ХІМІЧНИЙ СКЛАД ТА ЕНЕРГЕТИЧНА ЦІННІСТЬ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

Додано: 28 вересня 2020
Предмет:
Тест виконано: 477 разів
37 запитань
Запитання 1

Хімічний склад продуктів характеризується на вміст в них:

варіанти відповідей

білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, ферментів

хімічний склад, енергетична цінність, колір, смак, запах і властивості продуктів харчування, якість готових страв

води, мінеральних речовин

поєднання різних продуктів харчування тва­ринного і рослинного походження

Запитання 2

Вкажіть ,в якому стані вода може перебувати у продуктах

варіанти відповідей

у вільному і зав'язаному стані

залежить від виду продукту і термічного стану продукту

у вільному і зв'язаному стані

вода є середовищем, в якому живуть клітини і підтримується зв'язок між ними

Запитання 3

Вкажіть кількість рідини, якої потрібно на добу людині

варіанти відповідей

2-3 л.

2,5-3 л.

1,5 - 2,5

1,5- 2 л

Запитання 4

Для приготування страв необхідно використовувати воду

варіанти відповідей

пониженої твердості

повишеної твердості

прозору, безбарвну, приємною на смак

без сторонніх присмаків і шкідливих мікроорганізмів

Запитання 5

Вкажіть, яке значення мають мінеральні речовини для організму людини

варіанти відповідей

незамінний складник їжі

нормалізації водно-сольового обміну

діяль­ності центральної нервової системи, входять до складу крові

беруть участь у побудові тканин (кісток), підтриму­ванні кислотно-лужної рівноваги

входять до складу мінеральних солей, органічних кислот

Запитання 6

Залежно від кількісного вмісту в продуктах харчування мінеральні речовини поділяють 

варіанти відповідей

макро-, мікро- і ультраелементи

макро-, мікро- і ультрамікроелементи

макро-, мікс- і ультрамікселементи

тіьки макро-, мікроелементи

Запитання 7

Макроелементи містяться в продуктах у порівняно великих кількостях,до них належать 

варіанти відповідей

кальцій, магній, залізо, калій, хлор, сірка,йод, фтор 

мідь, кобальт, йод, фтор 

кальцій, фосфор, магній, залізо, калій, натрій, хлор, сірка

кальцій, фосфор, магній, залізо,мідь, кобальт, йод

Запитання 8

Загальна добова потреба організму дорослої людини в мінеральних речовинах становить

варіанти відповідей

12,6-22 г

1: 1,5 :0,5

0,6-1,2

13,6-21 г

Запитання 9

Білки — це 

варіанти відповідей

органічні речовини, без яких неможливі життя і розвиток органі­зму

незамінний складник їжі. 

органічні речовини,які потрібні для побудови тканин тіла і відновлення клітин, що відмира­ють, утворення ферментів, вітамінів, гормонів та імунних тіл. 

це органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень, кисень

Запитання 10

У рослинах і в організмі тварин білки перебувають 

варіанти відповідей

у двох станах: рідкому (молоко, кров), напіврідкому (яйця)

у чотирьох станах: рідкому , напіврідкому, мякому,твердому .

залежить від виду продукту, його термічного стану, властивостей

у трьох станах: рідкому (молоко, кров), напіврідкому (яйця), твердому (шерсть, нігті).

Запитання 11

За складом і властивостями білки поділяють 

варіанти відповідей

на прості - рідкі і складні- тверді  

альбуміни , глобуліни , глютеліни , проламіни , склеропротеїни 

на прості — протеїни і складні — протеїди 

фосфоропротеїди , хромопротеїди (гемоглобін крові, міоглобін м'язової тканини м'яса), до яких входять сполуки білка глобіну і барвників; глюкопротеїди 

Запитання 12

Частина амінокислот, необхідних людині для побудови тканин тіла, утворюється в організмі з амінокислот, що надходять з їже,називаються- 

варіанти відповідей

замінними

незамінними

повно­цінними

неповноцінними

Запитання 13

До незамінних амінокислот належать 

варіанти відповідей

метіонін, триптофан, лізин, лейцин, ізо­лейцин, треонін, валін, фенілаланін

казеїн молока, вітелін курячого яйця, іхтулін ікри риби

метіонін, триптофан, лізин, лейцин, ізо­лейцин

гемоглобін крові, міоглобін м'язової тканини м'яса

Запитання 14

За походженням білки бувають

варіанти відповідей

тваринними і рослинними

на розчинні та нерозчинн

Ненасичені, або неграничні 

повно­цінними і неповноцінними 

Запитання 15

Яку кількість білка потрібно людині на добу

варіанти відповідей

80-100 грам

50-100 грам

50-80-100 грам

50-80 грам

Запитання 16

При неправильному зберіганні білкових продуктів може відбуватися розщеп­лення білків з виділенням продуктів розщеплення амінокислот — аміаку і вугле­кислого газу,цей процес назива­ють


варіанти відповідей

ферментація білків.

гідроліз білків.

гниттям білків.

набухання білків.

Запитання 17

Жири — це 

варіанти відповідей

органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень, кисень

складні ефіри трьохатомного спирту гліцерину і жирних кислот

органічні сполуки різної хімічної структури, що регулюють процеси обміну речовин у живих організмах, беруть участь в утворенні ферментів і тканин, підтримують захисні властивості організму

органічні речовини, без яких неможливі життя і розвиток органі­зму

Запитання 18

Харчова цінність жирів і їхні властивості залежать від жирних кислот, які вхо­дять до їх складу,які поділяють 

варіанти відповідей

На насичені та ненасичені

Насичені, або граничні кислоти

Ненасичені, або неграничні 

На сте­аринова, пальмітинова, капронова, масляна та ін

Запитання 19

Хімічний склад жирних кислот впливає на консистенцію жиру, які при кімнатній температурі бувають 

варіанти відповідей

тугоплавкими і легкоплавкими

напів твердими, маслоподібними і рідки­ми

тваринних і рослинні 

твердими, мазеподібними і рідки­ми

Запитання 20

Скільки жиру потрібно на добу людині

варіанти відповідей

80-100 г жиру, в тому числі рослинних жирів 50 г

20-25 грам,80-100 г жиру

80-100 г жиру, в тому числі рослинних жирів 20-25 г

80-120 г жиру, в тому числі рослинних жирів 25 г

Запитання 21

Вуглеводи — це

варіанти відповідей

склад клітин і тканин як пластичний матеріал і використовується організмом як джерело енергії

складні ефіри трьохатомного спирту гліцерину і жирних кислот.

органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень, кисень,синтезуються вуглеводи зеленими рослинами з вуглекислоти і води під дією сонячної енергії

речовина, яка міститься у клітинному соку плодів і овочів.

Запитання 22

Джерелом постачання організму вуглеводів є рослинні продукти, в яких вони представлені у вигляді 

варіанти відповідей

пектинова і пектова кислоти 

моно-, ди- і полісахаридів

сахароза, лактоза і мальтоза

крохмаль, глікоген, інулін, клітковина

Запитання 23

Моносахариди - це

варіанти відповідей

вуглеводи, які солодкі на смак, розчинні у воді, розщеплюються в організмі людини на дві молекули моносаха­ридів з утворенням із сахарози глюкози і фруктози, з лактози — глюкози і галак­този, з мальтози — двох молекул глюкози

прості вуглеводи, солодкі на смак і розчинні у воді,до них належать глюкоза, фруктоза і галактоза

речовина, яка міститься у клітинному соку плодів і овочів,при варінні з цукром і кислотами пектин утворює драглі

складні вуглеводи, утворені з багатьох молекул глюкози,до них належать крохмаль, глікоген, інулін, клітковина

Запитання 24

Речовина ,яка у воді не розчиняється, орга­нізмом людини не засвоюється, отож харчової цінності не має, але сприяє роботі кишечника і виведенню з організму шкідливих речовин, у тому числі й холесте­рину - це


варіанти відповідей

інулін

крохмаль

пектинова речовина

клітковина

Запитання 25

Вкажіть речовини,які мають бактерицидні властивості і позитивно впливають на процес травлення,виводять з організму важкі метали і радіонукліди

варіанти відповідей

пектиновіречовини

дисахариди

пектин

органічні кислоти

Запитання 26

Скільки вуглеводів людині потрібно на добу 

варіанти відповідей

100-400г

50-100 г 

400-500 г  

200-300 г

Запитання 27

Вітаміни — це 

варіанти відповідей

органічні речовини білкової природи, які виконують роль каталізаторів біохімічних процесів (травлення, дихання, утворення тканин організму), активізуючи, прискорюючи їх.

речовини, які виробляють тільки рослини, отож овочі, плоди і ягоди є основним джерелом постачання

органічні сполуки різної хімічної структури, що регулюють процеси обміну речовин у живих організмах, беруть участь в утворенні ферментів і тканин, підтримують захисні властивості організму

органічні речовини, без яких неможливі життя і розвиток органі­зму,вони потрібні для побудови тканин тіла і відновлення клітин, що відмира­ють, утворення ферментів, вітамінів, гормонів та імунних тіл. 

Запитання 28

Недостатнє споживання вітамінів викликає захворювання

варіанти відповідей

гіповітаміноз

авітаміноз.

гіпервітаміноз

мегавітаміноз

Запитання 29

До водорозчинних вітамінів належать : 

варіанти відповідей

С, групи В,РР і Р

С, В,, В2, В6, В9, В12, В15, Р, РР, холін, вітамін Н.


А, Д, Е, К

В,, В2, В6, В9, В12, В15, Р, РР,А, Д, Е, К

Запитання 30

До жиророзчинних вітамінів належать -

варіанти відповідей

Р, РР, холін, вітамін Н.


А, Б, Е, К,А1,С

С, В,, В2, В6, В9, В12, В15

А, Д, Е, К

Запитання 31

Ферменти (ензими) — це 

варіанти відповідей

органічні речовини не білкової природи, які виконують роль каталізаторів біохімічних процесів

фермент, який розщеплює сахарозу, називають сахаразою, фермент, який розщеплює лактозу, — лактазою

органічні речовини білкової природи, які виконують роль каталізаторів біохімічних процесів (травлення, дихання, утворення тканин організму), активізуючи, прискорюючи їх.

ферменти ,які утворюються в кожній живій клітині і можуть проявляти активність поза нею

Запитання 32

Речовини,які надають продуктам відповідного смаку, беруть участь в обміні речовин в організмі людини, збуджують травні залози, деякі з них застосовують при консер­вуванні- це

варіанти відповідей

ароматичні речовини 

органічні кислоти

глікозиди

фітонциди

Запитання 33

Складні органічні сполуки моносахаридів з агліконом — речови­ною, що має різкий запах і гіркий смак - це

варіанти відповідей

Алкалоїди

Фітонциди

Глікозиди

Дубильні речовини

Запитання 34

Калорійність — важливий показник харчової цінності продуктів, який вимірюєть­ся в

варіанти відповідей

кілокалоріях (ккал)

кілоджоулях (кДж)

в грамах

кількості енергії

Запитання 35

Сукупність властивостей продуктів,що зумовлюють їхню придатність для задоволення потреб людини в харчуванні - це

варіанти відповідей

показники якості

якість продуктів харчування

органолептична якість

стандартні показники якості

Запитання 36

Якість продуктів харчування і готової їжі визначають:

варіанти відповідей

Лабораторним методом

фізичним методом

органолептичним методом

хімічним методом

Запитання 37

Обробка харчових продуктів різними методами для тривалого збереження їх харчової цінності і якості - це

варіанти відповідей

пастеризаціяі стерилізація

сушіння і заморожування

консервування

соління, квашення,сублімація,в'ялення

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест