Екзамен 3

Додано: 6 травня
Предмет:
10 запитань
Запитання 1

Чоловік 23 років потрапив під холодний дощ. Вранці виявилось, що ліве око погано закривається, рот перекосило в правий бік, їжа застряє між лівою щокою та яснами. Об’єктивно: асиметрія обличчя, зліва шкірні складки згладжені, ліве око ширше ніж праве, сльозиться, ліва брова вгору не підіймається, рот перетягнутий вправо, ліва щока «парусить». Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Параліч Белла

Пухлина мостомозочкового кута

Базальний арахноїтит

Гостра невропатія трійчастого нерву

Лицевий геміспазм

Запитання 2

Жінка 45 років звернулася до поліклініки зі скаргами на нападоподібний нестерпний біль у лівій половині обличчя тривалістю біля 1 хв. Напади провокує жування. Об’єктивно: біль у точках виходу трійчастого нерва зліва. Дотик до ділянки біля крила носа зліва спричиняє черговий напад з тонічною судомою м’язів обличчя. Який з перелічених діагнозів найбільш ймовірний?

 

варіанти відповідей

Невралгія трійчастого нерва

Лицева мігрень

Невралгія язкиглоткового нерва

Артрит нижньощелепного суглоба

Гайморит

Запитання 3

Хворий 27 років скаржиться на нападоподібний біль у верхній і середній частині обличчя, зубах верхньої правої щелепи. Об’єктивно: різка болючість над- і під-орбітальних правих точок, гіперестезія верхніх 2/3 правої половини обличчя. Сухожилкові рефлекси жваві, рівні. Патологічних рефлексів немає, статика та координація не порушені. Консультація ЛОР: хронічний тонзиліт. Який найбільш ймовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Невралгія першої та другої гілок трійчастого нерва справа

Нейропатія першої та другої гілок правого трійчастого нерва

Артрит правого нижньощелепного суглоба

Синдром Слудера

Пухлина правого мосто-мозочкового кут

Запитання 4

Хворий 42 років, ейфорійний, неохайний, мочиться у постіль, на підлогу. Відмічається мимовільне схоплення рукою молоточка при дотику до долоні (рефлекс Янішевського). Хворий втратив здатність говорити, хоча володіє язиком, губами, збережена функція голосового апарату. Хворіє протягом 2 років.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Пухлина лобної долі

Пухлина тім’яної долі

Пухлина скроневої долі

Пухлина потиличної долі

Запитання 5

Хворий скаржиться на головний біль, який наростав протягом року та періодичне виникнення почуття стороннього запаху, інколи розвивається припадок з втратою свідомості та тонічними і клонічними судомами. Хворий втратив здатність розуміти мову. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Пухлина скроневої долі

Пухлина тім’яної долі

Пухлина лобної долі

Запитання 6

Хворий В., 25 років скаржиться на головний біль в ділянці лоба справа, хворіє декілька місяців, в останній час відмічається порушення поведінки хворого, неохайність. Об’єктивно: на питання відповідає із затримкою, часом ейфорійний, нюх справа відсутній, зіниці рівні, фотореакції справа в’ялі, перекошеність лівої носо-губної складки, сухожилкові рефлекси S>D. Промахування при проведенні пальце-носової проби зліва. Який діагноз найбільш ймовірний?

варіанти відповідей

Пухлина головного мозку

Пологова травма

Гостре порушення мозкового кровообігу

Розсіяний склероз

Менінгоенцефаліт

Запитання 7

Хворий скаржиться на заніміння і слабкість у руках та ногах, що виникли на фоні хронічної ниркової недостатності. Об’єктивно: сила згиначів та розгиначів стоп і кистей ослаблена, знижені сухожилкові рефлекси, гіпестезія та м’язові гіпотрофії в дистальних відділах кінцівок. Назвіть неврологічне ускладнення хронічної ниркової недостатності:

варіанти відповідей

Полінейропатія

Ішемічна мієлопатія

Пароксизмальна міоплегія

Токсична енцефалопатія

Запитання 8

62-річна хвора, яка протягом 15 років хворіє на цукровий діабет, скаржиться на слабкість та оніміння в дистальних відділах кінцівок. Об’єктивно: зниження м’язової сили, гіпотрофії у кистях та стопах, торпідні рефлекси. Гепестезія усіх видів чутливості у вигляді «рукавичок» та «шкарпеток»

Назвіть найбільш ймовірний діагноз:

 

варіанти відповідей

Діабетична полінейропатія

Діабетична енцефалопатія

Невральна аміотрофія Шарко-Марі-Тута

Прогресуюча міодіострофія

Поліоміозіт

Запитання 9

Хвора, 23 роки, звернулася до невропатолога зі скаргами на асиметрію обличчя, періодичні посмикування та відчуття стягування в правій половині обличчя. 2 місяці тому лікувалася стаціонарно з приводу нейропатії лівого лицьового нерва. Яке ускладнення виникло у хворої?

варіанти відповідей

Контактура мімічних мʼязів

блерофароспазм

прозопарез

параліч Белла

Запитання 10

Жінка 45 років скаржиться на інтенсивний біль у лівій половині обличчя нападоподібного характеру, який хвора описує як простріли електричного току. Біль дуже нетривалий, виникає раптово і так само раптово зникає. Під час «світлого проміжку» болю немає. Об’єктивно: болючість при пальпації надочноямкової і під очноямкової крапок, зниження кон’юктивального та кореального рефлексів. Поставлено д-з – невралгія трійчастого нерва. Призначте лікування для зняття больового синдрому.

 

варіанти відповідей

Амантадин

Моваліс

Нейромідин ( медіаторн

Габапентин(неогабін, прегабалін)

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест