Біологія. Нуклеїнові кислоти

Додано: 23 жовтня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
10 запитань
Запитання 1

Ген, що кодує ланцюжок поліпептиду, містить 4 екзони і 3 інтрони. Після закінчення процесингу зріла іРНК складається з нуклеотидів, комплементарних

варіанти відповідей

3 інтронами

4 екзонами

1 екзону та 1 інтрону

4 екзонами та 3 інтронами

Запитання 2

До судово-медичної експертизи надійшла кров дитини та чоловіка для встановлення батьківства. Які хімічні компоненти необхідно ідентифікувати в досліджуванні крові?

варіанти відповідей

ДНК

тРНК

рРНК

мРНК

Запитання 3

Жінка звернулась до лікарні з приводу появи у її дитини сухості шкіри і плям жовто-бурого кольору після перебування на сонці. Лікар після обстеження визначив спадкову хворобу - пігментна ксеродерма. З порушенням якого процесу пов'язано це захворювання?

варіанти відповідей

Реплікація

Транслокація

Репарація

Транскрипція

Елонгація

Запитання 4

У ядрі клітини з молекули незрілої іРНК утворилась молекула зрілої іРНК, яка має менший розмір, ніж незріла іРНК. Сукупність етапів цього перетворення називається:

варіанти відповідей

Реплікація

Рекогніція

Трансляція

Термінація

Процесінг

Запитання 5

У клітинах на гранулярних ЕПС відбувається етап трансляції, тобто біосинтез поліпептиду. Послідовність амінокислот у поліпептидах відповідатиме послідовності:

варіанти відповідей

Антикодонів тРНК

Кодонів іРНК

Нуклеотидів рРНК

Антикодонів рРНК

Нуклеотидів тРНК

Запитання 6

В клітині відбувається процес трансляції. Коли рибосома досягає кодони УАА, УАГ, УГА синтез поліпептидного ланцюга закінчується. Ці кодони в процесі біосинтезу поліпептиду не розпізнають жодної тРНК і тому є сигналом:

варіанти відповідей

Термінації

Посттрансляційної модифікації

Елонгації

Ініціації

Початку транскрипції

Запитання 7

При лікуванні хворого спадковою формою імунодефіциту був використанний метод генотерапії: ген ферменту був внесений до клітин пацієнта за допомогою ретровірусу. Яка властивість генетичного коду дозволяє використовувати ретровіруси як вектори функціональних генів?

варіанти відповідей

Надлишковість

Неперервність

Універсальність

Колінеарність

Спецефічність

Запитання 8

Встановлено, що деякі сполуки, наприклад, токсини грибів та деякі антибіотики можуть пригнічувати активність РНК-полімерази. Порушення якого процесу відбувається в клітині у випадку пригнічення даного ферменту?

варіанти відповідей

Процесінг

Транскрипція

Реплікація

Трансляція

Репарація

Запитання 9

Відомо, що генетичний код є триплетним і виродженим. Заміна якого нуклеотиду, який кодує триплети, не приведе до порушення його сенсу?

варіанти відповідей

Першого

Першого і другого

Другого

Третього

Другого і третього

Запитання 10

Синтез мРНК йде на матриці ДНКз урахуванням принципу компліментарності. Якщо триплети в ДНК наступні - АТГ-ЦТГ, то відповідні кодони мРНК будуть:

варіанти відповідей

ТАГ-УГУ

АУГ-ЦГУ

АТГ-ЦГТ

УАГ-ЦГУ

УАЦ-ГЦА

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест