Екзамен "Аналітична та біохімія"

Додано: 18 травня 2020
Предмет: Природничі науки
Тест виконано: 90 разів
30 запитань
Запитання 1

Скільки з відомих амінокислот беруть участь у синтезі білків?

варіанти відповідей

20

23

100

30

Запитання 2

Під час утворення білкового полімеру відбувається зчеплення амінокислот і виділяється речовина:

варіанти відповідей

аміак

вода

оксид карбону (IV)

вуглеводень.

Запитання 3

Процес відновлення природної структури білка після її порушення називають: 

варіанти відповідей

деструкцією

денатурацією

ренатурацією

біосинтезом

Запитання 4

Складовою частиною складних ферментів є: 

варіанти відповідей

вітаміни


моносахариди

іони металів

ліпіди

нуклеотиди

Запитання 5

Будівельну функцію в клітині виконують

варіанти відповідей

білки

нуклеїнові кислоти

солі металів

ліпіди

вуглеводи

Запитання 6

До біополімерів належать

варіанти відповідей

глюкоза


іРНК

жири

крохмаль

вода

Запитання 7

Збереження спадкової інформації в клітині забезпечують: 

варіанти відповідей

ліпіди


вуглеводи

білки

ДНК

Запитання 8

Скільки енергії виділяється при розщеплені 1г жиру:

варіанти відповідей

38,9 кДж.

0 кДж

17,2 кДж; 

42 кДж; 

Запитання 9

Які зміни відбуваються з крохмалевмісними продуктами (ма­каронами, кашами) у процесі зберігання і охолодження?


варіанти відповідей

гідроліз крохмалю

ретроградація крохмалю;

клейстеризація крохмалю;

 деструкція крохмалю.

Запитання 10

Дисперсія, яка складається із крохмальних зерен, набухлих і розчинних у воді полісахаридів, називається:


варіанти відповідей

меланоїдиноутворення;

 крохмальний клейстер;

 ферментативне бродіння;

деструкція.

Запитання 11

Від яких основних технологічних факторів залежить інтен­сивність змін крохмалю?


варіанти відповідей

від виду і активності ферментів;

від температури і тривалості зберігання;

 співвідношення крохмалю і води;

від усіх зазначених факторів.

Запитання 12

Які основні речовини вступають в реакції меланоїдиноутво-

рення?


варіанти відповідей

білки і вуглеводи;        

жири і вуглеводи;

білки і жири;

білки і мінеральні речовини.

Запитання 13

 Для здійснення реакції карамелізації необхідні такі умови:


варіанти відповідей

температура більше 100 °С, слабокисла або слаболужна реак­ція середовища, достатня концентрація цукру;

температура 35 °С.

достатня кількість цукрів, жиру;

усе зазначене і низька концентрація вологи;

Запитання 14

 Від яких показників залежить біологічна активність жирів?


варіанти відповідей

вміст жиророзчинних вітамінів;

вміст ненасичених жирних кислот;

 фосфоліпідів;

усе зазначене.

Запитання 15

Для виробництва якої харчової продукції здійснюють гідро­генізацію жирів?


варіанти відповідей

майонезу

маргарину;

вершкового масла;

  кістковий жир

Запитання 16

  Які основні зміни відбуваються з білками борошна в процесі приготування тіста і його випікання?


варіанти відповідей

набухання

 денатурація

набухання і денатурація

 перехід колагену в глютин

Запитання 17

 У яких харчових продуктах білки зв’язані з водою?


варіанти відповідей

м’ясі, рибі

крупах

борошні

м’ясі, рибі, крупах, борошні

Запитання 18

Предмет аналітичної хімії – це:


варіанти відповідей

методи визначення якісного складу речовин;

методи визначення кількісного складу речовин;

 методи визначення хімічного складу речовин;

методи визначення якісного та кількісного складу речовин;

методи визначення складу речовин.

Запитання 19

  Позначити пари аніонів, що належать до ІІ-ої аналітичної групи:


варіанти відповідей

Cl- і S2-;

 SO4 2- і SO3 2-;

CH3COO- і Cl-;

  PO 43- і I-

1) NO2 - і NO3 -;

Запитання 20

Вказати індикатор, у присутності якого проводять комплексонометричне визначення твердості води:

варіанти відповідей

титрування проводять без індикатора.

фенолфталеїн;

еріохром чорний Т;

дифеніламін;

 метиловий оранжевий;

Запитання 21

 Обчислити нормальність розчину калій перманганату з титром 0,007873 г/мл, титрування проводять в нейтральному розчині:


варіанти відповідей

0,04983 н.;

0,14948 н.;

0,24915 н.;

0,03488 н.;

0,0982 н.

Запитання 22

1.  Яку з перелічених речовин необхідно додати, щоб здійснити перетворення MgSO4 → Mg(HSO4)2?


варіанти відповідей

Mg(OH)2;

H2SO4;

НCl;

 H2O;

NaOH.

Запитання 23

 Позначити катіони, що належать до І-ої аналітичної групи:


варіанти відповідей

Na+, K+, NH4 +, Mg2+;

NH4 +, Mg2+, Ca2+, Ba2+;

NH 4+, Fe3+, Cr3+, Ca2+;

NH4 +, K+, Mg2+, Ca2+.

Mg2+, Ca2+, Ba2+, Sr2+;

Запитання 24

Йодометрія – це метод титриметричного аналізу, в основі якого лежить вимірювання:

варіанти відповідей

 кількості йоду, що витрачається на окиснення відновників;   

кількості йоду, що виділяється при взаємодії окисників з розчином калій йодиду;

кількості йоду, що витрачається на окиснення відновників або виділяється при взаємодії окисників з розчином калій йодиду;

кількості йоду, що витрачається на відновлення окисником;

кількості йоду, що виділяється при взаємодії відновників з розчину калій йодиду.

Запитання 25

  Обчислити масу H2SO4 в розчині, якщо на нейтралізацію цього розчину витрачається  44,60  мл  калій  гідроксиду  з TKOH / H 2 SO4 = 0,02485 г/мл.


варіанти відповідей

1,108 г;

2,485 г;

1,775 г;

0,02485 г;


0,0011 г.

Запитання 26

   Визначити рН 0,01М розчину нітратної кислоти:


варіанти відповідей

2;

2,7;

3,4;

1;

7.

Запитання 27

Густина  газу  за  воднем  ( D н2) дорівнює 11. Визначити

відносну молекулярну масу газу:



варіанти відповідей

22;

44;

88;

11;

2.

Запитання 28

  З-поміж елементів третього періоду найбільш сильним відновником є:


варіанти відповідей

 Натрій;

Аргон;

Хлор;

Сульфур;

Силіцій.

Запитання 29

 Характерною особливістю аніонів ІІІ-ої аналітичної групи

є:

варіанти відповідей

 солі Барію та Аргентуму погано розчиняються у воді.

солі Аргентуму, які погано розчиняються у воді й розведеній

НNO3;

 барієві солі, які погано розчиняються у воді;

солі Барію та Аргентуму, які розчиняються у воді;

солі Барію розчинні у воді;

Запитання 30

  Аналітична хімія включає такі розділи:


варіанти відповідей

 ваговий аналіз, об’ємний аналіз.

якісний та кількісний аналізи;

якісний аналіз, гравіметричний аналіз, титриметричний аналіз;

якісний аналіз, кількісний аналіз, фізико-хімічні методи аналізу;

кількісний аналіз, об’ємний аналіз, фізико-хімічні методи аналізу;

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест