Вітаміни, харчові добавки, Е-числа

Додано: 22 квітня 2020
Предмет: Природничі науки
Тест виконано: 665 разів
20 запитань
Запитання 1

Якими речовинами обробляють фрукти для зберігання зовнішнього вигляду?

варіанти відповідей

консерванти

барвники

ферменти

ароматизатори

Запитання 2

Синтетичні або натуральні речовини, які самостійно не вживаються у їжу, називаються ...

варіанти відповідей

харчові добавки

нехарчові добавки

розчинники

стабілізатори

Запитання 3

У системі маркування назва кожної харчової добавки починається літерою ...

варіанти відповідей

Е

А

Є

С

Запитання 4

Які речовини відновлюють кольори продуктів, що втрачаються у процесі приготування?

варіанти відповідей

барвники

консерванти

ароматизатори

стабілізатори

Запитання 5

Оцтова, бензойна і сорбінова кислоти, етанол використовують як ...

варіанти відповідей

барвники

консерванти

ароматизатори

стабілізатори

Запитання 6

Е-406 (агар-агар), Е-440 (пектин) додають до харчових продуктів для ...

варіанти відповідей

відновлення кольорів продуктів

надання необхідної консистенції і в′язкості

захисту від потемніння фруктів і овочів

надання продуктам аромату

Запитання 7

Рибофлавін, що бере участь у синтезі гемоглобіну і обміні речовин, маркується ...

варіанти відповідей

в3

в2

в1

в5

Запитання 8

Запобігають псуванню жирів та уповільнюють процеси окиснення ...

варіанти відповідей

загусники

антиокисники

ароматизатори

підсилювачі смаку

Запитання 9

Кальцій карбонат (крейда) маркують ...

варіанти відповідей

Е-440

Е-170

Е-260

Е-290

Запитання 10

Назвіть харчову добавку Е-500, що у великих кількостях негативно впливає на кишечник і шлунок.

варіанти відповідей

оцтова кислота

питна сода

лимонна кислота

вуглекислий газ

Запитання 11

Назвіть харчову добавку Е-330, яка негативно діє на емаль зубів.

варіанти відповідей

оцтова кислота

молочна кислота

лимонна кислота

масляна кислота

Запитання 12

Назвіть іншу назву вітаміну С.

варіанти відповідей

малинова кислота

яблучна кислота

лимонна кислота

аскорбінова кислота

Запитання 13

Аспартам - хімічний замінник цукру, у 200 разів солодший, має позначення ...

варіанти відповідей

Е-651

Е-951

Е-330

Е-290

Запитання 14

Назвіть формулу речовини Е-290, що перетворює звичайний напій у газований.

варіанти відповідей

СО

2

СО2

3

Запитання 15

Назвіть харчову добавку Е-338, що входить до складу багатьох популярних напоїв на ароматизаторах, знижує вміст кальцію у кістках.

варіанти відповідей

питна сода

сульфатна кислота

лимонна кислота

ортофосфатна кислота

Запитання 16

Натрій глутамат, аспартам, цикламат, сахарин - ...

варіанти відповідей

солодші за цукор

менш солодкі за цукор

підсолоджувачі

ароматизатори

небезпечні для організму

містяться у напоях з великим терміном придатності

не використовуються у кондитерських виробах

Запитання 17

Універсальну харчову добавку Е-250 у харчовій промисловості використовують як барвник, стабілізатор кольору, антиокисник, консервант. Це ...

варіанти відповідей

кальцій карбонат

магній нітрат

калій нітрат

натрій нітрат

Запитання 18

До барвників відносяться харчові добавки з позначенням ...

варіанти відповідей

Е-140

Е-202

Е-162

Е-290

Е-170

Е-500

Е-330

Е-100

Запитання 19

Харчова добавка натрій бензоат Е-211 при взаємодії з вітаміном "С" утворює бензен. Вкажіть формулу бензену.

варіанти відповідей
Запитання 20

Стевіол глікозиди та екстракти стевії використовують у виробництві напоїв, десертів, мармеладу, желе, джемів як ...

варіанти відповідей

стабілізатор

барвник

ароматизатор

замінник цукру

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест