Харчування та годування пацієнтів

Додано: 3 листопада 2020
Предмет:
Тест виконано: 625 разів
18 запитань
Запитання 1

 Хто здійснює контроль за дієтичним харчуванням пацієнтів у відділенні:

варіанти відповідей

а) постова медична сестра;

б) старша медична сестра;

в) санітарка;

г) буфетниця;

д) дієтсестра?

Запитання 2

Які засоби можна ввести через клізму в пряму кишку:

варіанти відповідей

а) 40% розчин глюкози;

б) пептон;

в) ізотонічний розчин натрію хлориду;

г) яєчний білок;

д) гідролізат?

Запитання 3

Пацієнт перебуває на ліжковому режимі у зв’язку з тяжкою недостатністю кровообігу. Який вид харчування ви йому призначите

варіанти відповідей

а) штучне – через зонд;

б) годування з напувальниці;

в) парентеральне харчування;

г) живильну клізму;

д) через гастростому?

Запитання 4

Яку максимальну кількість їжі можна ввести через гастростому перший раз:

варіанти відповідей

а) 500 мл;

б) 1,5 л;

в) 50 мл;

г) 250 мл;

д) 150 мл?

Запитання 5

Яку максимальну кількість рідини можна ввести в організм за добу при проведенні парентерального харчування:

варіанти відповідей

а) 500 мл;

б) 1 л;

в) 1,5 л;

г) 2 л;

д) 2,5 л?

Запитання 6

Яку температуру повинні мати живильні розчини, призначені для парентерального внутрішньовенного введення:

варіанти відповідей

а) 37 – 38°С;

б) 35 – 36°С;

в) 33 – 34°С;

г) 24 – 27°С;

д) 20 – 23°С?

Запитання 7

Який метод штучного годування використовують після операції з приводу пухлини стравоходу:

варіанти відповідей

а) уведення їжі через зонд;

б) парентеральне краплинне введення;

в) уведення їжі через гастростому;

г) живильна клізма;

д) усі відповіді правильні?

Запитання 8

Які продукти можна вводити пацієнту перорально через шлунковий зонд:

варіанти відповідей

а) кисіль;

б) вінегрет;

в) виноград;

г) ковбаса;

д) хліб?

Запитання 9

Яку жирову емульсію призначають пацієнту для парентерального харчування:

варіанти відповідей

а) аміон;

б) гідролізин;

в) ліпофундин;

г) казеїну гідролізат;

д) амінопептид?

Запитання 10

При захворюванні печінки (стіл № 5) необхідно обмежувати споживання:

варіанти відповідей

а) білків;

б) тваринних жирів;

в) вітамінів;

г) вуглеводів;

д) рідини.

Запитання 11

При хронічному захворюванні нирок використовують дієту:

варіанти відповідей

а) № 1;

б) № 2;

в) № 5;

г) № 7;

д) № 13.

Запитання 12

При захворюванні серцево-судинної системи призначають дієтичний стіл:

варіанти відповідей

а) № 2

б) № 5

в) № 7

г) № 10

д) № 6

Запитання 13

Пацієнту призначено дієтичний стіл № 4. Яка мета цієї дієти:

варіанти відповідей

а) сприяння нормалізації секреторної і моторної функції кишок;

б) сприяння відновленню порушеної функції печінки;

в) максимальне щадіння тканини нирок;

г) створення сприятливих умов для кровообігу;

д) сприяння зниженню температури тіла?

Запитання 14

За який період до сну має відбуватися останнє споживання їжі:

варіанти відповідей

а) 0,5 – 1 год;

б) 2 – 3 год;

в) 4 год;

г) 4,5 год;

д) 5 год?

Запитання 15

Визначте оптимальний інтервал між окремими споживаннями їжі здорової дорослої людини:

варіанти відповідей

а) 2 – 3 год;

б) 3,5 – 4,5 год;

в) 5 – 5,5 год;

г) 6 год;

д) 7 год.

Запитання 16

Яку основну роль відіграють білки у харчуванні людини:

варіанти відповідей

а) енергетичну;

б) пластичну;

в) гемостатичну;

г) дезінтоксикаційну;

д) імуностимулюючу?

Запитання 17

Яка основна роль вуглеводів у харчуванні людини:

варіанти відповідей

а) енергетична;

б) антидіабетична;

в) пластична;

г) радіоелімінувальна;

д) мембраностабілізувальна?

Запитання 18

18. Яке співвідношення білків, жирів і вуглеводів вважається оптимальним у харчуванні дорослої людини, яка займається помірною фізичною і розумовою працею:

варіанти відповідей

а) 1 : 1 : 1;

б) 2 : 1, 2 : 1;

в) 1 : 1, 2 : 4;

г) 1 : 2 : 5;

д) 1,3 : 2,5 : 4?

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест