Чий це портрет?

Додано: 31 жовтня 2020
Предмет: Українська література, 11 клас
Тест виконано: 63 рази
12 запитань
Запитання 1

1.   Ходив усе зібганий у поясі, а люди прозвали його Переломаний. Але хоч той горб його переломив, то політки давав добрі. ... бив палі, бив кілля, виносив на нього тверді кицки трави і обкладав свою частку довкола, аби осінні і весняні дощі не сполікували гною і не заносили його в яруги. Вік свій збув на тім горбі.


варіанти відповідей

А  Іван Дідух

Б   Омелько Кайдаш

 В  Іван Палійчук

Запитання 2

2.    Був широкий в плечах, з батькiвськими карими гострими очима, з блiдуватим лицем. Тонкi пружки його блiдого лиця з тонкими губами мали в собi щось неласкаве. Гострi темнi очi були нiби сердитi.


варіанти відповідей

А   Карпо Кайдаш

Б   Степан Боруля

 В Чіпка Варениченко

Запитання 3

3.     Він якось і не старів, однаковий зоставався і в двадцять, і в тридцять годочків... сокіл був, ставний такий, смуглий, очі так і печуть чорнющі! Гляне було-просто гляне і все, а в грудях так і потерпне. Може, тому, що він рідко піднімав очі. Більше долонею їх прикриє і думає про щось. А востаннє як бачила його , то вже не пекли, а тільки голубили— такі сумні. Дивиться ними — як з туману.


варіанти відповідей

А Михайло 

 Б Захар Беркут

В Петро Шраменко

Запитання 4

4. Був мужчина, як дуб. Плечистий, підсадкуватий, з грубими обрисами лиця і грубим, чорним волоссям, він і сам подобав на одного з тих злющих тухольських медведів, яких їхав воювати.

варіанти відповідей

А Тугар Вовк 

Б Кирило Тур

В Максим Беркут

Запитання 5

5 . Чоловічок сей був у короткій старенькій свитині, у полотняних штанях, чоботи шкапові, попротоптувані - і пучки видно. Хіба по шаблі можна б догадуватися, що воно щось не просте: шабля аж горіла од золота; да й та на йому була мов чужа. І постать, і врода в його була зовсім не гетьманська.


варіанти відповідей

А Іван Брюховецький

Б Яким Сомко

 В Полковник Шрам

Запитання 6

6.. Сидить у стелю дивиться. Або у вуса дме, то в один, то в другий — розпушує. То я йому галушок миску гарячих (він їсти страх любив), ложку в руки — їж ! І тьопає, як на себе кидає. Товстопикий був, товстоногий. І рудий — матінко ти моя... Як стара солома.


варіанти відповідей

А Карпо Ярковий

Б Омелько Кайдаш

В Батько Чіпки

Запитання 7

7.Він був високий і худий, і чоло в нього високе, хвилясте довге волосся сиве, а борода біла. І була в нього велика грижа ще з молодих чумацьких літ. Пахнув ... теплою землею і трохи млином. Він був письменний по-церковному і в неділю любив урочисто читати псалтир.


варіанти відповідей

А Дід Семен

 Б Іван Дідух

В Старий Сірко

Запитання 8

8.Високий на зріст, тілом міцно збудований і смуглий на обличчі. Молоді, м’які волосинки, неголені вже тиждень надавали йому неохайного вигляду. Але брови мав густі, очі великі, сірі, чоло широке, губи чутливі. Темне волосся він одкидав назад, як багато хто з селюків і дехто тепер з поетів…


варіанти відповідей

А Степан Радченко

 Б Григорій Многогрішний 

В Грицько Сірко

Запитання 9

9.Високий, як батько, дебелий красень. Молодий — років 25. На ньому військовий, старенький френч. На ногах ічаги, на голові набакир кепка, а з-під неї буйний чуб кучерявиться. При боці — ніж, а за плечем новенький дробовик.

варіанти відповідей

А Грицько Сірко 

Б Петро Шрам

 В Карпо Кайдаш


Запитання 10

10.Чорний шовковий пух тільки що висипався на верхній губі... Ніс невеличкий, тонкий, трохи загострений; темні карі очі — теж гострі; лице довгообразе — козаче; ні високого, ні низького зросту, — тільки плечі широкі, та груди високі... Оце й уся врода. Таких парубків часто й густо можна зустріти по наших хуторах та селах. Одно тільки в цього неабияке — дуже палкий погляд, бистрий, як блискавка. Ним світилася якась незвичайна сміливість і духова міць, разом з якоюсь хижою тугою...

варіанти відповідей

А Максим Гудзь

 Б Чіпка Вареник

В Лаврін Кайдаш

Запитання 11

11.Тепер...був уже леґінь, стрункий і міцний, як смерічка, мастив кучері маслом, носив широкий черес і пишну кресаню.


варіанти відповідей

А Іван Палійчук

Б Степан Радченко

В Максим Беркут

Запитання 12

12.Він добрий був син і щирий козак; лучче йому з нудьги загинути, ніж панотця навік преогорчити і золоту свою славу гряззю закаляти.


варіанти відповідей

А Петро Шрам

Б Кирило Тур

В Максим Беркут

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест