Харчові отруєння.

Додано: 23 листопада 2020
Предмет:
Тест виконано: 131 раз
8 запитань
Запитання 1

Харчові отруєння мікробної етіології поділяють на:

варіанти відповідей

бактеріальні токсикози, харчові токсикоінфекції, мікотоксикози

харчові токсикоінфекції, бактеріальні токсикози, харчові отруєння змішаної етіології

харчові токсикоінфекції, мікотоксикози

отруєння токсинами мікроорганізмів, отруєння токсинами бактерій

Запитання 2

До бактеріальних токсикозів належать:

варіанти відповідей

ботулізм і стафілококове харчове отруєння

сальмонельоз і ботулізм

сальмонельоз і стафілококове харчове отруєння

ботулізм, сальмонельоз і стафілококове харчове отруєння

Запитання 3

Виберіть твердження, яке не відповідає характеристиці стафілококового харчового отруєнння.

варіанти відповідей

Джерелом забруднення харчових продуктів стафілококом найчастіше можуть бути люди, хворі на ангіну, катар верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри.

При отруєнні стафілококом токсин паралізує серцево-судинну та нервову системи, викликає пониження температури тіла, параліч мовлення.

Найчастіше отруєння стафілококом відбувається під час вживання молока, кефіру, кондитерських виробів (особливо з кремом), сиру, бринзи, рибних і м`ясних кулінарних виробів.

Профілактика стафілококових токсикозів передбачає проведення заходів, які виключають можливість потрапляння збудників у харчові продукти, а також створення умов, що затримують розвиток стафілококів і накопичення ентеротоксину в готових стравах і кулінарних виробах.

Запитання 4

Виберіть твердження, яке не відповідає характеристиці сальмонельозу.

варіанти відповідей

Джерелом розповсюдження сальмонел може бути велика рогата худоба, свині, коні, домашні птахи та різні гризуни.

При температурі більшій від 40°С сальмонели – гинуть.

Дуже сприятливим середовищем для розвитку сальмонел є паштети, м’ясні або рибні фарші, ліверні та кров’яні ковбаси.

Збудники сальмонельозів мають форму паличок із закругленими кінцями.

Запитання 5

Отруєння, що виникають внаслідок потрапляння в організм разом із харчовими продуктами продуктів життєдіяльності мікроскопічних (пліснявих) грибів.

варіанти відповідей

гельмінтози

орнітози

мікотоксикози

зоонози

Запитання 6

До зоонозів належать

варіанти відповідей

сибірська виразка

дизентерія

туберкульоз

бруцельоз

ботулізм

туляремія

черевний тиф

сальмонельоз

Запитання 7

До гострих кишкових захворювань належать:

варіанти відповідей

ботулізм

дизентерія

черевний тиф

сальмонельоз

Запитання 8

До мікотоксикозів належить

варіанти відповідей

сальмонельоз

ботулотоксикоз

афлотоксикоз

гельмітоксикоз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест