиф. Збудник цієї хвороби міг потрапити в організм хворого через укус:

варіанти відповідей

Дермацентора

Малярійного комара

Собачого кліща

Тайгового кліща

Селищного кліща

Запитання 4

Відпочиваючи на дачі, хлопчик знайшов павука з такими морфологічними особливостями: довжина - 2 см, кулясте черевце чорного кольору, на спинний стороні якого видно червоні цятки в два ряди, чотири пари членистих кінцівок, що вкриті дрібними чорними волосками. Визначте, що це за комаха:

варіанти відповідей

Фаланга

Тарантул

Каракурт

Скорпіон

Кліщ

Запитання 5

Паразитолог М. І. Латишев вперше здійснив вдалу спробу експериментального вирішення питання щодо переносників збудників інфекційних хвороб в Середній Азії. Він добровільно нагодував на собі кількох селищних кліщів, які були зібрані в будинку, де перебували хворі на іефекційні хвороби люди. Яким захворюванням заразився сміливий дослідник?

варіанти відповідей

кліщовим висипним тифом

кліщовим поворотним тифом

сибірською виразкою

японським енцефалітом

весняно-літнім енцефалітом

Запитання 6

У юнака з'явилися гнійні вугрі на обличчі, шкіра стала зморшкуватою, гіперемійованою, випадають брови і вії. Лікар поставив діагноз демодекоз (железиста короста). Яка профілактика цього захворювання?

варіанти відповідей

застосування репелентів

ретельна перевірка донорської крові при гемотрансфузії

захист від укусів кліщів

дотримання правил особистої гігієни

обробка приміщень інсектицидами

Запитання 7

У чоловіка, який повернувся з весняної дослідницької експедиції, спостерігається слабкість, нудота, порушення сну, підвищення температури тіла, ознаки паралічу м'язів шиї і плечового поясу. Під час лабораторної діагностики встановлено діагноз - весняно-літній енцефаліт. Який шлях зараження хворого?

варіанти відповідей

трансмісивний

пероральний

перкутанний

статевий

контактно-побутовий

Запитання 8

Серед кліщів є збудники інвазійних хвороб. Яка з наведених нижче хвороб викликана кліщами?

варіанти відповідей

тайговий енцефаліт

бруцельоз

кліщовий висипний тиф

туляремія

короста

Запитання 9

Під час експедиції в Середню Азію студенти виявили безхребетних тварин довжиною 7 см. Тіло поділяється на головогруди з 4 парами ходильних ніжок і сегментоване черевце. В останньому хвостовому сегменті є отруйна залоза, що відкривається на кінці жала. Тварина є нічним хижаком і отруйною для людини. Ця тварина належить до ряду:

варіанти відповідей

блохи (aphaniptera)

скорпіони (scorpiones)

сольпуги (solifugae)

павуки (aranei)

кліщі (acarina)

Запитання 10

До лікарні м. Владивостока звернувся пенсіонер, який не бував в тайзі, а часто працював у себе на дачі. Укус кліща заперечував, вакцинований не був. Хворим себе вважав з часу, коли у нього з'явилися головні болі, висока температура, явища лівостороннього геміпареза. Звернувся по допомогу на 10-й день захворювання. При огляді тіла хворого лікар помітив еритему під пахвами близько 5 см в діаметрі зі слідом укусу. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

демодекоз

короста

малярія

тайговий кліщовий енцефаліт

трипаносомоз

Запитання 11

Під час розчищення лісу робітники, коли викорчовувати пні, зруйнували гнізда гризунів. Звідти виповзли кліщі і під час відпочинку напали на декількох робочих. Незабаром ті захворіли. Збудників яких захворювань можуть передавати ці кліщі?

варіанти відповідей

корости

чуми

ендемічного висипного тифу

сибірської виразки

епідемічного поворотного тифу

Запитання 12

У лабораторію звернувся чоловік 40 років, що живе в глинобитному будинку. У щілинах приміщення він знайшов членистоногого з овальним видовженим тілом, з дещо загостреним переднім кінцем, темно-сірого кольору. Його ротові органи лежать в поглибленні на черевній поверхні. Він має 4 пари ходильних ніг, на рівні першої пари яких розташовано статевий отвір. Про якого кліща йде мова?

варіанти відповідей

dermacentor nuttali

sarcoptes scabiei

ixodes ricinus

ixodes persulcatus

ornithodorus papillipes

Запитання 13

Пацієнт, який прийшов на прийом, скаржиться на свербіж між пальцями. Лікар поставив діагноз скабієс. Яке членистоноге може служити причиною цього захворювання?

варіанти відповідей

собачий кліщ

коростяний свербун

дермацентор

тайговий кліщ

селищий кліщ

Запитання 14

Під час обстеження хворого встановлений діагноз:весняно-літній енцефаліт. Яким шляхом міг заразитися хворий?

варіанти відповідей

через укус собачого кліща

через укус малярійного комара

через укус селищного кліща

через укус москіта

через коростяного свербуна

Запитання 15

Серед членистоногих є як механічні та специфічні переносники збудників хвороб, так і збудники хвороб. Членистоногі - збудники захворювання людини є:

варіанти відповідей

тайговий кліщ

селищний кліщ

собачий кліщ

коростяний свербун

дермацентор

Запитання 16

До дерматолога звернувся хворий зі скаргами на появу гнійників на шкірі обличчя і шиї. Під час лабораторного аналізу вмісту гнійних фолікулів виявлено рухомі паразитичні павукоподібні. Яка тварина послужила причиною цього захворювання?

варіанти відповідей

Вольфартова муха

Блоха людська

Залозниця вугрова

Коростяний свербун

Постільний клоп

Запитання 17

Геолог, що знаходився в осередку тайгового енцефаліту, знайшов у себе на тілі маленьку істоту з типу Членистоногих. Хто становить небезпеку як переносник енцефаліту?

варіанти відповідей

Постільний клоп

Імаго ікосодових кліщів

Платяна воша

Імаго гамазового кліща

Чорний тарган

Запитання 18

До лікаря звернувся пацієнт зі скаргами на свербіж між пальцями рук і на животі, який посилюється вночі. Під час огляду на шкірі виявлені тоненькі смужки сірого кольору і висип. Який збудник міг послужити причиною таких симптомів?

варіанти відповідей

Ixodes persulcatus

Dermacentor pictus

Ixodes ricinus

Ornithodorus papillipes

Sarcoptes scabiei

Запитання 19

До лікаря звернувся пацієнт з приводу сильного свербіння шкіри, особливо між пальцями рук, внизу живота. На шкірі хворого лікар помітив звивисті ходи білуватого кольору з вкрапленнями на кінцях. Про яке захворювання свідчать ці дані?

варіанти відповідей

Дерматотропнмй лейшманіоз

Педикульоз

Короста

Міаз

Демодекоз

Запитання 20

У хворого, який страждає від вугрів і запальних змін шкіри обличчя, під час мікроскопії матеріалу з осередків ураження виявлені живі членистоногі кулястої форми з 4 парами вкорочених кінцівок. Причиною такого стану може бути:

варіанти відповідей

Міаз

Педикульоз

Дерматит

Короста

Алергія

Запитання 21

До офтальмолога звернулася жінка зі скаргами на свербіж шкіри і набряклість вік. При обстеженні знайдено членистоноге червоподібної форми величиною 0,4 мм. Суцільний щиток покриває передню частину тіла, тіло має поперечну смугастість. Ноги короткі, лапки з двома кігтиками. Який діагноз може поставити лікар?

варіанти відповідей

Факультативний міаз

Демодекоз

Короста

Педикульоз

Фтиріоз

Запитання 22

У лабораторіях рикетсіозів з метою вивчення біології збудника висипного тифу використовують добровольців - донорів-годувальників вошей. Харчування вошей, заражених збудником висипного тифу, відбувається через спеціальну сітку, в ячійки якої садять вошей. Прикладаючи сітку до стегна донора, вошам дають можливість харчуватися його кров'ю, проте зараження людини на висипний тиф при цьому не відбувається. Це пояснюється:

варіанти відповідей

резистентністю донора

відсутністю інвазійних стадій збудника

різною антигенною структурою збудника і донора

відсутністю достатньої кількості збудника

відсутністю механізму зараження - втирання випорожнень вошей у пошкоджену шкіру

Запитання 23

Засмічені, не прибрані підвали і горища, часто бувають житлами бездомних котів. Після відвідання такого приміщення дівчина відчула багато укусів і нестерпний свербіж ніг. Годувальником яких членистоногих стала дівчина?

варіанти відповідей

Блох

Клопів

Кліщів

Комарів

Вошей

Запитання 24

Під час профілактичного огляду школярів лікар виявив на голові кількох учнів одного класу білі блискучі яйця, щільно приклеєні до волосся. Який представник є збудником даної хвороби?

варіанти відповідей

Блоха людська

Воша лобкова

Воша головна

Муха кімнатна

Постільний клоп

Запитання 25

Пацієнт з підозрою на епідемічний висипний тиф був госпіталізований. У його квартирі були знайдені деякі павукоподібні і комахи. Хто з них може бути носієм збудника епідемічного тифу?

варіанти відповідей

Кімнатні мухи

Павуки

Клопи

Воші

Таргани

Запитання 26

У регіоні, де пройшло стихійне лихо (цунамі), виникла загроза спалаху чуми. З якими членистоногими пов'язана ця епідемія?

варіанти відповідей

воша платяна

блоха

муха кімнатна

москіти

воша головна

Запитання 27

У лікарню потрапив хворий, який тривалий час перебував у відрядженні в Бразилії. У препаратах крові і спинномозкової рідини були виявлені трипаносоми. Яке Членистоноге могло заразити його цим паразитом?

варіанти відповідей

муха цеце

комар

поцілунковий клоп

мошка

блоха

Запитання 28

У лікарню поступив хворий із розчесами на голові. Під час огляду виявлено комахи сірого кольору, довжиною 3 мм, з сплощеним в дорсовентральному напрямку тілом і трьома парами кінцівок. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

педикульоз

ураження шкіри клопами

короста

демодекоз

алергія

Запитання 29

На волосистій частини голови хворого лікар приймального відділення виявив членистоногих сірого кольору довжиною 3 мм з трьома парами кінцівок і глибокими вирізками з боків тіла. Які членистоногі виявлені у хворого?

варіанти відповідей

demodex folliculorum

cimex lectularius

sarcoptes scabiei

pulex irritans

pediculus humanus capitis

Запитання 30

Під час огляду на тілі хворого виявлено плями блакитного кольору зі сталевим відтінком і сліди розчосів у паховій області. З волосся лобкової зони були зняті членистоногі розміром 1-1,5 мм. Їх тіло коротке, сплюснуте в дорсовентральном напрямку, з трьома парами кінцівок. Визначте вид паразита:

варіанти відповідей

коростяний свербун

лобкова воша

блоха

платяна воша

головна воша

Запитання 31

Дитина поскаржилася на свербіж потиличної та скроневих областей голови. Під час огляду його голови лікар виявив поверхневі Виразки внаслідок розчісування і гниди білого кольору на волоссі. Який представник членистоногих паразитує у дитини?

варіанти відповідей

воша платяна

воша лобкова

муха вольфартова

блоха людська

воша головна

Запитання 32

У вошей спірохети і рикетсії накопичуються в різних частинах тіла. Як відбувається зараження людини поворотним тифом?

варіанти відповідей

При потраплянні збудників у кров через кон'юнктиву.

При втиранні фекалій у місця розчесів

При укусі вошей з їх слиною

При роздавлюванні вошей і втиранні в місце укусу їх гемолімфи

При потраплянні збудників у кров через слизові оболонки носа

Запитання 33

Був госпіталізований хворий з високою температурою і великою кількістю крихітних ран на тілі. У згинах його одягу були знайдені воші. Яку хворобу можна підозрювати у пацієнта?

варіанти відповідей

Чуму

Малярію

Епідемічний висипний тиф

Коросту

Туляремію

Запитання 34

У приміщенні виявлені дрібні (2-3 мм), сплющені латерально, кровосисні стрибаючи комахи. Їх червоподібні личинки розвиваються в щілинах підлоги. Збудники якого захворювання людини швидше за все можуть бути виявлені в травній системі цих комах?

варіанти відповідей

Поворотного тифу

Хвороби Шагаса

Гельмінтози

Чуми

Сонної хвороби

Запитання 35

Пацієнт скаржиться на сильний свербіж. На тілі - розчеси, маленькі рани. У відрядженні не міняв білизну, у її швах знайдені білуваті комахи, які мають три пари кінцівок з кігтиками, тіло сплющене зі спини. Визначте вид паразита:

варіанти відповідей

Платяна воша

Коростяний свербун

Вольфартова муха

Людська блоха

Постільний клоп

Запитання 36

Зараження людини на епідемічний висипний тиф відбувається:

варіанти відповідей

під час укусів постільного клопа зі слиною

під час втирання фекалій вошей у місце укусу

під час укусів комара зі слиною

під час укусів вошей зі слиною

під час укусів кліща зі слиною

Запитання 37

У крові людини, на якій паразитують лобкові воші, були знайдені спірохети - збудники поворотного тифу. Фахівець стверджує, що цей вид вошей не має відношення до зараження людини поворотним тифом, оскільки:

варіанти відповідей

збудники цієї хвороби поширюються лише механічними переносниками

збудники цієї хвороби передають лише головна воша

збудники цієї хвороби передає лише платяна воша

Це хвороба "брудних рук"

збудники цієї хвороби передають платяна або головна воші

Запитання 38

Яке медичне значення має поцілунковоий клоп Triatoma?

варіанти відповідей

Переносник поворотного тифу

Слина отруйна, укуси болючі, не є переносником хвороб

Переносник чуми

Переносник американського трипаносомозу

Переносник висипного тифу

Запитання 39

Дитячий садок влітку виїхав на дачу. Над вікнами спальних кімнат було багато пташиних гнізд. Через деякий час діти почали скаржитися на свербіж. Під час огляду на тілі дітлахів виявили великі яскраво-червоні плями, а на білизні - краплі крові. Які комахи покусали дітей?

варіанти відповідей

Таргани

Клопи

Павуки

Комарі

Москіти

Запитання 40

У Південній і Центральній Америці зустрічається один з видів трипаносом, який є збудником хвороби Чагаса. Яка тварина виступає в ролі специфічного переносника збудника цього захворювання?

варіанти відповідей

Триатомовий клоп

Тарган

Муха цеце

Москіт

Комар

Запитання 41

До міської поліклініки госпіталізовано бомжа з ранами в області голови. Під час обробки рани були виявлені личинки комах. Виберіть комаху, личинки якої паразитують на тілі людей:

варіанти відповідей

Москіт

Вольфартова муха

Воша

Блоха

Комар

Запитання 42

До лікаря звернувся хворий з приводу болю в животі, блювання, порушення випорожнення. Лікар поставив діагноз кишковий міаз, який виникає в разі потрапляння в кишечник личинок кімнатної і домовик мух. Як відбувається зараження кишковим міазом?

варіанти відповідей

при використанні в їжу свіжепосоленої ікри

при недотриманні правил особистої гігієни

при вживанні недостатньо просмаженої риби

при споживанні сирої води

при недотриманні правил зберігання продуктів харчування

Запитання 43

У хворого відкрита рана обличчя з підритимі краями, спостерігається некроз тканин з поступовим частковим гангренозним процесом, який майже доходить до кісткової тканини. У рані при детальному обстеженні виявлені живі личинки. Хворому встановлений діагноз - тканинний міаз. Личинки яких Двокрилих викликали цю хворобу?

варіанти відповідей

stomoxys calcitrans

glossina palpalis

wohlfahrtia magnifica

musca domestica

phlebotomus papatasii

Запитання 44

Серед представників сімейства Мухи - механічні та біологічні переносники збудників хвороб. Біологічним переносником збудника інвазійної хвороби є:

варіанти відповідей

муха цеце

вольфартова муха

синя м'ясна муха

муха хатня

муха кімнатна

Запитання 45

У Криму зустрічається лихоманка папатачі (протягом 2-5 днів спостерігаються температура 40°, болі в м'язах, суглобах і очах, головний біль, зміна кількості клітин крові). Які комахи переносять захворювання?

варіанти відповідей

гедзі

кімнатні і падальні мухи

мошки

москіти

комарі

Запитання 46

Визначте представника комах, який є специфічним переносником трансмісивної інвазії:

варіанти відповідей

муха це-це

постільний клоп

муха кімнатна

воша лобкова

муха домова

Запитання 47

Які комахи здатні поширювати шкірний і вісцеральний лейшманіоз?

варіанти відповідей

комарі роду anopheles

гедзі сімейства tabanidae

мошки роду simulium

мокреці сімейства ceratopogonidae

москіти роду phlebotomus

Запитання 48

На волосистій частини голови пацієнта лікар виявив пошкодження тканин з локальними місцями нагноєння і діагностував міаз. Цю інвазію викликають личинки такої комахи:

варіанти відповідей

малярійного комара

вольфартової мухи

жигалки осінньої

тріатомового кліща

мухи цеце

Запитання 49

У студента, який повернувся 3 Туркменії, на обличчі з'явилася червона папула, яка через 10 днів перетворилася на виразку. У хворого виявлено шкірний лейшманіоз. Який представник членистоногих є переносником збудника даного захворювання?

варіанти відповідей

Муха вольфартова

Муха цеце

Москіт

Комар малярійний

Блоха людська

Запитання 50

Гризуни є резервуаром збудників лейшманіозів - природно-вогнищевих захворювань, які переносяться трансмісивним шляхом. Якщо людина потрапила в осередок лейшманіозу, то йому необхідно уникати укусів:

варіанти відповідей

Москітів

Кровосисних мух

Блохів

Кліщів

Комарів

Запитання 51

У селищі від сибірки загинуло дві корови, а через тиждень захворіла одна дитина 14 років. Яким найбільш імовірним шляхом він заразився?

варіанти відповідей

Через контакт з собакою, яка охороняла стадо

Через укус собачої блохи

Через їжу, забруднену кімнатними мухами

Через муху-жигалку

Через укус вошей

Запитання 52

У робочого твариницької ферми на голові велика рана з некротичною тканиною. При обробці рани витягли червоподібних личинок розміром 1 мм. Яке захворювання можна діагностувати?

варіанти відповідей

Демодекоз

Фтиріоз

Коросту

Висипний тиф

Міаз

Запитання 53

В Африці серед сезонних робітників зареєстровані ураження очного яблука, які викликаються круглими червами з роду Onchocerca. Проти представників якого роду двокрилих необхідно проводити заходи по знищенню?

варіанти відповідей

Pediculus

Simulium

Anopheles

Phlebotomus

Pulex

Запитання 54

Жінка звернулася до лікаря зі скаргами на загноєння на волосистій частині голови, нестерпні болі в очних яблуках. З анамнезу з'ясувалося, що жінка працювала в полі, де літали мухи з темними цятками на черевці; деякі з них заповзали в ніс і вуха під час сну. Личинки якої мухи могли викликати це захворювання?

варіанти відповідей

Гедзя

М'ясної мухи

Жигалки осінньої

Вольфартової мухи

Мухи цеце

Запитання 55

У деяких регіонах світу поширилися випадки захворювання на малярію. Які комахи є біологічними переносниками збудника цієї інвазії?

варіанти відповідей

Комарі роду Aëdes

Комарі роду Culex

Комарі роду Anopheles

Мошки роду Simulium

Москіти роду Phlebotomus

Запитання 56

Кімнатна муха має велике епідеміологічне значення в поширенні кишкових захворювань (черевного тифу, холери, дизентерії). Це зв'язано з тим що:

варіанти відповідей

місцем відкладання яєць мух є гниючі субстрати, фекалії людини, перегній

самка мухи за один раз відкладає до 160 яєць

ротовий апарат кімнатної мухи лижуче-сисний

мухи, які вийшли з лялечок, проходять крізь шар сміття товщиною до 30 см

личинка теплолюбна, вона мігрує туди, де температура 40-46 C

Запитання 57

До лікарні звернулася жінка з дитиною, у якої на голові була гангренозна рана. Лікар при огляді виявив в рані білих червоподібних личинок комах. Яка комаха могло їх відкласти?

варіанти відповідей

Муха-жигалка

Вольфартова муха

Москіти

Комарі

Блохи

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест