Іменник

Додано: 30 березня
Предмет: Українська мова, 10 клас
Тест виконано: 306 разів
35 запитань
Запитання 1

Правильно узгоджено слова в рядку

варіанти відповідей

а) п*яте авеню

б) прозора тюль

в) сонячне Баку

г) далекий путь

д) холодна Сибір

Запитання 2

Чоловічий рід мають обидва іменника рядка

варіанти відповідей

а) поні, хобі

б) тюль, путь

в) нежить, кір

г) дріб, попурі

д) ступінь, лють

Запитання 3

До одного роду належать обидва іменники рядка

варіанти відповідей

а) Димерка, нежить

б) обитель, Єгипет

в) какаду, ООН

г) тюль, Токіо

д) авеню, путь

Запитання 4

Редагування потребує словосполучення

варіанти відповідей

а) свіжа івасі

б) далека путь

в) тонкий тюль

в) легка нежить

д) правильний дріб

Запитання 5

Жіночий рід мають усі іменники рядка?

варіанти відповідей

а) Салямі, цеце, бутель

б) ООН, деталь, біль

в) Керч, какаду, жовч

г) путасу, спіраль, мадам

Запитання 6

Іменниками спільного роду є

варіанти відповідей

а) листоноша, учитель, директор

б) староста, задавака, сирота

в) професор, суддя, колега

г) незнайко, плакса, степ

Запитання 7

Позначте рядок, у якому всі іменники чоловічого роду

варіанти відповідей

а) клей, пюре, продаж, путь 

б) насип, ступінь, степ, біль 

в)  белетрист, директор, Сибір, шосе

г) депутат, лебідь, староста, фейлетон 

Запитання 8

До IV відміни належать усі іменники варіанта 

варіанти відповідей

а)  гусенятко, ослятко, весілля, лоша

б) зобов’язання, плем’я, лошатко, село

в) вим’я, тім’я, ім’я, курча

г) внучатко, собаченя, теля, затишшя

Запитання 9

Позначте рядок, у якому всі слова вживаються лише в множині: 

варіанти відповідей

а) надра, терези, пригоди, молодь

б) учні, примхи, заздрощі, проміння

в) Черкаси, сани, шахи, дріжджі 

г) ревнощі, ресурси, гроші, годинники

Запитання 10

. Укажіть іменник середнього роду: 

варіанти відповідей

а) шимпанзе

б) піаніно

в) фламінго

г) денді

Запитання 11

Укажіть назви істот: 

варіанти відповідей

а) кущ, втікач, жаба

б) дерево, книга, принц

в) людина, нападник, неук

г) сестра, робітник, олівець

Запитання 12

З'ясуйте, яким членом речення є виділений іменник


Познімали страву і поставили горіхи на стіл.

варіанти відповідей

А підмет

Б присудок

В додаток

Г означення

Запитання 13

З'ясуйте,яким членом речення є виділений іменник

У серці завжди лунає пісня мами.

варіанти відповідей

А означення

Б додаток

В підмет

Г присудок

Запитання 14

Зясуйте, якою частиною мови є виділені слова в реченні (цифра позначає наступне слово)

(1) Кожне дерево, (2) зрубане на (3) землі, показує, що щось природне підтято вже і в (4) людській душі

варіанти відповідей

А 1-іменник, 2-займенник, 3- прикметник, числівник

Б 1-займенник,2- дієприкметник, 3-іменник, 4-прикметник

В 1-займенник , 2-іменник, 3- прикметник, числівник

Г 1-займенник,2- прикметник дієприкметник, 3-іменник, 4-дієприкметник

Запитання 15

1. Усі іменники є власними назвами в рядку

варіанти відповідей

А. Чернівці, Карпати, Еверест, українці.

Б. Дністер, Дніпро, Підгірці, Афродіта.


В. Мурчик, Рябчик, село, Луцьк.

Г. "Таврія", "Климко", озеро, заповіт.

Запитання 16

3. До одного роду належать обидва іменники рядка

варіанти відповідей

А. Київ, Сибір

Б. рукопис, магістраль

В. ательє, маестро

Г. тюль, путь

Запитання 17

4. Лише форму множини мають усі іменники рядка

варіанти відповідей

А. двері, сходи, ночви, недоїдки;

Б. граблі, сани, ковзани, сонце;

В. ваги, вила, окуляри, Тбілісі;

Г. Чернівці, народ, Чоботи, Карпати..

Запитання 18

5. Виділений у реченні "Бджоли вимагають уміння з ними обходитись" іменник ужитий у:

варіанти відповідей

А. називному відмінку множини

Б. знахідному відмінку однини

В. місцевому відмінку однини

Г. родовому відмінку однини

Запитання 19

6. У родовому відмінку однини закінчення -а ( -я) мають усі іменники чоловічого роду рядка

варіанти відповідей

А. фонтан, Париж, табун, квітень;

Б. квартал, волейбол, діамант, Крим;

В. сад, вазон, Львів, займенник;

Г. граніт,долар, іменник, автомобіль.

Запитання 20

7. У родовому відмінку однини закінчення -у ( -ю) мають усі іменники чоловічого роду рядка

варіанти відповідей

А. апарат, організм, гриб, спосіб;

Б. трактор, реалізм, нуль, епізод;

В. ясен,метр, лозунг, ситець;

Г. дощ, біль, сюжет, шовк.

Запитання 21

8. Правильно утворено всі форми кличного відмінка іменників у рядку

варіанти відповідей

А.товаришу, синку, Грицю, бабусю;

Б. матусе, сім'є, Маріє, мріє;

В. душо, тітонько, Ілле, кручо;

Г. Ганно Іванівна, книжко, земле, Соломію.

Запитання 22

9. Установіть відповідність між іменниками та родами , до яких вони належать.

1. чоловічий

2. жіночий

3. середній

4. спільний


А. Народ, ліс, звір, дятел.

Б. яйце, яблуко, ремесло, слово.

В. замазура, роззява, підлиза, нездара.

Г. совість, липа, горобина, лють.

варіанти відповідей

1 - А, 2 - В, 3 - Г, 4 - Б;

1 - В, 2 - А, 3 - Г, 4 - Б;

1 - А, 2 - Г, 3 - Б, 4 - В;

1 - Г, 2 - Б, 3 - В, 4 - А.

Запитання 23

10. Установити відповідність між іменниками першої відміни та їх групами.

1. Микола, лопата, дорога, непосида

2. Клуня, нація, земля, суддя

3. Миша, межа, листоноша, проща


А. Тверда група.

Б. М'яка група.

В. Мішана група.

варіанти відповідей

1 - А, 2 - В, 3 - Б;

1 - А, 2 - Б, 3 - В;

1 - В, 2 - Б, 3 - А.

Запитання 24

11. Укажіть рядок, в якому словосполучення потребує редагування.

варіанти відповідей

А. Розгорнути підручники.

Б. Найкраща квітка.

В. Триматися в стороні.

Г. Примхлива погода.

Запитання 25

12. Укажіть рядок, в якому виділені слова записано правильно.


Повітр..я, рослини, води - усі вславляют.. блакит.. .


Пр..йми, матусю, слова подяки від д..тини за нашу мову, за мову У(у)країни.


То н..вже ти ще досі не/зна..ш, що любов, мож.. гори зв..рнут..?

варіанти відповідей

А. повітря, вславляють, блакить, прийми, дитини, України, невже, незнаєш, може, звернуть;

Б. повітря, вславляють, блакить, прийми, дитини, україни, невже, не знаєш, може, звернуть;

В. повітря, вславляють, блакить, прийми, дитини, України, невже, не знаїш, може, звернуть;

Г. повітря, вславляють, блакить, прийми, дитини, України, невже, не знаєш, може, звернуть.

Запитання 26

3. У всіх словах є подвоєння букв на позначення подовження чи збігу пригосних у рядку


варіанти відповідей

суд..івський,сон..ий, облич.., Поволж..я

без..астережний,спец..ех, скатерт..ю,божествен..ий

годин..ик, військ..омат, стат..ей ,розріс..я

туман..о, ніч..ю,Рос..ю,юн..ат

Запитання 27

4. Усі слова пишемо з літерою И



варіанти відповідей

вл..вання, стол..чок , горл..чка, зар..во

бр..гадир, д..летант, д..р..жабль, кр..латість, д..зель

кр..шталевий, хр..зантема, розумн..чка, книж..чка

мереж..во, л..ман ,справ..дливий, ж..рувати

Запитання 28

6. Спрощення приголосних позначається на письмі в усіх словах рядка



варіанти відповідей

капос..ний, контрас..ний, доблес..ний, тиж..невик

 пристрас..ний, щас..ливий, шіс..надцять, об’їз..ний

захис..ник, студен..ський, корис..но, облас..ний

водоочис..ний, свис..нути, перс..ні, корис..ливий

Запитання 29

7. Усі слова пишемо з апострофом у рядку



варіанти відповідей

в..їстися,з..явитися, зв..юнитися ,Лук..янівка, медв..яний

комп..ютер, В..ячеслав, дит..ясла, розв..ючити

торф..яний, зв..язок,бур..янище, напів..яскравий, мавп..ятник

м..ясо, зм..якшити, арф..яр, кар..єра, п..юпітр


Запитання 30

8.Подовження приголосного відбувається у формі орудного відмінка іменника

 


варіанти відповідей

подорож 

 нежить

праматір

гордість

Запитання 31

10. У якому рядку слова мають однакову кількість букв і звуків.



.

.

варіанти відповідей

Ячмінь, лідер, морквяний, пам’ять.

Країна, льон, народження, тьохкати.

Порядок, лінь, льодовий, свято.

Дзеленькати, Ялта, Євангеліє, ягня.

Запитання 32

13.Потрібно поставити у на місці всіх пропусків у рядку

 


варіанти відповідей

побував … Полтаві, заголовок … журналі, пташенята … гнізді

впадати … вічі, записано … статуті, місця … автобусі

костюм … шафі, подивитися … вічко, постукав … двері

бузок … цвітінні, літак … хмарах, повідомили … новинах

Запитання 33

16.На перший склад падає наголос у слові


варіанти відповідей

засуха

вітчим,

решето

нести

дочка

Запитання 34

21. Без знака м'якшення всі слова пишуться в рядку

 





варіанти відповідей

нян...чити, брин...чати, промін...ці, киц...ці

рибал..чин, шприц.., Єлец.., чотир..ма

п'ят..десят.., він...чати, краплин..ці, кін..цівка

с…огодні, лял...ці, здаєт..ся, тіл..ки

ган..ба, (у) кишен..ці, дон..ка, д..оготь


освітян..ський, корис..тю, рибал…ство, батен..ко

Запитання 35

23.На другий склад падає наголос у слові


варіанти відповідей

курятина

донька

фартух

фольга

причіп

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест