У хворого порушено перетравлення
білків у шлунку та тонкій кишці.
Дефіцитом яких ферментів зумовлений
цей процес?
При хронічному панкреатиті спостерігається зменшення синтезу і секреції трипсину. Травлення і
всмоктування яких речовин порушене в цьому випадку?
Під час дослідження секреторної функції шлунка виявлено зменшення концентрації соляної кислоти в шлунковому соці. Активність якого
ферменту при цьому буде знижуватись?
Перетравлення білків у шлунку є початковою стадією розщеплення білків у травному тракті людини.
Назвіть ферменти, які беруть участь у перетравленні білків у шлунку:
В організмі людини хімотрипсиноген секретується підшлунковою залозою і в порожнині кишок зазнає обмеженого протеолізу з перетворенням на активний хімотрипсин під дією:
Пацієнтові з хронічним панкреатитом призначений інгібітор протеолітичних ензимів, які продукуються в підшлунковій залозі в неактивному стані у вигляді зимогенів. Який механізм лежить в основі активації протеолітичного ензиму трипсину?
Хлористоводнева кислота в шлунку
виконує значну кількість функцій.
Виберіть одну, не властиву для НС!:
В залежності від місця дії на білкову молекулу ензими поділяють на екзо - та
ендопептидази. До екзопептидаз
належать.
Сік підшлункової залози містить повний набір ензимів, необхідних для перетравлення білків, ліпідів, вуглеводів. У соку підшлункової залози містяться такі протеолітичні ензими:
Діяльність мікроорганізмів кишок забезпечує розпад амінокислот з
утворенням токсичних речовин.
Сірководень і метилмеркаптан утворюються внаслідок розпаду в кишках таких амінокислот:
Пепсин належить до протеолітичних ензимів шлункового соку.
Найсильніший гідролітичний вплив цей
ензим чинить на:
У пацієнта діагностовано підвищену загальну кислотність шлункового вмісту. Якою має бути її величина за
умов норми?
Який із перерахованих ензимів гідролізує пептидні звʼязки, утворені
карбоксильними групами ароматичних
амінокислот?
Під час комплексного обстеження у шлунковому соку пацієнта виявлена речовина, наявність якої свідчить про розвиток злоякісної пухлини шлунка.
Яка це речовина?
Які речовини відносять до макрокомпонентів:
Які речовини відносять до мікрокомпонентів:
Які значення рН шлункового соку людини в нормі?
Які клітини шлунку синтезують
хлористоводневу кислоту?
Під час вивчення складу підшлункового соку було встановлено, що він містить велику кількість ферментів. Деякі з них виділяються в неактивній формі. Які це
ферменти?
В організмі людини хімотрипсиноген секретується підшлунковою залозою і в порожнині тонкої кишки зазнає обмеженого протеолізу з
перетворенням на активний
хімотрипсин під дією:
.До складу білків входить:
3а хімічною природою ферменти є:
.Виберіть вірне твердження:
Які рівні структурної організації білків існують?
Назвіть білок, що виконує ферментативну функцію.
До якого виду хімічних звʼязків відносять пептидний звʼязок?
Яка добова потреба у білках для дорослої людини?
Яка добова потреба у білках для
ДИТИНИ?
Раціональне харчування дорослої
людини:
До якого класу ферментів відносяться ферменти які приймають участь в процесах травлення білків?
Який фермент приймає участь в процесах травлення білків?
Які функції виконує шлунок?
В залежності від місця дії на білкову молекулу ензими поділяють на екзо - та
ендопептидази. До екзопептидаз
належать?
Сік підшлункової залози містить повний набір ензимів, необхідних для перетравлення білків, ліпідів, вуглеводів. У соку підшлункової залози містяться такі протеолітичні ензими?
Діяльність мікроорганізмів кишок забезпечує розпад амінокислот з
утворенням токсичних речовин.
Сірководень і метилмеркаптан утворюються внаслідок розпаду в кишках таких амінокислот?
Пепсин належить до протеолітичних ензимів шлункового соку.
Найсильніший гідролітичний вплив цей
ензим чинить на
У пацієнта діагностовано підвищену загальну кислотність. Якою має бути її
величина за умов норми?
Який із перерахованих ензимів гідролізує пептидні звʼязки, утворені
карбоксильними групами ароматичних
амінокислот?
Різні білки розщеплюються пепсином з неоднаковою швидкістю. Який з наведених білків зовсім не перетравлюється пепсином:
Яка з перерахованих речовин є продуктом гниття білків у кишечнику?
У якому відділі ШКТ починається травлення білків?
Трипсин виділяється в просвіт дванадцятипалої кишки в неактивному стані. Яка з перелічених речовин є
активатором трипсиногену?
Що таке профермент?
Яка речовина є активатором
перетворення пепсиногену в пепсин?
За яким механізмом відбувається активація пепсиногену у пепсин?
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома