Фізіологія харчування. Фізіолого-гігієнічне значення нутрієнтів :вуглеводів,вітамінів, мінеральних речових

45 запитань
Запитання 1

До засвоюваних (доступних) вуглеводів належать

варіанти відповідей

моно- та дисахариди

три- та чотирисахариди

полісахариди водоростей

Запитання 2

До незасвоюваних (недоступних) вуглеводів належать:

варіанти відповідей

інулін

три - та чотирисахариди

полісахариди

Запитання 3

Вуглеводи виконують такі функції:

варіанти відповідей

енергетичну , пластичну,захисну,специфічну, резервну, регуляторну, харчову

енергетичну , пластичну,захисну,біорегуляторну,імуннозахисну резервну,

енергетичну , пластичну,захисну,специфічну, резервну, регуляційна,захисна,білокзберігаючу, харчову

Запитання 4

Для запобігання утворення в організмі недоокислених продуктів жирів необхідно забезпечити надходження з їжею:

варіанти відповідей

легкозасвоюваних вуглеводів

полісахаридів

повноцінних білків

Запитання 5

Який вуглевод не потребує інсуліну для засвоєння

варіанти відповідей

фруктоза

лактоза

крохмаль

Запитання 6

Який вуглевод нормалізує життєдіяльність корисної мікрофлори укишечнику

варіанти відповідей

фруктоза

лактоза

крохмаль

Запитання 7

Який вуглевод збільшує глікемічну криву?

варіанти відповідей

фруктоза

глюкоза

крохмаль

Запитання 8

Надлишок доступних вуглеводів призводить до виникнення:

варіанти відповідей

серцево-судинних захворювань

порушення обміну речовин

цукрового діабету

Запитання 9

Надлишок доступних вуглеводів призводить до:

варіанти відповідей

зниження імунного статусу організму

жирової дистрофії печінки

порушення процесів травлення

Запитання 10

Надмірне споживання вуглеводів потребує збільшення споживання для нормалізації вуглеводного обміну:

варіанти відповідей

вітамінів групи В

мінеральних речовин Cu,Mn,Zn

білків

Запитання 11

Які продукти мають низький глікемічний індекс

варіанти відповідей

арахіс

банани

кавуни

Запитання 12

Які продукти мають високий глікемічний індекс

варіанти відповідей

йогурт

вермішель

картопля печена

Запитання 13

Які продукти мають середній глікемічний індекс

варіанти відповідей

молоко

картопля відварна

рис варений

Запитання 14

Надлишок харчових волокон

варіанти відповідей

знижує адсорбцію мінеральних речовин

гальмує перистальтику кишечнику

сприяє жовчокам'яної хворобі

Запитання 15

Дефіцит харчових волокон

варіанти відповідей

знижує адсорбцію мінеральних речовин

посилює бродіння у тонкому кишечнику

спричиняє пухлини товстого кишечнику і прямої кишки

Запитання 16

Вуглеводи можуть синтезуватися в організмі із

варіанти відповідей

амінокислот

жирів

білків

Запитання 17

Добова потреба у вуглеводах

варіанти відповідей

100-200г

200-300г

400-500г

Запитання 18

Натуральні замінники цукру - це

варіанти відповідей

стевіозид

сахарин

цикламат

Запитання 19

Вітаміни - це

варіанти відповідей

низькомолекулярні сполуки, що депонуються в організмі

низькомолекулярні сполуки, що не депонуються в організмі


високомолекулярні сполуки, які діють в організмі як ферменти


Запитання 20

Вітаміни:

варіанти відповідей

не мають енергетичних і пластичних властивостей

не синтезуються в організмі і надходять до організму з їжею

діють на обмінні процеси в організмі як каталізатори

Запитання 21

Водорозчинні вітаміни - це


варіанти відповідей

фолацин

філохінон

ергокальциферол

Запитання 22

Жиророзчинні вітаміни - це

варіанти відповідей

токоферол

біотин

біофлавоноїди

Запитання 23

вітаміноподібні сполуки - це

варіанти відповідей

токофероли

біотин

біофлавоноїди

Запитання 24

Захворювання, пов'язане з дефіцитом вітаміну А

варіанти відповідей

цинга

"бері-бері"

"куряча сліпота"

Запитання 25

Джерела вітаміну А

варіанти відповідей

тільки рослинні продукти

продукти тваринного і рослинного походження

тільки тваринні продукти

Запитання 26

Вітаміни групи В

варіанти відповідей

забезпечують функціонування нервової системи

необхідні для росту кісток,впливають на обмін Ca,P

впливають на вуглеводний обмін, підвищують опірність організму до простудних захворювань

Запитання 27

При дефіциту в організмі вітаміну Д необхідно включати до раціону:

варіанти відповідей

плоди шипшини, квашену капусту, чорну смородину

печінку, дріжджі,хліб з борошна грубого помелу, гречану і вівсяну крупу

вершкове масло, яєчний жовток, риб'ячий жир

Запитання 28

Добова потреба людини у вітаміні С становить

варіанти відповідей

50-90мг

1-2 мг

0,002 - 0,04 мг

Запитання 29

Технологічний процес кулінорної обробки продуктів рослинного походження найбільше впливає на вітамін:

варіанти відповідей

С

А

Е

Запитання 30

Мінеральні речовини поділяються на :

варіанти відповідей

макроелементи та мікроелементи

катіони і аніони

макроелементи та біомікроелементи

Запитання 31

Кровотворні елементи - це

варіанти відповідей

Fе, Сu, Со, Ni

Zn,Fе,


Zn,Fе,Mn

Запитання 32

Елементи, які пов'язані із ендемічними захворюваннями - це

варіанти відповідей

F,J

F,Sr

Fe,J

Запитання 33

Елементи, які пов'язані із кісткоутворенням - це

варіанти відповідей

Ca,P

Mn,Sr

Ca,P,Mn,Sr

Запитання 34

Мінеральні речовини, які підтримують кислотно – лужну рівновагу та осмотичний тиск крові - це


варіанти відповідей

Ca, Mg, K, Na,P,S,Cl


Ca, Mg, K, Na,Fe,Cu

Ca, K, Na,Co,Cu,Ni

Запитання 35

Кальцій

варіанти відповідей

розширює судини і знижує артеріальний тиск


 фактор зсідання крові

підвищує ризик серцево-судинних захворювань

Запитання 36

Калій:

варіанти відповідей

посилює виведення води з організму

затримує воду в організмі

знижує кількість холестерину у крові

Запитання 37

Натрій

варіанти відповідей

посилює виведення води з організму

затримує воду в організмі

знижує кількість холестерину у крові

Запитання 38

Фосфор

варіанти відповідей

забезпечує генетичну функцію

прискорює загоєння кісткових переломів

має антитоксичну дію

Запитання 39

Хлор

варіанти відповідей

забезпечує солоний смак їжі.


має антихолестеринну дію


посилює вивидення води з організму

Запитання 40

Магній

варіанти відповідей

розширює судинни і знижує артеріальний тиск

 фактор зсідання крові

підвищує ризик серцево-судинних захворювань

Запитання 41

Кобальт

варіанти відповідей

стимулює утворення гемоглобіну й еритроцитів

нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін

знижує кількість холестерину в крові

Запитання 42

Фтор

варіанти відповідей

стимулює утворення гемоглобіну й еритроцитів

нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін

знижує кількість холестерину в крові

Запитання 43

Залізо

варіанти відповідей

прискорює регенерацію крові та підвищує в ній вміст гемоглобіну та еритроцитів

підвищується осмотичний тиск, збільшується кількість вологи у тканинах


нормалізує водний обмін в організмі

Запитання 44

Мідь

варіанти відповідей

підвищує стійкість організму до вірусів і бактерій7

підвищує опірність організму фізичним навантаженням

підтримує осмотичний тиск у клітинах і тканинах

Запитання 45

Йод

варіанти відповідей

забезпечує нормальний психічний розвиток та емоційний статус людини

 погане і тривале загоєння ран

зниження апетиту, неправильні відчуття сприйняття смаку та запаху


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест