Харчові зоонози

Додано: 15 червня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 86 разів
20 запитань
Запитання 1

Який харчовий продукт називають безпечним ?

варіанти відповідей

харчовий продукт, що пройшов термічну обробкуі готовий до споживання.

харчовий продукт, що не містить усвоєму складі токсичних речовин, антимікробних засобів

харчовий продукт, що не завдає шкдливого впливу на здоровя людини та є придатним для споживання

Запитання 2

• Харчові зоонози це


варіанти відповідей

захворювання викликані споживанням їжі або води, забрудненої патогенними (хвороботворними) мікроорганізмами, такими як бактерії, віруси та паразити.  

захворювання викликані пліснявими грибами, мікотоксинами

захворювання, що виникають внаслідок споживання продукції тваринного походження сумнівної свіжості, несвіжої

Запитання 3

Що називають ризиками?

варіанти відповідей

будь-який хімічний, фізичний, біологічний чинник харчового продукту або його стан, що може спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини.

ймовірнсть виникнення небезпек, можливістьвиникнення негативної події з вірогідними маштабами її наслідків впродовж певного періоду часу

чинники що вносять під час виробництва, або зараження через навколишнє середовище, або інше зараження.

Запитання 4

Аналіз ризиків включає:

варіанти відповідей

оцінку ризиків; управління ризиками та інформування про ризики.

аналіз моніторингу та підсумкових звітів ЄС, спільно підготовлених Європейським органом з безпечності харчових продуктів 

відбір зразків,лабораторні дослідження, узагальнення результатів дослідження,

Запитання 5

Небезпечний чинник – це

варіанти відповідей

будь-який хімічний, фізичний, біологічний чинник харчового продукту або його стан, що може спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини.

 харчовий продукт, що є шкідливим для здоров’я та/або непридатним для споживання

можливість виникнення шкідливого впливу на здоров’я людини та ступінь цього впливу, що походить з небезпечного (небезпечних) фактора (факторів) у харчовому продукті

Запитання 6

Біологічні небезпечні фактори –

варіанти відповідей

шкідливі бактерії, віруси і паразити,  часто пов’язані із сировиною, яку використовують безпосередньо для виготовлення харчових продуктів. Проте небезпека може зявитися під виробничого процесу, або із зовншнього середовища      

це речовини, які можуть утворюватися у харчових продуктах природним шляхом чи потрапити у продукцію ззовні в процесі переробки (пестициди, гербіциди, регулятори росту, мийні та дезінфікуючі засоби, свинець, миш'як, кадмій, ртуть)

це сторонні предмети у харчових  продуктах (пластик, метал, скло), при вживанні яких здоров’ю споживача може бути завдано шкоди.

Запитання 7

Фізично небезпечні чинники-

варіанти відповідей

це сторонні предмети у харчових  продуктах (пластик, метал, скло), при вживанні яких здоров’ю споживача може бути завдано шкоди.

це речовини, які можуть утворюватися у харчових продуктах природним шляхом чи потрапити у продукцію ззовні в процесі переробки (пестициди, гербіциди, регулятори росту, мийні та дезінфікуючі засоби, свинець, миш'як, кадмій, ртуть тощо)

шкідливі бактерії, віруси і паразити, що пов’язані з сировиною, яку використовують безпосередньо для виготовлення харчових продуктів 

Запитання 8

Хімічні небезпечні чинники -

варіанти відповідей

це речовини, які можуть утворюватися у харчових продуктах природним шляхом чи потрапити у продукцію ззовні в процесі переробки (пестициди, гербіциди, регулятори росту, мийні та дезінфікуючі засоби, свинець, миш'як, кадмій, ртуть тощо)

це шкідливі бактерії, віруси і паразити, що часто пов’язані з сировиною, яку використовують безпосередньо для виготовлення харчових продуктів. 

це сторонні предмети у харчових  продуктах (пластик, метал, скло), при вживанні яких здоров’ю споживача може бути завдано шкоди.

Запитання 9

Поширення зоонозів між тваринами і людьми можливе шляхом прямого контакту. Прямий контакт це -

варіанти відповідей

контакт із місцевістю, де утримуються і бродять тварини, або об’єктами чи поверхнями, які були забруднені мікробами.  


контакт зі слиною, кров’ю, сечею, слизовими, фекаліями або іншими рідинами організму інфікованої тварини, укуси тварин, пестощі;

укуси кліща або комах, наприклад, комарів чи бліх.

Запитання 10

Поширення зоонозів можливе за непрямого контакту із тваринами:

варіанти відповідей

через укуси кліщв або комах, наприклад, комарів чи бліх.

через контакт із місцевістю, де утримуються, проживають, бродять тварини, або об’єктами чи поверхнями, які були забруднені мікробами.  


контакт зі слиною, кров’ю, сечею, слизовими, фекаліями або іншими рідинами організму інфікованої тварини. 

Запитання 11

Хто має більший ризик серйозних захворювань від зоонозних хвороб?

варіанти відповідей

діти до 5 років; дорослі старше 65 років; люди з ослабленою імунною системоюж; вагітні жінки .


всі категорї населення

всі варіанти вдповіді врні

Запитання 12

Які мікроорганізми найчастіше спричиняють хвороби харчового походження? 

варіанти відповідей

Salmonella spp., Campylobacter, Listeria monocytogenes

Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter

Обидві відповід врні

Запитання 13

Чи відноситься трихінельоз до зоонозів?

варіанти відповідей

Так

Ні

До зоонозів відносяться лише хвороби, що викликаються бактеріями

Запитання 14

Які основні симптоми сальмонельозу у людей?

варіанти відповідей

діарея; шлункові (абдомінальні) спазми;нудота та блювання; головний біль;

озноб та підвищення температури тіла, інколи – критичне; кров’янисті виділення під час випорожнення.


Підвищення температури,більу мязах,набряк повік і обличчя



кашель, у мокротинні є сліди крові; біль у грудях; відчуття постійної втоми, слабкість; втрата апетиту; втрата ваги.


Запитання 15

Смертельний харчовий токсикоз ботулізм викликає:

варіанти відповідей

Clostridium 

Salmonella

Campylobacter

Запитання 16

Згідно Європейський регламентів, хто є відповідальним за безпечність харчового продукту?

варіанти відповідей

Відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на всіх операторів харчової галузі 

Відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на виробника

Відповідальність за безпеку харчових продуктів покладається на торгівельні мережі

Запитання 17

Що таке харчовий ланцюг "від лану до столу"

варіанти відповідей

етапи процесу виробництва харчових продуктів починаючи від вирощування рослин (кормової бази) та вирощування тварин і закінчується споживанням готової продукції

це етапи виробництва харчових продуктів, починаючи ізтранспортування тварин, забою, нутрування, розбирання, розділення, обвалювання мясата виготовлення продукції

Всі варіанти відповіді правильні

Запитання 18

Які зоонози (векторна передача) передаться через укуси комарів?

варіанти відповідей

Хвороба Лайма

Лейшманіоз

Вірус Західного Нілу

Запитання 19

Це інфекційне захворювання, що розглядаються як векторне

і передається людям кліщами 

варіанти відповідей

Лейшманіоз 

Хвороба Лайма

Кампілобактеріоз

Запитання 20

Губчастоподібна енцефалопатія відноситься до зоонозів?

варіанти відповідей

Так

Ні

У деяких випадках

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест