Визволення Західної Європи

Додано: 18 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
22 запитання
Запитання 1

Ейзенхауер 1 вересня прийняв командування суходільними військами у Пн. Франції. Ці війська складалися з британської .. групи армій під командування Монтгомері і американської .. групи армій під командуванням Омара Бредлі.

варіанти відповідей

21, 12

12, 21

13, 18

18, 13

Запитання 2

Ейзенхауер мав у своєму командуванні понад .. дивізій. Ворог мав ще десь .. дивізій, але не перегрупованих і не мала сили боронитися.

варіанти відповідей

41, 30

37, 17

17, 34

Запитання 3

Ейзенхауер планував наступати в пн. - сх. напрямку максимально можливими силами і швидко. Без просторої гавані Антверпена був би неможливий жоден наступ через нижній Рейн і на рівнини Пн. Німеччини. Монтгомері вніс 2 контрпропозиції. Одна з них передбачала, що його група армій і 12-та америк. повинні разом ударити на північ великими силами приблизно 40 дивізій, а друга від 4 вересня передбачала наступ тільки в одному напрямку: або на ..., або на ....

варіанти відповідей

Рур

Орлеан

Саар

Гавр

Запитання 4

Але Ейзенхауер мав свій план. Німеччина й досі мала резерви на батьківщині, тож він думав, що якщо кинути відносно нечисленне військо далеко вперед за ..., це зіграє на руку ворогові. Він вважав, що 21-й групі армій краще докласти всіх зусиль і зайняти плацдарми за Рейном, натомість 12-та група армій має наступати якомога далі у напрямку лінії Зігфріда.

варіанти відповідей

Рур

Рейн

Запитання 5

Шербур і "шовковичні" гавань в Арроманші були єдиними портами, які ми мали, і вони щодня все більше лишалися позаду. Отже, Антверпена становив мету групи армій Монтгомері. .. серпня 11-та панцерна дивізія захопила командувача 7-ї німецької армії в Ам'єні за сніданком.

варіанти відповідей

30

31

29

28

Запитання 6

Невдовзі дійшли до прикордонних міст. У Брюссель гвардійська панцерна дивізія дійшла .. вересня і наші війська вітали. Звідти гвардійці повернули на Левен, і .. вересня 11-та панцерна дивізія ввійшла в Антверпен.

варіанти відповідей

3, 4

5, 6

1, 3

Запитання 7

Але наші кораблі могли дійти до Антверпена лише звивистими і складним естуарієм Шельди, а німці утримували 2 береги. Щоб вигнати їх, потрібні були тяжкі і ризиковані операції, і це завдання здебільшого припало канадській .. армії генерала Крірара. 9 вересня вони очистили увесь департамент Па-де-Кале, де стояли пускові майданчики бомб-літаків.

варіанти відповідей

1

6

3

12

Запитання 8

Порти в Дьєп, Булонь, Кале і Дюнкерн або захопили або обступили облогою. Польська панцерна дивізія захопила ....

варіанти відповідей

Гент

Граве

Арнем

Запитання 9

Але ще був шанс формувати Рейн у нижній його течії. Ейзенхауер приділяв цьому велику увагу. 1-ша повітрянодесантна армія Бреретона стояла наготові для удару з Англії, і Монтгомері вирішив захопити плацдарм в ....

варіанти відповідей

Арнемі

Граве

Неймегені

Запитання 10

.. америк. дивізія мала захопити мости в Неймегені і Граве, а .. америк. дивізія – подбати про безпеку шляху від Граве до Ейндговена.

варіанти відповідей

82, 101

101, 34

45, 78

Запитання 11

30 корпус на чолі з гвардійською панцерною дивізією мав пробити шлях до Ейндговена, а звідти до Арнема вздовж "килима" повітрянодесантних військ, сподіваючись, що мости через три головні водні перешкоди вже будуть у їхніх руках і міцно утримуватимуться. Готування до цього були складні. Бракувало літаків, щоб перевезти всі повітрянодесантні війська одночасно, тож цю операцію довелося розподілити на 3 дні. Проте .. вересня головні частини трьох дивізій були доставлені до пунктів призначення.

варіанти відповідей

15

16

17

Запитання 12

Американська 101-ша дивізія виконала більшу частину завдання, проте міст через канал по дорозі в Ейндговен висадили в повітря, тож американці взяли місто лише .. вересня. Америк. 82-га дивізія теж добре діяла, але не змогла захопити головного моста у Неймегені. З Армена новин було мало, але, здається, частина нашого парашутного полку утвердилася в північному краї мосту. Пополудні гвардійська панцерна дивізія почала наступати по дорозі на Ейндговен. Дорогу вперто обороняли, тож гвардійці дійшли до американців лише 18 вересня пополудні. Німецькі атаки почалися наступного дня. 102-ша дивізія зберігала цей шлях відкритим.

варіанти відповідей

17

19

18

Запитання 13

З Арнема почали надходити погані новини. Наші парашутисти і досі утримували північний край мосту, але місто залишалося в руках ворога, і підрозділи, що висадилися на захід від міста, не змогли пробитися до них і забезпечити підкріплення. Міст через канал відбудували 18 вересня, і вдосвіта наступного дня гвардійці добулися до Граве, де зустрілися з америк. 82-дивізією. Увечері вони дісталися до мосту в Неймегені, і .. вересня відбулася жорстока битва за нього. Американці перетнули річку на захід від міста, повернули праворуч і захопили далекий край залізничного мосту. І обидва мости захопили неушкодженими.

варіанти відповідей

30

20

10

Запитання 14

Залишилося зробити останній крок до Арнема, але заважала негода поставці підкріплень, харчів і набоїв. Тож 1-ша повітрянодесантна дивізія опинилися у скруті. Не змігши пробитися до мосту, решта дивізії зайняла кругову оборону на північному березі і відбивала потужні атаки. На південному березі докладали всіх зусиль, щоб врятувати солдатів, але ворог був надто сильний. Гвардійці, 43-тя дивізія, польська парашутна бригада – всі зазнали невдачі у спробах прийти їм на порятунок. У боях минуло 4 дні, але марно. .. вересня Монтгомері наказав решткам 1-ї повітрянодесантної дивізії повернутися. Їм довелося перепливати швидку річку вночі, на невеликих суднах, під вогнем.

варіанти відповідей

23

24

25

Запитання 15

До світанку десь ... солдатів із початкових 10 000 безпечно добулися на наш берег.

варіанти відповідей

3 000

2 400

3 200

Запитання 16

Тепер нашим завданням стало очищення естуарію Шельди і відкриття порту Антверпен. "Острів" міста Брескенс, який захищала досвідчена німецька дивізія, виявився міцним, запеклі бої були під час формуванню каналу Леопольда. Тяжке завдання захопити півострів Південний Бевеланд дісталося .. канадській дивізії. Їй допомогла .. дивізія, яку переправили через Шельду.

варіанти відповідей

2, 52

3, 45

1, 34

Запитання 17

Наприкінці місяця захопили весь перешийок. Отак все було підготовлене до наступу на острів ....

варіанти відповідей

Валхерен

Монс

Льєж

Запитання 18

Валхерен має форму блюдця, піщані дюни на його берегах не дають морю затоплювати центр. рівнину. На західному краї є прогалина, де море стримує велика дамба. На початку жовтня ми завдали першого повітряного удару. Завдяки цьому ми пробили велику діру у дамбі. Через дірку потекла морська вода, затопивши центр блюдця. Але наймогутніші споруди були на краю блюдця. Атака була круговою. Коли вони наблизилися, вогонь відкрила військово-морська бомбардувальна ескадра. Там були лінкорни. Десантні судна підійшли близько до берега, підтримували вогонь. В дедалі густішій сутіні ..-й підрозділ командос здолав захисників.

варіанти відповідей

45

43

48

Запитання 19

Наступного ранку він просувався далі, опівдні почав атаку 47-й підрозділ і дійшов до околиць Фліссингена. 3 листопада він об'єднався з 4-м підрозділом командос. За кілька днів острів був наш. .. листопада прибув перший конвой, Антверпен був відкритий для брит. і америк. армій.

варіанти відповідей

23

28

18

Запитання 20

На нашому правому фланзі наступом 12-ї америк. групи армій після Парижа керував Бредлі. Вони взяли .....

варіанти відповідей

Льєж

Шарлеруа

Монс

Люксембург

Південну Бельгію

Намюр

Запитання 21

12 вересня вони підійшли до німецького кордону і пробили лінію Зігфріда коло Ахена. .. вересня були здобуті плацдарми за річкою Мозель у Нансі і одразу на південь від Меца. 6-та група армій генерала ...., наступаючи від місця висадки на півдні Франції, зустріла патрулі з армії Паттона на захід від Дижона ще 5 днів тому, і повернувшись на схід, вирівнялася із загальною лінією наступу.

варіанти відповідей

16

17

Діверса

Монтгомері

Запитання 22

Ворожий опір міцнішав, а лінії постачання розтягнулися до краю. Ахена атакували з трьох боків і .. жовтня оточили. На фланзі 3-тя армія була за 20 миль на схід від Мозелю. 7-ма і 1-ша французька армія вирівнялася і намагалися пройти до Вогезів і Бельфорських воріт. Американці спожили всі свої запаси і тому треба було зробити паузу.

варіанти відповідей

21

22

23

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест