Екзамен

Додано: 5 травня
Предмет:
10 запитань
Запитання 1

Хвора 48 років скаржиться на запаморочення, яке з'явилось зненацька, нудоту, блювоту, хиткість при ходьбі. Об'єктивно: ністагм. Через 1 годину стан нормалізувався, симптоми регресували, хвора змогла ходити. Об'єктивно: ністагм відсутній. АТ 115/75 мм.рт.ст.Який діагноз найбільш імовірний? 

 

варіанти відповідей

Транзиторна ішемічна атака


Геморагічний інсульт

Ішемічний інсульт

Гіпертонічний криз

Асоційована мігрень

Запитання 2

Чоловік, 34 роки, захворів гостро після вживання спиртного. Спостерігається психомоторне збудження, судомний напад. Об'єктивно: збуджений, ригідність потиличних м'язів, непостійна диплопія. Парезів нема. Сухожилкові рефлекси жваві. Спинномозкова рідина: тиск-300 мм.вод.ст. Колір кров'янистий. 

Який з перелічених діагнозів найбільш ймовірний?


варіанти відповідей

Субарахноїдальний крововилив

Субарахноїдально-паренхіматозний крововилив

Менінгоенцефаліт

Гостра алкогольна енцефалопатія

Геморагічний менінгоенцефаліт

Запитання 3

Хвору 58 років доставлено в приймальне відділення. Зі слів доньки відомо, що біля години тому вона встала зранку, але на кухні впала, втратила свдомість, за декілька хвилин прийшла до тями, але "перекосило" обличчя, з'явилась слабкість в правих кінцівках, порушилась мова. З анамнезу відомо, що хвора страждає на цукровий діабет, ГХ. При огляді АТ 160/90 мм.рт.ст, пульс 78, аритмічний. Мова нечітка, на питання відповідає "так" або "ні", інструкції виконує, але швидко втомлюється, засинає. У неврологічному статусі: глибокий центральний парез м'язів обличчя, язик відхилений вліво.

Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Діабетична енцефалопатія

ГРМК по ішемічному типу

ГРМК по геморагічному типу

Церебральний гіпертонічний криз

Субарахноїдальний крововилив

Запитання 4

 

У хворого 37 років після фізичного перенапруження виник різкий головний біль, нудота, блювання. Відмічався епілептичний напад, рухове збудження. У неврологічному статусі: ригідність потиличних м'язів, с-ми Керніга, Брудзинського. Яке дослідження буде найбільш інформативним для підтвердження діагнозу при неможличості виконати компютерну томографію?


варіанти відповідей

Коагулограму

Рентгенографія черепу

Люмбальну пункцію

Транскраніальну доплерографію

Ліпідний спектр крові

Запитання 5

До лікарні звернувся 28 річний геолог, у якого через 3 тижні, після відрядження до Закарпаття, де він провів усе літо, раптово з'явився різкий головний біль, блювота, Т – 40 С, менінгеальні симптоми, порушення дихання, серцевої діяльності. На 3-й день захворювання розвинулись мляві паралічі обличчя, шиї, верхніх кінцівок з досить швидким формуванням атрофій паралізованих м'язів. У крові Л-15×10*9/л, ШОЕ -30 ММ/ГОД. Який діагноз найбільш імовірний? 

 

варіанти відповідей

Епідемічний енцефаліт Економо

Епідемічний цереброспінальний менінгіт

Ревматичний енцефаліт

Кліщовий енцефаліт


Запитання 6

12 річна дитина почала скаржитись на вимушені рухи м'язів обличчя та кінцівок. Крім того, у школі отримує багато зауважень з приводу непосидючості і поганої дисципліни. В анамнезі часті ангіни. Об'єктивно: надмірна жестикуляція, швидкі неритмічні м'язові посмикування, які збільшуються при хвилюванні, гіпотонія мязів верхніх та нижніх кінцівок. Т-37,2 С. Печінка не збільшена.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Епідемічний енцефаліт

Мала ревматична хорея

Гепатолентикулярна дисоціація

Хорея Гентінгтона

Функціональні гіперкінези

Запитання 7

Дитина 2 роки захворіла гостро - підвищилась темперптура до 38,5 С, виник головний біль та виражена загальна слабкість. На 5 день хвороби температура знизилась, але зявився біль у м'язах правої ноги та різке обмеження активних рухів в ній. Об'єктивно: арефлексія у правій нозі, чутливість збережена.

Який попередній діагноз?


варіанти відповідей

Артрит кульшового суглобу

Поліомієліт

Полінейропатія

Остеомієліт

Вірусний енцефаліт

Запитання 8

У юнака 18р., після ГРЗ з'явилась слабкість в проксимальних відділах нижніх кінцівок, яка протягом кількох днів поширилася на верхні кінцівки, біль у спині та кінцівках, порушення ковтання та дихання, виникла необхідність в ШВЛ. Функція тазових органів не порушена. У лікворі - підвищення вмісту білка - 10г/л. Поставте діагноз.

 

варіанти відповідей

Гострий розсіяний енцефаломієліт

Поліомієліт

Підгострий ВІЛ-енцефаліт

Запальна демієлінізуюча полінейропатія Гігієна-Барра

Підгострий склерозуючий паненцефаліт

Запитання 9

Хворий 20 років скаржиться на сильний головний біль, двоїння в очах, загальну слабість, підвищення температури тіла, дратівливість. Обєктивно: хворий у контакт вступає неохоче, болісно реагує на подразники. Температура тіла - 38,10С. Птоз лівого ока, розбіжна косоокість, анізокорія S>D. Виражений менінгеальний синдром. Під час люмбальної пункції спинномозкова рідина витікала під тиском 300 мм.вод.ст., прозора з легкою опалесценцію, через добу випала фібринозна плівка. Білок - 1,4 г/л, лімф. - 600 в 1мм3, цукор - 0,3 ммоль/л. Який попередній діагноз слід встановити хворому?

 

варіанти відповідей

Паротитний менінгіт

Лімфоцитарний менінгіт Армстронга

Туберкульозний менінгіт

Сифілітичний менінгіт

Менінгококовиц менінгіт

Запитання 10

У хворої жінки 24 років, емоційно лабільної, у задушному приміщенні виникла різка слабість, запаморочення, потемніння в очах, нудота і втрата свідомості без судом. Обєктивно: непритомна, шкірні покриви бліді, спітнілі, кінцівки холодні. АТ 90/60 мм.рт.ст., пульс 96 уд/хв., зниженого наповнення, дихання поверхневе. Зіничні та сухожильні рефлекси збережені. Патологічних ознак немає.

Який діагноз?


варіанти відповідей

Епілептичний напад

Синкопальний стан

Істеричний невроз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест