Готуємося до ЗНО. Юрій Яновський "Майстер корабля".

Додано: 19 травня 2020
Предмет: Українська література, 11 клас
Тест виконано: 778 разів
36 запитань
Запитання 1

1. Хто приїхав до кінофабрики «молодий і простий, як солдат з булавою маршала в ранці».   


варіанти відповідей

А. То -Ма –Кі. 

Б. Професор.

В. Богдан.

Г. Художник Сев.

Запитання 2

2. Про кого сказано: «…. мій колишній метр. А загалом — він ватажок лівих поетів нашої Країни. Футурист, що йому завше бракувало якоїсь дрібниці, щоб бути повним. Я його любив, коли когось цікавить моє ставлення до нього. Він приходив щодня на фабрику, викурював незмінну люльку, ішов подивитись на море і зникав…»

варіанти відповідей

А. Євген Маланюк

Б. Михайль Семенко.

В. Павло Тичина

Г. Євген Плужник

Запитання 3

3. Про кого сказано: «… танцює в захваті. Вона показує Йосифові свою любов і силу. Одіж на ній лиш підкреслює довершеність жіночих форм, її обличчя блідне навіть крізь пудру».   


варіанти відповідей

 А. Тайах. 

Б. Поля.

В. Баджін

Г. Іта Пензо.

Запитання 4

4. Про кого сказано: «В історії Великого Кіно — в нього почесне місце відданого й невтомного працівника, непомітного, скромного й упертого в роботі. Розповідали, що він показував теслі, як тримати сокиру, а маляреві — пензель. Як зробити краще форму для пап'є-маше й як швидше вийняти звідти масу застиглого картону. Як обробляти вогнем дерево, щоб воно виглядало старим і красивим, як з мішків швидко мати гобелени». 


варіанти відповідей

 А. То -Ма –Кі. Б.

Б. Михайль Семенко.

В.Богдан

Г. Професор.

Запитання 5

5. Про кого сказано: «Наречена, що для неї я жив ціле життя, їй присвятив сталеву шпагу й за неї підставляв під мечі важкий щит…. Для неї я був сміливий і впертий, заради неї я хотів бути в першій лаві бійців — бійців за її розквітання. Для неї я полюбив море, поставив на гербі якір, залізний важкий якір, що його приймають усі моря світу, і колишеться над ним могутній корабель».  


варіанти відповідей

 А. Культура нації. 

Б. Поля.

В. Баджін.

Г. Іта Пензо

Запитання 6

6. Про кого сказано: «.. мій перший друг. Прийшовши режисером до кіно, він поставив невеличку комедію й блискуче провалився. За це він дозволив собі відпустку на кілька місяців. Тепер він знову повернувся до Міста й буде ставити ще одну картину».                     


варіанти відповідей

 А. Професор.

Б. Богдан.  

В. Художник Сев.

Г. То -Ма –Кі .

Запитання 7

7. Про кого сказано: «Біля вікна сиділа жінка — білоголова, стрижена, в англійській блузці, поклавши довгі ноги на стілець перед собою. Вона палила, дмухаючи в вікно, і ледве подивилася на мене». 

варіанти відповідей

 А. Тайах.

Б. Поля.

В. Баджін. 

 Г. Іта Пензо.

Запитання 8

8. Про кого сказано: «…розпутна красива жінка, яка хвилює більше за всіх цнотливих голубок. Ця жінка лише збуджує жагу, вашу шалену пристрасть. Як перша знана жінка, вона ввижається вдень і вночі. Задовольняє один подув пристрасті, але викликає два».

варіанти відповідей

 А. Тайах. 

 Б. Поля.

 В. Баджін. 

 Г. Море.

Запитання 9

9. Як називається вудка з кількома гачками, на кожному з гачків насаджено рачка або дрібну рибу: сардельку чи фіринку.


варіанти відповідей

А. Бурлачка.  


Б. Самолов.


В. Щогла. 


 Г.Лагуна. 


Запитання 10

10. Про кого говорять подруги і вона сама про себе: "Вона, — казали її подруги, — змінила свій характер в Місті. Кількарічне кидання від одного мужчини до іншого, жадібні дотики до всього забороненого — десь ніби загубилося, і не впізнати колишньої ……". "Я така жадібна до всього, — говорила остання, — я, мабуть, вродилася авантурницею. Батько мій італієць, мати слов'янка. Я не можу всидіти на місці. Та з вами я ніби потрапила до лагуни. Мені хочеться тихо пливти, говорити неголосно й сміятися з того, що сонце світить і летять промені на сад. Ніхто, ніхто так не ставився до мене на світі".  

варіанти відповідей

 А.Поля. 


  Б. Тайах.


  В. Малайка.


Г. Баджін.


Запитання 11

11. Хто це:  «Вона тримала капелюх у руках, і її золоте волосся куйовдив вітер. Одежі на ній наче зовсім не було — так вітер дмухав на легку тканину. Ми взялися усі за руки й потягли …… за собою на мол. Це було веселе біснування. Ми щось кричали, вибігши на мол, і були як паруси, що кожної хвилини можуть знятися в повітря й попливти один за одним у радісну морську безвість».

варіанти відповідей

 А.Баджін.

Б.Ганка.

В.Тайах. 

 Г.Поля. 

Запитання 12

12. Про кого сказано:  «Екземпляр людини, що її викинуло море, був навдивовижу живучий. Ми його трусили й ламали, волочили по піску й садовили на землю, терли, гойдали й вибирали з рота в нього пісок і траву — доки він, нарешті, прийшов до пам'яті, його думки були далеко, дуже далеко, він проговорив кілька слів ніби румунською мовою й знов загубив пам'ять. Ми почали кутати його в піджаки. Він розплющив каламутні очі, й ми злякалися — такі вони в нього були сині. Ми не відривалися від зусиль його розуму вимовити ще щось, що дало б нам ключ, хто він є — цей бурлака з моря». 

варіанти відповідей

 А. Майкл.

  Б. Генрі.

В. Богдан.

Г. Брат Ганки.

Запитання 13

13. Про кого сказано:  «...перед нами стояв блідий матрос, чорнявий і смаглявий, із затьмареними синіми очима, страшенно змучений попередньою мандрівкою на щоглі. Чорнява борідка пробивалася на щелепах, обличчя приємне, хоч і некрасиве. Вражав погляд, що завше був скерований в обличчя співбесідника». 

варіанти відповідей

 А. Богдан.

Б. Сев.                            

 В. Малаєць.

Г. Брат Ганки.

Запитання 14

14. Хто і про кого говорить: «Ви завше щось для себе знайдете, тільки не одразу йому закручуйте голову. Не забудьте, що матроси не здатні прив'язатися надовго. Кожен порт милий їм лише доти, доки не кликав їх гудок на борт. У кращому разі він подарує вам мавпочку або сергу зі свого власного вуха. Одначе вас не задовольнить жоден мрійник і романтик». 


варіанти відповідей

А. Професор говорить Тайах.

Б. Богдан говорить Тайах.                         

В. То -Ма –Кі говорить про Таях

Г. Сев говорить про Таях.

Запитання 15

15. Хто це такі: «Однакове вбрання на цих громадянах Республіки гармонує з їхніми обличчями. Це аргонавти, що пливуть у перший морський рейс назустріч сонячній ласці. Вони сірі всі, як солдати, що хвилями стають на кордонах Республіки. Квіти життя виходять у перший морський рейс». 

варіанти відповідей

 А.Малайці.

Б.Туристи з острова Ява.                            

 В. Матроси.  

 Г. Діти — з дитячого будинку.

Запитання 16

16. Хто писав і кому? ( Уривок із листа)  «Тебе, тату, не застав дома. Ти вийшов кудись розхвильований, як сказав мені твій старий секретар. Мені довелося пригадати маленький прийом архаїчного боксу, доки він мене впустив. А знаєш, мені набридло вже сидіти й тебе чекати. Екран я завісив. Кана твоя погасла. Як це їх розпалювати — такі дерев'яні колодки? Мука мені була, доки я примусив їх горіти. Ти не сердься, що я взяв для розпалу книжку з столу. Вона стара була й пошарпана. На тоненькому папері. Малюнки якихось кораблів, солом'яних парусів, пузатих китайців і значки пожовклою фарбою, як машинним маслом».    


варіанти відповідей

А. Пишу я — Генрі  То-Ма-Кі.  

 Б. Пишу я — Майк  То-Ма-Кі.  

 В. Пишу я — Богдан То-Ма-Кі. 

 Г. Пишу я — Сев То-Ма-Кі.

Запитання 17

17. Хто і про кого говорить?   «Порівняти мене з тобою, так я — футболіст, а ти гольфіст».  


варіанти відповідей

А. Богдан про себе і батька.

 Б. Сев про себе і батька.

В. Генрі про себе і батька. 

 Г.  Майк про себе й батька.

Запитання 18

18. Куди потрапив подарований Будда? 


варіанти відповідей

А. У море. 

 Б. У глибокий колодязь.                                    

  В. В Індійський океан. 

 Г. У Тихий океан.

Запитання 19

19. Про яку пісню говорить Майк: «У нас тепер в моді…»   


варіанти відповідей

А ."Пісня моряків".

Б."Пісня пілотів".

В ."Пісня матросів".

Г."Пісня капітанів".

Запитання 20

20. На мові острова Ява  бриг "Онтон" це  —


варіанти відповідей

А. Любов.

Б. Щастя. 

В. Краса. 

 Г. Радість.

Запитання 21

21. Назвіть ім’я героя, який говорить:  «…моя розповідь на три чверті буде розповіддю про те, як я тонув і як мене рятували. У мене перетрушені й пересолені вже всі кишки, і, коли таке життя продовжиться, я гадаю піти до лікаря і зробити собі зябра. Я спостеріг, що такі мої пригоди завжди траплялися тоді, коли я починав революцію, бунт або протестував проти несправедливості». 

варіанти відповідей

А. Брат Ганки.


Б.Генрі.  


  В. Богдан.


Г. Сев.


Запитання 22

22. Назвіть ім’я героя. «Тепер старший син відбуває повітряні рейси Оде — Індія. Я іноді дістаю від нього привітання з дороги. І разом з його голосом чую плескіт океану під його безшумним самольотом. "Тату, — гукає він мені, — я бачу хвилі, що посивіли, як твоє волосся! Тату, зараз буде буря! Я забираю височінь. Ось мене вкрила росою хмара. Привіт тобі, тату!"


варіанти відповідей

А. Майк.


Б.Сев.


В. Генрі.


Г. Богдан.


Запитання 23

23. Про кого сказано? «Професія мого сина — писання книжок. Це визнало кілька авторитетів у цій справі. Я посміхаюся сам до себе. Як усе змінилося на світі! Колись, за моїх молодих часів, люди, що писали книжки, прагнули комфорту, розкішної кімнати і спокійного сидячого життя»


варіанти відповідей

А. Майк.

Б.Генрі.

В.Рибалка.

Г. Сев.

Запитання 24

24. Про кого сказано?  «…чорна, як сім галок, їй було років шістнадцять. Я розпитав дівчинку про задум її батька. Вона, налякана оскаженілими обличчями товаришів, розповіла мені все, що знала». 


варіанти відповідей

 А Таях.

Б. Поля.

В. Дочка полковника, що обдурив бранців.

 Г. Баджін.

Запитання 25

25. Назвіть ім’я героя.  "Громадяни, — закричав я, — ми їдемо на південь. Нас продано в армію. Ми будемо в африканських пустелях битися з чорними повстанцями. Ми вже не люди. Світ хоче нас умертвити, та ще й з вигодою для себе". Говорив я ще багато дечого, оповідаючи про своє перебування на Пао та на Яві. Ми піднімали бунт на кораблі. Ми вирішили це зробити, заволодіти бригом й попливти на північ».                   

варіанти відповідей

 А. Майкл.

  Б. Генрі.

  В. Богдан.

  Г. Брат Ганки.


Запитання 26

26. Хто говорить? «Я уявляю собі морську школу на високому березі. З усіх вікон школи мусить синіти море. Вікна круглі, як ілюмінатори, і кімнати з койками нагадують каюти. У бухті внизу стоїть кілька навчальних кораблів. Б'ють склянки — початок дня. Сходить сонце, як прапор, і прапор лізе на щоглу, як сонце. Бухта — не бухта, а люстерко, в якім відбивається й коливається все, що лише може заглянути. Так я мислю собі початок картини». 


варіанти відповідей

 А. Брат Ганки.

Б.Генрі.

В. Богдан.

  Г. Сев.

Запитання 27

27.Чия це розповідь? «Моя мати вродила мене сиротою. А вродивши — вмерла. Мене поклали у ночви — обмити гріхи. Сліпі мої очі витерли мокрою солоною пелюшкою та повивачем. Кілька крапель солі посолили купіль: у перше купання я обзнайомився з солоною водою. Далі я спробував утонути, бо сусідка відвернулася до моєї доброї матері. Потім ціле своє життя я невпинно топився».


варіанти відповідей

А.Комісар. 

 Б. Богдан.

В. Сев.                       


 Г. Рибалка.


Запитання 28

28. Про що йдеться в уривку? «Прекрасна бухта, похилий берег, червоний, як найкраща фарба, і дві живих бронзових фігури на березі: жінка й дівчина. Велетенські дерева стояли над водою, їхнє коріння до половини виходило з землі, стовбури дерев були наче на плетеній башті з коріння. Зелені до неможливого дерева й зовсім червона земля...»

варіанти відповідей

А.  Береги острова Пао. 

 Б. Береги Кримського півострова.

В. Береги Балтійського моря. 

 Г. Береги Фінського заливу.

Запитання 29

29. Хто говорить про себе? «Розмовляю ввесь час французькою, італійською мовою. Я досить пристойно вже розмовляю і розумію все. Іноді, правда, трапляються казуси. Я щодня ходжу до собору Дуомо».


варіанти відповідей

 А. Поля. 


Б. Тайах. 


 В. Баджін.


 Г. Ганка


Запитання 30

30. Про кого йдеться в уривку? «... посміхався, ідучи пероном, у гурті людей, що його зустрічали. Років йому було за п'ятдесят, ніс довгий, хитрі очі степового татарина, дуже дисципліновані губи: вони могли бути спокійними або приємно — завше однаково — посміхатись. Гнів, ненавидь, страх, хвилювання й інші властивості людських губ — цим губам не личили. Вони відчували на собі мільйони людських доль. Гримаса гніву, страху або хвилювання завше могла зрушити терези політичної рівноваги і мирних днів».


варіанти відповідей

А. Брат Ганки.

Б. Генрі.


В. Богдан.


 Г. Комісар.


Запитання 31

31. Про кого йдеться в уривку?  «... Подався я до монастиря, — нарешті почули ми його голос, — нічого в світі я більше не хотів і ні про що не думав. Монастир стояв у горах, оточений лісами й скелями. Невеличке подвір'я, церковка, дзвіниця окремо, келії просто в скелях, де пороблено віконечка й прикрашено їх білою глиною».                     


варіанти відповідей

  А. Хазяїн трамбака. 

 Б. Комісар.

 В. То-Ма-Кі.

Г.Рибалка.

Запитання 32

32. Про кого йдеться в уривку? «... Вони заздрили молодості, моїй силі або згадували свої гріхи, такі солодкі зараз».


варіанти відповідей

А. Матроси трамбака.

Б. Жителі острова. 

 В. Ченці в монастирі.

Г. Родина То-Ма-Кі.

Запитання 33

33. Про що йдеться в уривку? «... помітив, що вона подібна до каюти. Навіть на стелі я несвідомо залишив щось, подібне до сволока в каютах. Стеля була півкругла. Вікно я зробив собі, як ілюмінатор. Ліжко нагадувало койку — таке воно було затишне й високе».


варіанти відповідей

А. Землянка на острові.

Б. Келія в монастирі.


В. Лагуна. 


 Г. Житло То-Ма-Кі.


Запитання 34

34. Хто розповідає про себе? «… у мене був ухажор з воєнноплінних. Він був красивий мальчик, і я тоді була дуже молода. Ми почали зустрічатися. Мені ...казали, щоб я одскочила, бо він, певно, жонатий у себе вдома. Я нікого не послухала..... Ми всі хотіли повиходити заміж і колисати дітей...».


варіанти відповідей

 А Таях.                            

  Б. Поля.

В. Дочка полковника. 

 Г. Баджін.

Запитання 35

35. Яку назву мав дубок? «У мене є на приміті дубок "………..". Це було колись прекрасне судно. Та йому попався поганий хазяїн. Він сидить нині за історію з дітьми».


варіанти відповідей

А. "Тамара".


 Б. "Тайях". 


 В. "Щастя".


Г. "Ісмет".  


Запитання 36

36. Як називався крейсер? «Тим часом крейсер підійшов уже зовсім близько, і на кормі в нього червонів турецький стяг. В бінокль уже можна було прочитати слово»                                    

варіанти відповідей

   А. "Ісмет".

Б. "Тайях".

 В. "Щастя".

  Г. "Тамара".  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест