Білки, ферменти, нуклеїнові кислоти

Додано: 21 вересня 2022
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 562 рази
24 запитання
Запитання 1

Денатурація - це:


варіанти відповідей

 процес порушення просторової структури білка без руйнування пептидних зв’язків

  процес руйнування первинної структури білків

  відновлення структури білка на початковій стадії руйнування

  не має правильної відповіді

Запитання 2

До складу білків входить .......... основних амінокислот.

варіанти відповідей

 15

 20

 75

 120

Запитання 3

Первинна структура білка забезпечується зв'язком:


варіанти відповідей

 Йонним

 Пептидним

 Водневим

Молекулярним

Запитання 4

Об'єднання амінокислот в лінійну структуру, у вигляді ланцюжка утворює ....


варіанти відповідей

 первинну структуру білка

  вторинну структуру білка

 третинну структуру білка

 четвертинну структуру білка

Запитання 5

Кілька молекул білка, сполучаючись між собою, утворюють

варіанти відповідей

 первинну структуру білка

  вторинну структуру білка

  третинну структуру білка

четвертинну структуру білка

Запитання 6

 З чого утворюються білки?

варіанти відповідей

моносахариди

амінокислоти

полісахариди

нуклеотиди

Запитання 7

Укажіть рядок, де вказано лише макробіомолекули.

варіанти відповідей

білки, амінокислоти

жирні кислоти, моносахариди

полісахариди, моносахариди

нуклеїнові кислоти, білки 

Запитання 8

Що утворюють нуклеотиди?

варіанти відповідей

білки

полісахариди

вуглеводи

нуклеїнові кислоти

Запитання 9

Скільки є рівнів організації білкової молекули?

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 10

До полісахаридів входять:


варіанти відповідей

 дезоксирибоза

целюлоза

 лактоза

 крохмаль

 глікоген

сахароза

 хітин

 целюлоза

Запитання 11

Біологічні функції вуглеводів

варіанти відповідей

Структурна

Енергетична

Резервна

Захисна

Рецепторна

Регуляторна

Запитання 12

Основні функції ліпідів в організмі:

варіанти відповідей

Будівельна, регуляторна

Енергетична, запаслива

Теплоізоляційна, водоутворювальна

Захисна, сигнальна

Антиоксидантна, травна

Рецепторна, інформаційна

Запитання 13

Існує два типи нуклеїнових кислот :

варіанти відповідей

ДНК і РНК

ДНК і АТФ

РНК і АТФ

Вітаміни групи А і В

Запитання 14

Ферменти за своєю природою є:

варіанти відповідей

ліпіди

вуглеводи

білки

нема правильної відповіді

Запитання 15

Як температура під час роботи ферменту буде критично низькою то:

варіанти відповідей

білок ферменту денатурує

білок ферменту ренатурує

процес уповільнюється до зупинки

температура не впливає на дію фермента

Запитання 16

Оберіть макроелементи

варіанти відповідей

Кальцій

Цинк

Йод

Селен

Калій

Натрій

Магній

Запитання 17

Біологічні каталізатори, або ферменти, що прискорюють біохімічні реакції, за хімічною природою належать до:

варіанти відповідей

Білків

Амінокислот

Жирів

Вуглеводів

Запитання 18

Ферменти - це біокаталізатори, які присутні:

варіанти відповідей

в усіх живих клітинах

лише в клітинах травної системи

лише в клітинах печінки

лише в клітинах нирок

Запитання 19

Функцію каталізу в живих організмах виконують білки, які називаються...?

варіанти відповідей

ферменти

інгібітори

каталізатори

незамінні амінокислоти

Запитання 20

Антитіла, фібриноген, тромбін виконують в організмах функцію:

варіанти відповідей

захисну

токсичну

структурну

рухову

Запитання 21

Для чого потрібні ферменти?

варіанти відповідей

для фотосинтезу

для руху клітин

для здійснення процесів обміну речовин у клітині

вони не потрібні

Запитання 22

Укажіть азотісті основи утворюють ДНК

варіанти відповідей

аденін

цитозин

тимін

урацил

гуанін

Запитання 23

Укажіть характеристику захисної функції ліпідів в організмах живих істот:

варіанти відповідей

воски покривають пір'я птахів і оберігають їх від води

фосфоліпіди входять до складу клітинних мембран ссавців

підшкірний жировий шар захищає організм ссавців від механічних пошкоджень

підшкірний жир допомагає зберегти тепло тваринам

Запитання 24

Виберіть правильне твердження про властивості рослинних жирів:


варіанти відповідей

жири мають вищу за воду щільність

жири розчиняються в органічних розчинниках, наприклад у бензолі

при зниженні температури рідкі жири стають газоподібними

за кімнатної температури жири тверді

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест