Документи. Українські землі у складі Речі Посполитої в другій половині ХVІ ст.

Додано: 7 листопада 2023
Предмет: Історія України, 11 клас
16 запитань
Запитання 1

Кому з діячів, на думку вчених, «...випала доля “степового короля” — людини, яка надала перших організаційних форм козаччині, не підозрюючи, що через неповні сто літ його творіння захитає підвалини Речі Посполитої»?

варіанти відповідей

Д. Вишневецькому

П. Конашевичу-Сагайдачному

В.-К. Острозькому

І. Сірку

Запитання 2

У якому уривку з історичного джерела йдеться про укладення Люблінської унії?

варіанти відповідей

«...государ Ягайло, великий князь, з усіма своїми ще нехрещеними братами, ближніми, ...жагуче бажає й просить прийняти їх у католицьку віру святої римської церкви... обіцяє свої литовські й руські землі навік приєднати до королівства Польського...»

«Ми присягаємо той мир тримати твердо, без будь-якої хитрості... Королю держати сповна землю Львівську, а нам держати Володимирську, Луцьку, Белзьку, Холмську та Берестейську. Мир тримати від Покрови Богородиці два роки...»

«...Отож ми, генеральна старшина, кошовий отаман і все Військо Запорозьке домовилися і постановили з гетьманом... що із генеральними особами мають радитися гетьман про ...всілякі публічні справи, нічого без їхнього дозволу не починаючи...»

«Ми, Сигізмунд Август, даною грамотою оголошуємо таке: на скликаному цьому сеймі закінчили справу [об’єднання] між князівством Литовським та королівством Польським в братерській любові і за згодою обох народів...»

Запитання 3

Поширення якої форми господарювання в ХVI ст. спонукало сучасника зробити такий висновок: «Братія шляхетська, побачивши перед собою родючі українські землі, думала не про татар та козаків, а про нову здобич для польського плуга»?

варіанти відповідей

зимівник

уход

фільварок

слобода

Запитання 4

Прочитайте уривок з історичного джерела та дайте відповідь на запитання.

«Найдорожчому во Христі сину нашому Сигізмунду ІІІ, славному королю Польщі, папа Климентій VIII посилає привіт. Думаю, що не треба пояснювати, як близько ми беремо до серця спасіння руського народу. Зважаючи на важливість справи і нашу пастирську турботу, ми доручаємо справу твоїй величності і посилаємо наше апостольське благословення».

Яку справу доручив Папа Римський польському королю?

варіанти відповідей

придушити повстання під проводом Б. Хмельницького

організувати хрестовий похід проти Османської імперії

сприяти діяльності православних церковних братств

укласти унію між католицькою і православною церквами

Запитання 5

Про який соціально-економічний процес ідеться в Литовському статуті 1588 р.? «Якби якийсь вотчинний підданий або селянин пішов від котрогось боярина, не переходячи до іншого [боярина], і той, від якого піде, не шукав би того підданого або селянина десять років, — надалі йому до нього нема діла».

варіанти відповідей

обезземелення

окатоличення

закріпачення

полонізація

Запитання 6

Хто є автором цитованого історичного джерела?

«...Почалася книга, названа «Апостол», друкуватися в Богом береженому місті Львові... року 1573, лютого в 25 день, і завершилася [друкуватися] року 74-го того ж місяця в 15 день».



варіанти відповідей

Іван Федоров

Швайпольт Фіоль

Йоган Гутенберг

Франциск Скорина

Запитання 7

Про заснування якого навчального закладу йдеться в уривку з історичного джерела?

«Нововведенням, яке невдовзі тріумфально увійшло в практику української освіти, стало вивчення трьох мов — грецької, латинської та церковнослов’янської. Створення школи слов’яно-греко-латинського типу було справжньою революцією в освітній православній традиції, уперше поєднавши на порубіжні греко-слов’янського культурного ареалу і католицької Європи візантійський Схід із латинським Заходом».

варіанти відповідей

Лаврська школа

Острозька академія

Львівська братська школа

Києво-Могилянська колегія

Запитання 8

Яку подію історик М. Грушевський охарактеризував наступним чином:

«Прославлений пізніше як акт любові, братерства, пожертвування у дійсності цей сейм був ланцюгом насильства над чужими переконаннями, чужими правами, довершений тиском державної влади й тяжких політичних обставин...»?

варіанти відповідей

укладення Кревської унії

утворення Речі Посполитої

заснування греко-католицької церкви

ліквідацію Київського удільного князівства

Запитання 9

Про яку верству населення Речі Посполитої йдеться в уривку з історичного джерела: «Король, побачивши, як добре вони з татарами б’ються, віддав їм для пристанища місто Трахтемирів, настановив їм гетьмана, прислав клейноди, всяких припасів військових, а за службу їм поклав по червінцеві…»?

варіанти відповідей

реєстрове козацтво

міщанство

православну шляхту

селянство

Запитання 10

У якому столітті відбулися описані події?

«...Василій Іванович, великий князь московський, взяв град Смоленський. Король Сигізмунд... послав проти нього свого воєводу князя Костянтина Івановича Острозького, старосту луцького і брацлавського, з хоробрими воїнами литовськими і руськими. І стали князь з воїнами литовськими проти великої ворожої армії, і вдарили та погубили вісімдесят тисяч, а інших в полон взяли».

варіанти відповідей

XІV ст.

XV ст.

XVІ ст.

XVІІ ст.

Запитання 11

У якому місті було надруковано книгу, згадану в уривку з історичного джерела: «Усесильною правицею Всевишнього Бога, задумом і старанням благочестивого князя Костянтина-Василя.., який звелів улаштувати дім для друкування книг, а до того ж і дім для читання дітей у своєму славному місті… І вибравши знавців божественного писання, грецької, латинської та руської мов, поставив їх навчати дітей. Із цієї причини надрукована ця книжка для першого дитячого навчання многогрішним Іоанном Федоровичем»?

варіанти відповідей

Острозі

Луцьку

Львові

Києві

Запитання 12

Про якого історичного діяча йдеться в цитованому документі?

«Обидві надруковані книги мали церковно-релігійний зміст, але, незважаючи на це, діяльність друкаря викликала незадоволення у церкви. Він змушений був залишити Москву й перебратися до Заблудова [Білорусія], а потім до Львова, де й продовжив свою справу».

варіанти відповідей

Франциска Скорину

Швайпольта Фіоля

Юрія Дрогобича

Івана Федорова

Запитання 13

Яку подію описано в уривку з історичного джерела: «…стараннями преподобних отців Іпатія Потія та Кирила Терлецького, узгодивши умови, необхідні Церкві нашій, приступили до святого з’єднання з Римською Церквою»?

варіанти відповідей

легалізацію вищої ієрархії православної церкви

приєднання Київської митрополії до Московського патріархату

реформування православної церкви митрополитом П. Могилою

утворення греко-католицької церкви

Запитання 14

Про укладення якої унії йдеться в уривку з історичного джерела:

«Політичною елітою тогочасної України-Русі унія сприймалася радше негативно, ніж позитивно. І все ж, незважаючи на всі “за” і “проти”, унія мала велике значення для України. Вона фактично врятувала Велике князівство Литовське від експансії Московського царства»?

варіанти відповідей

Кревської

Городельської

Люблінської

Берестейської

Запитання 15

Прочитайте уривок джерела. «Його… скинули з вежі на гаки, умуровані в стіни біля морської затоки дорогою з Константинополя до Галати. Зачепившись ребром за гак, жив у такому стані три дні, поки турки не вбили його з лука за те, що ганив їхню віру…»

Про кого з гетьманів ідеться?

варіанти відповідей

Дмитра (Байду) Вишневецького

Тараса Федоровича (Трясила)

Богдана Хмельницького

Петра Дорошенка

Запитання 16

Прочитайте уривок джерела. «Ми з Богом зібрані на черговім соборі в Бересті, у соборній церкві святого Миколая, Митрополит і єпископи грецького обряду, нижче підписані, на вічну пам’ять проголошуємо, щоб найвищий пастир Вселенської Католицької церкви прийняв нас під свій послух…»

Коли відбулася подія, про яку йдеться в уривку?

варіанти відповідей

1596 р.

1620 р.

1632 р.

1649 р.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест