Білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи, ліпіди: огляд будови й біологічної ролі.

Додано: 11 листопада 2020
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 1248 разів
27 запитань
Запитання 1

Мономерами білків є:

варіанти відповідей

нуклеотиди

амінокислоти

моносахариди

жирні кислоти 

Запитання 2

Джерелом метаболічної води є:

варіанти відповідей

нуклеїнові кислоти 

полісахариди

ліпіди

білки

Запитання 3

Мономером нуклеїнових кислот є:

варіанти відповідей

амінокислота

нуклеотид

нуклеозид

нітратна основа

Запитання 4

Які речовини є складовими багатьох ліпідів:

варіанти відповідей

жирні кислоти і вуглеводи 

гліцерол і ортофосфатна кислота

гліцерол і жирні кислоти

жирні кислоти й амінокислоти 

Запитання 5

Добре розчинна сполука, солодка на смак:

варіанти відповідей

крохмаль 

глюкоза

глікоген

целюлоза

Запитання 6

Є полісахаридом:

варіанти відповідей

дезоксирибоза

глюкоза

сахароза 

хітин

Запитання 7

Яка нітратна основа відсутня у нуклеотидах РНК:

варіанти відповідей

цитозин

урацил

тимін

гуанін

Запитання 8

Який вуглевод входить до складу нуклеотиду ДНК:

варіанти відповідей

дезоксирибоза

глікоген

рибоза

глюкоза

Запитання 9

Скільки ланцюгів нуклеотидів утворює молекулу ДНК?

варіанти відповідей

один

два

три

чотири

Запитання 10

У клітині ліпіди виконують такі функції:

варіанти відповідей

енергетичну і будівельну

будівельну та ферментативну

ферментативну і інформаційну

 інформаційну та енергетичну

Запитання 11

До моносахаридів належать

варіанти відповідей

глюкоза і фруктоза

сахароза і крохаль

лактоза і фруктоза

крохаль і целюлоза

Запитання 12

До полісахаридів відносяться:

варіанти відповідей

глюкоза і сахароза

крохмаль і целюлоза

лактоза і фруктоза

рибоза і дезоксирибоза

Запитання 13

Запасним вуглеводом грибів є:

варіанти відповідей

глюкоза

глікоген

крохмаль

хітин

Запитання 14

Тваринним крохмалем називають:

варіанти відповідей

хітин

целюлоза

глікоген

пектин

Запитання 15

Гліцерин входить до складу

варіанти відповідей

а) білків

б) жирів

в) целюлози

г) нуклеотидів

Запитання 16

За допомогою яких хімічніх зв'язків з'єднані між собою амінокислоти в молекулі білка первинної структури

варіанти відповідей

дисульфідних

водневих

пептидних

йонних

Запитання 17

Скільки з відомих амінокислот беруть участь в синтезі білків?

варіанти відповідей

30

23

100

20

Запитання 18

Третинна структура білка має вигляд:

варіанти відповідей

глобули

кілька з'єднаних між собою білкових молекул

спіралі

ланцюга амінокислотних залишків

Запитання 19

До розчинних у воді сполук відносяться:

варіанти відповідей

ліпіди;

білки

моносахариди;

полісахариди.

Запитання 20

При розщепленні найбільше енергії виділяють сполуки:

варіанти відповідей

ліпіди

вуглеводи

білки

вітаміни

Запитання 21

У гарячій воді розчиняється:

варіанти відповідей

амілаза

амілопектин

крохмаль

целюлоза

Запитання 22

На малюнку зображена структура білка:

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 23

Молочний цукор - це дисахарид

варіанти відповідей

1) сахароза

4) галактоза

2) мальтоза

3) лактоза

Запитання 24

на малюнку зображено молекулу:

варіанти відповідей

нуклеїнової кислоти

вуглеводу

білка

жиру

Запитання 25

на малюнку зображено молекулу

варіанти відповідей

моносахарид

дисахарид

полісахарид

нуклеотид

Запитання 26

Вуглевод входить до складу продукту зображенго на малюнку:

варіанти відповідей

глюкоза

лактоза

мальтоза

галактоза

Запитання 27

Який процес зображено на малюнку ?

варіанти відповідей

гідроліз

денатурація

окиснення

ренатурація

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест