Багатосторінкові видання та їх формат. Загальні питання побудови композиції.

Додано: 21 березня 2020
Предмет: Інформатика, 11 клас
Тест виконано: 1183 рази
11 запитань
Запитання 1

Що таке шпальта ?

варіанти відповідей

скомпонована частина набірної форми, що включає в себе заголовки, кліше, колонцифри, формули та інші елементи, що дає на папері відбиток сторінки видання — газети, журналу, книги; часто під шпальтою розуміють сторінку видання.


величина пробілу між словами при ви ключці рядків, в абзацних відступах, при виділенні тексту розрядкою та ін.. Шпації можуть мати товщину від 1 до 20 пунктів. Кругла шпація, напівкругла шпація, тонка шпація дорівнюють ширині великих букв M, N і маленької букви t відповідно.

визначається відношенням ширини знаків типу «н», «п», «и» великих до їх висоти у відсотках. Для нормальних шрифтів десятого кегля це відношення становить від 60% до 85%.

Запитання 2

Які бувають види шпальт ?


варіанти відповідей

Одношпальтна

Декоративні

Тришпальтна

Рубані

Двошпальтна

Пропорційні

Запитання 3

Які є системи виміру в поліграфії ?


варіанти відповідей

Графічна,Сеточна,Фронтальна

Метрична,Графічна,Сеточна

Метрична,Типографська, Англо-американська

Запитання 4

Які основні поняття в поліграфії?


варіанти відповідей

Кегль

Шпація

Кернінг

Інтерліньяж

Гарнітура

Трекінг

Наплив

Запитання 5

Які є типи шрифтів ?


варіанти відповідей

З засічками

Без засічок

Рукописні

Декоративні

Запитання 6

 За способом подання літер шрифти розподіляються на три класи

варіанти відповідей

Растрові

Векторні

Контурні

Шпальтні

Інтервальні

Запитання 7

Які є правила композиції ?


варіанти відповідей

Цілісність

Виразність

Зорове сприйняття

Домірність

Контрастність

Послідовність

Єдність

Запитання 8

Що таке пробіли?


варіанти відповідей

це частина оголошення, не зайнята іншими елементами. Ця назва зберігається, навіть якщо ці частини зафарбовані чорним або іншим кольорами. Пробіли відіграють важливу роль у створенні образу, тому що пауза в музиці – теж музика.

це поєднання всіх елементів у єдине ціле. Незважаючи на те, що композиція складається з багатьох різних частин, вони повинні бути так взаємозалежні, щоб композиція в цілому робила гармонійне враження.

мається на увазі стильовий взаємозв'язок даної композиції (сторінки) з усіма сторінками сайта. Це досягається застосуванням одного й того ж формату, стилю, тональності, постійного використання єдиних прийомів: логотипа, рисованого персонажа, помітного девізу.

Запитання 9

Що таке кегель ?


варіанти відповідей

відстань між базовими лініями сусідніх рядків. Звичайно інтерліньяж становить 120% від кегля

Оскільки поняття кегля склалося в епоху металічного набору, кеглем вважається величина площадки, на якій розміщується буква.

відстань між буквами, використовується для зміни густини текстового блоку.

Запитання 10

 Що таке трекінг?


варіанти відповідей

процес зміни відстані між окремими парами букв з невеликим кроком, величина якого залежить від кегля шрифту.

визначається відношенням ширини знаків типу «н», «п», «и» великих до їх висоти у відсотках. Для нормальних шрифтів десятого кегля це відношення становить від 60% до 85%.

відстань між буквами, використовується для зміни густини текстового блоку. Чим більша розрядка між буквами, тим світліший текст. Зменшення трекінгу підвищує густину тексту і робить публікацію більш темною.

Запитання 11

Що таке виразність ?


варіанти відповідей

Для знаходження цілісної композиції звичайно розглядають майбутнє зображення як набір плям – силуетів окремих елементів, які компонують на площині до досягнення необхідного ефекту.

Ефективний спосіб привернути увагу до одного певного елемента – використати контрастні кольори, розмір або стиль. Наприклад, використати негатив (біле на чорному), чорно-біле оголошення в червоній рамці або незвичайний стиль шрифту, що контрастує зі звичним.


Усі елементи композиції сторінки повинні займати площу, розмірну з їхнім значенням у композиції як єдиному цілому. Однаковість елементів по кольорах, розміру або інших якостях викликає монотонність.


Починається з виділення загальних структурних особливостей об'єкта. У першу чергу сприймається відношення предметів і простору. Потім освоюються відношення між предметами, потім між деталями предметів. І створюється чітке уявлення про ціле.

Неформалізована якість композиції, яка проявляється в тім, що зображення швидко захоплює увагу глядача, ясно показує процеси, які дизайнер хотів відобразити.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест