Карбункули, фурункули, абсцеси, флегмони, чмт

Додано: 14 квітня
Предмет:
15 запитань
Запитання 1

 Хворий С., 31 р. звернувся із скаргами на підвищення температури до 38°С, біль у поперековій ділянці, припухлість. Об’єктивно: у правій поперековій ділянці болючий інфільтрат розміром - 5х6 см, шкіра над ним багряного кольору, у центрі багато гнійно- некротичних нориць. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Абсцес

Бешиха

Фурункул

Карбункул

Запитання 2

Пацієнт Б., 33 р. впав і вдарився головою, свідомості не втрачав, скаржився на головний біль. Прийшовши додому, через 2 години втратив свідомість. Під час огляду: свідомість відсутня, визначається анізокорія. Який вірогідний діагноз в даному випадку? 

варіанти відповідей

Струс головного мозку

Здавлення головного мозку

Непритомність

Травматичний шок

Запитання 3

Медична сестра проводить обстеження пацієнта Л., 35 р. з черепно-мозковою травмою. Що буде найдостовірнішим при забої головного мозку на 2 добу?

варіанти відповідей

 Загальна слабість 

Головний біль

Вогнищева симптоматика 

Запаморочення

Запитання 4

 Пацієнт М., 39 р. знаходиться другу добу в післяопераційній палаті відділення інтенсивної терапії. При якій умові хворого НЕ МОЖНА спонукати до кашлю? 

варіанти відповідей

Після нейрохірургічних операцій 

 У разі хронічної дихальної недостатності 

 У разі великого післяопераційного розтину 

За наявності трахеостомічної трубки

Запитання 5

Ви операційна сестра готуєтесь до виконання операції трепанація черепу. Якій інструмент із спеціального набору необхідно підготувати? 

варіанти відповідей

Пила Джиглі

Пінцет хірургічний 

Скальпель ланцетоподібний 

Ампутаційний ретрактор

Запитання 6

До хірургічного кабінету поліклініки звернувся пацієнт, 39 років зі скаргами на загальну слабість, порушення сну, підвищення температури тіла до 39,5°С. На задній поверхні шиї в ділянці потилиці - інфільтрат червоного кольору, в центрі якого кілька гнійних стрижнів. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Фурункул

Карбункул

Флегмона

Абсцес

Запитання 7

Пацієнтка С., 34 р, звернулась до лікаря зі скаргами на сильний біль у лівій поперековій ділянці, загальну слабкість, підвищення температури тіла. Об’єктивно: у лівій поперековій ділянці пальпується болючий інфільтрат розміром - 3,5х6,5 см. Шкіра над ним багряно-синього кольору, через виниклі отвори виділяється густий зеленувато-сірий гній та некротичні маси. Вкажіть діагноз: 

варіанти відповідей

Бешиха

Флегмона

Кабункул

Фурункул

Запитання 8

 Підліток 14 років скаржиться на різкий біль у ділянці лівого стегна, почервоніння шкіри, підвищення температури тіла. Об’єктивно: на передній поверхні лівого стегна розлитий болючий інфільтрат, визначається флуктуація, регіонарні лімфатичні вузли збільшені та болючі. В крові - лейкоцитоз, підвищення ШОЕ. Вкажіть найбільш імовірний діагноз: 

варіанти відповідей

Флегмона

Бешиха

Гангрена

Карбункул

Запитання 9

Потерпілий Т, 32 років, звернувся в хірургічний кабінет поліклініки зі скаргами на пульсуючий біль в ІІІ пальці правої руки, який пошкодив напередодні цвяхом. При огляді шкіра пальця гіперемована, напружена, болюча. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз: 

варіанти відповідей

Флегмона

Тендовагініт

Панарицій

Пандактиліт

Запитання 10

У хворої Ф., 38 років, після ін’єкції анальгіну в ділянці правої сідниці виник щільний, болючий інфільтрат, шкіра над яким гіперемована, набрякла, пальпаторно визначається розм’ягшення в центрі інфільтрату. Поставте діагноз: 

варіанти відповідей

Фурункул

Карбункул

Флегмона

Абсцес

Запитання 11

У відділенні гнійної хірургії лікується хворий 72 років з флегмоною кисті, яку розкрили вчора. Пов’язку з яким препаратом необхідно накладати для прискорення очищення рани? 

варіанти відповідей

Гіпертонічний розчин 

Тетрациклінову мазь 

Пов’язку з фурациліном 

Пов’язку з димексидом

Запитання 12

Пацієнт з черепно-мозковою травмою повторно втратив свідомість через 2 години після травми. Під час огляду визначається анізокорія. Який ймовірний діагноз в даному випадку? 

варіанти відповідей

Струс головного мозку

Здавлення головного мозку 

Забій головного мозку

Колапс

Запитання 13

Пацієнтка після черепно-мозкової травми скаржиться на головний біль, нудоту, блювання. Відмічає короткочасну (протягом 2-3 хвилин) втрату свідомості. З чим пов’язані проблеми пацієнтки? 

варіанти відповідей

Забоєм головного мозку

Здавленням головного мозку

Струсом головного мозку

Колапсом

Запитання 14

 Під час клінічного обстеження пацієнта К., 33 років. Ви виявили скарги на біль, набряк і почервоніння шкіри. Об’єктивно: на внутрішній поверхні стегна визначається округлий інфільтрат, який дещо виступає над її поверхнею. В центрі інфільтрату є білуватий стрижень. Який діагноз можна поставити? 

варіанти відповідей

Абсцес

Флегмона

Фурункул

Бешиха

Запитання 15

Пацієнт 55 р., в хірургічному відділенні, готується флебектомії лівої нижньої кінцівки. При підготовці операційного поля медична сестра помітила фурункул в нижній третині стегна. Лікар відмінив оперативне втручання. Виникнення якої потенційної проблеми було попереджено?

варіанти відповідей

Тромбофлебіт

Нагноєння післяопераційної рани 

Підшкірну гематому

 Тромбоз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест