Із запропонованого переліку оберіть середовища існування бактерій
До якої групи живих організмів відносяться бактерії?
Які органели у клітині бактерій відсутні?
Які групи бактерій здатні до фотосинтезу?
Укажіть способи розмноження бактерій та ціанобактерій
Зазначте функцію, яку виконують спори бактерій:
Зазначте функцію, яку виконує джгутик бактерій:
Виберіть взаємовигідні зв'язки між організмами:
Із запропонованого переліку оберіть захворювання, викликані бактеріями:
До методів профілактики бактеріальних хвороб відносять:
Які харчові продукти виготовляють за допомогою бактерій?
У світі існує пандемічна хвороба (поширена на всіх континентах) — туберкульоз легень (сухоти), яка передається повітряно-крапельним шляхом. Збудником хвороби є «бацила Коха». Укажіть форму цієї бактерії.
Укажіть бактерії, які здатні засвоювати азот з повітря?
Перш ніж відкрити консерви, переконайтесь, що термін їх придатності не збіг, а банка не здута. Це допоможе знизити ризик захворювання на ...
Брудна вода є одним з основних шляхів розповсюдження
Вперше побачив бактерії в оптичний мікроскоп
Як швидко ділиться кишкова паличка
Завдяки чому, відбувалося утворення нафти, природного газу, навіть покладів залізних руд?
Шкідливими є бактерії, які :
Цвітіння води здатні спричинити:
Укажіть форму бактерій, які називають коками:
Причинами виникнення бактеріальних захворювань є :
Прокаріоти, які живляться готовими органічними речовинами мертвих залишків
Прокаріоти, які для дихання використовують вільний кисень?
Де у бактерій знаходиться спадкова інформація?
Як називається структура бактеріальної клітини, позначена цифрою 5
Де зображення ціанобактерії?
Під якою цифрою позначена клітинна стінка
Засновником науки про бактерії — мікробіології — був французький хімік, який першим зрозумів, що інфекційні захворювання виникають і розвиваються внаслідок діяльності мікробів. Його дослідження показали, що захворювання не виникають з нічого: збудники хвороб розсіяні в повітрі й готові вразити найбільш ослаблених і найменш охайних людей. Учений зробив висновок, що стерилізація й дотримання чистоти призводять до смерті цих збудників та винайшов спосіб боротьби з ними, який одержав назву на честь свого винахідника. Цей спосіб використовують для консервування усіх рідких речовин, які здатні до бродіння (вино, пиво, молоко)... Хто цей учений?
Учні обговорювали роль біотехнологічного виробництва (виготовлення продуктів за допомогою живих організмів) у нашому житті. Перший учень: кисломолочні бактерії дозволяють нам виготовляти сметану й кефір. Другий учень: кисломолочні бактерії в процесі бродіння виділяють молочну кислоту. Третій учень: завданням біотехнології є вирощування корів, здатних замість молока одразу давати сметану й кефір. Оцініть правильність їхніх суджень.
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома