Безпека харчування.

Додано: 14 лютого
Предмет: Основи здоров’я, 5 клас
24 запитання
Запитання 1

Які продукти харчування найкраще забезпечують організм енергією:



варіанти відповідей

вуглеводи

білки

жири

вітаміни

Запитання 2

Які речовини є будівельним матеріалом для клітин:


варіанти відповідей

вуглеводи

білки

жири

вітаміни

Запитання 3

Не можна купувати продукти, якщо ...



варіанти відповідей

термін придатності продукту закінчився

упаковка пошкоджена

продукти виглядають свіжими та придатними для споживання

продукти мають неприємний запах

продукти мають непривабливий вигляд

Запитання 4

Які правила належать до принципу безпечного харчування "ДОТРИМУЙТЕСЯ ЧИСТОТИ"?

варіанти відповідей

Мити руки перед приготуванням і вживанням їжі

Обирати свіжі та незіпсовані продукти

Ретельно готувати продукти

Використовувати чистий посуд

Запитання 5

Сирі продукти (м'ясо, рибу та інші) слід

варіанти відповідей

провітрювати

дуже дрібно різати

добре мити, використовуючи миючі засоби

ретельно готувати

Запитання 6

Сиру і готову їжу слід ......

варіанти відповідей

зберігати в окремих холодильниках

зберігати в окремих посудинах

зберігати в одній посудині

зберігати в закритому посуді

Запитання 7

П’ятикласник Борис щодня не встигає поснідати, бо пізно прокидається. Удень у нього багато справ, і йому не до обіду. А ось повернувшись увечері додому, він такий голодний, що з’їдає одразу багато різних страв. До яких наслідків може призвести таке харчування?  До....

варіанти відповідей

знервованості через нерегулярне харчування

ожиріння

масових епідемій

розладів роботи шлунково-кишкового тракту

Запитання 8

Позначте ВСІ правильні твердження стосовно харчування підлітків.

варіанти відповідей

 Їжа має бути не лише поживною, але й різноманітною

Найважливіші поживні речовини для підлітків — жири

Чим менше витрачаєш енергії, тим менше треба їсти

Якість і кількість їжі суттєво впливає і на фізичний, і на психічний стан підлітків

Запитання 9

Їжу, яку людина з’їдає за добу, називають....

варіанти відповідей

добовим раціоном

режимом харчування

раціональним харчуванням

Запитання 10

Якого овоча не можна їсти багато?

варіанти відповідей

моркви

редиски

капусти

картоплі

Запитання 11

Скільки соку можна випивати на день (згідно тарілки здорового харчування)?

варіанти відповідей

1 склянку

2 склянки

3 склянки

4 склянки

Запитання 12

Як по етикетці продукту визначити про надмірний вміст цукру?

варіанти відповідей

цукор в кінці списку складників продукту

цукор в середині списку складників продукту

цукор на початку списку складників продукту

Запитання 13

Вкажіть правильні поради до безпечної їжі

варіанти відповідей

Зберігати продукти в відкритому посуді

Ретельно просмажувати продукти

Ретельно мити овочі та фрукти

Їжу зберігати при кімнатній температурі

Не вживати продукти, у яких закінчився термін придатності

Мити руки перед тим як їсти чи готувати їжу

Запитання 14

Виберіть три принципи раціонального харчування

варіанти відповідей

помірність

калорійність

різноманітність

 збалансованість

придатність

Запитання 15

Вкажіть яка їжа шкодить здоров'ю?

варіанти відповідей
Запитання 16

Вкажіть білкову їжу.

варіанти відповідей
Запитання 17

Визначте, у яких продуктах містяться такі поживні речовини, як жири

варіанти відповідей
Запитання 18

Визначте, у яких продуктах містяться такі поживні речовини, як білки.

варіанти відповідей
Запитання 19

ВВизначте, у яких продуктах містяться такі поживні речовини, як вуглеводи.



варіанти відповідей
Запитання 20

При виборі ланч-боксу обов'язково потрібно враховувати.....

варіанти відповідей

Індивідуальні вподобання в кольорі та зображенні

Відсутність неприємного запаху

Маркування, з якого виду пластику зроблено

Функціональність

Чи можна мити в посудомийці

Чи можна використовувати в мікрохвильовці

Розмір

Запитання 21

Як називаються речовини натурального або синтетичного походження, які використовуються у виробництві продуктів і напоїв?

варіанти відповідей

приправи

харчові добавки

консерванти

спеції

Запитання 22

Сучасний процес виробництва продуктів харчування без використання харчових добавок (Е-добавок) майже неможливо уявити.

Як називаються речовини, які додають у їжу як інгредієнт для подовження термінів зберігання?

варіанти відповідей

барвники

підсолоджувачі

консерванти

стабілізатори

емульгатори

Запитання 23

Згідно якого Закону України усі покупці, тобто ми, маємо право на необхідну та достовірну інформацію про продукт?

варіанти відповідей

Правила роздрібної торгівлі

Про захист прав споживачів

Правила торгівлі на ринках

Про ринки та організацію торгівлі

Запитання 24

Вітамін, який сприяє росту, зміцнює імунітет

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест