Контрольна робота №3. Творчість Тараса Шевченка

Додано: 27 липня
Предмет: Українська література, 9 клас
Тест виконано: 56 разів
20 запитань
Запитання 1

1. Коли вийшов збірник Тараса Шевченка "Кобзар"?

варіанти відповідей

А. 1846 р.;

Б. 1898 р.;

В. 1840 р.;

Г. 1844 р.

Запитання 2

2. Скільки творів містило перше видання збірки "Кобзар"?

варіанти відповідей

А. 8;

Б. 10;

В. 15;

Г. 7.

Запитання 3

3. З якого виду мистецтва Тарас Шевченко отримав отримав звання академіка Петербурзької академії мистецтв?

варіанти відповідей

А. живопис;

Б. гравюра;

В. скульптура;

Г. архітектура.

Запитання 4

4. З якого твору слова: "Споконвіку Прометея Там орел карає, Що день Божий довбе ребра Й серце розбиває":

варіанти відповідей

А. "Наймичка";

Б. "Катерина";

В. "Кавказ";

Г. "Гайдамаки".

Запитання 5

5. У якому творі Тараса Шевченка "дівчина не слухала ні батька ні неньки"?

варіанти відповідей

А. "У нашім раї на землі...";

Б. "Доля";

В. "Катерина";

Г. "Наймичка".

Запитання 6

6. Яку проблему порушує Тарас Шевченко в поемі "Катерина"?

варіанти відповідей

А. виїзду українців за кордон;

Б. наслідків переселення народів;

В. утримання військових цивільним населенням;

Г. соціальної нерівності і трагічної долі селянки в тогочасному суспільстві.

Запитання 7

7. Як сам визначив Тарас Шевченко жанр твору "Сон" ("У всякого своя доля..")?

варіанти відповідей

А. ода;

Б. послання;

В. комедія;

Г. трагедія.

Запитання 8

8. Укажіть, з якого твору Тараса Шевченка взято подані рядки та ідею, яку втілює автор цими словами:


... Лягло костьми

Людей муштрованих чимало.

А сльоз, а крові? Напоїть

Всіх імператорів би стало

З дітьми і внуками втопить

В сльозах удов'їх

варіанти відповідей

А. гнівний осуд загарбницької політики російського самодержавства ("Кавказ");

Б. співчуття нещасним ("Кавказ");

В. оспівування могутності російської армії ("Сон");

Г. зображення страждань нещасних ("Сон").

Запитання 9

9. З якого твору взято ці слова:


Учітесь, читайте,

І чужому научайтесь,

Й свого не цурайтесь...

варіанти відповідей

А. "Кавказ";

Б. "Сон";

В. "І мертвим, і живим";

Г. "До Основ'яненка".

Запитання 10

10. Установіть послідовність подій у поемі «Катерина».


А. вигнання зганьбленої дочки,

Б. звернення до дівчат бути обачними у коханні,

В. самогубство героїні,

Г. випадкова зустріч Катерини з Іваном на чужині,

Д. знайомство й кохання Катерини з москалем.

варіанти відповідей

А, Б, В, Г, Д;

Б, Г, А, В, Д;

Б, Д, А, Г, В;

Г, А, Б, В, Д.

Запитання 11

11.Установіть відповідність (Тарас Шевченко "Наймичка").

Сюжетний елемент

1. Експозиція

2. Зав'язка

3. Розвиток дії

4. Кульмінація


А. перед смертю Ганна відкриває сину Маркові сокровенну таємницю свого життя. Смерть наймички

Б. Трохимові та Насті поталанило — вони знайшли підкинуту біля свого перелазу дитину і всиновили її.

В. Ганна – наймичка, яка поневіряється весь вік в чужій хаті. Героїня все перемагає, щоб бути коло свого сина.

Г. знайомство із старими заможними хуторянами — дідом та бабою. У них своє горе — невтішна самотня старість


варіанти відповідей

1 - А. 2 - Б, 3 - В, 4 - Г;

1 - Г, 2 - Б, 3 - В, 4 - А;

1 - В, 2 - Г, 3 - Б, 4 - А;

1 - Б, 2 - В, 3 - А, 4 - Г.

Запитання 12

12. Установіть відповідність (Тарас Шевченко "Доля").

Художні засоби

1. повтори

2. звертання

3. риторичне запитання

4. риторичні оклики


Приклад

А. "учися, серденько", "ходімо ж, доленько моя", "мій дуже вбогий, нелукавий";

Б. "Та дарма!";

В. "Які з нас люде?";

Г. "дальше, дальше", "слава...слава".

варіанти відповідей

1 - А, 2 - Б, 3 - В, 4 - Г;

1 - Г, 2 - В, 3 - А, 4 - Б;

1 - Г, 2 - А, 3 - В, 4 - Б;

1 - А, 2 - Г, 3 - В, 4 - Б.

Запитання 13

13. Установіть відповідність ( Тарас Шевченко "До Основ'яненка")

Алегоричний образ - символ

1. Степ

2. Чайка

3. Могили

4. Вітер

5. Сирота

6. Місяць


Приклад

А. Україна

Б. символ вічності; постійного оновлення; духовного аспекту світла у пітьмі; козака; батька:

В. символ волі;

Г. це символ засмученої жінки, котра стала чайкою по смерті свого чоловіка. А також символ матері — України, яка породила діток своїх.

Д. символізує поле бою, місце, де пролилася кров у боротьбі з татарами.

Е. свідки слави і безслав’я, боротьби за свободу і пригноблення.

варіанти відповідей

1 - Д, 2 - Г, 3 - Е, 4 - В, 5 - А, 6 - Б;

1 - А, 2 - Б, 3 - В, 4 - Г, 5 - Д, 6 - Е;

1 - Е, 2 - А, 3 - Б, 4 - Д, 5 - В, 6 - Г;

1 - Г, 2 - Е, 3 - Б, 4 - А, 5 - Д, 6 - В.

Запитання 14

14. Афоризми

"Нема на світі України, / Немає другого Дніпра, / А ви претеся на чужину / Шукати доброго добра";


"У нас воля виростала, / Дніпром умивалась, / У голови гори слала, / Сте­пом укривалась!";


"Обніміться ж, брати мої, / Молю вас, благаю!"

є у творі:



варіанти відповідей

А. "Сон";

Б. "До Основ'яненка";

В. " І мертвим, і живим, і ненародженим...";

Г. "Кавказ";

Запитання 15

15.  Визначте слова з Біблії, які стали епіграфом до твору митця «Сон».

варіанти відповідей

 А. «Дух истины, его же мир не может прияти, яко не видит его, ниже знает его»;

Б. «Глагол же Господень пребывает вовеки, се же есть глагол, благословенный в вас»;

В. «Радуйся, ты бо обновила єси зачатыя студно»;

 Г. «Коли хто говорить: люблю Бога, а брат свого ненавидить,— лжа оце».

Запитання 16

16. Хто сказав такі слова: " В особі Шевченка доля подарувала українцям генія...Його талант безмежний, глибокий і багатий"

варіанти відповідей

А. Карл-Еміль Францоз

Б. Василь Барка

В. Дмитро Павличко

Г.Олесь Гончар

Запитання 17

17. Скількома мовами перекладені твори Кобзаря?

варіанти відповідей

А. більше 50

Б. більше 150

В. більше 100

Г. менше 100

Запитання 18

18. "Ісаїя. Глава 35" - це поезія, яка є гімном:

варіанти відповідей

А. історичному минулому українців;

Б. волі;

В. краси природи;

Г. стародавньому єврейському пророку.

Запитання 19

19. Тип художньої образності, який ґрунтується на химерному поєднанні фантастичного і реального, прекрасного і потворного, трагічного і комічного, життєподібного і карикатурного, найвищий ступінь комічного - це:

варіанти відповідей

А. послання;

Б. гротеск;

В. сатира;

Г. сарказм.

Запитання 20

20. Псалом - це:

варіанти відповідей

А. жанр ліро-епічної поезії фантастичного, історико-героїчного або соціально-побутового характеру з драматичним сюжетом. 

Б. літературний жанр, віршований та публіцистичний твір, написаний у формі листа або звернення до конкретного адресата чи широкого загалу. .

В. уривок, витяг з якого-небудь твору, на який посилаються у викладі, з точною назвою джерела й вказівкою на відповідну сторінку;

Г. ліричний молитовний твір, вид релігійної пісні.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест